Home / Ανακοινώσεις / Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα υγρού στίβου-Συγχρονισμένη κολύμβηση

Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα υγρού στίβου-Συγχρονισμένη κολύμβηση

Λονδίνο: Αποστολή ΠΣΑΤ (Γιάννης Δημητρόγλου)

«Αυλαία» με τέταρτη θέση για την Ελλάδα στο ελεύθερο πρόγραμμα του ομαδικο”

Με την Ελλάδα να πραγματοποιεί πολύ καλή εμφάνιση στον τελικό του ελεύθερου προγράμματος του ομαδικού και να κρατά την τέταρτη θέση που είχε από τον προκριματικό της Τετάρτης, ολοκληρώθηκαν σήμερα στο Λονδίνο τα αγωνίσματα συγχρονισμένης κολύμβησης του 33ου Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος υγρού στίβου. Η ελληνική ομάδα, αποτελούμενη από τις Μαριλένα Αρμάου, Ιφιγένεια Δίπλα, Βαλεντίνα Φαραντούρη, Γιάννα Γκεοργκίεβα, Ευαγγελία Κουτίδη, Εβελίνα Παπάζογλου, Σοφία Σαραντίδη και Άννα-Μαρία Ταξοπούλου, συγκέντρωσε 87.4667 βαθμούς, συγκομιδή καλύτερη από το 86.5667 του προκριματικού, και κράτησε την τέταρτη θέση μπροστά από τη Γαλλία.

Εν τη απουσία της παντοδύναμης Ρωσίας, που επέλεξε να… κρύψει τα χαρτιά της στο συγκεκριμένο αγώνισμα ενόψει Ολυμπιακών Αγώνων, το χρυσό μετάλλιο πήρε η Ουκρανία με 94.0000 βαθμούς. Ήταν το μοναδικό αγώνισμα από τα εννέα του προγράμματος που δεν κέρδισε η Ρωσία. Στο δεύτερο σκαλί του βάθρου ανέβηκε η ομάδα της Ιταλίας και στο τρίτο η Ισπανία.

Η πρώτη οκτάδα του τελικού στο ελεύθερο πρόγραμμα του ομαδικού:

  1. Ουκρανία 94.0000 βαθμοί
  2. Ιταλία 91.2333
  3. Ισπανία 89.6667
  4. ΕΛΛΑΔΑ 87.4667
  5. Γαλλία 85.3333
  6. Ελβετία 83.0000
  7. Λευκορωσία 81.6667
  8. Μ. Βρετανία 79.0000

Ο τελικός πίνακας μεταλλίων στη συγχρονισμένη:

ΧΡ.  ΑΣΗΜ.  ΧΑΛΚ.   ΣΥΝ.

Ρωσία         8         0            0           8

Ουκρανία   1         6            0           7

Ιταλία         0        3            6           9

Ισπανία      0        0            3           3

Δηλώσεις:

Η εθνική ομάδα συγχρονισμένης κολύμβησης ολοκλήρωσε την παρουσία της στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα υγρού στίβου του Λονδίνου, με απολογισμό δύο τέταρτες (στο τεχνικό πρόγραμμα του σόλο με την Ευαγγελία Πλατανιώτη και στο ελεύθερο του ομαδικού) και τρεις πέμπτες θέσεις. Η συνολική εικόνα της ομάδας άφησε ικανοποιημένες τις ομοσπονδιακές προπονήτριες, που στέκονται ιδιαίτερα στο γεγονός ότι η Ελλάδα κατάφερε να κάνει βήματα μπροστά, ξεπερνώντας χώρες των οποίων υπολειπόταν τα τελευταία χρόνια (Ισπανία στο σόλο, Γαλλία στο ομαδικό). Η προσοχή πλέον στρέφεται στην προετοιμασία για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο ντε Τζανέιρο, όπου η Ελλάδα θα εκπροσωπηθεί στο ντουέτο, αγώνισμα στο οποίο δεν μετείχε στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, προκειμένου να προφυλαχθούν και να μη ζοριστούν οι αθλήτριες, όπως επισήμανε η Ναταλία Τσερνέτσκα.

«Το Ευρωπαϊκό μας αφήνει καλή εντύπωση γιατί κάναμε ένα βήμα μπροστά. Περάσαμε στο ομαδικό τη Γαλλία, για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια, και στο σόλο περάσαμε την Ισπανία, οπότε η συνολική εικόνα είναι καλή, παρόλο που δουλεύουμε σε πολύ δύσκολες συνθήκες και κάθε χρόνο ξεκινάμε από την αρχή, γιατί αλλάζει η ομάδα. Φέτος στο ομαδικό μπήκαν πέντε καινούρια κορίτσια. Η γενική εντύπωση είναι καλή, πάντα κάτι βγαίνει και κάτι δεν βγαίνει», δήλωσε η Τσερνέτσκα μετά την ολοκλήρωση του τελευταίου τελικού της διοργάνωσης, στο ελεύθερο πρόγραμμα του ομαδικού. «Ηλικιακά είχαμε πολύ μικρές αθλήτριες σε σχέση με τις άλλες ομάδες», πρόσθεσε η έτερη ομοσπονδιακή προπονήτρια, Δέσποινα Θεοδωρίδου, η οποία παραδέχθηκε ότι «… ελπίζαμε σε κάτι καλύτερο στο σόλο, ελπίζαμε να πάρουμε μετάλλιο. Δεν έγινε αυτό, δεν πειράζει, συνεχίζουμε. Από το ομαδικό πάντως είμαστε παρα πολύ ευχαριστημένες».

Επόμενος και μεγάλος στόχος για την ελληνική συγχρονισμένη κολύμβηση είναι οι Ολυμπιακοί του Αυγούστου στη Βραζιλία. Η προετοιμασία θα συνεχιστεί άμεσα με επίκεντρο πλέον το ντουέτο και η Ναταλία Τσερνέτσκα υπογραμμίζει: «Οι στόχοι μας για το Ρίο είναι οι ίδιοι με τους προηγούμενους Ολυμπιακούς: θέλουμε μία θέση στην οκτάδα. Θα συνεχίσουμε την προετοιμασία και με τις τρεις αθλήτριες (σ.σ. Πλατανιώτη, Παπάζογλου, Κουτίδη) και η τελική απόφαση για το ποιες θα αγωνιστούν θα ληφθεί ένα μήνα πριν τους Αγώνες, στη λήξη της προθεσμίας».

Η Τσερνέτσκα αιτιολόγησε και την απόφαση να μη μετάσχει το ντουέτο στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, επικαλούμενη κάποιους τραυματισμούς που είχαν οι τρεις αθλήτριες, αλλά και την ανάγκη να μη ζοριστεί η προετοιμασία τους. «Αποφασίσαμε να μην αγωνιστεί το ντουέτο γιατί είχαμε σοβαρούς τραυματισμούς. Το χειμώνα είχαν τραυματιστεί και οι τρεις πριν το προολυμπιακό και έμειναν τρεις εβδομάδες εκτός. Πήραμε την πρόκριση για τους Ολυμπιακούς και όταν ξεκινήσαμε προετοιμασία είδαμε ότι δεν μπορούσαμε να «καθήσουμε» πάνω στο ντουέτο μόνο, έπρεπε να γίνουν και τα ομαδικά και το σόλο. Αποφασίσαμε λοιπόν, για να μην τις ζορίσουμε, να προετοιμαστούμε καλύτερα για τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Δεν θα γινόταν σωστή προετοιμασία για εδώ και αποφασίσαμε ότι είναι καλύτερο να μη συμμετάσχουμε και να τις προστατέψουμε», υποστήριξε η ομοσπονδιακή προπονήτρια, με τη Δέσποινα Θεοδωρίδου να συμπληρώνει με νόημα: «Και άλλες χώρες δεν συμμετείχαν στο ντουέτο, είναι και θέμα στρατηγικής κάποιες φορές».

 

 

About

Check Also

Το επετειακό λογότυπο του ΠΣΑΤ για τα 70 χρόνια

Ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αθλητικού Τύπου (ΠΣΑΤ) ιδρύθηκε το 1952 και έχει στη δύναμή του περισσότερα …