ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ (ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ-ΜΑΡΤΙΟΣ 2012)

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ (ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ-ΜΑΡΤΙΟΣ 2012)

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest

Aθήνα, 8 Μαϊου 2012

ΔIOIKHTIKOΣ AΠOΛOΓIΣMOΣ

Aγαπητοί Συνάδελφοι,

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Πανελληνίου Συνδέσμου Aθλητικών Συντακτών (ΠΣAT) σας παρουσιάζει, όπως προβλέπεται από το καταστατικό, τον Διοικητικό και Οικονομικό Απολογισμό του από τον Ιανουάριο του 2012 έως τις 31 Μαρτίου 2012, οπότε και ολοκληρώνεται το έργο του στους τομείς τους οποίους δραστηριοποιήθηκε.

Το Δ.Σ. συνεδρίασε 2 φορές τους τρεις (3) μήνες που πέρασαν, ενώ από τη γραμματεία του Συνδέσμου διακινήθηκαν 149 έγγραφα. Από αυτά 94 ήταν εισερχόμενα και 55 εξερχόμενα. Σημειώνεται ότι ο απολογισμός αφορά το τελευταίο χρονικό διάστημα λειτουργίας και διοίκησης του Συνδέσμου.

Aναλυτικότερα:

1. Ασφαλιστικό-Απεργίες κλάδου-Εργασιακά θέματα

Ο ΠΣΑΤ συμμετείχε ενεργά και το νέο χρόνο σε όλες τις απεργιακές κινητοποιήσεις της ΠΟΕΣΥ και των Πρωτοβάθμιων Συνδικαλιστικών Ενώσεων και στήριξε ενεργά τους αγώνες του Κλάδου. Βρεθήκαμε στην «πρώτη γραμμή» των διεκδικήσεων κάτω από την ομπρέλα των Ενώσεων και της ΠΟΕΣΥ, παρά το γεγονός ότι ο Σύνδεσμος δεν αποτελεί φορέα με συνδικαλιστικό χαρακτήρα. Είχαμε πάρα πολλές επαφές με τα προεδρεία των Συνδικαλιστικών μας οργάνων και προσπαθήσαμε με πολλούς τρόπους να ευαισθητοποιήσουμε και να κινητοποιήσουμε τους συναδέλφους μας Αθλητικούς Δημοσιογράφους, να μετέχουν ενεργά στις διεκδικήσεις των Δημοσιογραφικών Ενώσεων, ενώ αναδείξαμε δεκάδες ανακοινώσεις των δημοσιογραφικών Ενώσεων και μέσω του site του Συνδέσμου μας. Στηρίξαμε με διάφορους τρόπους συναδέλφους, που πέρασαν στην ανεργία ή βρέθηκαν χωρίς εργασία, λόγω αναστολής της έκδοσης των ΜΜΕ, όπου εργάζονταν.

2. Συνθήκες εργασίας

Η παρακολούθηση των συνθηκών εργασίας των Αθλητικών Συντακτών στα ανοιχτά και κλειστά γήπεδα συνεχίστηκε με αμείωτη προσοχή και τη νέα χρονιά. Η συνεργασία με τους υπεύθυνους Τύπου των ομάδων και των φορέων του Αθλητισμού ήταν σημαντική. Ο εντεταλμένος αντιπρόεδρος του Δ.Σ. αλλά και όλα τα μέλη αναζητούσαν διαρκώς λύσεις στα προβλήματα που ανέκυψαν και πίεσαν προς την κατεύθυνση της επίλυσής τους στις αρμόδιες αθλητικές και διοργανώτριες αρχές. Σε αρκετές περιπτώσεις έγινε παρέμβαση για διευκολύνσεις τους στους χώρους Τύπου των γηπέδων.

3. Aποστολές

Τους τελευταίους τέσσερις μήνες διεκπεραιώθηκε μία (1) δημοσιογραφική  αποστολή  από την κατηγορία της γενικής λίστας. Στόχος του εντεταλμένου Ειδικού Γραμματέα και του Δ.Σ. του ΠΣΑΤ ήταν πάντα η καλύτερη δυνατή κάλυψη των γεγονότων και η πληρέστερη ενημέρωση της κοινής γνώμης από τους ειδικούς των αθλημάτων, ενώ πολύτιμη ήταν και πάλι η βοήθεια του ΑΠΕ.

4. Διεθνείς σχέσεις

Το 75ο Συνέδριο AIPS, πραγματοποιήθηκε από τις 12 έως τις 16 Ιανουαρίου 2012 στο Ίνσμπρουγκ της Αυστρίας. Τον ΠΣΑΤ εκπροσώπησαν ο αντιπρόεδρος της AIPS Κώστας Βερνίκος και ο πρόεδρος της UEPS Γιάννης Δάρας, αφού, στο πλαίσιο της σκληρής λιτότητας που εφάρμοσε το παρόν Δ.Σ., αποφασίστηκε να μην παραστεί μέλος του Δ.Σ. στο συνέδριο. Συνεργαστήκαμε με τις ομοσπονδίες για θέματα διαπιστεύσεων σε διεθνείς διοργανώσεις (για μία ακόμη χρονιά τα μέλη μας εξυπηρετήθηκαν μέσω του Συνδέσμου στον τομέα αυτό), ενώ παρείχαμε και όλες τις απαραίτητες διευκολύνσεις για θέματα που αφορούσαν στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου. Η επαφή της γραμματείας του ΠΣΑΤ με την AIPS κινείται σχεδόν σε καθημερινή βάση, για την αρτιότερη και όσο το δυνατόν αμεσότερη επίτευξη της διαδικασίας εκτύπωσης των ταυτοτήτων.

5. Επιμορφωτικά σεμινάρια

Από τις αρχές του 2012 πραγματοποιήθηκαν οι εξής εκδηλώσεις: Στις 6 Φεβρουαρίου 2012 έγινε στην Αθήνα και συγκεκριμένα στην αίθουσα Συνεδρίων της ΕΣΗΕΑ, επιμορφωτικό σεμινάριο για τον παραολυμπιακό Αθλητισμό και τους επικείμενους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου, σε συνεργασία με την Ελληνική Παραολυμπιακή Επιτροπή. Στις 9 Φεβρουαρίου 2012, το Δ.Σ. του ΠΣΑΤ, πραγματοποίησε στην Αθήνα, επιμορφωτικό σεμινάριο κανονισμών διαιτησίας ποδοσφαίρου, με ομιλητή τον υπεύθυνο ανάπτυξης και εκπαίδευσης της Κεντρικής Επιτροπής Διαιτησίας της ΕΠΟ, Κύρο Βασάρα.

6. Eκδόσεις

Ο ΠΣΑΤ εξέδωσε μέσα στο 2012 σε ηλεκτρονική μορφή την εφημερίδα «Αθλητικός Συντάκτης» και τον «Αθλητικό Οδηγό 2012», ο οποίος αποτελεί ένα πολύτιμο «εργαλείο» στα χέρια των συναδέλφων και όχι μόνο. Η ετήσια έκδοση είναι πιο πλούσια από κάθε άλλη χρονιά, καθώς περιέχει όλες τις διοργανώσεις και τα αγωνιστικά προγράμματα του ελληνικού και διεθνούς αθλητισμού. Φυσικά, απόλυτα ενημερωμένο είναι και το κομμάτι του καλανταρίου που αναφέρεται στα στοιχεία (τηλέφωνα, φαξ, e-mail) όλων των ΜΜΕ του ηλεκτρονικού και γραπτού Τύπου, όλων των ελληνικών και διεθνών αθλητικών ομοσπονδιών, καθώς και σε όλα τα αθλητικά site. Στον «αέρα» βρίσκεται και η εφημερίδα «Αθλητικός Συντάκτης» με όλα τα τρέχοντα γεγονότα του Συνδέσμου.

7. Οικονομικά

Το τελευταίο τρίμηνο του 2012 προχωρήσαμε με συνετή και συνεπή ταμειακή διαχείριση  κληροδοτώντας στην  επόμενη διοίκηση καθαρή οικονομική εικόνα στα δημόσια ταμεία και στα μέλη του ΠΣΑΤ. Κάθε πράξη είναι καταγεγραμμένη στο ισοζύγιο εξόδων –εσόδων με απόλυτη λογιστική ακρίβεια. Παρά τους σκοπέλους και τις συμπληγάδες που αντιμετωπίσαμε, ξεπεράσαμε κάθε εμπόδιο και φέραμε σε πέρας κάθε αποστολή. Χωρίς υπερβολές κάναμε έργο το οποίο δεν φαίνεται στα λόγια, αλλά στα χαρτιά. Το 2006 παραλάβαμε ένα ΠΣΑΤ λίγο πριν το λουκέτο. Σήμερα –έξι χρόνια μετά -είναι ένας υγιέστατος Οργανισμός, παρά την οικονομική κρίση. Ο ΠΣΑΤ όμως  για να επιβιώσει πρέπει να βρει άμεσα  πόρους. Η ΓΓΑ πριν από λίγες μέρες μας ενέκρινε ποσό 5.000 ευρώ, αλλά κι αυτή η απόφαση παραμένει  στα χαρτιά. Στην πράξη θα αποδειχθεί αν είναι προεκλογική φούσκα, όπως και οι επιχορηγήσεις της στις Ομοσπονδίες. Δεν έχει στείλει καμία εντολή εκτέλεσης της στον ΠΣΑΤ. Ξεκινήσαμε ένα νέο κύκλο διαλόγου με την Ελληνική Τράπεζα για μια νέα χορηγία παρότι η αγορά είναι σε ύφεση.  Η Ε.Τ, είναι θετική και περιμένει  από την νέα διοίκηση προτάσεις. Η ΕΣΗΕΑ εμμένει στη σιωπή. Εκκρεμεί η καταβολή χορηγίας 5.000€ από τη Wind. Το α΄τρίμηνο του 2012 στο ταμείο μας μπήκαν η τελευταία δόση της διετούς χορηγίας με τον ΟΠΑΠ, η συμβολική οικονομική ενίσχυση της ΕΣΗΕΜΘ, η χορηγία της 3 Ε για την γιορτή των κορυφαίων του 2011 και  ελάχιστες συνδρομές  συναδέλφων μας, περίπου 40!!

ΠΡΑΚΤΙΚΟ ΕΞΕΛΕΓΚΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

Οι Βαγγέλης Αλυσανδράτος, Απόστολος Νταλούκας, Νίκος Νικόπουλος, πρόεδρος, αντιπρόεδρος και γραμματέας της Εξελεγκτικής Επιτροπής του ΠΣΑΤ αντίστοιχα, συνήλθαμε σήμερα Δευτέρα 23 Απριλίου 2012 και:

ΜΕΡΟΣ Α

Διενεργήσαμε έλεγχο στο ταμείο και στα παραστατικά εσόδων-εξόδων της διαχειριστικής περιόδου απο 1/01/2012 έως και 31/03/2012, καθώς και των πρακτικών των συνεδριάσεων του Δ.Σ. της 25/01/2012 (Πρακτικό Νο 30) και της 8/03/2012 (Πρακτικό Νο 31) .

Από τον έλεγχο διαπιστώσαμε οτι έχουν εγγραφεί νομότυπα οι αποφάσεις του Δ.Σ.

Εισηγούμαστε την απαλλαγή του Δ.Σ. και του ταμία απο κάθε ευθύνη.

Στο σκέλος των εσόδων, το υπόλοιπο του ταμείου την 1/04/2012 είναι 72.536,10€, εκ των οποίων 39.399,77€ είναι σε τραπεζικούς λογαριασμούς και μετρητά. Τα έξοδα χρήσης είναι 33.136,33€, ως ανάλυση στην περιγραφή κατηγοριών δαπανών.

Για το ποσό 6.987,67€ (επενδυτικό της ALICO), κινήθηκε η διαδικασία ρευστοποίησής του.

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ

1. Στο πρακτικό Νο 30 από 25/01/2012 αναφέρονται:

Α. Έγινε συζήτηση για το νέο «κούρεμα», που επιχειρεί η κυβέρνηση στα αποθεματικά του ΕΤΑΠ ΜΜΕ.

Β. Ο πρόεδρος επισήμανε την εξαιρετική δουλειά της συναδέλφου Αγγελικής Βύζικα στην παρουσίαση της φωτογραφικής έκθεσης.

Γ. Έγινε αναφορά στο τουρνουά «Σταύρος Ρεπανάς», που διεξήχθη στις 5.01.2012 στη Θεσσαλονίκη.

Δ. Ο πρόεδρος ενημέρωσε τα μέλη για την δεινή οικονομική κατάσταση του Συνδέσμου.

Ε. Ο πρόεδρος ενημέρωσε τα μέλη ότι αναρτήθηκε σε ηλεκτρονική μορφή η εφημερίδα «Αθλητικός Συντάκτης».

Στ. Συζητήθηκε το ενδεχόμενο να πραγματοποιηθεί συγχρόνως η εκλογική διαδικασία με την τροποποίηση του καταστατικού του Συνδέσμου.

2. Στο πρακτικό Νο 31 από 8/03/2012 αναφέρονται:

Α. Το Δ.Σ. ενέκρινε ομόφωνα τον Διοικητικό Απολογισμό. Ορίστηκε η Τακτική Γενική Συνέλευση για τις 16 Μαρτίου 2012 και ελλείψει απαρτίας, για τις 22 Μαρτίου 2012.

Β. Ο ταμίας ενημέρωσε το Συμβούλιο ότι περιορίστηκαν τα έξοδα και αυξήθηκαν τα έσοδα. Επίσης, ενημέρωσε ότι δεν υπάρχουν οφειλές προς τα δημόσια Ταμεία.

Γ. Εγκρίθηκε ομόφωνα ο Οικονομικός Απολογισμός.

Δ. Ο πρόεδρος ζήτησε τη συσπείρωση όλων των μελών, λόγω της οικονομικής δυσπραγίας του Συνδέσμου.

Ε. Έγινε ευρεία συζήτηση για το θέμα του πάρκινγκ.

ΣΤ. Συζητήθηκε το θέμα των οπαδικών εκπομπών στο τηλεοπτικό σταθμό Nova. Ανατέθηκε στον πρόεδρο να συζητήσει το θέμα με τον γενικό διευθυντή της Nova.

Ζ. Ζητήθηκε από τον πρόεδρο να καταθέσουν τα μέλη προτάσεις για την τροποποίηση του καταστατικού.

Η. Εκφράστηκε η δυσαρέσκεια του προέδρου για το γεγονός ότι ο ΣΕΓΑΣ δεν συμπεριλαμβάνει στις αποστολές του, μέλη του ΠΣΑΤ.

ΜΕΡΟΣ Β

Στο χρονικό διάστημα από 1/01/2012 έως και 31/03/2012, το Δ.Σ. συνήλθε σε 2 τακτικές συνεδριάσεις, (Νο 30) στις 25/01/2012 και (Νο 31) στις 8/03/2012.

Π. ΓΕΡΑΚΑΡΗΣ                                ΠΑΡΟΥΣΙΕΣ 2                      ΑΠΟΥΣΙΕΣ  –

Κ. ΜΥΛΩΝΑΣ                                  ΠΑΡΟΥΣΙΕΣ 2                      ΑΠΟΥΣΙΕΣ  –

Α. ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ                     ΠΑΡΟΥΣΙΕΣ 2                      ΑΠΟΥΣΙΕΣ  –

Δ. ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ                                ΠΑΡΟΥΣΙΕΣ 2                      ΑΠΟΥΣΙΕΣ  –

Τ. ΑΝΤΩΝΙΝΗΣ                                ΠΑΡΟΥΣΙΕΣ 2                      ΑΠΟΥΣΙΕΣ  –

Ν. ΤΣΩΝΗΣ                                       ΠΑΡΟΥΣΙΕΣ –                       ΑΠΟΥΣΙΕΣ  2

Ι. ΜΑΜΟΥΖΕΛΟΣ                           ΠΑΡΟΥΣΙΕΣ 2                      ΑΠΟΥΣΙΕΣ  –

Ν. ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ                      ΠΑΡΟΥΣΙΕΣ 1                      ΑΠΟΥΣΙΕΣ  1

Γ. ΜΙΝΟΣ                                           ΠΑΡΟΥΣΙΕΣ –                       ΑΠΟΥΣΙΕΣ  2

Δ. ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ                     ΠΑΡΟΥΣΙΕΣ 2                      ΑΠΟΥΣΙΕΣ  –

Ι. ΔΕΛΚΟΣ                                        ΠΑΡΟΥΣΙΕΣ –                       ΑΠΟΥΣΙΕΣ  2

Α. ΒΥΖΙΚΑ                                       ΠΑΡΟΥΣΙΕΣ 2                      ΑΠΟΥΣΙΕΣ  –

Σ. ΠΑΙΔΑΚΗΣ                                   ΠΑΡΟΥΣΙΕΣ 2                      ΑΠΟΥΣΙΕΣ  –

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΞΕΛΕΓΚΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

1.   Να ζητηθεί, ύστερα από σύμφωνη γνώμη και της Γενικής  Συνέλευσης , η διεκδίκηση ποσοστού από τα «Εύρωστα» παιχνίδια του ΟΠΑΠ  (Στοίχημα, Τζόκερ κ.α.) δεδομένου ότι, το ποσό που διετίθετο από το ΠΡΟΠΟΓΚΟΛ έχει ήδη απαλειφθεί.

2.   Να λειτουργήσουν ασφαλιστικές δικλείδες, ώστε και τα υπόλοιπα μέλη του ΠΣΑΤ να καταβάλλουν το ποσό συνδρομής και εκδοσης νέας ταυτότητας.

3.   Να επιδιωχθεί η θεσμοθέτηση της ελεύθερης εισόδου των μελών του ΠΣΑΤ σε όλους τους αθλητικούς χώρους, χωρίς χρήση διαπίστευσης.

4.   Να ενταθούν οι προσπάθειες για ομαλή και απρόσκοπτη εργασία των Αθλητικών Συντακτών στα δημοσιογραφικά θεωρεία (ευχερής πρόσβαση από ειδική θύρα, αστυνόμευση του χώρου, καθαριότητα, τουαλέτες κλπ)

5.   Να ανακοινώνονται οι αποφάσεις των Πειθαρχικών Συμβουλίων και μάλιστα επαρκώς αιτιολογημένες.

6.   Να  δραστηριοποιηθεί η ποδοσφαιρική ομάδα του ΠΣΑΤ, με σκοπό να συμμετέχει σε αγώνες κοινωνικού ενδιαφέροντος.

7.   Να «ζωντανέψουν» οι κάθε λογής εκδηλώσεις του συνδέσμου (χοροεσπερίδες, δεξιώσεις, εκδρομές κ.α.) με αντικειμενικό σκοπό τη σύσφιξη των σχέσεων των μελών μεταξύ τους.

8.   Να ενημερωθεί η Γ.Σ. για τις απουσίες των μελών του Δ.Σ. από τις συνεδριάσεις.

9.   Να γίνεται αναλυτική ενημέρωση των μελών της Γ. Σ. για τις αποστολές του ΠΣΑΤ (συμμετοχές, εκδήλωση ενδιαφέροντος, αρνήσεις).

10.  Να ολοκληρωθεί η διαδικασία ρευστοποίησης του επενδυτικού κεφαλαίου της ALICO.

11. Να αυστηροποιηθεί η διαδικασία χορήγησης χρημάτων από το ταμείο αλληλοβοηθείας του Συνδέσμου.

Αθήνα, 23 Απριλίου 2012

Τα μέλη της Εξελεγκτικής Επιτροπής

Βαγγέλης Αλυσανδράτος

Απόστολος Νταλούκας

Νίκος Νικόπουλος

Περισσότερα άρθρα