"Ο Ταύρος του Μάντσεστερ", το νέο βιβλίο του Κώστα Χαλέμου

“Ο Ταύρος του Μάντσεστερ”, το νέο βιβλίο του Κώστα Χαλέμου

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest

 

"Ο Ταύρος του Μάντσεστερ", το νέο βιβλίο του Κώστα Χαλέμου

O Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αθλητικού Τύπου διαχρονικά συγχαίρει και στέκεται στο πλευρό των συναδέλφων- συγγραφέων, βραβεύοντας τους, αλλά και προβάλλοντας τα έργα τους.

Θέλουμε να προτρέψουμε τα μέλη μας να εκφράζουν τη  δημιουργικότητα τους μέσα από τη συγγραφή ενός βιβλίου, το οποίο με την ματιά και την πένα ενός δημοσιογράφου έχει πάντα διαφορετική αξία στην τροφή του μυαλού και της σκέψης.

Ο «Ταύρος του Μάντσεστερ» είναι το νέο βιβλίο του συναδέλφου- μέλους του ΠΣΑΤ Κώστα Χαλέμου.

Ο τίτλος του, καθαρά αθλητικός. Διαβάζοντάς τον, ο νους τρέχει σε κάποια από τις ομάδες του Μάντσεστερ, τη Γιουνάιτεντ ή τη Σίτι. Και μήπως «ταύρος» δεν είναι το παρατσούκλι (Die Bullen) της Λειψίας, της ομάδας που απέκλεισε τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ από τους 16 του Champions League;

Τίποτα όμως από αυτά δεν ισχύει… Το βιβλίο «Ο Ταύρος του Μάντσεστερ», που κυκλοφόρησε πρόσφατα, δεν είναι καν αθλητική έκδοση. Το θέμα του είναι η ιστορία της «Μουταλάσκη», μιας Κλωστοϋφαντουργίας της Νέας Ιωνίας, που ιδρύθηκε το 1927 και, στη διάρκεια της 70χρονης περίπου λειτουργίας της, έθρεψε χιλιάδες ανθρώπους, πρόσφυγες του 1922 στα πρώτα χρόνια, εργάτες από όλη την Ελλάδα τα κατοπινά.

Ο ταύρος υπήρξε το έμβλημα της εταιρείας ενώ «Μάντσεστερ» λέγανε τη Νέα Ιωνία στα χρόνια μετά τον Πόλεμο επειδή εκεί χτυπούσε η καρδιά της ελληνικής κλωστοϋφαντουργίας. Το πραγματικό Μάντσεστερ, η πόλη της βόρειας Αγγλίας, ήταν κατά τη βιομηχανική επανάσταση το πιο παραγωγικό κέντρο επεξεργασίας βαμβακιού στον κόσμο. 

Ωστόσο, ο «Ταύρος του Μάντσεστερ» (μέρος πρώτο), δεν είναι απλά ένα βιβλίο για τη διαδρομή ενός εργοστασίου ή έστω για την εξέλιξη της κλωστοϋφαντουργίας στη χώρα μας. Είναι η Ιστορία μισού και πλέον αιώνα της Νέας Ιωνίας και των ανθρώπων της.

Μέσα από τις 296 σελίδες του παρακολουθούμε τη γέννηση και την ενηλικίωση μιας από τις μεγαλύτερες κλωστοϋφαντουργικές επιχειρήσεις της χώρας και ταυτόχρονα τη δύσκολη ζωή, το μόχθο, τις χαρές, τις λύπες, τις αγωνίες και τους αγώνες των εργαζομένων σε μια  ταραχώδη εποχή (1927-1950).

Βουτώντας σε αρχεία, εφημερίδες, βιβλία κι άλλες πηγές και  σκαλίζοντας τη μνήμη των ανθρώπων, ο συνάδελφος αθλητικογράφος Kώστας Χαλέμος «υφαίνει» τον καμβά της ιστορίας με την ίδια τέχνη που γενιές και γενιές εργαζομένων δούλευαν το περίφημο κάμποτ της «Μουταλάσκη».

Info: Κώστας Χαλέμος, Ο Ταύρος του Μάντσεστερ, 296 σελίδες, Ιδιωτική Έκδοση, Αθήνα 2020). Eπικοινωνία με τον συγγραφέα: k_chalemos@hotmail.com

 

Youtube https://www.youtube.com/watch?v=a0TYRJ6M1Gk&ab_channel=KostasChalemos

Περισσότερα άρθρα

12/08/2022
Η γιορτή της Παναγίας (15 Αυγούστου), όπως είναι γνωστό, είναι ημέρα υποχρεωτικής αργίας για…