Στο Πλευρό της Σοφίας Βαλσάμη ο ΠΣΑΤ

Αυλαία με νίκη για την Εθνική Γυναικών που κέρδισε 3-1 την Πορτογαλία

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest

Εθνική Βόλεϊ Γυναικών

Σόφια: Αποστολή ΠΣΑΤ (Στέλιος Χαρτζουλάκης)

Αυλαία με νίκη για την Εθνική Γυναικών που κέρδισε 3-1 την Πορτογαλία

Την πρώτη της νίκη και παράλληλα τους πρώτους της βαθμούς στο 1ο τουρνουά του 4ου προκριματικού ομίλου του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος πήρε η Εθνική γυναικών, που νίκησε με 3-1 την Πορτογαλία, στο τελευταίο της παιχνίδι στη Σόφια.

Έτσι, το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα σκαρφάλωσε στην τρίτη θέση της βαθμολογίας με 3 βαθμούς, προσπερνώντας τις σημερινές του αντιπάλους και αύξησε τις ελπίδες του εν όψει του δεύτερου τουρνουά την επόμενη εβδομάδα στο Αζερμπαϊτζάν.

Αυτή τη φορά, ο Γιάννης Καλμαζίδης επέλεξε να χρησιμοποιήσει τις Γενιτσαρίδη και Κωνσταντινίδου στο αρχικό σχήμα αντί των Στράντζαλη και Λαμπρινίδου.

Η Πορτογαλία προηγήθηκε με 4-2 στο ξεκίνημα του αγώνα, αλλά τα καλά σέρβις της Γενιτσαρίδη και η αποτελεσματικότητα της Γιώτα σε επίθεση και μπλοκ, έφεραν την Εθνική μπροστά με 8-5 στο πρώτο τεχνικό τάιμ άουτ. Οι συνεχείς διακοπές λόγω των λάθος θέσεων των Πορτογαλίδων, που δεν τιμωρήθηκαν από την Τουρκάλα διαιτήτρια, αποσυντόνισαν την ελληνική ομάδα, με συνέπεια να έρθει η ισοφάριση (10-10). Δύο συνεχόμενα μπλοκ της Γιώτα μετέτρεψαν το σκορ σε 14-11 υπέρ της Ελλάδας. Ακολούθησαν πολλές συνεχόμενες κερδισμένες μάχες στο φιλέ και πολύ καλή δουλειά της κεντρικής του Ολυμπιακού από το σέρβις, για να φτάσει η Εθνική στο σετ μπολ με 24-16 και να κατακτήσει σχετικά εύκολα το πρώτο σετ με 25-17.

Εξίσου νωθρό ήταν το ξεκίνημα και στο δεύτερο σετ για τις διεθνείς μας, αφού η Πορτογαλία έφτασε στο 5-2 χάρη σε 3/3 επιθέσεις της Πολίντο, που πέρασε ως αλλαγή. Η δυσκολία της ελληνικής ομάδας να τελειώσει τις κόντρα επιθέσεις, αλλά κι ένας άσος της Πολίντο, οδήγησαν στο 8-3 του πρώτου τεχνικού τάιμ άουτ. Τα λάθη στην υποδοχή συνεχίστηκαν και η διαφορά έφτασε στους 8 πόντους (15-7), αλλά τα κορίτσια δεν αποθαρρύνθηκαν και μ’ ένα επιμέρους σκορ 10-1, με τη Στράντζαλη να “σκοτώνει” από το σέρβις, πέρασαν μπροστά με 17-16. Ωστόσο, ακολούθησαν πολλές επιθέσεις πάνω στο αντίπαλο μπλοκ από ελληνικής πλευράς και η Πορτογαλία βρέθηκε με τετραπλό σετ μπολ (24-20), για να ισοφαρίσει σε 1-1 με 25-21.

Με πολύ καλά σέρβις από τη Γιώτα και τη Χριστοδούλου ξεκίνησε το 3ο σετ, με αποτέλεσμα να προηγηθεί η Εθνική με 5-2, αλλά η Πορτογαλία απάντησε άμεσα με σερί 3-0, ισοφάρισε (5-5) και μάλιστα πέρασε μπροστά πριν το πρώτο τεχνικό τάιμ άουτ (8-7). Η Κατερίνα Γιώτα όμως, ήταν αυτή που με νέα πολύ καλά σέρβις έδωσε αέρα έξι πόντων στην Ελλάδα (17-11), για να αυξηθεί ακόμα περισσότερο η διαφορά στη συνέχεια, αφού και η Χριστοδούλου δυσκόλεψε πολύ την αντίπαλη υποδοχή. Το σετ ολοκληρώθηκε με 25-15 υπέρ της ελληνικής ομάδας, που πήρε εκ νέου το προβάδισμα με 2-1 και σιγούρεψε τον πρώτο της πόντο στο τουρνουά.

Η Γιώτα “μίλησε” με τα σέρβις της και στο 4ο σετ, δίνοντας στην Εθνική το προβάδισμα με 3-0, το οποίο και διατήρησε μέχρι το πρώτο τεχνικό τάιμ άουτ (8-5). Η διαφορά έφτασε μέχρι και τους 5 πόντους, 12-7, από τον άσο της Στράντζαλη, και έμεινε σε αυτά τα επίπεδα μέχρι και το δεύτερο τεχνικό τάιμ άουτ. Ωστόσο, ένα σερί 3-0 της Πορτογαλίας έφερε το σκορ στο 16-14, αλλά η απάντηση βρέθηκε για τις διεθνείς μας, αφού με ίδιο δικό τους σερί ανέκτησαν τη διαφορά των πέντε πόντων (19-14). Η ψυχολογία “γύρισε” και με νέο σερί 4-0, το 19-15 έγινε 23-15, για να τελειώσει το σετ και το ματς με 25-19.

Τα σετ: 25-17, 21-25, 25-15, 25-19

Βαθμολογία

1. Βουλγαρία (6-0) 6

2. Αζερμπαϊτζάν (5-4) 4

3. Ελλάδα (4-7) 3

4. Πορτογαλία (4-8) 2

* Βουλγαρία και Αζερμπαϊτζάν έχουν ένα παιχνίδι λιγότερο

ΕΛΛΑΔΑ (Καλμαζίδης): Κιόση 14 (13/33 επ., 1 άσο), Χαντάβα 12 (9/29 επ., 1 άσο, 2 μπλοκ, 57% υπ. – 27% άριστες), Γιώτα 16 (7/15 επ., 5 άσοι, 4 μπλοκ), Χριστοδούλου 5 (3/4 επ., 1 άσο, 1 μπλοκ), Γενιτσαρίδη 4 (4/8 επ., 40% υπ. – 20% άριστες), Κωνσταντινίδου 15 (11/18 επ., 4 μπλοκ), Αρτακιανού (λ, 50% υπ. – 25% άριστες) / Στράντζαλη 8 (5/25 επ., 1 άσο, 2 μπλοκ, 31% υπ. – 15% άριστες), Παπαφωτίου, Λαμπρούση

ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ (Σόουζα): Γκόμες 8 (7/30 επ., 1 άσο), Σόουζα 3 (2/10 επ., 1 άσο), Σάντος 10 (7/13 επ., 3 μπλοκ), Ροντρίγκες 5 (2/7 επ., 3 μπλοκ), Χουρστ 8 (8/28 επ., 45% υπ. – 28% άριστες), Ιζιντόρο 4 (3/14 επ., 1 μπλοκ), Ρεζέντε (λ, 61% υπ. – 35% άριστες) / Πολίντο 8 (6/24 επ., 1 άσο, 1 μπλοκ), Λοουρέιρο (λ), Νέτο, Ολιβέιρα

Δηλώσεις

Αλίκη Κωνσταντινίδου: “Η Πορτογαλία είναι μια ομάδα που κυνηγάει μπάλες και γι’ αυτό έπρεπε να επιβάλλουμε το ρυθμό μας. Αυτό ακριβώς κάναμε και πλέον μας μένει το τουρνουά στο Αζερμπαϊτζάν για να καταφέρουμε κάτι εξίσου καλό με αυτό που κάναμε σήμερα. Ήμασταν πολύ καλές στο σέρβις, τις δυσκολέψαμε πάρα πολύ, ενώ τις πιάσαμε και σε πολλά μπλοκ”.

Γιάννης Καλμαζίδης (Ομοσπονδιακός Τεχνικός): “Είναι θετικό ότι καταφέραμε να κερδίσουμε την Πορτογαλία. Δεν είναι καμία υπερδύναμη, αλλά στα προηγούμενα παιχνίδια που έκανε με το Αζερμπαϊτζάν και τη Βουλγαρία έδειξε ένα πολύ ανταγωνιστικό πρόσωπο και έπαιξαν αυτό που μπορούν. Δεν είναι πολύ υψηλό το επίπεδό τους, αλλά αν δεν παίξεις καλά απέναντι σε αυτήν την ομάδα, θα χάσεις. Ήμασταν σοβαροί, καταφέραμε να παίξουμε καλά στα περισσότερα κομμάτια, υποδοχή, σέρβις. Εκεί που πρέπει να βελτιωθούμε είναι στην επίθεση, στα τελειώματα. Είχαμε πάρα πολλές κόντρα επιθέσεις και τα ποσοστά μας ήταν χαμηλά. Είναι ώραια να σπας την μπάλα στο μπλοκ και να βγάζεις άμυνα, αλλά όλα αυτά τα κάνεις για να μπορείς να κερδίζεις την επόμενη επίθεση. Βήμα-βήμα, ας ελπίσουμε ότι θα καταφέρουμε καλύτερα πράγματα”.

Σχετικά με το δεύτερο τουρνουά στο Αζερμπαϊτζάν και αν η Ελλάδα μπορεί να πάρει την πρόκριση, είπε: “Στον αθλητισμό πάντα μπορείς να κάνεις πράγματα που να υπερβάλλεις εαυτόν. Λογικά είμαστε πολύ μακριά και από τις δύο καλές ομάδες του ομίλου. Από τη Βουλγαρία είμαστε πολύ-πολύ μακριά, ενώ και από το Αζερμπαϊτζάν είμαστε αρκετά μακριά. Το θεωρώ σχεδόν αδύνατο. Αλλά ο αθλητισμός είναι αθλητισμός και όλοι όταν μπαίνουμε στο γήπεδο προσπαθούμε να κερδίσουμε κάθε μάχη, κάθε σετ και αυτό στο τέλος δείχνει τι έχουμε αποκομίσει”.

Περισσότερα άρθρα