Λονδίνο: Αποστολή ΠΣΑΤ (Γιάννης Δημητρόγλου)
Της “γλίστρησε” το μετάλλιο, αλλά τσέκαρε θέση για το Ρίο η ομάδα 4Χ100μ. ελεύθερο ανδρών
Αν μία εικόνα αξίζει όσο χίλιες λέξεις, η εικόνα των τεσσάρων αθλητών της ομάδας 4Χ100μ. ελεύθερο, αμέσως μετά τον τελικό του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος κολύμβησης του Λονδίνου, τα λέει όλα. Τέσσερα παιδιά που τα έδωσαν όλα, διέλυσαν κατά σχεδόν δυόμισι δευτερόλεπτα το πανελλήνιο ρεκόρ, εξασφάλισαν ουσιαστικά την πρόκριση στους Ολυμπιακούς του Ρίο ντε Τζανέιρο, αλλά ήταν τόσο, μα τόσο, απογοητευμένα… Το μετάλλιο “γλίστρησε” στα τελευταία μέτρα της κούρσας, όταν ο αγέραστος Φίλιπο Μανίνι και ο ταχύτατος Πίτερ Τίμερς κατάφεραν να ξεπεράσουν τον Κριστιάν Γκολομέεβ και να αφήσουν την ελληνική ομάδα στην τέταρτη θέση με 3:14.42. Η Ιταλία με 3:14.29 πήρε το ασημένιο μετάλλιο και το Βέλγιο με 3:14.30 το χάλκινο, ενώ η Γαλλία με 3:13.48 αναδείχθηκε για τρίτη συνεχόμενη φορά πρωταθλήτρια Ευρώπης.
Ο Οδυσσέας Μελαδίνης δεν ήταν καν σε θέση να μιλήσει, θεωρώντας τον εαυτό του υπεύθυνο για γην απώλεια ενός -παντελώς απροσδόκητου- μεταλλίου. Η αλήθεια είναι ότι το 49.60 που έκανε, κολυμπώντας πρώτος στη σειρά, δεν είναι το καλύτερο που μπορεί. Οι επόμενοι όμως ξεπέρασαν τον εαυτό τους: ο Χρήστος Κατραντζής με ανεπίσημο πέρασμα 48.65, ο Απόστολος Χρήστου με ένα απίστευτο 48.13 (λίγη ώρα αφότου πήρε την πρωτη θέση στα ημιτελικά των 100μ. ύπτιο) και ο Κριστιάν Γκολομέεβ με 48.04. Ο ταχύτερος Έλληνας κολυμβητής έφερε μάλιστα την ελληνική ομάδα στην πρώτη θέση 50μ. πριν τον τερματισμό, αλλά στο τέλος δεν άντεξε στην αντεπίθεση των αντιπάλων του.
“Υπό άλλες συνθήκες θα μιλάγαμε για φοβερό κατόρθωμα. Είμαστε ευλογημένοι που το ζήσαμε, αλλά αφήνει μια πίκρα. Μέχρι το τέλος το πιστεύαμε…”, δήλωσε ο Χρήστος Κατραντζής, που είχε κάθε λόγο να είναι… λιγότερο στενοχωρημένος από τους υπόλοιπους, αφού ουσιαστικά “σφράγισε” άποψε την παρουσία του στους Ολυμπιακούς Αγώνες (οι άλλοι τρεις έχουν προκριθεί και από ατομικά αγωνίσματα). “Έστω και μ΄αυτό τον τρόπο θα βρεθώ κατά πάσα πιθανότητα στο Ρίο”, ήταν η γλυκόπικρη επωδός του 24χρονου κολυμβητή.
“Η κούρσα ήταν άψογη, πήγαμε δύο δευτερόλεπτα κάτω (σ.σ. το προηγούμενο πανελλήνιο ρεκόρ ήταν το 3:16.82 που πέτυχαν οι ίδιοι στον πρωινό προκριματικό), κάναμε ό,τι μπορούσαμε. Εγώ προσωπικά είμαι ικανοποιημένος από την ομάδα”, είπε από την πλευρά του ο Απόστολος Χρήστου, που θα έχει την ευκαιρία αύριο στα 100μ. ύπτιο να πάρει το μετάλλιο που του “γλίστρησε” σήμερα.
Ξαπλωμένος στα πλακάκια του London Aquatics Center, ο Κριστιάν Γκολομέεβ προσπαθούσε να βρει τις ανάσες του και να ταξινομήσει τις σκέψεις του. «Έχω ξανακάνει τέτοιο χρόνο σε «σκυτάλη», δεν θυμάμαι πού, αλλά αυτή τη φορά το έκανα χωρίς φουλ ξεκούραση και προετοιμασία, οπότε αυτό σημαίνει ότι, αν όλα πάνε καλά, μπορώ να δώσω ακόμη παραπάνω», ήταν τα πρώτα λόγια του. «Μας «γλίστρησε» το μετάλλιο, όμως πήγαμε όλοι πάρα πολύ καλά. Ο Χρήστου μάλιστα μετά από ένα 100άρι ύπτιο κι εγώ μετά από ένα 50άρι πεταλούδα, χωρίς καν να χαλαρώσω και με τα χέρια μου ακόμη μουδιασμένα», επισήμανε ο κάτοχος του πανελληνίου ρεκόρ στο αγώνισμα. Μοιραία τον ρωτήσαμε αν θα επέλεγε να αφήσει τον ημιτελικό των 50μ. πεταλούδα για να έχει περισσότερες δυνάμεις στα 4Χ100μ., αλλά η απάντησή του είναι δηλωτική του αγωνιστικού χαρακτήρα του: «Ποτέ δεν θα το άφηνα. Θα τα κάνω όλα και θα τα δώσω όλα. Δεν θα διαγραφώ πότε από αγώνισμα για να κυνηγήσω κάτι καλύτερο. Θα πέσω σε όλα κι ό,τι γίνει. Πιστεύω ότι μπορώ, γι΄αυτό άλλωστε προπονούμαστε. Στο NCAA (σ.σ. ο Γκολομέεβ σπουδάζει στις ΗΠΑ, στο Πανεπιστήμιο της Αλαμπάμα) έπεφτα σε τρεις κούρσες το πρωί και τρεις το απόγευμα», κατέληξε ο Γκολομέεβ, πριν σηκωθεί και κοιτάξει μπροστά, στις επόμενες προκλήσεις που τον περιμένουν, τόσο εδώ στο Λονδίνο όσο και στο Ρίο…