ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ ΣΤΟΝ ΕΔΟΕΑΠ

ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ ΣΤΟΝ ΕΔΟΕΑΠ

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest

Ο ΕΔΟΕΑΠ, στο πλαίσιο της κοινής δράσης με την ΟΑΤΥΕ, μέλος της οποίας αποτελεί, και σε συνεργασία με τη Διοίκηση του ΠΣΑΤ, οργανώνει εθελοντική αιμοδοσία στο κτίριο της οδού Σισίνη 18 και Ηριδανού, στον ­­­­1ο όροφο του Οργανισμού στην Αίθουσα Εκδηλώσεων ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΡΟΥΣΣΟΥ, την Τετάρτη 14 Νοεμβρίου 2012 ώρες 10.00-14.00.

Η εθελοντική αιμοδοσία είναι χειρονομία ουσιαστικής γενναιοδωρίας, φροντίδας, κοινωνικής ευαισθησίας και αγάπης για το συνάνθρωπό μας. Δεν υπάρχει πολυτιμότερο δώρο ζωής. Είναι δώρο ζωής για αυτόν  που το δέχεται, αφού το αίμα ούτε παράγεται, ούτε αντικαθίσταται. Μόνο χαρίζεται. Η συνεισφορά των εθελοντών αιμοδοτών είναι πάνω απ΄ όλα ενέργεια ζωής για τον πάσχοντα συνάνθρωπό μας.

Η αιμοδοσία δε διαρκεί πολύ, παρά μόνο 8-10 λεπτά περίπου. Αποτελεί τη μοναδική πηγή από την οποία οι Υπηρεσίες συλλέγουν τις απαραίτητες φιάλες αίματος για να καλύψουν την αυξημένη ανάγκη. Από μία μονάδα αίματος παρασκευάζονται προϊόντα που μεταγγίζονται επιλεκτικά σε ασθενείς που δεν έχουν ανάγκη ολικού αίματος, αλλά κάποιων συστατικών. Κάθε αιμοληψία ολικού αίματος διαχωρίζεται στα 4 κύρια συστατικά: ερυθρά αιμοσφαίρια, αιμοπετάλια, λευκά αιμοσφαίρια, πλάσμα. Με αυτόν τον τρόπο μπορούν να βοηθηθούν, αναλόγως και την περίπτωση, περισσότεροι από ένας άνθρωποι.

Οφέλη όμως από την αιμοδοσία αποκομίζουν και οι δότες. Η  αιμοδοσία βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος, αποτρέποντας ή μειώνοντας τις πιθανότητες  κινδύνου για καρδιαγγειακά νοσήματα, καρκίνο, σακχαρώδη διαβήτη και εγκεφαλικό. Επίσης, βελτιώνει τη ρεολογία του αίματος, αφού το αίμα κυκλοφορεί ευκολότερα, με λιγότερη «κούραση» της καρδιάς και λιγότερη επιβάρυνση και φθορά των αγγείων. Τέλος, συμβάλλει στην ψυχική ευεξία λόγω της προσφοράς αγαθού ζωτικής σημασίας στο λήπτη που το έχει ανάγκη.

Ωστόσο, πολλές φορές η άγνοια, η προκατάληψη, ο αδικαιολόγητος φόβος και συχνά ή αδιαφορία αποτελούν τροχοπέδη στην προσφορά ζωής προς τον πάσχοντα συνάνθρωπο. Έτσι, η έλλειψη και η ανεπάρκεια αίματος έχει σαν άμεσο αποτέλεσμα να θέτει σε κίνδυνο τη ζωή όσων χρειάζονται το αίμα ως θεραπευτικό μέσο. Υπολογίζεται πως η ανάγκη των ασθενών για αίμα φτάνει τις 600.000-650.000 μονάδες αίματος ετησίως στην Ελλάδα. Μόλις το 40% καλύπτεται από τους εθελοντές αιμοδότες ενώ το 50% από το συγγενικό περιβάλλον. Εύκολα γίνεται αντιληπτό το μέγεθος του προβλήματος…

Δώστε αίμα

Χαρίστε ζωή

Η συμμετοχή σας είναι απαραίτητη για να συγκεντρωθούν αποθέματα και να καλυφθούν οι ανάγκες των συνανθρώπων μας που έχουν ανάγκη.

Είμαστε  βέβαιοι για τη δυναμική συμμετοχή σας.

Περισσότερα άρθρα