Στο Πλευρό της Σοφίας Βαλσάμη ο ΠΣΑΤ

Καλμαζίδης: “Να είμαστε το ίδιο ανταγωνιστικοί και στην Ισπανία”

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest

Εθνική Βόλεϊ Γυναικών

Ισπανία: Αποστολή ΠΣΑΤ (Γιάννης Πάγκος)

 Στην Ισπανία βρίσκεται η Εθνική Ομάδα Βόλεϊ Γυναικών. Η αποστολή του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος έφτασε -μέσω Ρώμης- στη Μαδρίτη το μεσημέρι της Πέμπτης και πλέον τα δύο παιχνίδια με την αντίστοιχη ομάδα της Ισπανίας για την 4η αγωνιστική του Ευρωπαϊκού Λιγκ βρίσκονται προ των πυλών.

Αύριο και μεθαύριο, 27 και 28 του μηνός, (με κοινή ώρα έναρξης των δύο παιχνιδιών στις 20:30 ώρα Ελλάδας) οι παίκτριες του Γιάννη Καλμαζίδη θα αντιμετωπίσουν στο “Polideportivo Los Cantos” του Αλκοκρόν την ισπανική ομάδα στοχεύοντας βεβαίως να δώσουν -με τον καλύτερο τρόπο- συνέχεια στο σερί νικών που έκαναν επί της Πολωνίας, πριν μερικές μέρες, στις 20 και στις 21 του μηνός, στη Θεσσαλονίκη.

 Οι δύο νίκες επί της Πολωνίας (3-0 και 3-1 σετ) έχουν δημιουργήσει το καλύτερο δυνατό κλίμα στις τάξεις της Εθνικής Ομάδας. ΟΓιάννης Καλμαζίδης ζητά από την ομάδα να δείξει την ίδια θέληση και το ίδιο πάθος. “Θέλουμε να έχουμε την ανταγωνιστικότητα που είχαμε και στα προηγούμενα παιχνίδια. Να έχουμε σταθερότητα στην απόδοσή μας. Οι νίκες πάντα βοηθάνε στην ψυχολογία μιας ομάδας και αυτό συμβαίνει και τώρα με εμάς”, είπε ο ομοσπονδιακός τεχνικός στις δηλώσεις που έκανε εν όψει της νέας αγωνιστικής δοκιμασίας για την Εθνική, αυτή τη φορά επί ισπανικού εδάφους. “Θα πρέπει πάντως να πούμε ότι για την ομάδα είναι πρωτόγνωρος ο ρυθμός με τα συνεχόμενα παιχνίδια αλλά και με τα ταξίδια. Διακρίνω ότι υπάρχει μια σχετική κούραση αλλά αυτό είναι κάτι που ισχύει βεβαίως για όλες τις ομάδες”.

 Η Ελλάδα, μετά από τις δύο νίκες με την Πολωνία, βρίσκεται στην τρίτη θέση του ομίλου, έχοντας 10 βαθμούς. Στο όμιλο, μετά από έξι παιχνίδια, στην πρώτη θέση είναι η Γερμανία και η Πολωνία με 11 βαθμούς, με 4 νίκες και 2 ήττες. Η Ελλάδα, έχοντας τρεις νίκες και τρεις ήττες (και 11-11 στα σετ) είναι στην τρίτη θέση με 10 βαθμούς και στην τελευταία θέση είναι η προσεχής αντίπαλος της εθνικής μας, η Ισπανία με 4 βαθμούς έχοντας μία νίκη στα έξι παιχνίδια που έδωσε.

Αυτή η νίκη πάντως για την Ισπανία -αλλά και συνολικά οι τέσσερις βαθμοί που έχει συγκεντρώσει- προέρχονται από τα δύο της παιχνίδια που προηγήθηκαν (20 και 21 του μηνός), τα παιχνίδια δηλαδή με τη Γερμανία. Στο πρώτο έχασε με 3-2 σετ και στο άλλο νίκησε με 3-1, κάτι που σημαίνει ότι και για την αντίπαλο της Ελλάδας η ψυχολογία είναι σε καλά επίπεδα.

 Ο προπονητής της Ισπανίας, ο Σαουρίν Πασκουάλ, σε δηλώσεις που έκανε για τους αγώνες με την Ελλάδα, είπε μεταξύ άλλων: “Θα είναι δύο δύσκολα παιχνίδια. Η ελληνική ομάδα είναι ένα δυνατό σύνολο και είναι σε πολύ καλό επίπεδο”. Η ισπανική ομάδα είναι ένα νεανικό σύνολο με τον προπονητή της να προβαίνει σε αλλαγές από παιχνίδι σε παιχνίδι καθώς, όπως ο ίδιος λέει, θέλει να παίρνουν εμπειρίες οι παίκτριες του.

 Το Αλκοκρόν όπου θα γίνει το παιχνίδι είναι στην ευρύτερη περιοχή της Μαδρίτης, στα25 χιλιόμετρααπό την ισπανική πρωτεύουσα και θα είναι τα τελευταία παιχνίδια, σε αυτή τη σειρά, που θα παίξει εντός έδρας η ισπανική ομάδα μέσα στο 2014.

Θεωρητικά, η ισπανική ομάδα είναι η πιο αδύναμη του ομίλου αλλά αυτό είναι μόνο στη θεωρία. Στην πράξη, όπως ισχύει πάντα στον αθλητισμό σε όλα τα επίπεδα, το γήπεδο είναι ο καθρέπτης και εκεί κρίνονται όλα.

 ΟΓιάννης Καλμαζίδης το γνωρίζει καλά αυτό. “Περιμένω να γίνουν δύο δυνατά παιχνίδια. Η Ισπανία ήταν ιδιαίτερα μαχητική στα παιχνίδια της με τη Γερμανία. Περιμένω δύο ανταγωνιστικά παιχνίδια. Η Ελλάδα και η Ισπανία είναι ομάδες που έχουν τα ίδια χαρακτηριστικά και θα πρέπει να παρουσιαστούμε στα δικά μας επίπεδα δυναμικότητας για να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις των αγώνων”.

Οι δύο νίκες που έκανε η Εθνική μας, στα παιχνίδια με την Πολωνία είναι πολύτιμη παρακαταθήκη και επί αγωνιστικού και επί ψυχολογικού για τη συνέχεια. Είναι χαρακτηριστικό ότι και η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία στην επίσημη ιστοσελίδα της, μετά την πρώτη νίκη με 3-0, χρησιμοποίησε τη φράση “έκανε αίσθηση”, αναφερόμενη στις επιδόσεις της Ελλάδας. Είναι επίσης ενδεικτικό το γεγονός ότι ήδη η Εθνική με τις τρεις νίκες που έχει πετύχει, δημιουργεί ένα δικό της ρεκόρ στο Ευρωπαϊκό Λιγκ καθώς -σε καμία από τις τέσσερις προηγούμενες σεζόν που συμμετείχε- δεν είχε κάνει κάτι ανάλογο. Ποτέ δεν είχε πάνω από δύο νίκες.

Όλα αυτά κάνουν αρκετούς να σκέφτονται και πιο μακριά, να σκέφτονται και την πρόκριση. ΟΓιάννης Καλμαζίδης πάντως δεν αλλάζει με τίποτε τον τρόπο με τον οποίον προσεγγίζει την προσπάθεια που κάνει η ομάδα. “Αυτό που πρέπει να κοιτάμε και αυτό που πρέπει να μας απασχολεί είναι το παιχνίδι με το παιχνίδι. Και ακόμη καλύτερα, να σκεφτόμαστε κάθε σετ ξεχωριστά”.

Για τον ομοσπονδιακό τεχνικό ένα πρόβλημα είναι η Κατερίνα Γιώτα. Η 24χρονη διεθνής, στην προπόνηση της Τετάρτης, την τελευταία πριν αναχωρήσει η ομάδα για την Ισπανία, χτύπησε τον αντίχειρα του δεξιού της χεριού σε μια προσπάθεια για μπλοκ. Συμμετέχει βέβαια κανονικά στην αποστολή, έχει το χέρι δεμένο και αναμένεται να κριθεί ο βαθμός της αγωνιστικής ετοιμότητας.

Νέο πρόσωπο στην αποστολή, σε σχέση με τα παιχνίδια με την Πολωνία είναι η Αννα Καρπουζά που πήρε τη θέση της Ολγας Στράντζαλη. ¨»Μπήκα στο κλίμα της ομάδας, τα κορίτσια με καλοδέχτηκαν άλλωστε γνωριζόμαστε και θέλουμε να πετύχουμε ό,τι καλύτερο με την Εθνική», είπε η 24χρονη διεθνής και πρόσθεσε αναφερόμενη συνολικά στην προσπάθεια που κάνει η Εθνική σε αυτό το Ευρωπαϊκό Λιγκ. “Πρέπει να κοιτάμε παιχνίδι με παιχνίδι την προσπάθειά μας, όπως άλλωστε λέει και ο κόουτς. Αυτός είναι και ο δικός μου τρόπος σκέψης”.

 

Περισσότερα άρθρα

11/03/2024
Το Διοικητικό Συμβούλιο του Πανελληνίου Συνδέσμου Αθλητικού Τύπου εκφράζει τη βαθιά του θλίψη για…