ΚΩΣΤΗΣ ΤΣΙΚΛΗΤΗΡΑΣ- Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΟΛΥΜΠΙΟΝΙΚΗΣ  Το νέο βιβλίο των Πέτρου Ν. Λινάρδου και Κώστα Κ. Κατσιγιάννη

ΚΩΣΤΗΣ ΤΣΙΚΛΗΤΗΡΑΣ- Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΟΛΥΜΠΙΟΝΙΚΗΣ Το νέο βιβλίο των Πέτρου Ν. Λινάρδου και Κώστα Κ. Κατσιγιάννη

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest

Ο Τσικλητήρας, με κριτήριο την ολυμπιακή ταυτότητά του (ένα χρυσό, δύο αργυρά και ένα χάλκινο μετάλλιο), κατέχει δικαιωματικά κορυφαία θέση στον Ελληνικό Αθλητισμό του 20ου αιώνα.

Τα όσα έχουν κατά καιρούς γραφεί σε βιβλία και στο γραπτό και ηλεκτρονικό Τύπο καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα σχολιασμού και πληροφόρησης για ένα αθλητή αυτού του διαμετρήματος.

Ο Έλληνaς πρωταθλητής διέγραψε σε μικρό χρονικό διάστημα έξη ετών (1906-1912) μια θαυμαστή πορεία, κυρίως στο ολυμπιακό πλαίσιο, ενώ έφυγε πρόωρα από τη ζωή σε νεαρή ηλικία, βυθίζοντας στην οδύνη έναν ολόκληρο λαό.΄Εγινε λαϊκό ίνδαλμα με διαδρομή τόσο σύντομη αλλά συναρπαστική, όπως ενός φωτεινού ουράνιου σώματος.

Κατά συνέπεια γεννάται το ερώτημα: προς τι αυτή η βιογραφία; Η συγγραφική προσπάθεια οδηγεί σε κάτι περισσότερο από την απλή έννοια της βιογραφίας, αφού επιδιώκεται να προσφερθεί στον σύγχρονο αναγνώστη, και πιο ειδικά στη νέα γενιά, μια σύνθετη και συνάμα ολοκληρωμένη εικόνα του Κωστή Τσικλητήρα σε άμεση σύνδεση με την εποχή του, ακόμη και σε διεθνές επίπεδο. Επίσης και με πλήθος ανθρώπων, με τους οποίους ο πρωταθλητής συναντήθηκε κατά την διάρκεια του σύντομου πλην μεστού βίου του, σε σπουδαία γεγονότα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Ευνόητη θέση κατέχει η σύμπτωση των αθλητικών επιτευγμάτων του Τσικλητήρα κατά τη νέα περίοδο, όπου η Ελλάδα κατόρθωσε να σπάσει τα μίζερα γεωπολιτικά σύνορά της με τις θριαμβευτικές εκστρατείες1912-1913. Προσωπικά, η ζωή του ολυμπιονίκη αποτελεί και ένα συγκλονιστικό ψυχόδραμα.

Πυξίδα της συγγραφής και της ερευνητικής αποτίμησης, η προσωπικότητα του μεγάλου αθλητή- πατριώτη και ο ελληνικός και διεθνής περίγυρος.  

Περισσότερα άρθρα

12/08/2022
Η γιορτή της Παναγίας (15 Αυγούστου), όπως είναι γνωστό, είναι ημέρα υποχρεωτικής αργίας για…