Breaking News
Home / Slider / Απόφαση Πρωτοβάθμιου Πειθαρχικού Συμβουλίου ΠΣΑΤ

Απόφαση Πρωτοβάθμιου Πειθαρχικού Συμβουλίου ΠΣΑΤ

Τιμωρία της συντακτικής ομάδας της εφημερίδας «Γαύρος»

Για δημοσιεύματα κατά του Άρη Ασβεστά

Στις 6 Ιουνίου 2016, ο συνάδελφος, Άρης Ασβεστάς προσέφυγε και στα πειθαρχικά Όργανα του ΠΣΑΤ, για δημοσίευμα εναντίον του, της εφημερίδας «Γαύρος». Το δημοσιεύμα είχε έντονη πρωτοσέλιδη προβολή, με την αναφορά:

«ΞΕΦΤΙΛΑ! Έκοψαν δημοσιογράφους και επέτρεψαν την είσοδο μόνο στον υπάλληλό τους Ασβεστά, ώστε να… μετράνε και τις καθαρίστριες του «Μακεδονία Παλλάς» για εκπροσώπους Ενώσεων. Πως αντιδρά ο ΠΣΑΤ;»

Το κυρίως κείμενο, που ήταν ανυπόγραφο, βρισκόταν στην σελ. 9 της εφημερίδας, στην στήλη «Red Sniper». Σε αυτό χρησιμοποιήθηκαν εντελώς απαξιωτικοί χαρακτηρισμοί κατά του Άρη Ασβεστά, τον οποίο σαφώς στοχοποιεί. Άλλωστε, η συγκεκριμένη στήλη κατ’ επανάληψη έχει στοχοποιήσει αθλητικούς συντάκτες, μέλη του ΠΣΑΤ.

Το Πειθαρχικό Συμβούλιο κάλεσε σε απολογία τους Νίκο Κώτση, Γιώργο Μανιάτη και Γιώργο Στασινόπουλο, οι οποίοι εμφανίζονταν ως συντακτική ομάδα της εφημερίδας στο φύλλο της επίμαχης δημοσίευσης. Η ευθύνη ειναι σαφώς και δική τους, όπως ισχύει διαχρονικά στον Τύπο  για ανυπόγραφα άρθρα.

Η υπόθεση εκδικάσθηκε κατά την συνεδρίαση του Π.Π.Σ. στις 21 Ιουνίου. Σε αυτήν εξετάστηκαν ταυτόχρονα ο καταγγέλων, Άρης Ασβεστάς και οι εγκαλούμενοι Νίκος Κώτσης και Γιώργος Μανιάτης (ο Γιώργος Στασινόπουλος δεν παραβρέθηκε δικαιολογημένα, αφού ήταν στο εξωτερικό για δημοσιογραφική αποστολή).

Και οι δύο  εγκαλούμενοι χαρακτήρισαν ακραίο το δημοσίευμα, είπαν πως ποτέ δεν θα έγραφαν οι ίδιοι κάτι παρόμοιο για συνάδελφό μας και πως κατ’ επανάληψη έχουν κάνει προσπάθειες για να μη δημοσιεύονται τέτοια κείμενα. Κατέθεσαν, επίσης, πως δεν αντιλήφθηκαν την ύπαρξη αυτού του κειμένου την παραμονή της έκδοσης της εφημερίδας και πώς το είδαν δημοσιευμένο. Υποστήριξαν πως δεν έχουν την παραμικρή ευθύνη και ζήτησαν την αθώωση τους.

Το Π.Π.Σ. πρότεινε συμβιβασμό ανάμεσα στις δύο πλευρές, με δημοσίευση κειμένου αποκατάστασης του Άρη Ασβεστά στην εφημερίδα «Γαύρος». Το κείμενο ανέλαβε να συντάξει ο πρόεδρος του Π.Π.Σ. Την λύση αυτή αποδέχθηκε σχεδόν αμέσως ο Άρης Ασβεστάς. Οι δύο εγκαλούμενοι χαρακτήρισαν την λύση αυτή ως λογική, αλλα πρόσθεσαν πώς δεν μπορούν να δεσμευτούν για την δημοσιεύση του, αφού κάτι τέτοιο είναι στην δικαιοδοσία της Διεύθυνσης και της ιδιοκτησίας.

Απο εκείνη την ημέρα ξεκίνησε σειρά επαφών, κυρίως με τον πρόεδρο της εταιρίας Γιάννη Αμανατίδη, ο οποίος συμφώνησε αμέσως με την δημοσίευση του κειμένου, αλλάζοντας μόνο μια λέξη. Είπε, απλώς, πως πρέπει να ενημερώσει τυπικά τον ιδιοκτήτη της εφημερίδας. Το κείμενο αποκατάστασης που συμφωνήθηκε με τον κ. Αμανατίδη ήταν το εξής:

«Σε λάθος πληροφόρηση του «Γαύρου» οφείλεται η άστοχη δημοσίευση της εφημερίδας μας 1η Ιουνίου 2016, με την οποία στοχεύσαμε σε δημοσιογραφίκη κριτική του συναδέλφου Άρη Ασβεστά και της παρουσίας του στο ξενοδοχείο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης, για να καλύψει δημοσιογραφικά την συγκέντρωση εκπροσώπων Ποδοσφαιρικών Ενώσεων. Η εφημερίδα μας ξεκαθαρίζει, με τον πλέον σαφή τρόπο, οτι δεν είχαμε στόχο να υποβαθμίσουμε ή να απαξιώσουμε τον συγκεκριμένο συνάδελφο, τον όποιο αναγνωρίζουμε ως έντιμο δημοσιογράφο».

Ενώ αναμέναμε την δημοσίευση του συμφωνηθέντος κειμένου, έκπληκτοι διαβάσαμε νέο κείμενο στην ιστοσελίδα “gavros.gr” την Κυριακή 3 Ιουλίου. Το κείμενο αναδημοσιεύτηκε την επόμενη στην εφημερίδα «Γαύρος». Αυτό ήταν πολλαπλάσια χειρότερο απο το πρώτο και στόχευε τέσσερις συναδέλφους μας μέλη του ΠΣΑΤ. Τους Κ. Θωμαΐδη, Β. Παπαθεοδώρου, Β. Βέργη και Αρ. Ασβεστά. Τίτλος του απαράδεκτου δημοσιεύματος, που θα μπορούσε να εκληφθεί και ως ΕΠΙΚΗΡΥΞΗ των συγκεκριμένων αθλητικών συντακτών, αφού δημοσίευε και μεγάλες φωτογραφίες τους ώστε να τους γνωρίζει καλά κάθε ανεγκέφαλος της εξέδρας, ήταν: «Η συντροφία των προσκυνημένων».

Κατόπιν νέας έγκλησης του Άρη Ασβεστά, το Π.Π.Σ. συνεδρίασε εκ νέου την Τετάρτη 13 Ιουλίου 2016. Σε αυτό προσήλθε ο Ν. Κώτσης, που διευκρίνισε πως δεν ανήκει πλέον στν συντακτική ομάδα της εφημερίδας απο την 1η Ιουλίου, όπως και οι άλλοι δύο εγκαλούμενοι. Ο Γ. Μανιάτης δε, με επιστολή, γνωστοποίησε ότι απο τις 30 Ιουνίου 2016 έχει αποχωρήσει απο την εφημερίδα, ένω ο Γ. Στασινόπουλος απουσίαζε πάλι στο εξωτερικό για δημοσιογραφική αποστολή.

Κατόπιν όλων αυτών, και αφού πεισθήκαμε ότι όντως οι τρεις εγκαλουμενοι δεν είχαν σχέση με τα δύο δημοσιεύματα, ενώ, ταυτόχρονα, κατέβαλαν μεγάλη προσπάθεια για να δημοσιευτεί το κείμενο αποκατάστασης, αποφασίσαμε να εξαντλήσουμε την επιείκεια μας προς αυτούς.

Τιμωρούνται οι Ν. Κώτσης, Γ. Μανιάτης και Γ. Στασινόπουλος με «ανάκληση στην τάξη, με ανάρτηση της απόφασης στους χώρους εργασίας» -σύμφωνα με όσα προβλέπει το καταστατικό του ΠΣΑΤ- για την ευθύνη που τους αναλογεί για το πρώτο δημοσίευμα, τότε που αποτελούσαν την Συντακτική Ομάδα της εφημερίδας.

Η απόφαση ελήφθη ομοφώνως.

About

Check Also

Δήλωση Γιάννη Αντετοκούνμπο για την ανάδειξή του σε κορυφαίο αθλητή για το 2021 από τον ΠΣΑΤ

«Back to Back» τίτλους ως κορυφαίος αθλητής μίας χρονιάς από τον ΠΣΑΤ μετρά ο Γιάννης …