Αυλαία για το 4ο Θερινό Σχολείο Αθλητικών Συντακτών του ΠΣΑΤ

Αυλαία για το 4ο Θερινό Σχολείο Αθλητικών Συντακτών του ΠΣΑΤ

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest

Με μεγάλη συμμετοχή, και φέτος, σπουδαστών πανεπιστημιακών σχολών δημοσιογραφίας και επαγγελματιών αθλητικών συντακτών, άρχισαν σήμερα, Παρασκευή 6 Οκτωβρίου 2017, οι εργασίες του Θερινού Σχολείου Αθλητικών Συντακτών, που διοργανώνει ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αθλητικού Τύπου, για 4η συνεχόμενη χρονιά, στις εγκαταστάσεις της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας, στην Αρχαία Ολυμπία.

 

Οι εργασίες τον Σχολείου άνοιξαν από τον πρόεδρο του ΠΣΑΤ, Σωτήρη Τριανταφύλλου, ο οποίος καλωσόρισε τους συμμετέχοντες,  ενώ στη συνέχεια η

κα Τέσσα Δουλκέρη, Καθηγήτρια Επικοινωνίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, συνοδευόμενη από την Ελένη Τσαλκατίδου, Αθλητική συντάκτρια  και υποψήφια Διδάκτωρ στο Τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Πανεπιστημίου Αθηνών, παρουσίασε την  πρώτη εισήγησή του προγράμματος με θέμα: «Μετά-Αλήθεια και Πληροφόρηση στις Αθλητικές Ειδήσεις».

 

Όπως τόνισε η  «Μετά-Αλήθεια» ορίζεται ως «η μετάδοση της πληροφορίας, η οποία βασίζεται σε στοιχεία που πηγάζουν από τα συναισθήματα και τις επιθυμίες του κοινού και όχι από πραγματικά γεγονότα, τα οποία διέπονται από αντικειμενικότητα». Επεξήγησε δε ότι η «Μετά-Αλήθεια» αφορά «Πολιτική πέραν της Αλήθειας», ενώ εμπεριέχει σύγχυση με τις ανακρίβειες ακόμα και με τα ψεύδη.

 

Ακολούθησε η εισήγηση του Δημήτρη Γαργαλιάνου, Αναπληρωτή Καθηγητή ΤΕΦΑΑ Κομοτηνής, με θέμα: «Περιπλοκότητα μεγάλων αθλητικών γεγονότων» και «Διπλή καριέρα των Αθλητών». Ο κ. Γαργαλιάνος έθεσε το ερώτημα αν οι αθλητές τελειώνοντας την καριέρα τους είναι οικονομικά αποκατεστημένοι, δίνοντας έμφαση στο δεδομένο πρόβλημα επιβίωσης για την πλειονότητα των αθλητών, όταν βάζουν τελεία στην καριέρα τους.

 

Όπως εξήγησε, στο ΝFL, βάσει ερευνών, σε 2 χρόνια από τότε που σταματούν να αγωνίζονται οι αθλητές το 75% είτε έχουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα είτε είναι χρεοκοπημένοι. Σήμερα, η ίδια η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ) έχει καταρτίσει το Πρόγραμμα Καριέρας του Αθλητή (Athlete’s Career Program), ενώ προσφέρει και διαδικτυακά μαθήματα που απευθύνονται σε αθλητές (IOC Athlete Massive Open Online Courses MMOC)

 

Ακολούθησε η  εισήγηση του Αναπληρωτή Καθηγητή Τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού, του Παντείου Πανεπιστημίου, Γιάννη Σκαρπέλου, με θέμα «Στον αθλητισμό δεν υπάρχουν Fake News».

Ο κ. Σκαρπέλος εξήγησε: «Υπάρχει μία αλήθεια στον φυσικό κόσμο και δουλειά του φιλοσόφου είναι να την αναζητήσει και την αναδείξει. Για τους ρήτορες αλήθεια ήταν ό,τι τους βόλευε. Στον Διαφωτισμό, υπήρχε μία αλήθεια που στόχο είχαν να την ανακαλύψουν. «Η φωτογραφία, επίσης», τόνισε, «είναι ένα πολύ καλό Μέσο για να προβάλεις το μήνυμα που θέλεις γιατί μπορείς να της δώσεις όποια σημασία θέλεις. Όταν ο καθένας έχει τη δική του αλήθεια, δεν υπάρχει πια αλήθεια. Υπάρχουν γνώμες, καμία δεν έχει το σημείο της εγκυρότητας με το μέρος της. Είναι ζήτημα ηθικής τάξης και δεοντολογίας, δεν είναι θέμα επιστήμης».

 

Ο κ. Γιάννης Σκαρπέλος πρότεινε στο τέλος της ομιλίας του: «Η απάντηση στην πρόκληση της αντιμετώπισης των ψευδών ειδήσεων είναι να αναλάβουν τα συμβατικά μέσα την απάντηση στα fake news. Να επιστρέψουν στο φυσικό τους χώρο  (στους λειτουργούς της ενημέρωσης που είναι οι δημοσιογράφοι) . Η ΕΣΗΕΑ και ο ΠΣΑΤ να κινηθούν ως κεντρικές θεσμικές αποκρυσταλλώσεις που δεν έχουν τα ίδια συμφέροντα με τους εκδότες, να συνεργαστούν με τα πανεπιστήμια προκειμένου όλοι μαζί να μπορέσουμε να πετύχουμε κάτι τέτοιο».

 

Το πρωινό πρόγραμμα  ολοκληρώθηκε με την εισήγηση της κυρίας  Γιώτας Αντωνοπούλου, Επίκουρης Καθηγήτριας Τμήματος Οργάνωσης και Διαχείρισης Αθλητισμού του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, για την   «Οργάνωση της Γνώσης και Δεοντολογία του αθλητικού συντάκτη στην εποχή των fake news».

 

Αφού πρώτα αναφέρθηκε στις αλλαγές που παρατηρούνται στη χρήση της γλώσσας και της γραφής που τείνουν να γίνουν δημοσιογραφικός, επισήμανε πως η λογοκλοπή δεν είναι δημιούργημα του διαδικτύου. Στη συνέχεια, ανέφερε περιπτώσεις κατά τις οποίες τα fake news οδήγησαν σε σκοτεινές ατραπούς την ανθρωπότητα, παραδείγματος χάρη σε σχέση με τη δήθεν αναγκαιότητα να γίνει ο πόλεμος του Ιράκ, που άφησε χιλιάδες νεκρούς. Επιπλέον, υπενθύμισε περιπτώσεις «σκηνοθετημένης τυχαίας κάλυψης από τα ΜΜΕ» σε έναν πόλεμο.

 

Όπως τόνισε πρέπει να μπουν κανόνες και δεν έχουν μπει. Και δεν έχουν μπει σε επίπεδο Ευρώπης.

 

Το απόγευμα της πρώτης ημέρας, ο Πρόεδρος της AIPS Europe και «πιστός» φίλος των Θερινών Σχολείων του ΠΣΑΤ, Charles Camenzuli, μίλησε στους συμμετέχοντες για την Δεοντολογία στον αθλητικό Τύπο και τον κώδικα συμπεριφοράς που πρέπει να ισχύει στα αθλητικά Μέσα.

 

Ακολούθησε μια σύντομη παρουσίαση του προγράμματος Νέων Αθλητικών Συντακτών της AIPS, από τον Δημοσιογράφο και Μέλος του Συνδέσμου, Σταύρο Μαρκουλάκη, ενώ στη συνέχεια ο Χρήστος Αθανασόπουλος, Δημοσιογράφος και Μέλος του ΠΣΑΤ,  διένειμε αντίτυπα του βιβλίου που είχε εκδώσει το 2004, στους συμμετέχοντες και έκανε από το βήμα μια σύνδεση του τότε με το τώρα, μιλώντας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες και την Τηλεόραση.

 

Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος του ΠΣΑΤ, Σωτήρης Τριανταφύλλου κήρυξε και επίσημα την έναρξη των εργασιών του 4ου Θερινού Σχολείου Αθλητικών Συντακτών. Χαιρετισμό στους συμμετέχοντες απηύθυναν οι Ιούλιος Συναδινός, Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού, Λευτέρης Κρέτσος, Γενικός Γραμματέας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, Γιάννης Δάρας, Αντιπρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης Αθλητικών Συντακτών AIPS και  Αντώνης Χρυσανθακόπουλος, Αντιδήμαρχος Αθλητισμού Αρχαίας Ολυμπίας. Η τελετή έναρξης πραγματοποιήθηκε παρουσία επίσης των Charles Camenzuli, Προέδρου της Ευρωπαϊκής Ένωσης Αθλητικών Συντακτών AIPS Europe, Δημήτρη Κουμπιά, Προέδρου ΠΟΕΣΥ, Άριας Αγάτσα, Αντιπροέδρου ΕΣΗΕΑ, Δημήτρη Χορταργιά, Προέδρου ΕΣΗΕΘΣτΕΕ, Σωτήρη Κέλλα, Προέδρου ΤΕΑΣ ΕΣΗΕΘΣτΕΕ, Νίκου Ζαρόκωστα, Προέδρου Εμπορικού Συλλόγου Αρχαίας Ολυμπίας, Αντώνη Κούλη, Διοικητή Αστυνομικού Τμήματος Αρχαίας Ολυμπίας, Γιάννη Ναμούση, Αντιπροέδρου Ένωσης Ξενοδόχων Αρχαίας Ολυμπίας, Κώστα Γεωργιάδη, Επίτιμου Κοσμήτορα ΔΟΑ και Καθηγητή Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Γιάννη Θεοδωρακόπουλου, Προέδρου Επί Τιμή ΠΣΑΤ και Αγγελικής Μπούμπουκα, Υπεύθυνης Social Media ΑΠΕ/ΜΠΕ.

 

Το Δ.Σ. του ΠΣΑΤ, σε ένδειξη ευγνωμοσύνης για τη στήριξη που παρείχαν στην διοργάνωση του Σχολείου, απένειμε πλακέτες στον Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας, στον Εμπορικό Σύλλογο και την Ένωση Ξενοδόχων Αρχαίας Ολυμπίας, καθώς επίσης και στον πρόεδρο της AIPS Europe Charles Camenzuli.

 

Το πρόγραμμα της πρώτης ημέρας ολοκληρώθηκε με ξενάγηση στο Ιστορικό Αρχείο των Ολυμπιακών Αγώνων «Αθήνα 2004». Οι εργασίες θα συνεχιστούν αύριο, Σάββατο 7 Οκτωβρίου 2017.

 

Μεγάλος  Χορηγός του 4ου Θερινού Σχολείου είναι η εταιρεία Stoiximan.gr

 Χορηγοί  Επικονωνίας το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η ΕΡΤ και η ΕΡΑ ΣΠΟΡ.

 

 

  • Φωτογραφίες: Βασίλης Κουτρουμάνος

 

Περισσότερα άρθρα

11/03/2024
Το Διοικητικό Συμβούλιο του Πανελληνίου Συνδέσμου Αθλητικού Τύπου εκφράζει τη βαθιά του θλίψη για…