Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Υγρού Στίβου: Κολύμβηση

Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Υγρού Στίβου: Κολύμβηση

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest

Λονδίνο: Αποστολή ΠΣΑΤ: Γιάννης Δημητρόγλου

Μεγάλη εμφάνιση από τον Χρήστου, στον τελικό με πανελλήνιο ρεκόρ η 4Χ100μ. ελεύθερο ανδρών

Εξαιρετικό ήταν το ξεκίνημα της ελληνικής ομάδας στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα κολύμβησης του Λονδίνου. Ο Απόστολος Χρήστου πέρασε πανηγυρικά στα ημιτελικά των 100μ. ύπτιο, σημειώνοντας ατομικό ρεκόρ με 53.77, επίδοση που τον έφερε δεύτερο στο σύνολο, πίσω μόνο από τον Ρουμάνο Ρόμπερτ Γκλίντα, ενώ αποτελεί και όριο πρόκρισης για το Παγκόσμιο του 2017 και φυσικά επιβεβαιώνει το όριο για τους Ολυμπιακούς. Στους απογευματινούς ημιτελικούς πέρασαν επίσης ο Παναγιώτης Σαμιλίδης στα 100μ. πρόσθιο, η Άννα Ντουντουνάκη και ο Κριστιάν Γκολομέεβ στα 50μ. πεταλούδα. “Κερασάκι” στην τούρτα, η πρόκριση της ομάδας 4Χ100μ. ελεύθερο ανδρών στον απογευματινό τελικό με χρόνο 3:16.82, που αποτελεί μάλιστα και πανελλήνιο ρεκόρ.

 

Ο Χρήστου έψαχνε εδώ και δύο χρόνια μία κούρσα κάτω από τα 54΄΄ (είχε ατομικό ρεκόρ 54.03) και τη βρήκε πρωί-πρωί στο Λονδίνο. Η εμφάνισή του τον καθιστά υποψήφιο, όχι απλά για μία θέση στον τελικό της Τρίτης, αλλά ακόμη και για μετάλλιο. “Δεν το περίμενα το πρωί, αλλά δύο χρόνια ήμουν στα 54΄΄, οπότε κάποια στιγμή θα γινόταν. Βγήκε μία πολύ καλή κούρσα και το απόγευμα πάμε φουλ για τελικό”, δήλωσε ο πρωταθλητής του Ολυμπιακού, που δεν θέλει να ανεβάσει πιο ψηλά το πήχη των φιλοδοξιών “… για να μην απογοητευούμε κιόλας”.

 

Περίπου μιάμιση ώρα αργότερα, ο Χρήστου συμμετείχε στην ομάδα 4Χ100μ. ελεύθερο, μαζί με τους Οδυσσέα Μελαδίνη, Χρήστο Κατραντζή και Κριστιάν Γκολομέεβ. Η ελληνική ομάδα πήρε την πέμπτη θέση και την πρόκριση στον απογευματινό τελικό με χρόνο 3:16.82, βελτιώνοντας κατά ένα εκατοστό του δευτερολέπτου το πανελλήνιο ρεκόρ που είχαν κάνει πέρυσι στο Καζάν (2 Αυγούστου 2015), με τον Βαζαίο τότε στην τετράδα αντί του Χρήστου. Πλέον η εθνική θα παλέψει για το καλύτερο δυνατό στον τελικό, καθώς “παίζονται” και οι θέσεις για το Ρίο ντε Τζανέιρο, με αντιπάλους τη Ρουμανία, την Ισπανία και την Ουγγαρία.

 

Ο Γκολομέεβ θα έχει και δεύτερη κούρσα το απόγευμα, καθώς με 24.09 κατετάγη 12ος στα 50μ. πεταλούδα και προκρίθηκε στους ημιτελικούς. “Ξεκινήσε καλά η διοργάνωση”, είπε ο πρωταθλητής του Εθνικού, εμφανώς κατάκοπος μετά τα 4Χ100μ. “Πρώτη μέρα κι ήμουν λίγο μουδιασμένος στο 50άρι πεταλούδα. Ελπίζω οι επόμενες ημέρες να βγουν λίγο καλύτερα. Θέλαμε σήμερα πολύ να περάσουμε τελικό στη “σκυτάλη” και περάσαμε με πανελλήνιο ρεκόρ. Πιστεύω μπορούμε να κάνουμε και καλύτερο χρόνο, όλοι συνήθως το απόγευμα κολυμπάμε πιο γρήγορα. Είμαστε όλοι θετικοί”, κατέληξε ο 23χρονος πρωταθλητής, που μόλις την περασμένη εβδομάδα επέστρεψε από την Αλαμπάμα όπου σπουδάζει.

“Ήταν δύσκολη η πρώτη μέρα, εγώ είχα κολυμπήσει και στα 50μ. πεταλούδα και ήμουν λίγο πιο κουρασμένος. Το καλό είναι ότι προκριθήκαμε και ο πρώτος στόχος επιτεύχθηκε. Τώρα κοιτάμε τον τελικό και νομίζω ότι θα πάμε καλύτερα”, τόνισε από τη μεριά του ο Χρήστος Κατραντζής, ο οποίος στα 50μ. πεταλούδα ήταν 25ος με 24.54.

 

Ο Παναγιώτης Σαμιλίδης ξεκίνησε με το… δεξί το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, καθώς σημείωσε χρόνο 1:00.86 στα 100μ. πρόσθιο, κατετάγη όγδοος και πέρασε ως έβδομος στους απογευματινούς ημιτελικούς (υπήρχαν τρεις Βρετανοί πιο πάνω, με τους Άνταμ Πίτι και Ρος Μέρντοχ να είναι οι δύο ταχύτεροι των προκριματικών). Ο ίδιος έμοιαζε ανακουφισμένος με την πρόκριση και το γεγονός ότι θα έχει την ευκαιρία να κολυμπήσει και το απόγευμα. “Έβγαλα δεύτερη φορά φέτος χρόνο κάτω από το 1:01, στο οποίο ήμουν… κολλημένος. Είμαι ευχαριστημένος, αν και ήθελα λίγο πιο κάτω, αλλά ένιωθα λίγο μουδιασμένος στην αρχή. Ήξερα ότι ο Άγγλος δίπλα μου (σ.σ. ο Μέρντοχ) θα πάει γρήγορα, γιατί ήταν τέσσερις και περνάνε οι δύο. Βγήκε ένας γρήγορος χρόνος, θα δούμε τι θα γίνει στην απογευματινή κούρσα. Στόχος μου είναι να κολυμπήσω γρήγορα και ό,τι καλύτερο βγει”, επισήμανε ο αθλητής του ΑΝΟ Αργυρούπολης.

 

Η πρώτη που… άνοιξε το χορό των ελληνικών προκρίσεων ήταν η Άννα Ντουντουνάκη, η οποία με 26.74 κατετάγη 17η στα προκριματικά των 50μ. πεταλούδα, αλλά πέρασε ως 16η στους απογευματινούς ημιτελικούς, επειδή υπήρχαν τρεις Ολλανδές στην πρώτη 16άδα. Η Χανιώτισσα πρωταθλήτρια δεν ήταν ιδιαίτερα ικανοποιημένη, αφού “… ήθελα ένα χρόνο κοντά στο ρεκόρ μου (σ.σ. 26.47). Ξέρω ότι το πρωί μου βγαίνει λίγο δύσκολα”. Στο ίδιο αγώνισμα, η Κρίστελ Βουρνά κατετάγη 21η με 26.95, αποκλείστηκε και πλέον στρέφει το ενδιαφέρον της στα 100μ., όπου κυνηγάει το όριο για τους Ολυμπιακούς. “Δεν είμαι ικανοποιημένη, ήμουν λίγο μουδιασμένη, αλλά για μένα αυτή η κούρσα ήταν απλά ένα τεστ, το 100άρι με ενδιαφέρει”, σχολίασε η Πατρινή κολυμβήτρια.

 

Εκτός των Γκολομέεβ και Κατραντζή, στα 50μ. πεταλούδα υπήρχαν άλλες δύο ελληνικές συμμετοχές. Ο Ανδρέας Βαζαίος με 24.39 έκανε ατομικό ρεκόρ και κατετάγη 21ος, ενώ ο Στέφανος Δημητριάδης ήταν 44ος με 24.95. “Κολύμπησα ωραία, μου άρεσε σαν κούρσα. Σε αυτό το αγώνισμα πέφτω πιο πολύ για να μπω στους αγώνες. Ήταν μία καλή εμφάνιση και μου δίνει ψυχολογία. Έτσι κι αλλιώς ασιθάνομαι πολύ ωραία που βρίσκομαι ξανά σε αυτή την πισίνα. Ήθελα να ξαναβρεθώ εδώ μετά τους Ολυμπιακούς. Αύριο ξεκινάνε τα βασικά με τα 200μ. μικτή”, δήλωσε ο Βαζαίος, ενώ ο Δημητριάδης ανέφερε: “Ήθελα να κάνω λίγο καλύτερο χρόνο για να δω ότι έχω ταχύτητα. Γενικά αισθάνομαι καλά και πιστεύω να πάω καλά στα 200μ. Θα δούμε την Τετάρτη…”

 

Ο 19χρονος Δημήτρης Δημητρίου κατετάγη 25ος στα 400μ. ελεύθερο με 3:52.58, μένοντας μακριά από το στόχο του, που ήταν να πιάσει το όριο για τους Ολυμπιακούς. “Η κούρσα πήγε χάλια. Ηρθα για να πιάσω το όριο και έκανα… αυτό που έκανα”, είπε εμφανώς απογοητευμένος ο νεαρός κολυμβητής. Χαμηλά έμεινε και ο Μιχάλης Κοντιζάς στα 100μ. ύπτιο (39ος με 56.76), ενώ ο Δημήτρης Κουλούρης ακυρώθηκε στα 100μ. πρόσθιο.

 

Το πρώτο ρεκόρ αγώνων σημειώθηκε στα προκριματικά των 400μ. μικτή ατομική, όπου η Κατίνκα Χόζου τερμάτισε σε 4:30.97 και το απόγευμα αναμένεται να κυνηγήσει το παγκόσμιο ρεκόρ. Η “Iron Lady” από την Ουγγαρία κολύμπησε μισή ώρα αργότερα και στα 200μ. ύπτιο, όπου και πάλι έκανε τον ταχύτερο χρόνο. Στα αξιοσημείωτα της πρεμιέρας, ο «καταποντισμός» του Βρετανού Τζέιμς Γκάι, που ήταν το μεγάλο φαβορί στα 400μ. ελεύθερο αλλά κατετάγη 27ος, δείχνοντας μάλλον ότι δεν… ήθελε να ασχοληθεί με την κούρσα.

 

Περισσότερα άρθρα