Η δεύτερη ενότητα της πρώτης μέρας του 7ου Διεθνούς Σχολείου ΠΣΑΤ Οι τοποθετήσεις στο θέμα του ντόπινγκ και η δυσχερής θέση του ΕΣΚΑΝ

Η δεύτερη ενότητα της πρώτης μέρας του 7ου Διεθνούς Σχολείου ΠΣΑΤ Οι τοποθετήσεις στο θέμα του ντόπινγκ και η δυσχερής θέση του ΕΣΚΑΝ

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest

Σημαντικές τοποθετήσεις έγιναν στην ενότητα «Ντόπινγκ: Οι εξελίξεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό», στο πλαίσιο της σημερινής πρώτης ημέρας του 7ου Διεθνούς Σχολείου Αθλητισμού. Το φετινό Σχολείο που διεξάγεται διαδικτυακά, εξαιτίας των ειδικών συνθηκών και των περιορισμών που επιφέρει η πανδημία, τελεί υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού, της Διεθνούς Ένωσης Αθλητικών Συντακτών (AIPS) και πραγματοποιείται με τη στήριξη της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΣΗΕΑ).

Εισηγητές της δεύτερης ενότητας ήταν ο πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Καταπολέμησης του Ντόπινγκ (ΕΣΚΑΝ) και καθηγητής χειρουργικής ανατομίας, Παναγιώτης Σκανδαλάκης, ο Συντονιστής της επιστημονικής επιτροπής του ΕΣΚΑΝ, Ευστάθιος Κουκέας, ο Ολυμπιονίκης Σπύρος Γιαννιώτης και οι δημοσιογράφοι-μέλη του ΠΣΑΤ Γιάννης Λαμπίρης (ΝΕΑ-Over FM) και Νίκη Μπάκουλη (όμιλος 24 Media). Συντονιστής ήταν ο Ειδικός Γραμματέας του ΠΣΑΤ, Φάνης Σκύφτας.

Ο Παναγιώτης Σκανδαλάκης, πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Καταπολέμησης του Ντόπινγκ (ΕΣΚΑΝ) και καθηγητής χειρουργικής ανατομίας ανέφερε στην τοποθέτησή του «Με το ντόπινγκ γίνεται προσπάθεια να αλλοιωθεί το ευ αγωνίζεσθαι. Πρέπει να υπάρξει εκπαίδευση στα σχολεία για να μάθουν τα παιδιά τι σημαίνει ο όρος. Το ΕΣΚΑΝ βρίσκεται σε ένα μεταβατικό στάδιο, στόχος μας είναι να γίνει ανεξάρτητος οργανισμός. Ήδη έχουν προχωρήσει οι σχετικές ρυθμίσεις για να δημιουργηθεί ο ΕΟΚΑΝ. Από την απαξίωση που βρίσκεται, θέλουμε να περάσουμε στην καταξίωσή του. Το θέμα δεν είναι το παρελθόν, αλλά τι κάνουμε στο μέλλον».

Ο Ευστάθιος Κουκέας, συντονιστής της επιστημονικής επιτροπής του ΕΣΚΑΝ τόνισε «Το ΕΣΚΑΝ βρίσκεται υπό επιτήρηση, είναι σε δυσχερή θέση. Τα δείγματα από τις ελληνικές διοργανώσεις τα στέλνουμε στο εργαστήριο της Ντόχα. Πρέπει να ανοίξει μια συζήτηση αν πρέπει να έχουμε ένα εργαστήριο ελέγχου ντόπινγκ στην Ελλάδα. Το 2021 είναι έτος ορόσημο επειδή θα τεθεί σε λειτουργία ο κώδικας του Παγκόσμιου οργανισμού αντιντόπινγκ, όπως και για την Ελλάδα με την απόκτηση του δικού της οργανισμού». Ο κ. Κουκέας ανέφερε ακόμη ότι, πρέπει να υπάρξει εκπαίδευση, όπως και να ξεκαθαριστούν οι ρόλοι, οι υποχρεώσεις και οι αρμοδιότητες, ενώ αποκάλυψε ότι έχει συσταθεί επιτροπή για να ξεκινήσουν μαθήματα στα σχολεία, με στόχο την ενημέρωση των παιδιών από το δημοτικό.

Ο Ολυμπιονίκης Σπύρος Γιαννιώτης, έδωσε μεγάλο βάρος στην ενημέρωση και στην εκπαίδευση των παιδιών. «Είναι το κυριότερο θέμα» ανέφερε. Πολλοί μπαίνουν στη διαδικασία να χρησιμοποιήσουν απαγορευμένες ουσίες, αλλά δεν ξέρουν τους κινδύνους, ούτε τον κώδικα αντιντόπινγκ. «Πρωταθλητές γίνονται με τα χέρια, τα πόδια, το μυαλό και όχι με τις ουσίες» τόνισε «και πιστεύω ότι γίνονται κινήσεις προς τη σωστή κατεύθυνση».

Η δημοσιογράφος του ομίλου 24 Media και μέλος του ΠΣΑΤ, Νίκη Μπάκουλη, αναφέρθηκε στη μεγάλη υπόθεση του σκανδάλου ντόπινγκ στην Ρωσία για τους χειμερινούς Ολυμπιακούς αγώνες στο Σότσι, με βάση τις αποκαλύψεις του Μπράιαν Φόγκελ (ερασιτέχνης αθλητής ποδηλασίας). Ο Αμερικανός άντλησε τα στοιχεία του από τον Ρώσο γιατρό Γκριγκόρι Ροντσένκοφ, τον άνθρωπο που είχε αναλάβει να φτιάξει υπεραθλητές στο εργαστήριό του, ενόψει των Ολυμπιακών αγώνων. Η υπόθεση αυτή έγινε ντοκιμαντέρ και κατέκτησε το Όσκαρ.

Ο δημοσιογράφος της εφημερίδας «Τα Νέα» και μέλος του ΠΣΑΤ, Γιάννης Λαμπίρης, αναφέρθηκε στα προβλήματα που δημιουργούνται από το ντόπινγκ και υπογράμμισε ότι και οι Ομοσπονδίες πρέπει να αναλάβουν το δικό τους μερίδιο και ρόλο. Ο κ. Λαμπίρης ανέφερε συγκεκριμένες υποθέσεις του ελληνικού και παγκόσμιου αθλητισμού καθώς και το θέμα της νεαρής ακοντίστριας Ελίνας Τζένγκο, που είδε πρόσφατα να μην αναγνωρίζεται το παγκόσμιο ρεκόρ νεανίδων (63,96), λόγω μη ελέγχου αντιντόπινγκ στα Γιάννενα.

 

Περισσότερα άρθρα