ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΕΙΤΑΙ Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ ΑΘΛΗΤΙΚΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ ΕΚΑΠ

ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΕΙΤΑΙ Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ ΑΘΛΗΤΙΚΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ ΕΚΑΠ

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest

H ένταση και τα κρούσματα βίας που γνωρίζουν ιδιαίτερη έξαρση στα ελληνικά γήπεδα το τελευταίο διάστημα, κινητοποίησαν τα μέλη της Επιτροπής Καλλιέργειας Αθλητικού Πνεύματος (ΕΚΑΠ), εθελοντική οργάνωση εκπροσώπων φορέων, η οποία είχε ιδρυθεί και λειτούργησε στις αρχές της δεκαετίας του ’80, με μοναδικό αντικείμενο την αντιμετώπιση της μάστιγας του αθλητισμού και ειδικότερα αυτής του ποδοσφαίρου.

Στη συνάντηση προέδρευσε ο Λεωνίδας Σεϊτανίδης, γιατρός και πρώην Αντιπρόεδρος της ΕΠΟ και συμμετείχαν ως μέλη ο Δημήτρης Γούναρης Πρόεδρος ΠΑΛΕΦΙΠ, ο Παύλος Γερακάρης Πρόεδρος ΠΣΑΤ, ο Νίκος Μάλλιαρης Γενικός Γραμματέας Παλαιμάχων Προοδευτικής, ο Κυριάκος Τσίχλας εκπρόσωπος ΕΣΚΑ, ο Χρήστος Στούκας Αντιπρόεδρος ΕΣΠ Πειραιά και ο Κυριάκος Χήνας εκπρόσωπος ΑΕΚ 1924.

Στη συνάντηση αυτή, που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του Πανελλήνιου Συνδέσμου Αθλητικών Συντακτών (ΠΣΑΤ), επισημάνθηκε η ανάγκη ανασυγκρότησης της Επιτροπής προκειμένου να αναζητηθούν προτάσεις και λύσεις για το μείζον πρόβλημα που απασχολεί σοβαρά την κοινωνία και την ποδοσφαιρική κοινότητα.

Έγινε διεξοδική συζήτηση για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στο ελληνικό ποδόσφαιρο και αποφασίστηκε να αναληφθεί πρωτοβουλία για ανασύσταση της ΕΚΑΠ με νέα πρόσωπα και νέα δεδομένα, για να γίνει πιο ουσιαστικός και αποτελεσματικός ο σκοπός της καθώς και να ενημερωθούν όλοι οι αρμόδιοι φορείς για τους λόγους δημιουργίας της συγκεκριμένης οργάνωσης πριν από περίπου 30 χρόνια.

Σημειώνεται ακόμα, ότι το πόρισμα  για την αντιμετώπιση της βίας, της ΕΚΑΠ που είχε παραδώσει στην αθλητική ηγεσία στις αρχές του ’80, περιείχε προτάσεις, ιδέες και λύσεις που διατηρούν και σήμερα την επικαιρότητα τους. Ωστόσο δεν αξιοποιήθηκαν από τους τότε και μετέπειτα επικεφαλής του αθλητισμού.

Τα μέλη της ΕΚΑΠ θα συναντηθούν το αμέσως προσεχές διάστημα, προκειμένου να συζητήσουν το πρόγραμμα των ενεργειών, με στόχο να ενισχύσουν τις προσπάθειες για την πρόληψη και την καταστολή της βίας των γηπέδων.

Επισυνάπτουμε το κείμενο που είχε υποβάλει η ΕΚΑΠ στον τότε Γραμματέα Αθλητισμού Κίμωνα Κουλούρη και στον Υφυπουργό αρμόδιο για θέματα αθλητισμού Γιώργο Κατσιφάρα, για να γίνει κατανοητό, το περιεχόμενο αυτής της Κίνησης.

Οι προτάσεις της ΕΚΑΠ πριν από 30 χρόνια!

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ ΑΘΛΗΤΙΚΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ (ΕΚΑΠ) 1981

Κύριε Γενικέ,

Σας είναι, ίσως, γνωστό ότι από πολλού χρόνου δημιουργήθηκε η ΕΚΑΠ.

Η Επιτροπή αυτή δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία του ΠΣΑΠ, τέθηκε κάτω από το κύρος της ΕΠΟ και ήταν αποτέλεσμα της αγωνίας όλων μας για τα συνεχώς αυξανόμενα γεγονότα βίας στους αγωνιστικούς χώρους.

Η Επιτροπή αυτή, της οποίας Πρόεδρος είναι ο Σύμβουλος της ΕΠΟ Λεωνίδας Σεϊτανίδης, πλαισιώθηκε αρχικώς από τους κάτωθι:

1. Μαρκόπουλος Αθανάσιος              Εκπρόσωπος ΕΠΑΕ

2. Μάλλιαρης Νικόλαος                     Εκπρόσωπος ΠΣΑΠ

3. Παπαδάτος Ιωάννης                       Εκπρόσωπος Προπονητών

4. Γεωργίου Φάνης                            Εκπρόσωπος Διαιτητών

5. Γερακάρης Παύλος                        Εκπρόσωπος ΠΣΑΤ

6. Βυτινάρος Βασίλειος                     Εκπρόσωπος Γυμναστικής Ακαδημίας (ΤΕΦΑΑ)

7. Γούναρης Δημήτριος                      Εκπρόσωπος Φιλάθλων ΠΑΟ

8. Τσίχλας Κούλης                             Εκπρόσωπος Φιλάθλων Πανιωνίου

9. Μανούσος Γιώργος                        Εκπρόσωπος Φιλάθλων Ολυμπιακού

10. Αρβανίτης Δημήτριος                   Εκπρόσωπος Φιλάθλων ΑΕΚ

11. Στούκας Χρήστος                         Εκπρόσωπος Φιλάθλων Προοδευτικής

Γενικός Γραμματέας της ΕΚΑΠ ορίσθηκε ο Αναστάσιος Σταλίκας, Ειδικός Κλινικός Αθλητικός Ψυχολόγος.

Μελετήσαμε ο καθένας από την σκοπιά του το τεράστιο ηθικό και τόσο σοβαρό αυτό θέμα και βγάλαμε ορισμένα συμπεράσματα. Με την ελπίδα ότι θα μπορούσαμε να σας βοηθήσουμε, σας στέλνουμε την εισήγησή μας αυτή, διαβεβαιώνοντας σας ότι το μόνο κίνητρο στην προσπάθεια μας αυτή, είναι η αγάπη μας για το ποδόσφαιρό, που τόσο πολύ βλάπτεται από τη βία στους αγωνιστικούς χώρους.

Αρχίζοντας από τα πιθανά αίτια των γεγονότων βίας, τα εντοπίσαμε στα κάτωθι:

Α. ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΣΤΟΥΣ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ

1. Συμπεριφορά παραγόντων

2. Συμπεριφορά ποδοσφαιριστών

3. Συμπεριφορά προπονητών

4. Συμπεριφορά διαιτητών

5. Συμπεριφορά οργάνων τάξεως

 Β. ΤΥΠΟΣ – ΜΕΣΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Σε όλους είναι γνωστή η τεράστια επιρροή του Τύπου επάνω στη μεγάλη μάζα των φιλάθλων. Όλοι μας επίσης ξέρουμε πόσο, δυστυχώς, αρνητικά επιδρά ο Αθλητικός μας Τύπος στους φιλάθλους, με τη γνωστή εμπρηστική πρωτοσέλιδη συνθηματολογία του.

Καλλιεργεί τον φανατισμό και την προκατάληψη των οπαδών προς το πρόσωπο του διαιτητή και την αντίπαλη ομάδα.

Προβάλλει φανατικές και αντιαθλητικές δηλώσεις, τόσο των παραγόντων όσο και των ποδοσφαιριστών.

Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι η δημιουργία της κατάλληλης ατμόσφαιρας, ώστε με το παραμικρό έναυσμα, να δημιουργούνται όλα τα δυσάρεστα αντιαθλητικά και καταστροφικά για το άθλημα γεγονότα.

Από την άλλη πλευρά, τα μέσα μαζικής ενημέρωσης συμμετέχουν λίαν ανεπαρκώς στην προσπάθεια δημιουργίας κατάλληλων συνθηκών των αγώνων, με τη σωστή ενημέρωση και την προτροπή των οπαδών για φίλαθλη συμπεριφορά.

Γ. ΤΡΟΠΟΣ ΔΙΑΘΕΣΕΩΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ

Ένας άλλος παράγων ερεθισμού, φανατισμού και δυσμενούς προδιαθέσεως των φιλάθλων για την παρακολούθηση του αγώνα, είναι ο τρόπος διαθέσεως των εισιτηρίων (μαύρη αγορά, μεροληπτική διάθεση, υπεράριθμα και πλαστά εισιτήρια).

Σε συντομία, αναπτύξαμε τα βασικά κατά την κρίση μας αίτια βιαιοτήτων, για να ακολουθήσει η γνώμη μας για τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν, για την πρόληψη και την καταστολή τους.

1. ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ

Α. ΕΠΙΛΟΓΗ ΚΑΙ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ

Λέγοντας επιλογή παραγόντων δεν εννοούμε φυσικά τον αποκλεισμό από τα διοικητικά του ποδοσφαίρου, της μεγάλης μάζας των αγνών φιλάθλων, αλλά τον αποκλεισμό ατόμων που αποδεδειγμένα έχουν μειωμένο κοινωνικό κύρος (βεβαρυμένο ποινικό μητρώο, επανειλημμένες τιμωρίες από τις Αθλητικές Αρχές, προσωρινή ή μόνιμη στέρηση της φίλαθλου ιδιότητας κλπ).

Ιδιαίτερη σημασία η ΕΚΑΠ δίνει στην συνεχή επιμόρφωση των παραγόντων, που εάν οργανωθεί σωστά, θα συμβάλλει σημαντικά τόσο στην ανάπτυξη του αθλητικού πνεύματος όσο και γενικότερα στην πρόοδο του ποδοσφαίρου. Την επιμόρφωση αυτήν εννοούμε ως εξής:

Είναι γνωστό ότι οι επιλογές για ανάδειξη διοικήσεων στα Σωματεία, βάσει του Νόμου γίνονται τον Ιούλιο κάθε χρόνου. Όσοι εκλέγονται στα Δ.Σ. θα πρέπει να παρακολουθήσουν, σε τακτό χρονικό διάστημα, σεμινάριο που πρέπει να οργανώσουν οι Αθλητικές Αρχές (ΕΠΟ, ΕΠΑΕ, ΕΝΩΣΕΙΣ), διαφορετικά να εκπίπτουν από την Διοίκηση του Σωματείου. Όσον αφορά το περιεχόμενο των σεμιναρίων επιμορφώσεως πιστεύουμε ότι σαν βασικά κεφάλαια πρέπει να έχουν τα εξής:

α) Αθλητική αγωγή και φίλαθλο πνεύμα

β) Κανονισμοί ποδοσφαίρου

γ) Κανονισμοί διαιτησίας

δ) Κανονισμοί της σωστής λειτουργίας Σωματείου

Β. ΚΙΝΗΤΡΑ ΑΠΟΔΟΣΕΩΣ (ΠΡΙΜ)

Τα ΠΡΙΜ πιστεύουμε ότι πρέπει να προκαθορίζονται από την αρχή της ποδοσφαιρικής περιόδου και όχι να αυξάνουν ανάλογα με την κρισιμότητα του αγώνα, γεγονός που εξάπτει τα πνεύματα και δημιουργεί φανατισμό και αντιαθλητικό κλίμα.

Απεναντίας, προτείνουμε να θεσπισθούν από τις ΠΑΕ και τα Σωματεία ΠΡΙΜ στο τέλος της περιόδου, στους ποδοσφαιριστές που έδειξαν συνέπεια στις υποχρεώσεις τους, σταθερή απόδοση και κυρίως αθλητικό ήθος. Εξυπακούεται, βέβαια, ότι το ύψος των ΠΡΙΜ αυτών πρέπει να είναι αυστηρώς προκαθορισμένο από την Πολιτεία, η δε υπέρβασή του να επισείει αυστηρές ποινές των Διοικούντων.

Γ. ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΔΙΑ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ

Όσοι από τους παράγοντες των Σωματείων κάνουν εμπρηστικές και αντιαθλητικές δηλώσεις και καλλιεργούν και μεταδίδουν τον φανατισμό στους οπαδούς τους και τους ποδοσφαιριστές θα πρέπει να απομακρύνονται προσωρινά ή και μόνιμα από τις Διοικήσεις των Σωματείων. Έτσι, οι Ομοσπονδίες και οι Ενώσεις θα πρέπει να τιμωρούν αυστηρά τους υποκινούντες το μίσος παράγοντες. Αλλά και η Πολιτεία να επιβάλλει νομοθετικά την απαγόρευση δημοσιεύσεως από τον Τύπο τέτοιων δηλώσεων.

2. ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΣΤΕΣ

Α. ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ

Αν και ο Νόμος και οι κανονισμοί επιβάλλουν στις ΠΑΕ και τα Σωματεία την επιμόρφωση των ποδοσφαιριστών, επειδή γνωρίζουμε ότι αυτό δεν γίνεται, τονίζουμε την σπουδαιότητα και την αναγκαιότητα της επιμόρφωσης των ποδοσφαιριστών.

Θέματα, όπως κανονισμοί ποδοσφαίρου και διαιτησίας, σχέσεων παικτών και Σωματείων, είναι απαραίτητο να τα γνωρίζουν οι ποδοσφαιριστές για να υπάρξει αθλητική συνείδηση των παικτών και αθλητικό πνεύμα.

Β. ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ (ΠΣΑΠ)

Στο σημείο αυτό θέλουμε να τονίσουμε ότι πρέπει ο ΠΣΑΠ περιβαλλόμενος με το απαραίτητο νομικό κύρος, να μπορεί να τιμωρεί ή εν πάσει περιπτώσει να εισηγείται την τιμωρία των παρεκτρεπομένων παικτών, μελών του, των οποίων όμως η εγγραφή στον ΠΣΑΠ πρέπει να είναι υποχρεωτική .

3. ΠΡΟΠΟΝΗΤΕΣ

Α. ΠΡΟΣΟΝΤΑ – ΕΠΙΛΟΓΗ

Γνωρίζουμε όλοι τον τεράστιο παιδαγωγικό ρόλο ενός προπονητή. Με βάση, λοιπόν, το γεγονός αυτό πρέπει να θεσπισθούν αυστηρά κριτήρια επιλογής τους. Στοιχειώδης μόρφωση γυμνασιακού επιπέδου και κοινωνική ωριμότητα είναι δύο απαραίτητα στοιχεία στα οποία πρέπει να στηρίζεται η επιλογή ενός προπονητή. Δεδομένου ότι το μεγαλύτερο μέρος των προπονητών προέρχεται από το σώμα των ποδοσφαιριστών, πρέπει να ελέγχεται το παρελθόν τους στο άθλημα, η εντιμότητά τους σαν αθλητές και γενικότερα σαν άνθρωποι. Έτσι θα πρέπει να αποκλείονται άνθρωποι με βεβαρυμένο αθλητικό και ποινικό μητρώο.

Β. ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ

Κρίνουμε απαραίτητη την συνεχή επιμόρφωση των προπονητών, όχι μόνο σε τεχνικά θέματα αλλά κυρίως σε θέματα σωστής διαπαιδαγώγησης των παιδιών που αναλαμβάνουν, καθώς και σε θέματα κανονισμών ποδοσφαίρου και διαιτησίας.

Αυτό θα πρέπει να γίνεται από ένα μόνιμο φορέα ο οποίος κατά τη γνώμη μας πρέπει να είναι μια ΜΟΝΙΜΗ ΣΧΟΛΗ ΠΡΟΠΟΝΗΤΩΝ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ. Μια σχολή δηλαδή, που η Πολιτεία πρέπει να δημιουργήσει επάνω σε μόνιμες και γερές βάσεις και σε επίπεδο ή δυνατόν ανωτέρας σχολής.

Έτσι θα σταματήσει η πρόχειρη λύση των μηνιαίων σχολών, που τελικώς η μόνη προσφορά τους είναι η διανομή πτυχίων και η δημιουργία υπερπληθώρας προπονητών.

Κάθε προπονητής θα πρέπει σε τακτά χρονικά διαστήματα να παρακολουθεί την ΜΟΝΙΜΗ ΣΧΟΛΗ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ για να μπορεί να διατηρεί το δικαίωμα ασκήσεως του επαγγέλματος του και να εξελίσσεται βαθμολογικά.

Γ. ΠΟΙΝΕΣ

Πρέπει οι Ομοσπονδίες, οι Σύνδεσμοι προπονητών και η Πολιτεία να θεσπίσουν και να εφαρμόσουν αυστηρό ποινολόγιο (πρόστιμα, προσωρινή ή μόνιμη απομάκρυνση) των προπονητών που πέφτουν σε συνεχή παραπτώματα, όπως π.χ. είναι η έλλειψη συνεργασίας με τους παράγοντες του αγωνίσματος (Διαιτητής, Γυμνασίαρχος, Όργανα Τάξεως) οι αντιαθλητικές δια του Τύπου δηλώσεις, η αντικοινωνική εξωγηπεδική συμπεριφορά και κυρίως η παρότρυνση των ποδοσφαιριστών σε σκληρό, αντιαθλητικό και βάναυσο παιχνίδι, με μοναδικό σκοπό την κατάκτηση της νίκης.

4. ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ

Είναι συνείδηση όλων μας ότι, χωρίς σωστή, δίκαιη και αμερόληπτη διαιτησία, το ποδόσφαιρο δεν μπορεί να αναπτυχθεί σωστά. Κακές ή ανεπαρκείς διαιτησίες γίνανε κατά καιρούς αφορμή βίαιων γεγονότων μεταξύ παικτών, παραγόντων και φιλάθλων.

Θα πρέπει οι Διοικούντες το ποδόσφαιρο και κυρίως η Πολιτεία να καταλάβουν ότι, πρέπει να γίνει μια σοβαρή προσπάθεια εξυγίανσης του κυκλώματος της διαιτησίας.

Πρέπει να απομακρυνθούν οι λίγοι ανίκανοι, ή οι επιλήσμονες του λειτουργήματος τους διαιτητές.

Από την άλλη πλευρά, πρέπει να αμείβονται υλικά και ηθικά οι ικανοί και έντιμοι Διαιτητές και με κάθε τρόπο η Πολιτεία να τους δίνει δύναμη και κύρος, απαραίτητα στοιχεία για την επιτέλεση του δύσκολου έργου τους.

Δεν ξέρουμε εάν ήρθε ο καιρός η Πολιτεία να σκεφθεί να δημιουργήσει για το επαγγελματικό τουλάχιστον ποδόσφαιρο ένα Σώμα Επαγγελματιών Διαιτητών υψηλού επιπέδου από απόψεως μορφώσεως και προσωπικού κύρους.

Α. ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ

Αυστηρή αξιολόγηση των διαιτητών που να στηρίζεται στο επίπεδο μορφώσεως και στην προσωπικότητα.

Αυστηρός υγειονομικός έλεγχος των διαιτητών προ της αξιολογήσεώς τους και κατά τη διάρκεια της θητείας τους.

Β. ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ

Συνεχής επιμόρφωση σε θέματα όχι μόνο διαιτησίας, αλλά και γενικότερα αθλητικά θέματα έχοντα σχέση με το αθλητικό πνεύμα.

Γ. ΠΟΙΝΕΣ

Παρά το υφιστάμενο ποινολόγιο, θέλουμε να τονίσουμε με έμφαση ότι, οι αρμόδιοι για την εφαρμογή του, πρέπει αφενός να μην επηρεάζονται από σκοπιμότητες και πιέσεις, αφετέρου να ευαισθητοποιηθούν ακόμη περισσότερο, ώστε οι ποινές των ανεπαρκών, μεροληπτικών και ανίκανων διαιτητών να είναι εξοντωτικές.

Στο σημείο αυτό, θέλουμε να τονίσουμε ότι στη εξυγίανση της διαιτησίας, σοβαρό ρόλο μπορεί να παίξει η δημιουργία ενός υψηλού επιπέδου σώματος παρατηρητών διαιτησίας.

Παρατηρητών διαιτησίας, των οποίων η κρίση να στηρίζεται στην αντικειμενικότητα και όχι στην προσωπική συμπάθεια και τη σκοπιμότητα.

5. ΟΡΓΑΝΑ ΤΑΞΕΩΣ

Όλος ο ελληνικός λαός, τμήμα του οποίου είναι και τα όργανα της τάξης, αναγνωρίζει την τεράστια προσφορά τους στην ομαλή και ήρεμη διαβίωσή του.

Έτσι, και τα μέλη της ΕΚΑΠ, αναγνωρίζοντας και αυτά τον μεγάλο ρόλο των Σωμάτων Ασφαλείας, ζητά την ουσιαστικότερη βοήθειά τους στην πρόληψη και την καταστολή της βίας στα γήπεδα.

Ζητάει από τα όργανα της τάξης να είναι ευγενή και φιλικά προς τη μεγάλη μάζα των καλών φιλάθλων και αυστηρά, σκληρά και άτεγκτα προς τους κακούς «φιλάθλους» και τα ταραχοποιά και αναρχικά στοιχεία. Τα τελευταία αυτά, δυστυχώς, μπαίνουν ανάμεσα σε αγνούς και ενθουσιώδεις φιλάθλους και κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις, πολλές φορές καταφέρνουν και εκτρέπουν αυτούς προς αντιαθλητικές, βίαιες και καταστροφικές για το άθλημα αλλά και για τη δημόσια τάξη ενέργειες.

Αυτά τα αναρχικά στοιχεία ζητάμε από τα όργανα της τάξης να τα απομονώσει και να τα εξουδετερώσει.

Όσον αφορά στη γενικότερη προσπάθεια καταστολής της βίας, έχουμε να υποδείξουμε προς τα όργανα της τάξης τα κάτωθι:

Α. ΜΕΤΡΑ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ

α. Αστυνόμευση και έλεγχος στους χώρους προσπέλασης (συγκοινωνιακοί σταθμοί και κόμβοι, χώροι κοντά στα γήπεδα, διάλυση ομάδων που δεν έχουν πρόθεση να μπουν στα γήπεδα).

β. Δημιουργία ξεχωριστής ζώνης των φιλάθλων της φιλοξενούμενης ομάδας στις κερκίδες.

γ. Συνεργασία με τους Συνδέσμους Φιλάθλων.

δ. Αστυνομική επιστασία στον τρόπο διάθεσης των εισιτηρίων (τρόπος διανομής-μαύρη αγορά).

Β. ΜΕΤΡΑ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΩΝ ΑΓΩΝΩΝ

α. Προστατευτική ζώνη αστυνομικών μεταξύ των φιλάθλων των δύο ομάδων.

β. Μείωση της αστυνομικής δύναμης μέσα στον αγωνιστικό χώρο και αύξηση αυτής στις κερκίδες και τους λοιπούς ευαίσθητους χώρους (είσοδοι κερκίδων, αποδυτήρια κλπ).

γ. Στενή συνεργασία με τους εκπροσώπους της διοργανώτριας αρχής των αγώνων (Γυμνασιάρχου, Παρατηρητή κλπ).

Γ. ΜΕΤΡΑ ΜΕΤΑ ΤΗ ΛΗΞΗ ΤΩΝ ΑΓΩΝΩΝ

α. Διάλυση πριν από τη λήξη των αγώνων των ομάδων φιλάθλων που βρίσκονται εκτός του γηπέδου.

β. Αστυνομική επιστασία εξόδου και ομαλή αποχώρηση, διάλυση σχηματιζόμενων ομάδων.

ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ

α. Αυστηρή εφαρμογή των διατάξεων της κειμένης νομοθεσίας στους ταραξίες (συλλήψεις, αυστηρές ποινές κλπ).

β. Πρόβλεψη ειδικών χώρων στάθμευσης πούλμαν, αυτοκινήτων κλπ των μετακινηθέντων φιλάθλων της φιλοξενούμενης ομάδας.

γ. Αυστηρός έλεγχος των κατασκευαστών βεγγαλικών και πυροτεχνημάτων και αυστηρές ποινές σε αυτούς που τα χρησιμοποιούν.

6. ΦΙΛΑΘΛΟΙ

Αφήσαμε τελευταίους τους φιλάθλους, αυτούς που αποτελούν τη ζωογόνο δύναμη του ποδοσφαίρου μας. Τους φιλάθλους, χωρίς τους οποίους ούτε Σωματειακό ούτε Εθνικό ποδόσφαιρο μπορεί να υπάρξει.

Τους φιλάθλους, που κάτω από τις πλέον αντίξοες συνθήκες τρέχουν στα γήπεδα για να στηρίξουν οικονομικά και ηθικά το ελληνικό ποδόσφαιρο. Αυτούς, χωρίς τους οποίους με λίγες λέξεις δεν μπορεί να ζήσει και να μεγαλουργήσει το ποδόσφαιρο. Σε αυτούς, λοιπόν, τους φιλάθλους, δικαιολογημένα ή και τις περισσότερες φορές αδικαιολόγητα, ρίχνουμε όλη την ευθύνη για τη βία στα γήπεδα.

Και βέβαια, υπάρχει μια μικρή μερίδα φιλάθλων-που εύκολα μπορεί να απομονωθεί-η οποία, εκ συστήματος και αδικαιολόγητα δημιουργεί έκτροπα, με αποτέλεσμα να παρασύρει και τη μεγάλη μάζα των αγνών φιλάθλων.

Για αυτούς, όμως, τους τελευταίους, σκεφθήκαμε ποτέ τι πρέπει να κάνουμε για να τους δημιουργήσουμε σωστή αθλητική παιδεία και φίλαθλο πνεύμα? Σποραδικές, μεμονωμένες και απρογραμμάτιστες ενέργειες από πρόσωπα και καμιά φορά από κάποιο φορέα.

Οι ομοσπονδίες έχουν όλα τα είδη των Επιτροπών, ακόμα και Επιτροπή προμηθειών που φροντίζει για να αγοράζει τα σωβρακάκια των αθλητών και δεν έχουν μια Επιτροπή Καλλιέργειας του Αθλητικού Πνεύματος, που κατάλληλα οργανωμένη θα επιδίδετο στο πολύπλευρο έργο της, το οποίο θα διοχέτευε σε ανάλογες επιτροπές των Ενώσεων και των Σωματείων.

Για να έρθουμε στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και τον Τύπο, που όχι μόνο δεν συμβάλλουν στη σωστή διαπαιδαγώγηση των φιλάθλων, αλλά απεναντίας ή αδιαφορούν για αυτήν (τηλεόραση-ραδιόφωνο) ή και επιδρούν αρνητικά σε αυτή (Τύπος).

Τόσος χρόνος άσκοπων,  χαμηλού επιπέδου και καμιά φορά βλαπτικών προγραμμάτων στο ραδιόφωνο και την τηλεόραση και δεν βρίσκεται λίγος χρόνος να διατεθεί σε μια μόνιμη εκπομπή αθλητικής διαπαιδαγώγησης των φιλάθλων.

Ο δε Τύπος-Σωματειακός και Αθλητικός- με μοναδικό στόχο τα κέρδη και αδιαφορώντας για την αντικειμενική και σωστή ενημέρωση των φιλάθλων, δημαγωγεί, διεγείρει τους φιλάθλους και πιστεύουμε ότι συντελεί με αυτή του τη νοοτροπία στην πρόκληση κλίματος εκνευρισμού κατάλληλου για τη βία.

Όσο και αν η μεγάλη μάζα των φιλάθλων είναι πλασμένη από σωστή ύλη, με ενθουσιασμό και καμιά φορά με φανατισμό, αλλά με αναμφισβήτητη αγάπη για το ποδόσφαιρο, όταν αυτή κατευθύνεται τόσο λανθασμένα από τον Τύπο, αποπροσανατολίζεται και οδηγείται σε ένα δρόμο γεμάτο φανατισμό και βία. Κλείνουμε τον κύκλο των υπεύθυνων για τη διαπαιδαγώγηση των φιλάθλων με την Πολιτεία, που σε τελευταία ανάλυση πιστεύουμε ότι έχει την αποκλειστική ή μάλλον τη βασική ευθύνη στον τομέα αυτόν. Την Πολιτεία που αδιαφορεί και αδρανεί εγκληματικά θα λέγαμε, αν και βλέπει που οδηγείται το δημοφιλέστερο άθλημα με την έξαρση της βίας στα γήπεδα. Την Πολιτεία, που όχι μόνο η ίδια δεν τολμά να αναλάβει μια σοβαρή προσπάθεια αλλά και αρνείται να βοηθήσει άλλους που τόλμησαν να ξεκινήσουν έναν αγώνα, όπως η Επιτροπή μας. Διότι όλοι οι παραπάνω φορείς μόνο από την Πολιτεία μπορούν να κατευθύνουν ή και αν θέλετε να εξαναγκασθούν να λάβουν τα αναγκαία μέτρα μιας μακροχρόνιας παιδείας των Νέων μας, αλλά και γενικότερα των φιλάθλων. Θα τολμήσουμε, λοιπόν, παρά την ερασιτεχνική όπως χαρακτηρίστηκε ιδιότητα της ΕΚΑΠ, να προτείνουμε προς την απρόσωπη και εγκληματικά αδιάφορη Πολιτεία ορισμένα μέτρα, που πιστεύουμε ότι μακροχρόνια θα συντελέσουν στη σωστή παιδεία του λαού μας και των φιλάθλων μας.

Α. ΕΟΑ-ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ-ΕΝΩΣΕΙΣ-ΣΩΜΑΤΕΙΑ

Η Πολιτεία να τους υποχρεώσει να δημιουργήσουν Επιτροπές Καλλιέργειας Αθλητικού Πνεύματος.

Οι Επιτροπές αυτές να πλαισιωθούν από τους διάφορους φορείς των αθλημάτων και κατάλληλα ενισχυόμενες από την Πολιτεία-ηθικά και υλικά- να αναλάβουν μια μακροχρόνια προσπάθεια καλλιέργειας του φίλαθλου πνεύματος στη μεγάλη μάζα των φιλάθλων. Η συγκρότηση των επιτροπών αυτών και το πλαίσιο της δραστηριότητάς τους να κατοχυρωθούν από την Πολιτεία ή τις Ομοσπονδίες.

 Β. ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ-ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

Να καθιερώσει η Πολιτεία μόνιμες εκπομπές καλλιέργειας αθλητικού πνεύματος. Μέσα από αυτές τις εκπομπές θα πρέπει να καταδικάζονται γεγονότα αντιαθλητικά αθλητών, παραγόντων, διαιτητών κλπ, αλλά και να εξάρονται φίλαθλες ενέργειες των ανωτέρω φορέων.

Στις εκπομπές αυτές παράγοντες, προπονητές, καθηγητές διαιτησίας, δημοσιογράφοι και ειδικοί ψυχολόγοι να κάνουν ο καθένας από τη σκοπιά του την ανάλυση των γενικότερων προβλημάτων του αθλήματος.

Να διοργανώνονται συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης, με θέμα την καλλιέργεια του αθλητικού πνεύματος.

Και εν πάσει περιπτώσει στην Πολιτεία στην οποία και ανήκουν, εναπόκεινται να βρει τον καλύτερο τρόπο εκμετάλλευσης της μεγάλης αυτής δύναμης που λέγεται ραδιόφωνο και τηλεόραση.

Γ. ΤΥΠΟΣ

Γνωρίζουμε ότι ζώντας σε ένα δημοκρατικό καθεστώς, δεν μπορούμε να διανοηθούμε την κατεύθυνση του αθλητικού Τύπου και τον περιορισμό της φωνής του, που εξάλλου κανένας μας δεν επιθυμεί. Πιστεύουμε όμως, ότι εάν η Πολιτεία θελήσει να ασχοληθεί σοβαρά, θα μπορέσει να βρει τον τρόπο, που νομοθετικά, και την αθλητική ελευθεροτυπία να μη θίξει αλλά και την αθλητική δημοσιογραφική δεοντολογία να βελτιώσει.

Αυτά θα μπορούσαμε συνοπτικά σαν βραχυπρόθεσμα μέτρα να υποδείξουμε στην Πολιτεία.

Μακροπρόθεσμα, όμως, η Πολιτεία πρέπει να λάβει θεσμικά μέτρα για την αθλητική παιδεία, που πρέπει να ξεκινάει από την εποχή ακόμη που ο αυριανός φίλαθλος κάθεται στα σχολικά θρανία. Πιστεύουμε ότι η δημιουργία από το Υπουργείο Παιδείας στη Σχολή Σωματικής Αγωγής έδρας καλλιέργειας του αθλητικού πνεύματος θα μπορεί να αποτελέσει το πρώτο βήμα.

Έτσι, οι αυριανοί γυμναστές θα διδαχθούν ότι ένας από τους κύριους στόχους ενός γυμναστή θα πρέπει να είναι η δημιουργία σωστού αθλητικού πνεύματος των μαθητών του και αυριανών φιλάθλων και οπαδών. Επιμόρφωση, σεμινάρια, κίνητρα προς τους γυμναστές και τους μαθητές επί μονίμου βάσεως καθιερωμένα, θα συντελέσουν σημαντικά στην απόδοση καρπών αυτής της προσπάθειας. Καθιέρωση ετήσιου πανελλήνιου διαγωνισμού εκθέσεως μεταξύ των μαθητών της μέσης εκπαίδευσης με θέμα το αθλητικό πνεύμα. Βράβευση των καλύτερων και προβολή τους στο πανελλήνιο από την τηλεόραση, θα αποτελέσει ένα καλό τρόπο παιδείας των φιλάθλων.

Πιστεύουμε ότι στον τομέα αυτό, εάν η Πολιτεία αναλάβει μια σταυροφορία δεν θα αργήσουμε να δούμε τους καρπούς της.

Γνωρίζουμε ότι, από έναν επιπόλαιο και κακόπιστο κριτή των εισηγήσεών μας κινδυνεύουμε να χαρακτηρισθούμε ουτοπιστές και ιδεαλιστές. Ουτοπιστές όχι, ιδεαλιστές αλλά και παράλληλα πραγματιστές και ρεαλιστές ναι. Η ανθρωπότητα ολόκληρη, όπου μέσα σε αυτήν και η χώρα μας, διέρχεται μια τεράστια ηθική κρίση. Μια ηθική κρίση αρχών και θεσμών. Εμείς, όμως, οι άνθρωποι του Αθλητισμού, όσοι τουλάχιστον πιστεύουμε στην Αθλητική Ιδέα και το Αθλητικό Πνεύμα, μπορούμε, εκμεταλλευόμενοι την τεράστια δύναμη του Αθλητισμού να συντελέσουμε όχι μόνο στη βελτίωση των αθλητικών ηθών, αλλά και στη βελτίωση γενικότερα του ανθρώπου και των ηθικών αρχών.

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΒΙΑΣ ΣΤΑ ΓΗΠΕΔΑ

Δρ. Αναστάσιος Σταλίκας: Κλινικός Αθλητικός Ψυχολόγος

1. Συνεργασία Πολιτείας και ειδικών επιστημόνων σε σταθερή βάση, με τη σύσταση ενός Γνωμοδοτικού Συμβουλίου.

2. Εισαγωγή στις δύο τελευταίες τάξεις του Δημοτικού, του μαθήματος «Αθλητική Αγωγή» και συγχρόνως προκήρυξη διαγωνισμού για τη συγγραφή σχετικού βιβλίου.

3. Αύξηση κινήτρων με στόχο την προσέλευση ισχυρότερων προσωπικοτήτων στη διαιτησία, ώστε να υπάρξει μείωση λαθών και παράλληλη δυνατότητα επιβολής του διαιτητή τόσο στους ποδοσφαιριστές όσο και στους φιλάθλους. Να γίνεται υποχρεωτικό μάθημα Ψυχολογίας της Συμπεριφοράς και ειδικής κοινωνικής αγωγής στις σχολές διαιτησίας.

4. Να τροποποιηθεί ο κανονισμός που προβλέπει υποχρεωτική σιωπή των διαιτητών σε ό,τι αφορά τις αποφάσεις τους στον αγωνιστικό χώρο, γιατί έτσι δημιουργείται κλίμα δυσπιστίας και υποψίας εναντίον τους.

5. Να λήξει ο περιορισμός της εντοπιότητας για τους διαιτητές. Ή είναι τίμιος και αντικειμενικός ο διαιτητής, οπότε γίνεται αποδεκτός ή δεν είναι οπότε απορρίπτεται.

6. Παροχή κινήτρων ηθικών (επιβραβεύσεις) και υλικών, τόσο σε ποδοσφαιριστές όσο και σε συλλόγους για την καλύτερη συμπεριφορά τους στα γήπεδα.

7. Οι διαιτητές να κρίνονται αυστηρά όταν παίρνουν εξώφθαλμα άδικες αποφάσεις, που φορτίζουν με φανατισμό και πάθος τους φιλάθλους-οπαδούς.

8. Να ελέγχονται με αυστηρότητα οι ποδοσφαιριστές που διαμαρτύρονται έντονα, όταν, κατά την άποψή τους, αδικούνται από κάποια διαιτητική απόφαση.

9. Να κληθούν σε ειδικό σεμινάριο τα Διοικητικά Συμβούλια των Συνδέσμων Φιλάθλων, ώστε να τους γίνει ενημέρωση για το ρόλο τους.

10. Οι αστυνομικοί, των οποίων, η αβελτυρία πολλές φορές δεν αποηλεκτρίζει την ατμόσφαιρα, να ασκηθούν ειδικά για την καταστολή της βίας στα γήπεδα και να επιμορφωθούν σε ειδικά σεμινάρια.

11. Να ελέγχονται οι φίλαθλοι, ώστε να αποφεύγεται η είσοδος στα γήπεδα όποιων αντικειμένων είναι δυνατόν να προκαλέσουν φασαρία και τραυματισμό.

12. Να υπάρξει κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης στα γήπεδα ή μεταφερόμενο τηλεοπτικό συνεργείο, ιδιαίτερα όπου δίνονται αγώνες κρίσιμοι για το μέλλον των ομάδων και τη βαθμολογική τους κατάταξη.

Έτσι, θα μαγνητοσκοπείται κάθε εστία βίας και θα εντοπίζονται οι θερμόαιμοι οπαδοί, ώστε να απομακρύνονται οριστικά από τα γήπεδα.

13. Οι διοικητικοί παράγοντες των ΠΑΕ να αναλάβουν την υποχρέωση να οργανώσουν από τους συνδέσμους φιλάθλων ομάδες περιφρούρησης με ειδικά διακριτικά (συνιστούμε σε αυτές να ορισθούν οι πιο θερμόαιμοι για να επιτευχθεί η υπευθυνοποίησή τους).

14. Από τα μαζικά μέσα ενημέρωσης να προβάλλονται μηνύματα που προσφέρουν σε μια αληθινή αθλητική φίλαθλη αγωγή.

15. Να τυπωθούν αφίσες, αυτοκόλλητα, σήματα κλπ., που το περιεχόμενο τους θα αναστέλλει τις επιθετικές διαθέσεις, να τοποθετηθούν δε σε σχολεία, χώρους δουλειάς, γήπεδα και χώρους διασκέδασης.

16. Να γίνεται χωριστή τοποθέτηση των φιλάθλων οπαδών στα γήπεδα.

17. Σε κάθε αγώνα, οι ομάδες να εισέρχονται ταυτόχρονα στον αγωνιστικό χώρο ακόμα και για προθέρμανση.

18. Να ανακοινώνεται με ιδιαίτερη έμφαση σε κάθε αγώνα ότι, οι οπαδοί της ομάδας της έδρας χαιρετίζουν τον ερχομό των οπαδών της «ένδοξης» αντίπαλης ομάδας, με σύγχρονη έκφραση ευχής να νικήσει ο καλύτερος και να υπάρξει ωραίο θέαμα.

19. Να τυπωθεί ενημερωτικό φυλλάδιο, όπου θα απεικονίζονται στιγμές βίας από τον παγκόσμιο χώρο, θα εξηγείται τι είναι η βία, πως λειτουργεί, τι αποτελέσματα μπορεί να έχει. Να τυπωθεί επίσης ο δεκάλογος του Έλληνα φιλάθλου και να μοιραστεί στα γήπεδα, στα σχολεία, στους τόπους δουλειάς, στους συνδέσμους φιλάθλων κλπ.

20. Να καταβληθεί προσπάθεια από τις ΠΑΕ, ώστε οι σύνδεσμοι φιλάθλων να εκπροσωπούνται από ανθρώπους με κουλτούρα και ειδικά με παλιούς αθλητές, που έχουν φίλαθλη συνείδηση και υψηλό αίσθημα χρέους απέναντι στον αθλητισμό.

21. Να γίνεται ανοικτός διάλογος από ραδιόφωνο και τηλεόραση των ανθρώπων του ποδοσφαίρου, ώστε να κατευνάζονται τα πάθη και οι στείρες αντιθέσεις.

22. Προτείνεται προοδευτικά να δημιουργηθεί σύστημα ελέγχου, με βάση την κάρτα φιλάθλου την οποία πρέπει να διαθέτουν όλοι οι φίλαθλοι οπαδοί, που έχουν δοκιμαστεί και είναι επομένως εγνωσμένης κοινωνικής συμπεριφοράς.

23. Να υπάρξει έντονη αστυνόμευση εκτός γηπέδων, όπου οι αστυνομικοί θα βοηθούνται και από τις ομάδες περιφρούρησης των συνδέσμων φιλάθλων.

24. Οι στρατεύσιμοι νέοι φίλαθλοι να βοηθούν στον κατευνασμό των παθών και να φεύγουν από τις μονάδες τους με ειδικές συμβουλές από τους αξιωματικούς τους. Να υπάρξει σχετικό έγγραφο της ΓΓΑ προς το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

25. Το πρόβλημα της βίας στα γήπεδα είναι υπερκομματικό, είναι πρόβλημα εθνικό. Οι πολιτικές νεολαίες να λάβουν μέρος στην εκστρατεία καταστολής της βίας, με διαπαιδαγώγηση των μελών τους και κατευθύνσεις για την κοινωνικότερη συμπεριφορά τους στα γήπεδα. Να υπάρξει σχετικό έγγραφο της ΓΓΑ προς όλα τα κόμματα.

26. Ειδική κατευναστική μουσική πριν από τον αγώνα και κατά τη διάρκεια του ημιχρόνου.

27. Μέτρα κατά του Τύπου όταν έμμεσα ή άμεσα πυροδοτεί το φίλαθλο ή οπαδό με κατευθυνόμενες συνεντεύξεις από τις δύο αντίπαλες ομάδες.

Περισσότερα άρθρα