Σάββατο , 16 Οκτωβρίου 2021
Home / Breaking News / Λάμψη και συγκίνηση στην Τελετή Απονομής των 23ων Δημοσιογραφικών Βραβείων του ΠΣΑΤ και μήνυμα επιστροφής στην κανονικότητα

Λάμψη και συγκίνηση στην Τελετή Απονομής των 23ων Δημοσιογραφικών Βραβείων του ΠΣΑΤ και μήνυμα επιστροφής στην κανονικότητα

Με μια εντυπωσιακή εκδήλωση στο θεατράκι της πλατείας Πρωτομαγιάς στο Πεδίο Άρεως, ο ΠΣΑΤ πραγματοποίησε την Τελετή Απονομής την 23ων Δημοσογραφικών Βραβείων, που ήταν αφιερωμένα στον πρωτοπόρο της Αθλητικής Δημοσιογραφίας Χάρη Λυμπερόπουλο. Ταυτοχρόνως, όπως τόνισε στο χαιρετισμό του ο πρόεδρος του ΠΣΑΤ Γιάννης Θεοδωρακόπουλος, έστειλε και μήνυμα επιστροφής στην κανονικότητα. Η Τελετή Απονομής είχε λάμψη αλλά και συγκίνηση. Ήταν η πρώτη εκδήλωση μετά από πολλούς μήνες στον αθλητισμό και παρέστησαν δεκάδες δημοσιογράφοι της παλαιάς αλλά και της νέας φρουράς. Η Τελετή Απονομής μεταδόθηκε live streaming από το Facebook του ΠΣΑΤ και από το αθλητικό κανάλι του Συνδέσμου στο YouTube.

Στην εκδήλωση παρέστησαν ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού Γιώργος Μαυρωτάς, ο Αντιπεριφερειάρχης Κεντρικού Τομέα Αθηνών Γιώργος Δημόπουλος, η Πρόεδρος της ΠΟΕΣΥ Έλενα Ριζεάκου, η Πρόεδρος και Αντιπρόεδρος της ΕΣΗΕΑ Μαρία Αντωνιάδου και Άρια Αγάτσα αντίστοιχα, ο Αντιπρόεδρος του ΕΔΟΕΑΠ Κυριάκος Θεοδωρακάκος, ο πρόεδρος του Δευτεροβάθμιου Πειθαρχικού της ΕΣΗΕΑ και επί τιμή πρόεδρος του ΠΣΑΤ Παύλος Γερακάρης,  ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Σωματείων Ελλήνων Καλαθοσφαιριστών με αμαξίδιο, Χάρης Περδίκης, εκπρόσωποι φορέων, μέλη του Συνδέσμου και φίλοι της δημοσιογραφίας και του αθλητισμού.

Ο Πρόεδρος του ΠΣΑΤ, Γιάννης Θεοδωρακόπουλος, στο καλωσόρισμά του, αφού αναφέρθηκε στη σημασία της σταδιακής επιστροφής στην κανονικότητα, τόνισε:  «Σήμερα θα δούμε τη φωτεινή πλευρά του χώρου μας. Τη μεγάλη εικόνα της αθλητικής δημοσιογραφίας. Της δημοσιογραφίας που χρόνια τώρα συμβάλει στην ανάπτυξη και πρόοδο του αθλητισμού. Που ενημερώνει έγκυρα τους πολίτες και διαπαιδαγωγεί τους νέους με τις αξίες του αθλητισμού». Ο πρόεδρος του ΠΣΑΤ ευχαρίστησε ιδιαιτέρως την Περιφέρεια Αττικής και τον παριστάμενο αντιπεριφερειάρχη Γιώργο Δημόπουλο, για τη στήριξη στη διοργάνωση της τελετής, καθώς και τους δημοσιογραφικούς φορείς (ΕΣΗΕΑ, ΕΔΟΕΑΠ, ΠΟΕΣΥ) για την συμπαράσταση στο έργο του ΠΣΑΤ.

Ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού Γιώργος Μαυρωτάς επισήμανε τη δύσκολη χρονιά που βίωσε, τόσο ο αθλητισμός όσο και η αθλητική δημοσιογραφία, η οποία αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του οικοσυστήματός του. Οι δημοσιογράφοι κατάφεραν φέτος να αναπληρώσουν το κενό των άδειων θέσεων στις κερκίδες, μεταφέροντας στο φίλαθλο κοινό τα τεκταινόμενα στον αθλητισμό. Ευχήθηκε καλή επιτυχία τόσο στους Έλληνες αθλητές όσο και στους Έλληνες δημοσιογράφους, που θα μεταβούν στο Τόκυο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Γιώργος Δημόπουλος τόνισε ότι στον χώρο της πλατείας Πρωτομαγιάς γίνονται προσπάθειες αθλητικής αναζωογόνησης, με δεδομένο ότι λαμβάνουν χώρα καθημερινά αθλητικές δράσεις. Η Περιφέρεια Αττικής έχει αρχίσει και ανακατασκευάζει όλους τους ελεύθερους αθλητικούς χώρους του Δήμου Αθηναίων. Στο τέλος της ομιλίας του ευχαρίστησε τους αθλητικούς δημοσιογράφους, γιατί έφεραν στην οικογένεια τον ελληνικό αθλητισμό και τα αθλητικά ιδεώδη.

Η πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ Μαρία Αντωνιάδου τόνισε ότι οι συνθήκες εργασίας των δημοσιογράφων είναι ιδιαίτερα δύσκολες. Ωστόσο, οφείλουμε να παραδειγματιστούμε από τον Χάρη Λυμπερόπουλο, τον Βαγγέλη Φουντουκίδη, τον Γιάννη Διακογιάννη και τον Πέτρο Λινάρδο, οι οποίοι βίωσαν Κατοχή, πείνα, ανέχεια κι όμως συνέχισαν να γράφουν. Η Πρόεδρος της ΠΟΕΣΥ Έλενα Ριζεάκου ευχήθηκε η εκδήλωση να είναι μόνο η αρχή πολλών άλλων εκδηλώσεων, που θα σημάνουν την επιστροφή στην κανονικότητα.

Ο Υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης, με τηλεοπτικό του μήνυμα που προβλήθηκε στη διάρκεια της εκδήλωσης, εξήρε το ρόλο της αποψινής εκδήλωσης, που σηματοδοτεί την επιστροφή στην κανονικότητα, με μια τελετή επιβράβευσης του έργου των αθλητικών δημοσιογράφων. Τόνισε δε ότι σε ένα περιβάλλον γεμάτο fake news και αναζήτηση των likes, η δουλειά του αθλητικού συντάκτη είναι ακόμη δυσκολότερη και πιο απαιτητική, για να δημοσιευθεί η είδηση γρήγορα και ορθά.

Στη διάρκεια της εκδήλωσης τιμήθηκε και η κόρη του Χάρη Λυμπερόπουλου, Κατερίνα για το βιβλίο, που συνέγραψε «Χάρης Λυμπερόπουλος, Κοντά στον Αιώνα, Συνομιλώντας με τον πατέρα μου» από τις εκδόσεις Πατάκη. Η ίδια, παραλαμβάνοντας την τιμητική πλακέτα, τόνισε ότι πίσω από τη βράβευση αυτή βρίσκονται κάποιοι άνθρωποι που μαζί με τον Χάρη Λυμπερόπουλο έκαναν επανάσταση στον ελληνικό Τύπο, καθιερώνοντας το πρώτο αθλητικό 4σέλιδο σε πολιτικό φύλλο, στην «Απογευματινή», το 1968. Πρόκειται για τους Νίκο Κατσαρό, Κώστα Μυλωνά, Γιάννη Θεοδωρακόπουλο, Φαίδωνα Κωνσταντουδάκη κ.α.

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης, τις βραβεύσεις, καθώς και τις δηλώσεις όλων όσων τιμήθηκαν, μπορείτε να παρακολουθήσετε από το κανάλι του ΠΣΑΤ στο  Youtube. Την εκδήλωση παρουσίασε ο δημοσιογράφος (Cosmote TV και Over fm 104,9) μέλος του ΠΣΑΤ, Στέφανος Αβραμίδης, τον οποίο το Διοικητικό Συμβούλιο ευχαριστεί θερμά.

 

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιελάμβανε τις εξής βραβεύσεις:

 

 • Έπαθλο ΕΣΗΕΑ «Λίας Αργυριάδη»: Χρήστος ΖΩΙΔΗΣ, Ιστοσελίδα «SDNA.gr», για το Σκίτσο του Μανώλη Γλέζου στον Ιερό Βράχο της  Ακρόπολης την ημέρα του θανάτου του.
 • Έπαθλο ΕΔΟΕΑΠ «Πάνος Γεραμάνης»: Κώστας ΚΟΦΙΝΑΣ, Εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ» για τη Συνέντευξη του διαιτητή Γιώργου Κομίνη με τίτλο «Στην Τούμπα είπα: Γιατί αυτή η φάση σε εμένα»
 • Έπαθλο ΕΔΟΕΑΠ «Χρήστος Σβολόπουλος»: Βασίλης ΣΚΟΥΝΤΗΣ – Ρήγας ΔΑΡΔΑΛΗΣ, Τηλεοπτικό κανάλι «COSMOTE TV», εκπομπή «Pick n’ Roll» αφιερωμένη στον σούπερ σταρ του ΝBA Κόμπε Μπράιαντ.
 • Έπαθλο ΠΟΕΣΥ «Λάζαρος Πατσουράκος: Νίκος ΜΠΟΥΡΛΑΚΗΣ, Ιστοσελίδα «Sportime.gr» για τη Συνέντευξη με τίτλο «Αντριάνο Τοπάλι: Η νύχτα που πέρασε τα σύνορα».
 • Έπαθλο «Νικήτας Γαβαλάς»: Νίκος ΓΑΒΑΛΑΣ – Βασίλης ΔΟΥΚΑΣ, Web TV «Olympiacos TV», για την Ταινία με αφορμή την κατάκτηση του 45ου Πρωταθλήματος του Ολυμπιακού στο ποδόσφαιρο.
 • Έπαθλο «Ανδρέας Μπόμης»: Νίκος ΚΟΜΙΝΗΣ, για το Φωτογραφικό στιγμιότυπο του Στέφανου Τσιτσιπά.
 • Έπαθλο «Χρήστος Ράπτης»: Αντώνης ΣΑΡΙΔΑΚΗΣ, Ιστοσελίδα «mpalakritis.gr» για τη Συνέντευξη – Κατάθεση ψυχής του Σάββα Κωφίδη.
 • Έπαθλο «Κώστας Μότσης»: Δημήτρης ΛΟΥΚΑΚΗΣ – Λουκάς ΛΟΥΚΑΣ – Μιχάλης ΛΑΔΟΠΟΥΛΟΣ, Ραδιοφωνικός σταθμός «ΕΡΑ ΣΠΟΡ», Εκπομπή «Τρεις λαλούν και ξημερώνει» για τα  θέματα α) Καμπάνια για το Χαμόγελο του Παιδιού β) Αιμοδοσία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εθελοντών Αιμοδοτών.
 • Έπαθλο «Νίκος Αντωνιάδης»: Μάρκος ΧΟΥΖΟΥΡΗΣ, για το Φωτογραφικό στιγμιότυπο τερματισμού στον Κλασικό Μαραθώνιο Αθήνας.
 • Έπαθλο «Ιδρυτικών Μελών ΠΣΑΤ Γιώργος Παντούρης & Δημήτρης Λιμπερόπουλος»: Νίκος ΓΚΟΜΩΛΗΣ, Τηλεοπτικό κανάλι  «ΕΡΤ-1», εκπομπή «Από τις Έξι», για το Ρεπορτάζ με τίτλο «Στα άδυτα του Στεγάστρου Καλατράβα».
 • Έπαθλο «Χάρης Λυμπερόπουλος»: Αθλητικό τμήμα «COSMOTE TV», Εκπομπή «2004 δευτερόλεπτα» για σειρά 7 Συνεντεύξεων αναδρομής στο Euro 2004.
 • Έπαθλο «Νίκος Σωτηρίου»: Βασίλης ΣΑΡΗΜΠΑΛΙΔΗΣ, Web TV «zougla.gr», Έρευνα-Ρεπορτάζ  για το πρώτο ελληνικό αυτοκίνητο (1908).
 • Ειδικό Επαμειβόμενο Έπαθλο «Θεαγένης ο Θάσιος»: Βασίλης ΣΤΟΑΚΗΣ, Εφημερίδα «Sportday» και Ραδιοφωνικός σταθμός «Παρατηρητής της Ροδόπης», για το Αφιέρωμα με τίτλο «Μισός αιώνας ιστορίας», για τα 50 χρόνια του Αθλητικού Ομίλου Ορεστιάδας.

 

Τιμήθηκαν επίσης οι συνάδελφοι μέλη του ΠΣΑΤ συγγραφείς  βιβλίων το 2020:

 

 • Θοδωρής Ακάλεστος: «Το Μίσος της Αγάπης»
 • Γιώργος Αρκουλής: «Οι Πανιώνοι δεν πλήττουν ποτέ, 50 χρόνια παρασκήνιο»
 • Διονύσης Βερβελές: «Θρύλος είσαι, 45 πρωταθλήματα έχεις!»
 • Γιώργος Γαβαλάς: «Ο χρυσός θρύλος του βόλεϊ» – «Ο χρυσός θρύλος του

πόλο»

 • Μπάμπης Ζανιάς: «Έτσι… ατάκτως ερριμμένα»
 • Ευάγγελος Κουκούλογλου: «Πάνθεον Ψυχή μου»
 • Μανόλης Παντινάκης: «People Soap and Fertzilizer»
 • Μένιος Σακελλαρόπουλος: «Τα δεκαέξι γράμματα»
 • Θάνος Σαρρής: «30 Θεοί του Ελληνικού Ποδοσφαίρου»
 • Μανώλης Σαριδάκης: «20 χρόνια χωρίς τον Καπετάνιο»
 • Σωτήρης Τριανταφύλλου: «Τα ΜΜΕ & η Δημοσιογραφία σε μετάβαση»
 • Θοδωρής Φελάνης: «Χ.Α.Ν.Θ. Το λίκνο του ελληνικού μπάσκετ»
 • Κώστας Χαλέμος: «Ο Ταύρος του Μάντσεστερ»
 • Βασίλης Κουτρουμάνος: «Κλωσταί Πεταλούδας» (είχε την ευθύνη των φωτογραφιών)

 

Τιμητική διάκριση απονεμήθηκε και στον Παύλο Κατώνη για την αναβίωση της ιστορικής εφημερίδας «Αθλητικό Περιστέρι» και στον Παύλο Μακρίδη για την προσφορά του στην αθλητική φωτοειδησεογραφία.

 

Τέλος, έπαινοι απονεμήθηκαν στα παιδιά των συναδέλφων μελών μας για την εισαγωγή τους σε Πανεπιστημιακά Ιδρύματα:

 

 • Αντωνόπουλος Λυκούργος: Πανεπιστήμιο Πάτρας. Σχολή Οικονομικών Επιστημών και Διοίκησης Επιχειρήσεων. Τμήμα Διοίκησης Τουρισμού.

 

 • Γαβαλά Μαρία – Νεκταρία: Πανεπιστήμιο Πειραιώς. Σχολή Χρηματοοικονομικής και Στατιστικής. Τμήμα Στατιστικής και Ασφαλιστικής Επιστήμης.

 

 • Κατώνης Κωνσταντίνος: Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Τμήμα Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών

 

 • Κοφινά Ουρανία: Πανεπιστήμιο Πειραιώς,  Σχολή Οικονομικών, Επιχειρηματικών και Διεθνών Σπουδών. Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών.

 

 • Κουμάνταρου Κωνσταντίνα: Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Σχολή Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών. Τμήμα Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης.

 

 •  Χρυσός Νικόλαος: Πάντειο Πανεπιστήμιο. Σχολή Πολιτικών Επιστημών. Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας

 

Την Επιτροπή Δημοσιογραφικών Βραβείων του ΠΣΑΤ, η οποία λειτουργεί βάσει του Καταστατικού μας (άρθρο 20, παρ. γ’) και οι αποφάσεις της δεσμεύουν το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου, απαρτίζουν οι συνάδελφοι μέλη: Πέτρος Λινάρδος, Νίκος Κατσαρός, Παύλος Γερακάρης, Κώστας Μυλωνάς, Φαίδων Κωνσταντουδάκης, Μάκης Παπαζήσης, Κώστας Κομίνης, Στράτος Σεφτελής, Ζήσης Καραβάς, Βάσω Μώραλη και εκ μέρους του Δ.Σ. ο Α’ αντιπρόεδρος Φώντας Χήτας.

 • Οι φωτογραφίες των απονομών έχουν αναρτηθεί σε ειδικά διαμορφωμένο άλμπουμ στη σελίδα του ΠΣΑΤ στο facebook. 

About Ioanna Alisandratou

Check Also

Στην Αθήνα «χτυπά η καρδιά» του Εργασιακού Αθλητισμού

Οι 3οι Παγκόσμιοι Εργασιακοί Αγώνες άρχισαν στην Αθήνα με μία εντυπωσιακή Τελετή Έναρξης στο Καλλιμάρμαρο, …