Ανταπόκριση απεσταλμένου ΠΣΑΤ από τα τελικά του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος Βόλεϊ Κορασίδων (Νο 2)

Ανταπόκριση απεσταλμένου ΠΣΑΤ από τα τελικά του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος Βόλεϊ Κορασίδων (Νο 4)

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest

ΔΕΥΤΕΡΑ 1η Απριλίου 2013

Μια 15χρονη έβαλε «φρένο» στην Εθνική

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΠΣΑΤ-ΑΠΕ: ΜΠΑΡ ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ, ΗΛΙΑΣ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ

Σημαντικό έδαφος στο δρόμο για την 8άδα του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος κορασίδων, έχασε απόψε στο Μπαρ του Μαυροβουνίου η Εθνική μας ομάδα, η οποία παρά την καλύτερη μέχρι τώρα εμφάνισή της στον Β’ όμιλο της διοργάνωσης, ηττήθηκε με 3-1 (25-21, 20-25, 29-27, 26-24) στο πλαίσιο της 3ης αγωνιστικής από την Τσεχία της απίστευτης MVP του αγώνα, Άνα Σούχα. Τοπ σκόρερ του παιχνιδιού αναδείχθηκε με 27 πόντους η Ανθή Βασιλαντωνάκη. Το πρόγραμμα των Μαυροβούνιων διοργανωτών περιλαμβάνει την Τρίτη ρεπό για όλες τις ομάδες και οι αγώνες θα συνεχιστούν την Τετάρτη στις 3 Απριλίου με την Ελλάδα να κυνηγά στις 16.00 την υπέρβαση κόντρα στην σκληροτράχηλη Σλοβενία.

Αν μας έλεγε κάποιος εδώ στο Μπαρ πριν το ματς της Εθνικής, πως μία 15χρονη Τσέχα, ονόματι Άνα Σούχα με μπόι μόλις 1.80μ, ότι θα υπέγραφε με 24 πόντους τη δεύτερη ελληνική ήττα, θα λέγαμε απλά «Είναι Πρωταπριλιά… Βρες ένα καλύτερο ψέμα!»

Κι όμως, η δεύτερη μικρότερη παίκτρια σε όλη τη διοργάνωση, ήταν αυτή που ουσιαστικά γύρισε όλο το ματς από το β’ σετ και μετά, όταν έπειτα από τρία χαμένα ελληνικά σετ μπολ στο 24-21, με 7 συνεχόμενους δικούς της πόντους, ζευγάρωσε με απίστευτο τρόπο τα κερδισμένα σετ της Τσεχίας και έβαλε την ομάδα της για τα καλά στο κόλπο της 8άδας.

Η Εθνική μας ομάδα, από την οποία δεν υστέρησε καμία παίκτρια, ξεκίνησε το ματς πολύ καλά και στηριζόμενη στο καλό σέρβις της Γκουντιμένκο και τα μπλοκ της Ψωμά προηγήθηκε με 8-5. Κάποια λάθη των διεθνών μας και το καλό σερβίς των αντιπάλων μας έφεραν την Τσεχία για πρώτη φορά στο σκορ μπροστά με 15-14, 19-16. Από κει και πέρα οι διεθνείς μας, παρά τα προβλήματα στην υποδοχή, κυνηγούσαν συνεχώς μέχρι το 22-21 στον πόντο τις αντιπάλους τους, που τελικά με τις έξυπνες επιθέσεις της Μλείνκοβα και το λάθος του διαιτητή, που υπέδειξε σε άμυνα της Βασιλαντωνάκη ότι η μπάλα ακούμπησε στο τάραφλεξ, η Τσεχία έφτασε στην κατάκτηση του α σετ με 25-21.

Στο β’ σετ το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα ξεκίνησε πολύ νωθρά κι έτσι η Τσεχία εκμεταλλευόμενη τα ελληνικά λάθη και την επιθετική της υπεροχή προηγήθηκε με 8-5.  Οι Τσέχες διατήρησαν τη διαφορά των τριών πόντων μέχρι και το 13-10. Το πολύ καλό σέρβις της Καλατάντζε και τα μπλοκ των Γκουντιμένκο-Λαμπρινίδου χάρισαν με ένα επι μέρους σερί 5 πόντων προβάδισμα με 15-13 στην Εθνική μας. Η Στράντζαλη με το πολύ καλό σέρβις και τα λάθη των αντιπάλων μας έφτασε τη διαφορά στο 20-15 υπέρ μας, ώσπου με τις επιθέσεις των Βασιλαντωνάκη, Στράντζαλη ήρθε με 25-20 η ισοφάριση των σετ για  την ελληνική ομάδα.

Στο κρισιμότατο 3ο σετ η Ελλάδα βρέθηκε μπροστά με 8-6 χάρις στο καλό σέρβις και τις επιθέσεις της Βασιλαντωνάκη και στη συνέχεια κατάφερε με καλοστημένο μπλοκ να επιβάλλει το ρυθμό της και να συντηρεί στο 16-13 μία πολύτιμη διαφορά από τις Τσέχες, που με τις δύσκολες επιθετικές προσπάθειες της Ψωμά και τα λάθη των αντιπάλων μας έφτασε στο 21-14. Κάπου εκεί τα κορίτσια του Λέος Χάλουπα βελτιωμένα στο μπλοκ αντέδρασαν και, παρά τα 3 ελληνικά σετ μπολ στο 24-21, η Σούχα με 6 ασύλληπτες επιθέσεις και έναν άσο διαμόρφωσε με 29-27 το 2-1 υπέρ της Τσεχίας.

Το 4ο σετ είχε εξαιρετικά αμφίρροπο χαρακτήρα. Η Εθνική, ούσα με την πλάτη στον τοίχο, κατάφερε με καλό μπλοκ να αποκτήσει βραχεία κεφαλή με 8-7 και με τις καλές επιθέσεις των Βασιλαντωνάκη, Ψωμά να φτάσει πρώτη και στο 16-15. Οι καλές επιθετικές προσπάθειες και το σέρβις των Τσέχων, έδωσαν στις αντιπάλους μας προβάδισμα δύο πόντων με 21-19, αλλά στη συνέχεια οι Τσέχες με 26-24 «σφράγισαν» με 3-1 σετ την νίκη της ομάδας τους.

«Και στατιστικά να το δεις…»

Ο ομοσπονδιακός τεχνικός, Τάκης Φλώρος παραδέχθηκε στις δηλώσεις του πως «αυτή η ήττα μας αφήνει λίγο πίσω, αλλά στον αθλητισμό, όπως είδαμε και σήμερα όλα μπορούν να συμβούν. Κάναμε το καλύτερο παιχνίδι μας και είδαμε να γίνονται πράγματα στο 3ο σετ από αυτά που βλέπουμε σπάνια… Η Σούχα, ενώ οι κοπέλες μας στο μπλοκ έκαναν ό,τι τους είχα πει, να είναι δηλαδή κλειστό στις επιθέσεις του Νο 9, η Τσέχα δεν έκανε ούτε ένα λάθος… Και στατιστικά να το δει κανείς σε τόσες επιθέσεις, ένα λάθος γίνεται! Κρίμα, για τα κορίτσια γιατί δείξανε σήμερα ένα πολύ αγωνιστικό πρόσωπο. Θα δούμε τι θα γίνει στη συνέχεια…».

«Ας μας γίνει μάθημα…»

Από την πλευρά της το «βαρύ πυροβολικό» της Εθνικής και του Παναθηναϊκού, Ανθή Βασιλαντωνάκη, προσπαθούσε κι εκείνη να πιστέψει το πώς χάθηκε το ματς. «Τι να πω; Αυτό θα πρέπει να μας γίνει μάθημα… Παίξαμε καλά, αλλά χαλαρώναμε λίγο στο τέλος και σίγουρα η Τσεχία δεν θα έχανε από μόνη της. Πρέπει να αφήσουμε πίσω το σημερινό παιχνίδι και να δούμε το επόμενο ματς.»

Από τις διακριθείσες του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος ήταν και η ακραία της Θέτιδας, Αλεξάνδρα Ψωμά που όπως όλες οι κοπέλες στο show της Σούχα, κοίταζε τις συμπαίκτριες της να καταλάβει τι συμβαίνει. «Όπως αποδεικνύεται εκ των υστέρων, θα έπρεπε να κάνουμε καλύτερο μπλοκ στην Σούχα. Δεν έπρεπε να χάσουμε αυτό το ματς, αν και ξέραμε από την αρχή πως δεν θα ναι εύκολο παιχνίδι… Τώρα θα ξεκουραστούμε λιγάκι  στο ρεπό και θα δούμε για τη συνέχεια, όπου πάμε για τη νίκη με Σλοβενία, μολονότι κι αυτή η ομάδα έχει δείξει καλά στοιχεία».

Έστειλε… μήνυμα στην Πολωνία η Σούχα!

Στο αντίπαλο στρατόπεδο οι συμπαίκτριες της Σούχα δεν σταμάτησαν στιγμή να φιλάνε και να αγκαλιάζουνε τη Βενιαμίν ακραία της ομάδας τους, η οποία απόψε έκλεψε την παράσταση στο Τοπόλιτσα. «Ακόμη και όταν η Ελλάδα είχε προβάδισμα πίστευα πως θα κερδίσουμε. Είμαι πολύ χαρούμενη γιατί αυτή η νίκη είναι 3 πόντοι χρυσάφι και ίσως το εισιτήριο μας για την 8άδα» τόνισε ο «κακός δαίμονας» της γαλανόλευκης, που συμπλήρωσε με περισσό… θράσος:«Να’ στε σίγουροι πως την Τετάρτη  θα κερδίσουμε και την Πολωνία…».

Κερδισμένοι πόντοι: 100-97: Σέρβις 11-9, Επίθεση 55-46, Μπλοκ 9-18, Λάθη αντιπάλου 24-25

Τσεχία (Χάλουπα): Βάλκοβα 3π, Σιμάνοβα 6π, Σούχα 24π (20/34 επ., 4 άσοι), Νόβα 3π, Σλάμοβα 8π, Μλέινκοβα 23π, λίμπερο η Ουλίροβα (38% υπ., 35% αριστες), Κούρκοβα 6, Ανταμτσίκοβα 1π, Χουντιλίβοβα 1π

ΕΛΛΑΔΑ (Τ. Φλώρος): Κωνσταντινίδου 9π (5 μπλοκ), Στράντζαλη 12π, Ψωμά 10π, Βασιλαντωνάκη 27π (4 άσοι, 5 μπλοκ), Γκουντιμένκο 11π (5 μπλοκ), Καλατάντζε 3π, λίμπερο η Κοκκινάκη (45% υποδ., 42% άριστες), Παπαδοπούλου 1π, Φακοπουλίδου 1π

Γλίτωσαν τα χειρότερα οι υπερόπτες Πολωνοί!

Με την νίκη 3-1 (25-20, 25-14, της Πολωνίας στον αγώνα με την γηπεδούχο ομάδα του Μαυροβουνίου έπεσε η αυλαία της 3ης αγωνιστικής του Β’ ομίλου του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος κορασίδων στο Μπαρ, καθώς το πρόγραμμα των διοργανωτών περιλαμβάνει αύριο ρεπό για όλες τις ομάδες.

Χρειάστηκε η επιστράτευση της διαγώνιας Σμάρζεκ, που στα πρώτα δύο σετ ήταν σχεδόν θεατής στον πάγκο, για να κάμψει τελικά η Πολωνία την αντίσταση της σκληροτράχηλης ομάδας του Μάρκο Ραντουσίβιτς, που μέρα με τη μέρα αποδεικνύει την πρόοδο που συντελείται τα τελευταία χρόνια στο βόλεϊ της νεοσύστατης χώρας.

Η Πολωνία, έστω και χωρίς τη βοήθεια της βασικής της διαγώνιας στα δύο πρώτα σετ ήταν ανώτερη σε όλους τους τομείς και προηγήθηκε με 2-0 σετ, ωστόσο οι «οικοδέσποινες» δεν τα παράτησαν.

Στο γ’ σετ οι νεαρές αθλήτριες του Μαυροβουνίου, υπό τη συμπαράσταση των περίπου 500 φίλων συμπατριωτών τους πίεσαν με το σερβίς τους την πολωνική υποδοχή, χάλασαν την ανάπτυξη των αντιπάλων τους και κυριαρχώντας στον επιθετικό τομέα μείωσαν σε 2-1 μέσα σε έξαλλους πανηγυρισμούς, σαν να κέρδισαν το ματς!

Στο τελευταίο σετ όμως η Πολωνία, σοβαρεύτηκε και με επιθετική αιχμή την παροπλισμένη, Σμάρζεκ κατέβαλλε εύκολα την αντίσταση των μαχητικών της αντιπάλων, που καταχειροκροτήθηκαν για την αξιέπαινη προσπάθειά τους.

«Τα χρειάστηκε» ο Κοζάτκα!

Μετά το τέλος του αγώνα ο Πολωνός ομοσπονδιακός τεχνικός, Κοζάτκα προσπάθησε να δικαιολογηθεί για την επιλογή του να αφήσει έξω τη Σμάρζεκ λέγοντας πως «έχουμε παίξει 10 σετ σε 3 μέρες και μπροστά μας έχουμε δύο πολύ σημαντικά παιχνίδια. Είναι μικρά παιδιά όλα τους, αλλά στο τρίτο σετ έκαναν φοβερά λάθη και δεν σας κρύβω πως μέχρι ενός σημείου φοβήθηκα».

Ευτυχισμένος ο Ραντουσίνοβιτς

Από την πλευρά του ο εκλέκτορας του Μαυροβουνίου, Μάρκο Ραντουσίνοβιτς ήταν πολύ ευτυχισμένος που είδε την ομάδα του να κερδίζει σετ από μία τόσο δυνατή αντίπαλο. «Θέλαμε και σήμερα να πάρουμε κάτι από το παιχνίδι και τα καταφέραμε. Η Πολωνία είναι σαφώς καλύτερη ομάδα από εμάς, όμως κέρδισε τα δύο πρώτα σετ και μετά σταμάτησε… Στόχος δικός μας είναι να παίζουμε όλο και καλύτερα»

Κερδισμένοι πόντοι:72-97:Σέρβις 6-20, Επίθεση 36-46,  Μπλοκ 6-8 Λάθη αντιπάλου 24-23

Μαυροβούνιο (Ραντουσίνοβιτς): Μάντιτς 8π, Βουκάλοβιτς 6π, Ντόνοβιτς 4π, Πέγιοβιτς 12π, Βουγιόσεβιτς 9π, Γιάνγεβιτς 6π, λίμπερο η Πέτροβιτς (32% υπ. 25% άριστες), Ράτκνιτς 2π, Ματάνοβιτς 1π, Μρβαλιεβιτς

ΠΟΛΩΝΙΑ (Κοζάτκα): Μπαλντίγκα 5π, Σμίσεκ 5π, Μόσκβα 10π,  Νταμάσκε 9π, Καζάλα 3π, Αντόσιεβιτς 9π, λίμπερο η Νοβακόφσκα (60% υπ. 56% άριστες), Πίσλα 15π (5 άσοι), Βάντσικ 10π, Σμαρζεκ 8π, Γκρζέλακ 1π, Σζίγκιελ

Ο… Καθρέπτης του Α’ ομίλου στο Μπαρ

Συνολικά για τη 3η αγωνιστική του Α’ ομίλου του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος στο Μπαρ του Μαυροβουνίου είχαμε σήμερα τα εξής αποτελέσματα: Ιταλία-Σλοβενία 3-0 (25-11, 25-14, 25-20) , Τσεχία-Ελλάδα 3-1 (25-21, 20-25, 29-27, 26-24), Μαυροβούνιο-Πολωνία 0-3 (20-25, 25-14,

Η βαθμολογία του ομίλου (σε 3 αγώνες): 1. Ιταλία  8β. (9-2) 2. Τσεχία 6β (7-5), 3. Πολωνία 6β. (8-6), 4. Σλοβενία 4 (5-7), 3. 4. 5  ΕΛΛΑΔΑ 3β (4-7), 6. Μαυροβούνιο 0β (3-9)

Tο υπόλοιπο πρόγραμμα του Α’ ομίλου

2 Απριλίου: ΡΕΠΟ

4η ημέρα – Τετάρτη 3 Απριλίου
16.00: Σλοβενία – Ελλάδα
18.30: Πολωνία – Τσεχία
21.00: Ιταλία – Μαυροβούνιο

5η ημέρα – Πέμπτη 4 Απριλίου
16.00: Ελλάδα – Πολωνία
18.30: Τσεχία – Ιταλία
21.00: Μαυροβούνιο – Σλοβενία

Περισσότερα άρθρα

11/03/2024
Το Διοικητικό Συμβούλιο του Πανελληνίου Συνδέσμου Αθλητικού Τύπου εκφράζει τη βαθιά του θλίψη για…