«Έφυγε» ο Γιώργος Αμερικάνος

«Έφυγε» ο Γιώργος Αμερικάνος

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest

O «παγκόσμιος» Γιώργος Αμερικάνος, «πέταξε» τα ξημερώματα για τη γειτονιά των αγγέλων. Τρία χρόνια, αυτός ο παίκτης-μύθος του ελληνικού μπάσκετ και αθλητισμού, ταλαιπωρήθηκε πολύ με την υγεία του, μετά από διπλό εγκεφαλικό επεισόδιο. Πάλεψε όπως είχε μάθει στα τσιμεντένια  γήπεδα. Πριν λίγες ώρες σε ηλικία 71 ετών, έφυγε για το μεγάλο ταξίδι, να συναντήσει τον Φαίδωνα Ματθαίου, το Γιώργο Κολοκυθά, τον αδελφό του Στέλιο Αμερικάνο.

Το ταλέντο του φάνηκε στη  ΧΑΝ Νικαίας, έλαμψε όμως εκτυφλωτικά στην ΑΕΚ.  Με το «Δικέφαλο» στο στήθος, κατέκτησε 6 πρωταθλήματα Ελλάδος (1963, 1964, 1965, 1966, 1968, 1970), ενώ αναδείχθηκε 2 φορές πρώτος σκόρερ του πρωταθλήματος (1965, 1968). Ήταν ο ηγέτης της ομάδας όταν αγωνίστηκε στο Φάιναλ Φορ του Κυπέλλου Πρωταθλητριών του 1965-1966 στην Ιταλία και βεβαίως όταν κατέκτησε το Κύπελλο Κυπελλούχων το 1968,  στο κατάμεστο Παναθηναικό Στάδιο. Επιτυχίες πρωτόγνωρες για το ελληνικό μπάσκετ που πέρασαν πολλά χρόνια πριν επαναληφθούν. Στον μνημειώδη τελικό του Κυπέλλου Κυπελλούχων στις 4 Απριλίου 1968 απέναντι στη Σλάβια Πράγας σημείωσε 29 πόντους. Έφτασε να παίξει μέχρι και την Μεικτή Κόσμου.

Γεννημένος Πρωταθλητής. Έφυγε όμως και σαν νικητής από την ζωή. Το πάλεψε μέχρι τέλους και «λύγισε» όταν δεν είχε πια άλλες δυνάμεις για να συνεχίσει στο ΚΑΤ. Η οικογένεια των Αθλητικών Συντακτών, τον αποχαιρετά και τον ευγνωμονεί για αυτά που πρόσφερε στον αθλητισμό της πατρίδας μας.

Συλλυπείται θερμά την αγαπημένη του σύζυγο Πέπη, και την μονάκριβη κόρη του, τη Χριστίνα, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Π.Σ.Α.Τ. Η Χριστίνα, που αποχαιρέτησε με το δικό της, ξεχωριστό τρόπο τον πατέρα της. Είναι το κείμενο που έγραψε η ίδια, για τον πατέρα της λίγη ώρα μετά την “αποχώρησή του”

“Μας βαρέθηκε και πήγε να βρει τον Φαίδωνα τον Ματθαίου και τον Γιώργο τον Κολοκυθά να στήσουν μια από τις πλάκες που φτιάχνανε μαζί στα νιάτα τους. Όταν έχουν χρόνο από τα γέλια τους και τις φωνές θα βαράνε και κανά σουτάκι… “Εγώ θα φοράω παλτό και εσείς θα είστε με τη φόρμα. Για ένα μπουκαλάκι θα παίξουμε” σα να τον ακούω! Ποτέ δεν θα φύγει η φωνή του από τα αυτιά μου. Ψιτ Αμερικάνε, σ αγαπώ!”

Η κηδεία του Γιώργου Αμερικάνου θα γίνει αύριο Τρίτη (8/10) στις 16.30 από τον Ιερό Ναό των Αγίων Ταξιαρχών, στο Κοιμητήριο του Κόκκινου Μύλου.

Περισσότερα άρθρα

11/03/2024
Το Διοικητικό Συμβούλιο του Πανελληνίου Συνδέσμου Αθλητικού Τύπου εκφράζει τη βαθιά του θλίψη για…