Το απόγευμα της Τετάρτης, 27 Οκτωβρίου, άρχισαν οι εργασίες του 8ου Διεθνούς Σχολείου του Πανελλήνιου Συνδέσμου Αθλητικού Τύπου (ΠΣΑΤ) στις ανακαινισμένες πλέον εγκαταστάσεις της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας (ΔΟΑ), στην Αρχαία Ολυμπία. Την έναρξη των εργασιών κήρυξε ο Πρόεδρος του ΠΣΑΤ, Γιάννης Θεοδωρακόπουλος, ενώ με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΠΣΑΤ τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη της Φώφης Γεννηματά πριν τους χαιρετισμούς, ύστατος φόρος τιμής στην πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ.
«Με μεγάλη χαρά ξαναγυρίζουμε στην Αρχαία Ολυμπία. Ο κορονοϊός πέρυσι δεν μας το επέτρεψε, αλλά φέτος έστω κι αν δεν είναι ακόμη όλα ξεκάθαρα με την πανδημία αποφασίσαμε να τολμήσουμε. Η Αρχαία Ολυμπία, της οποίας τον ρόλο στην αρχαιότητα όλοι ξέρουμε, δέχτηκε ένα ακόμη πλήγμα με τη μεγάλη πυρκαγιά στην Ηλεία το περασμένο καλοκαίρι. Αυτός ο τόπος έχει ανάγκη να στηριχτεί. Είναι το κέντρο του πολιτισμού. Έχουμε υποχρέωση οι αθλητικοί συντάκτες να δίνουμε αγώνα για αυτόν τον τόπο,» είπε αρχικά κατά την ομιλία του ο Γιάννης Θεοδωρακόπουλος και απευθυνόμενος στον δήμαρχο Αρχαίας Ολυμπίας Γιώργο Γεωργιόπουλο και τον αντιπεριφερειάρχη Ηλείας Βασίλη Γιαννόπουλο δεσμεύτηκε για συνεργασία τονίζοντας:» Αυτός είναι ο λόγος που ξαναήρθαμε εδώ φέτος, στην Αρχαία Ολυμπία και δεν επιλέξαμε τη λύση ενός διαδικτυακού σχολείου, όπως πέρυσι, ελέω της πανδημίας του κορονοϊού». Εν συνεχεία, αφού αναφέρθηκε στην πλούσια θεματολογία του 8ου Διεθνούς Σχολείου, ο πρόεδρος του ΠΣΑΤ κήρυξε την έναρξη των εργασιών.
Ο υφυπουργός Πολιτισμού, αρμόδιος για θέματα Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, απέστειλε το δικό του βιντεοσκοπημένο μήνυμα καθώς και ευχές για επιτυχία των εργασιών του 8ου Διεθνούς Σχολείου του ΠΣΑΤ. «Το Διεθνές Σχολείο του ΠΣΑΤ έχει γίνει θεσμός. Σας καλωσορίζουμε στην Αρχαιά Ολυμπία, την κοιτίδα του αθλητικού ιδεώδους. Σας καλωσορίζουμε στις αναβαθμισμένες εγκαταστάσεις της ΔΟΑ, στην Ακαδημία που διδάσκει στους νέους τις αξίες της πολιτισμικής μας κληρονομιάς. Ο αθλητισμός μπορεί να αλλάξει τον κόσμο. Μπορούμε εμείς ν’ αλλάξουμε τον κόσμο. Ο αθλητισμός διαπλάθει χαρακτήρες, διδάσκει τις αξίες της ευγενούς άμιλλας και του ευ αγωνίζεσθαι. Η δημοσιογραφία αποτελεί λειτούργημα και οι αθλητικοί συντάκτες διαδίδεται τις αρχές του Ολυμπισμού,» ανέφερε ανάμεσα σε άλλα ο υφυπουργός Αθλητισμού.
Ο Πρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης Αθλητικών Συντακτών, Τζιάνι Μέρλο, απευθύνθηκε διαδικτυακά στους συμμετέχοντες στο 8ο Διεθνές Σχολείο του ΠΣΑΤ, δίνοντας έμφαση στη σπουδαιότητα της δια βίου μάθησης: «Η διαρκής επιμόρφωση είναι απαραίτητη στο επάγγελμά μας. Προσωπικά, νιώθω πως έχω ακόμη πράγματα να μάθω. Είναι επίσης σημαντικό να μάθουν οι νέοι άνθρωποι τι θα πει Ολυμπισμός».
Χαιρετισμό απηύθυναν εν συνεχεία οι παριστάμενοι Γιώργος Γεωργιόπουλος (δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας), Βασίλης Γιαννόπουλος (Αντιπεριφερειάρχης Ηλείας), Άρια Αγάτσα (Α΄ Αντιπρόεδρος ΕΣΗΕΑ), Δημήτρης Χορταργιάς (Πρόεδρος ΕΣΗΕΘΣτΕΕ, Σωτήρης Κέλλας (Πρόεδρος ΕΤΑΣ ΕΣΗΕΘΣτΕΕ), Ηρόδοτος Μιλτιάδους (Πρόεδρος Ένωσης Αθλητικογράφων Κύπρου) και Σάκης Κωστάρης (Γενικός Διευθυντής Ελληνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής). Τιμητική πλακέτα παρέδωσε ο πρόεδρος του ΠΣΑΤ, Γιάννης Θεοδωρακόπουλος, στον δήμαρχο Αρχαίας Ολυμπίας Γιώργο Γεωργιόπουλο, τον αντιπεριφερειάρχη Ηλείας Βασίλη Γιαννόπουλο και τον πρόεδρο της ΕΑΚ, Ηρόδοτο Μιλτιάδους, ενώ ανάμεσα στους υψηλούς προσκεκλημένους του ΠΣΑΤ ήταν ο επίτιμος πρόεδρος του Συνδέσμου, Παύλος Γερακάρης, ο αντιπρόεδρος της AIPS Γιάννης Δάρρας, ένας εκ των παλαιότερων δημοσιογράφων και πρωταθλητής σκοποβολής ο Γιώργος Λιβέρης, ο επίτιμος πρόεδρος της ΕΔΙΠΤ, Κώστας Καλύβας, καθώς και ο διευθυντής της ΕΡΤ 3, Γιώργος Τραπεζανίδης.
Αναλυτικά, ο δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας, Γιώργος Γεωργιόπουλος, αφού πρώτα καλωσόρισε τους συμμετέχοντες εξήγησε πως ο Δήμος του περνά δύσκολες στιγμές, όχι μόνο εξαιτίας των πρόσφατων πυρκαγιών, αλλά και λόγω των οικονομικών επιπτώσεων από την πανδημία του κορονοϊού. Εν συνεχεία κατέθεσε πως αν και στην Αρχαία Ολυμπία βρίσκεται το αρχαιότερο αθλητικό μνημείο του κόσμου, σήμερα δεν υπάρχει ένα… κουλουάρ, δεν υπάρχουν αθλητικές εγκαταστάσεις. Ζήτησε δε από τους αθλητικούς συντάκτες να βοηθήσουν μέσω της προβολής την Αρχαία Ολυμπίανα βρίσκεται στο επίκεντρο διαρκώς και να μην αποκτά οντότητα μόνο με την αφή της Φλόγας. «Προσβλέπουμε στο Παρίσι το 2024, στην “Πόλη του Φωτός”, όταν και συμπληρώνονται 2.800 χρόνια από τους πρώτους Ολυμπιακούς Αγώνες, το αρχαίο Φως με το σύγχρονο Φως να δώσουν μία νέα αρχή για το Ολυμπιακό κίνημα,»ευχήθηκε κλείνοντας ο δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας.
Ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας, Βασίλης Γιαννόπουλος, επισήμανε: «Εδώ στο ιερό τόπο της Αρχαίας Ολυμπίας μετράμε ακόμη τις πληγές μας από τις πυρκαγιές που άφησαν ανεξίτηλα σημάδια. Την Αρχαία Ολυμπία τη θυμούνται μόνο όταν έρχονται για την αφή της Ολυμπιακής Φλόγας. Μετά την ξεχνούν. Δεν υπάρχουν αθλητικές εγκαταστάσεις στην παγκόσμια κοιτίδα του αθλητισμού. Ούτε αθλητική μαθητική διοργάνωση δεν μπορούμε να φιλοξενήσουμε. Πασχίζουμε γι’ αυτό αγωνιζόμαστε, με τον περιφερειάρχη».
Η Ά αντιπρόεδρος της ΕΣΗΕΑ, Άρια Αγάτσα, τόνισε: «Αξίζουν πολλά συγχαρητήρια στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΠΣΑΤ, που έχει καταφέρει να οργανώσει για άλλη μια φορά το Διεθνές Αθλητικό Σχολείο, έναν καθιερωμένο, πλέον, θεσμό με στέρεες βάσεις, που προσφέρει επιμόρφωση, πεδίο ανταλλαγής απόψεων και ιδεών αλλά και γόνιμου προβληματισμού». Η αντιπρόεδρος της ΕΣΗΕΑ, εξήγησε πως μέσω του Διεθνούς Αθλητικού Σχολείου του ΠΣΑΤ οι αθλητικοί συντάκτες επικοινωνούν, εκτός του στενού κύκλου της καθημερινής εργασίας τους και ανταλλάσσουν απόψεις. Κλείνοντας την ομιλία της, η Άρια Αγάτσα επισήμανε ότι η ΕΣΗΕΑ, τα όργανα και κυρίως το Δ.Σ. ενθαρρύνουν και προάγουν τέτοιες προσπάθειες επιμόρφωσης, κατάρτισης και δημοκρατικού διαλόγου, κάτι που εξάλλου έχει επιδείξει με τους κύκλους επιμορφωτικών σεμιναρίων για ανέργους, ψηφιακά αναλφάβητους και συνταξιούχους αλλά και με το εξαιρετικά επιτυχημένο, εκ του αποτελέσματος, συνέδριο για τη Δημοκρατία, τα ΜΜΕ και τη Δεοντολογία, του οποίου τη διοργάνωση επιμελήθηκε η ίδια.
Ο γενικός διευθυντής τηςΕλληνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής, Σάκης Κωστάρης, αφού πρώτα μετέφερε τον χαιρετισμό του προέδρου της ΕΠΕ, Χρήστου Καλούδη, υπογράμμισε:«Εδώ στην Αρχαία Ολυμπία συνεχίζεται η καλή συνεργασία και μπαίνουν οι βάσεις για διαρκή συνεργασία μεταξύ του ΠΣΑΤ και της Ελληνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής. Ο ρόλος του αθλητικού συντάκτη είναι καθοριστικός για να στραφεί το ενδιαφέρον του κόσμου στον αθλητισμό. Ο ρόλος των αθλητών με αναπηρία είναι καθοριστικός για να βγουν οι άνθρωποι από την απομόνωση των σπιτιών τους και να διεκδικήσουν το δικαίωμα στη ζωή, μέσα από τη χαρά του αθλητισμού. Έχουμε κοινή υποχρέωση απέναντι στην ίδια την κοινωνία να αναδείξουμε τις πτυχές του Ολυμπισμού και του Παραολυμπιακού Κινήματος. Είναι στο χέρι μας να αναδείξουμε το πραγματικά μεγάλο, το ωραίο και το αληθινό. Εμείς από την πλευρά μας θα κάνουμε το παν για να βοηθήσουμε το έργο σας».
Ο Πρόεδρος της ΕΣΗΕΘΣτΕΕ, Δημήτρης Χορταριάς, ανέφερε πως το ετήσιο Διεθνές Σχολείο του ΠΣΑΤ αποτελεί από μόνο του “branding” για την Αρχαία Ολυμπία, εξήγησε πως ο ΠΣΑΤ είναι πρωτοπόρος στην προώθηση της δια βίου μάθησης και κάλεσε τους νέους που αγαπούν τον αθλητισμό και τη δημοσιογραφία να το παρακολουθούν κάθε χρόνο.
Ο Πρόεδρος του ΕΤΑΣ ΕΣΗΕΘΣτΕΕ, Σωτήρης Κέλλας, ανέφερε πως το Διεθνές Σχολείο του ΠΣΑΤ «δίνει μια προστιθέμενη αξία στους αθλητικούς συντάκτες». Εν συνεχεία συνεχάρη τους συναδέλφους αθλητικούς συντάκτες που κάνουν μεταπτυχιακά και διδακτορικά. «Επιστρέφουν στον φορέα τους, τον ΠΣΑΤ, για να μοιραστούν τα αποτελέσματα της έρευνάς τους και τα νέα παιδιά έχουν πρόσφορο έδαφος να βασιστούν για να συνεχίσουν το έργο τους με δικές τους έρευνες στο μέλλον».
Τέλος, ο Πρόεδρος της Ένωσης Αθλητικογράφων Κύπρου (ΕΑΚ), Ηρόδοτος Μιλτιάδους, ο οποίος παρακολουθεί δια ζώσης για τρίτη φορά το Διεθνές Σχολείο του ΠΣΑΤ ανέφερε: «Εδώ, στην Αρχαία Ολυμπία, είναι το σπουδαιότερο μέρος που μπορεί να έρθει κανείς από τον δικό μας χώρο, τον χώρο του αθλητισμού. Καθώς η ισότητα αποτελεί βασικό θέμα των εργασιών του Διεθνούς Σχολείου του ΠΣΑΤ φέτος και ενόψει της παρουσίας ίδιου αριθμού αθλητών και αθλητριών στο Παρίσι για πρώτη φορά στην Ιστορία σε Ολυμπιακούς Αγώνες, θέλω να σας ενημερώσω πως και η ΕΑΚ για πρώτη φορά έχει 50 – 50 εκπροσώπηση στην αποστολή της εδώ στην Αρχαία Ολυμπία».
Το 8ο Διεθνές σχολείο του ΠΣΑΤ διεξάγεται υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού (ΓΓΑ) και της International Sports Press Association (AIPS), σε συνδιοργάνωση με τον Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας, με την υποστήριξη της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΣΗΕΑ).
Χορηγός του 8ου Διεθνούς Σχολείου του ΠΣΑΤ, στην Αρχαία Ολυμπία (27-29 Οκτωβρίου 2021) είναι το αθλητικό ΙΕΚ CMP Sports School.
Χορηγοί επικοινωνίας του 8ου Διεθνούς Σχολείου του ΠΣΑΤ είναι η ΕΡΤ, το Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ-ΜΠΕ), η ΕΡΑ σπορ και η αθλητική ιστοσελίδα “gazzetta.gr”.
Οι τριήμερες εργασίες του 8ου Διεθνούς Σχολείου καλύπτονται απευθείας μέσω live streaming από τον επίσημο λογαριασμό του ΠΣΑΤ στο Facebook και από το κανάλι του ΠΣΑΤ στο YouΤube.