Άρχισαν οι εργασίες του 3ου Θερινού Σχολείου Αθλητικών Συντακτών του ΠΣΑΤ

Άρχισαν οι εργασίες του 3ου Θερινού Σχολείου Αθλητικών Συντακτών του ΠΣΑΤ

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest

Με συμμετοχή που ξεπέρασε κάθε προσδοκία, άρχισαν σήμερα, Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2016, οι εργασίες του Θερινού Σχολείου Αθλητικών Συντακτών, που διοργανώνει ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αθλητικού Τύπου, για 3η συνεχόμενη χρονιά, στις εγκαταστάσεις της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας, στην Αρχαία Ολυμπία.

Η πλειοψηφία των συμμετεχόντων έφτασε χθες, Τετάρτη απόγευμα, και είχε την ευκαιρία να ξεναγηθεί στους χώρους της ΔΟΑ, από τον Κοσμήτορα, Κώστα Γεωργιάδη, ο οποίος εξήρε τη διοργάνωση του Συνδέσμου, τονίζοντας ότι πρόκειται πλέον για θεσμό, με πολύτιμα για τον κλάδο των αθλητικών συντακτών – και όχι μόνο – συμπεράσματα.

Η πρώτη μέρα των εργασιών «άνοιξε» με τον οικοδεσπότη του Σχολείου, Πρόεδρο του ΠΣΑΤ, Σωτήρη Τριανταφύλλου, με θέμα παρουσίασης: «Social Media, Kινητά Τηλέφωνα και Τηλεοπτικό Περιεχόμενο. Η περίπτωση των Ολυμπιακών Αγώνων Ρίο 2016». Ο Σωτήρης Τριανταφύλλου παρουσίασε ιδιαίτερα ενδιαφέροντα αριθμητικά στοιχεία από την κάλυψη του μεγαλύτερου αθλητικού γεγονότος στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης και πως αυτά παρεμβαίνουν στην κάλυψη από τα Παραδοσιακά Μέσα. Βασικό συμπέρασμα των ερευνών που παρουσίασε ο πρόεδρος του ΠΣΑΤ ήταν πως οι εξελίξεις τρέχουν με πολύ γοργούς ρυθμούς. Η ενημέρωση από την εφημερίδα, το ραδιόφωνο, την τηλεόραση, τον υπολογιστή έχει περάσει στα κινητά τηλέφωνα. Η αλλαγή στη διανομή του τηλεοπτικού προϊόντος το καθιστά προσβάσιμο από ταμπλέτες και κινητά τηλέφωνα, εύκολα, γρήγορα και φθηνά. Παρατηρείται σημαντική αλλαγή και στη διανομή του τηλεοπτικού περιεχομένου. Δεν γίνεται πια μόνο με τον κλασικό τρόπο, αλλά και διαδικτυκά (περίπτωση συνεργασίας NBC με Snapchat, Facebook Live). Οι αθλητικές μεταδόσεις μέσω των social media είναι ένα πεδίο που έχει ξεκινήσει να αναπτύσσεται ραγδαία.

 

Το λόγο στη συνέχεια πήρε ο Θάνος Καραγρούνας, Ιδρυτής της εταιρίας HIBOU Alliance, ο οποίος ως πρώην στέλεχος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (ΔΟΕ) μετέδωσε την εμπειρία του σχετικά με τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων από την εκάστοτε Οργανωτική Επιτροπή κάθε πόλης στους συμμετέχοντες του 3ου Θερινού Σχολείου του ΠΣΑΤ, στην Αρχαία Ολυμπία. Τίτλος της εισήγησής του «Μega Events Management: Η περίπτωση των Ολυμπιακών Αγώνων». Θέτοντας το ερώτημα «Εμείς διοργανώνουμε το πάρτι… αλλά θέλουμε να περάσουμε καλά μόνο εμείς;» ο Θάνος Καραγρούνας εξήγησε πως την εξουσία ουσιαστικά έχουν οι κάτοχοι των τηλεοπτικών δικαιωμάτων των Ολυμπιακών Αγώνων, δηλαδή οι τηλεοπτικοί σταθμοί (media broadcasters), οι οποίοι καταβάλουν στο σύνολο 4 δισεκατομμύρια δολάρια. Επονται οι μεγάλοι οργανισμοί ΜΜΕ, οι διεθνείς οργανισμοί και τελευταία… η ΔΟΕ. Στην εποχή μας, οι «ισχυροί» είναι αυτοί που ελέγχουν το περιεχόμενο και τις πλατφόρμες των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης, με τη ΔΟΕ προς το παρόν απλώς ακολουθεί τις τάσεις και προσπαθεί να επέμβει στη διαχείριση αυτού του περιεχομένου. Εφερε ως παράδειγμα τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Βανκούβερ, όταν κατά την πρώτη ημέρα των Αγώνων πέθανε ένας πυγμάχος και οι ευθύνες (ως προς το ότι δεν υπήρχε πλάνο) αναζητήθηκαν στην Οργανωτική Επιτροπή και στη ΔΟΕ.

Ο Δημοσιογράφος και Μέλος της επιτροπής ποδοσφαίρου AIPS και Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Στατιστικής IFFHS , Μάνος Σταραμόπουλος έκανε μία αναφορά στις νέες τεχνολογίες και πως αυτές έχουν παρεισφρήσει στην καθημερινότητα του αθλητικού συντάκτη, κατά τη διάρκεια της εισήγησής του με θέμα «Οι νέες μεθοδολογίες και τεχνικές κάλυψης κορυφαίων αθλητικών διοργανώσεων». «Δεν πρέπει να διαφεύγει της προσοχής μας», τόνισε «ότι η Δημοσιογραφία είναι λειτούργημα κι έτσι πρέπει να την αντιμετωπίζουμε, παρά τις διάφορες βίαιες αλλαγές που βιώνουμε όλοι μας τα τελευταία χρόνια». Αναφέρθηκε στις νέες μεθοδολογίες και τεχνικές κάλυψης κορυφαίων αθλητικών διοργανώσεων και επισήμανε ότι πλέον, ο αθλητικός δημοσιογράφος καλείται να κάνει ταυτόχρονα πολλές δουλειές . Κι εκεί τον βοηθά σημαντικά η τεχνολογία. Ο Δημοσιογράφος μπορεί με τη χρήση του κινητού του να μεταδώσει την είδηση σε δευτερόλεπτα, ιδίως μέσω του twitter, που είναι και το πιο άμεσο μέσο ενημέρωσης ανά τον κόσμο. Πρότεινε δε, στον επίλογο της ομιλίας του, η χρήση των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης να γίνεται από τους αθλητικούς συντάκτες μόνο για ενημέρωση.

 

Η πρώτη μέρα των εργασιών έκλεισε με τον Επί Τιμή Πρόεδρο του ΠΣΑΤ, Παύλο Γερακάρη να δίνει έμφαση στις δημοσιογραφικές ικανότητες που συγκεντρώνει ο αθλητικός συντάκτης, αλλά και στα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Έλληνας και η Ελληνίδα αθλητικογράφος στην εποχή των μνημονίων, κατά την ομιλία του με θέμα «Η αθλητική δημοσιογραφία ως ευκαιρία και μάθημα… την εποχή των μνημονίων». Ο κύριος Γερακάρης ξεκίνησε λέγοντας αρχικά πως η αθλητική δημοσιογραφία είναι εγγυητής στον αθλητισμό αναζητώντας… στην Αρχαία Ολυμπία τους πρώτους «αθλητικούς συντάκτες». Όπως τόνισε, «ο αθλητικός συντάκτης είναι πολυπράγμων και η  αθλητική δημοσιογραφία δημιουργεί δημοσιογράφους υψηλής εμπειρίας. Εστίασε στη σημερινή δύσκολη κατάσταση που επικρατεί στο χώρο των ΜΜΕ και εν προκειμένω στον αθλητικό. «Πολλά μπορεί να πει κάποιος για τη βαθιά κρίση που πλήττει τον Τύπο. Η κρίση δεν ήρθε σαν τον… ξαφνικό θάνατο. Είναι απόρροια των αδιάφορων και ανενημέρωτων εργοδοτών, συνδικαλιστών και συνδικαλιστικών Ενώσεων με αποτέλεσμα να εγκλωβιστεί ολόκληρος ο κλάδος. Οι επενδυτές δεν μπόρεσαν ούτε να αξιολογήσουν, ούτε να εκτιμήσουν τη νέα κατάσταση… του διαδικτύου». Στο ερώτημα αν «Αντέχει στην κρίση η αθλητική δημοσιογραφία;», ο κ. Γερακάρης εξέφρασε την αισιοδοξία του-παρά τις δύσκολες ημέρες που βιώνει- πως: «Η αθλητική δημοσιογραφία, όπως φαίνεται κρατάει δυνάμεις, αντέχει, έστω με τις μειονεξίες στα εργασιακά και τις όποιες υπερβολές, που παρατηρούνται».

 

Το απόγευμα της Πέμπτης, ο Πρόεδρος του ΠΣΑΤ, Σωτήρης Τριανταφύλλου κήρυξε με κάθε επισημότητα την έναρξη των εργασιών του 3ου Θερινού Σχολείου Αθλητικών Συντακτών του ΠΣΑΤ, παρουσία του δημάρχου Αρχαίας Ολυμπίας Ευθύμιου Κοτζά και άλλων υψηλών προσωπικοτήτων της περιοχής. Ενός λεπτού σιγή κρατήθηκε στη μνήμη του αθλητικού συντάκτη και μέλους του Δ.Σ. του ΠΣΑΤ επί σειρά ετών, Γιώργου Καστρινάκη, ο οποίος έφυγε από τη ζωή πριν λίγες ημέρες.

 

Ο Πρόεδρος του ΠΣΑΤ, αναφερόμενος στο 3ο Θερινό Σχολείο,τόνισε ότι στόχος όλων είναι να γίνουμε καλύτεροι, πιο μορφωμένοι, εκπαιδευμένοι και να ανεβαίνουμε επίπεδο στον κόσμο της γνώσης. Μόνο έτσι θα διαφυλάττουμε το επάγγελμά μας και θα ανεβάζουμε την ποιότητα της ενημέρωσης που παρέχουμε. Ετσι θα δημιουργήσουμε καλύτερους αναγνώστες, ακροατές και τηλεθεατές, δηλαδή πιο υπεύθυνους πολίτες.

 

 Ο Δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας, Ευθύμιος Κοτζάς χαιρέτισε τους συμμετέχοντες στο 3ο Θερινό Σχολείο του ΠΣΑΤ και επισήμανε ότι η ψηφιακή εποχή είναι μία εποχή που αλλάζει οριστικά τον τρόπο με τον οποίο το αναγνωστικό κοινό αναζητεί την ενημέρωση, ενώ οι νέες τεχνολογίες και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αποτελούν μία νέα πραγματικότητα και ένα ακόμη εργαλείο δουλειάς και όχι μόνο διασκέδασης.

 

Χαιρετισμό από τον Πρόεδρο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, Γιώργου Πατούλη, απηύθυνε η συνεργάτης του Χριστίνα Γαλανοπούλου. Ο κ. Πατούλης τόνισε ότι στόχος όλων μας θα πρέπει να είναι η εκπαιδευτική, πολιτιστική και τουριστική αξιοποίηση της κληρονομιάς μας. Εξέφρασε δε την πεποίθηση, ότι θα σταθεί αρωγός στην προσπάθεια του ΠΣΑΤ και της ομάδας του ανθρώπινου δυναμικού του που φέρει μια καθοριστικά αξιόλογη εμπειρία σχετικά με την προετοιμασία και την κάλυψη αθλητικών διοργανώσεων διεθνούς επιπέδου.

 

Οι εργασίες θα συνεχιστούν αύριο, Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2016.

 

Ο ΠΣΑΤ ευχαριστεί τον Μέγα Χορηγό Stoiximan.gr, την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας και τους χορηγούς επικοινωνίας ΑΠΕ-ΜΠΕ και ΕΡΑ ΣΠΟΡ για την πολύτιμη στήριξή τους στη διοργάνωση του Θερινού Σχολείου.

  • Φωτογραφίες: Βασίλης Κουτρουμάνος

 

Περισσότερα άρθρα