Κώστας Φιλιππίδης και Δημήτρης Κυττέας στο 3ο Θερινό Σχολείο του ΠΣΑΤ

Κώστας Φιλιππίδης και Δημήτρης Κυττέας στο 3ο Θερινό Σχολείο του ΠΣΑΤ

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest

Ο Κώστας Φιλιππίδης τίμησε με την παρουσία του τις εργασίες του 3ου Θερινού Σχολείου του ΠΣΑΤ ως ομιλητής, κατά τη διάρκεια της 3ης ημέρας των εργασιών. Ο 7ος Ολυμπιονίκης στο άλμα επί κοντώ στο Ρίο ανέβηκε στο πάνελ μαζί με τον προπονητή του Δημήτρη Κυττέα. «Ο Φιλιππίδης έχει περάσει 78 ελέγχους ντόπινγκ,» δήλωσε δείχνοντας έναν «πάκο» με χαρτιά προς τους συμμετέχοντες αθλητικούς συντάκτες. «Ο Κώστας δεν έχει πάρει ποτέ τίποτα. Αλλοιώθηκε το μπουκάλι,» είπε ο προπονητής του. Ο Κώστας Φιλιππίδης δήλωσε αρχικά: «Όλα έχουν γίνει με σκληρή δουλειά. Είμαστε μαζί 16 χρόνια με τον Δημήτρη (σ.σ. Κυττέα). Εχει ένα συμβουλευτικό ρόλο στη ζωή μου, από τότε που ήμουν σχολείο και μετά στις σπουδές… μέχρι σήμερα».

Ο Δημήτρης Κυττέας τόνισε ότι, δυστυχώς στην Ελλάδα πολεμιέται η αριστεία. «Άριστος είναι αυτός που είναι σωστός στη ζωή του, που δεν είναι κλέφτης, απατεώνας. Στο τέλος επιβραβεύεται ο απατεώνας στην Ελλάδα. Εχω πει ότι στο τέλος της χρονιάς μπορεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να δώσει και βραβείο στον απατεώνα, στην Ελλάδα. Ο Φιλιππίδης ακολουθεί τη δική μου νοοτροπία και θα ακολουθήσει κάποιο μονοπάτι μέσα στον αθλητισμό, όταν ολοκληρώσει την αθλητική καριέρα του.»

Ο Κώστας Φιλιππίδης σχολίασε: «Πρέπει να ξεκινήσει μια προσπάθεια στον αθλητισμό ώστε να υπάρξει εξωστρέφεια και μία προβολή τελείως διαφορετική από αυτό που έχουμε σήμερα. Προς αυτή την κατεύθυνση χρειάζονται συνεργασίες πολλών φορέων.»

Για το πόσο δύσκολο είναι να επιλέγει την πατρίδα του, ο Κώστας Φιλιππίδης τόνισε: «Μου είχαν έρθει 4 υποτροφίες για πανεπιστήμια των ΗΠΑ. Είχα αποφασίσει τι ήθελα να κάνω στη ζωή μου, όμως τότε. Είχα μπει ήδη στο Οικονομικό πανεπιστήμιο της Αθήνας (ΑΣΟΕ). Πήρα την απόφαση να σπουδάσω και να ζήσω εδώ. Συνεχίζουμε να συναντάμε δυσκολίες, αλλά έχει πολύ μεγάλη αξία να ξεπερνάς αυτά τα πράγματα. Σίγουρα θα ήθελα να έχω καλύτερες συνθήκες.. Έχω να συναγωνιστώ αθλητές με καλύτερες συνθήκες στις χώρες τους. Δεν είναι η δουλειά μας να κατηγορούμε, όμως και να δείχνουμε με το δάχτυλο. Θα θέλαμε κάτι διαφορετικό».

Στην ερώτηση αν συνδυάζονται σπουδές και πρωταθλητισμός, ο Κώστας Φιλιππίδης είπε: «Είναι δύσκολο να τα συνδυάσεις Όταν τελείωσα το σχολείο, ξεκινώντας την ΑΣΟΕ, του είπα πως τώρα θα έχω και περισσότερο χρόνο. Αν δεν πας για μάθημα, μην έρθεις για προπόνηση, μου απάντησε. Με στήριξε σε όλο αυτό ο Δημήτρης. Με αποκορύφωμα, το Μεταπτυχιακό που έκανα. Οι παρακολουθήσεις ήταν περισσότερες από ό,τι ήταν όλα τα χρόνια. Συνδυάζονται, όμως. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία. Δεν έμειναν καθόλου πίσω οι σπουδές. Το τέλειωσα σε 4,5 χρόνια. Δεν ξεκίνησα αμέσως το Μεταπτυχιακό. Πέρασαν τρία χρόνια, για να πάω στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου».

Ο Δημήτρης Κυττέας είπε: «Δάσκαλος είμαι έτσι κι αλλιώς. Πιο πολύ ζω με τον Κώστα παρά με τα παιδιά μου. Πέρασα από τον αθλητισμό μέσα από πολλές φάσεις της ζωής μου. Έχουμε χαλάσει την ιστορία μας. Η ιστορία είναι μεγάλη υπόθεση για να ξέρουμε τι έχει συμβεί και τι έχει γίνει. Εγώ πήρα την απόφαση να είμαι επιεικής σε αυτούς όλους, οι οποίοι χάλασαν την όμορφη ιστορία μας, με τα καλά της και τα κακά της. Αν ρωτήσετε σήμερα τα παιδιά, δεν ξέρει κανείς για τη Χούντα. Υπήρχε ένας Ρουμπάνης, ένας Παπανικολάου, στον αθλητισμό. Δεν είναι ιστορία του αθλητισμού; Όλα αυτά μου έδωσαν τη δυνατότητα να εμφυσήσω στον Φιλιππίδη τη φιλοσοφία μου. Δεν είναι εύκολο να κάνει ένας αθλητής 29 αγώνες κάθε χρόνο στο εξωτερικό. Δεν έχουμε την κουλτούρα, όμως. Δεν θα έπρεπε να έχουν και μία ώρα ιστορία αθλητισμού στα ελληνικά σχολεία; Πόσα παιδιά ξέρουν ότι στην Αρχαία Ολυμπία έγιναν οι Ολυμπιακοί Αγώνες; Το μόνο που τους ενδιέφερε ήταν πως θα μπουν σε ένα πανεπιστήμιο».

Ο Κώστας Φιλιππίδης θέλησε να πει προς τους αθλητικούς συντάκτες: «Όταν έχεις μία επιτυχία θα έχεις και την αναγνώριση. Θα γίνει όλη αυτή η φασαρία που έγινε. Αν ήθελα να ακούγομαι κάθε ημέρα στην τηλεόραση και στις εφημερίδες θα μπορούσα. Επιλογή μας είναι να κρατάμε διαφορετική στάση. Εμένα δεν είναι αυτή η δουλειά μου. Οι δημοσιογράφοι κάνουν κάποια λάθη, όμως. Πρέπει να είναι αντικειμενικοί, να περιγράφουν αυτό που γίνεται, αλλά ο ρόλος τους πρέπει να είναι και εξισορροπητικός.»

 

Νωρίτερα δε, εισηγητές της 3ης ημέρας των εργασιών του Θερινού Σχολείου Αθλητικών Συντακτών, που διοργανώνει ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αθλητικού Τύπου (ΠΣΑΤ) στην Αρχαία Ολυμπία, ήταν ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού, Ιούλιος Συναδινός, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Γυμναστικής Ομοσπονδίας, Σάκης Βασιλειάδης και το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρίας «Stoiximan gr», Γιάννης Σπανουδάκης, σε μια συζήτηση με θέμα «Ποιος χρηματοδοτεί τον ελληνικό Αθλητισμό και την ολυμπιακή προετοιμασία».

 

Ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού, Ιούλιος Συναδινός, μοιράστηκε αριθμητικά στοιχεία της κρατικής επιχορήγησης του ελληνικού αθλητισμού με τους συμμετέχοντες αθλητικούς συντάκτες. Η απώλεια του 33% του ΟΠΑΠ, η απαίτηση της ΤΡΟΙΚΑ για 10% παρακράτηση για το χρέος από τα κονδύλια του αθλητισμού και οι οφειλές προς τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις απορροφούν ένα σημαντικό μέρος των χρημάτων που θα μπορούσαν να καταλήξουν στον αθλητισμό, όπως εξήγησε. «Σωστή διαχείριση, στοχευμένες προσπάθειες και αναπτυξιακά κριτήρια» μπορούν, όμως να φέρουν σημαντικά αποτελέσματα ακόμη και εν καιρώ οικονομικής ύφεσης στην Ελλάδα.
Ο Ιούλιος Συναδινός ξεκίνησε λέγοντας: «Είναι προφανές ότι αναφερόμαστε σε μια πενταετία που βρισκόμαστε σε δεινή θέση, αλλά και υπό οικονομική εποπτεία. Υπάρχει, όπως γνωρίζετε, μείωση στην κρατική ενίσχυση για τον αθλητισμό. Η τελευταία διετία και -κυρίως το 2016- απέδειξε ότι ακόμη και με λιγότερα χρήματα, με σωστή διαχείριση και στοχευμένες ενέργειες μπορεί να επιτευχθεί το καλό αποτέλεσμα. Βοήθησαν και οι χορηγοί. Σε μία περίοδο κρίσης δεν μπορεί κανείς να αρνηθεί τη βοήθεια κανενός».
Ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού εξήγησε πως όλα τα κονδύλια για τον αθλητισμό μπαίνουν σε έναν κωδικό που ονομάζεται «Μεταβιβαστικές Πληρωμές»: «Σε αυτόν τον κωδικό μπαίνουν όλα τα χρήματα Μαζικού αθλητισμού, αυτά για τις ομοσπονδίες, τους αθλητικούς φορείς, για τα 19 εθνικά γυμναστήρια, συν τα δύο χιονοδρομικά κέντρα. Τα χρήματα για τα γήπεδα ΟΑΚΑ, ΣΕΦ και Καυτανζόγλειο, αλλά και οι οικονομικές επιβραβεύσεις για τους αθλητές και όλα τα σχετικά με την ανάπτυξη του αθλητισμού».
Την πρόταση να δοθούν τα γυμναστήρια στις Ομοσπονδίες έκανε ο πρόεδρος της Ελληνικής Γυμναστικής Ομοσπονδίας, Σάκης Βασιλειάδης, στο περιθώριο της ομιλίας του.  «Θα ήθελα να εκθέσω τα πράγματα από μία τελείως διαφορετική σκοπιά. Τι θα κάνουμε από εδώ και πέρα; Γιατί το παρελθόν έχει τελειώσει. Τι πρέπει να σχεδιάσουμε στην επόμενη τετραετία για να φτάσουμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα; Ο προγραμματισμός πρέπει να ξεκινήσει από χθες. Ο προηγούμενος κύκλος ολοκληρώνεται με τις αρχαιρεσίες σε όλες τις Ομοσπονδίες, από τις οποίες θα προκύψουν τα νέα διοικητικά συμβούλια. Από την επόμενη ημέρα σχεδιάζονται τα πάντα. Η Πολιτεία δεν μπορεί να ανταπεξέλθει οικονομικά και το έχουμε αποδεχτεί. Οι χορηγοί αποτελούν μέρος της χρηματοδότησης του ελληνικού αθλητισμού. Εμείς, η ΕΓΟ έχουμε ήδη ολοκληρώσει το 90% των επαφών μας με όλους τους φορείς που θα χρηματοδοτήσουν την Ομοσπονδία. Όλοι έχουμε τους ίδιους στόχους» ήταν τα πρώτα λόγια του Σάκη Βασιλειάδη.
Στη συνέχεια τόνισε «Υπάρχει το θέμα των αθλητικών εγκαταστάσεων. Δεν μπορεί να ανανεώσει η Πολιτεία όλο το αθλητικό υλικό, το οποίο ανανεώνεται από τις παγκόσμιες εταιρίες. Εμείς μένουμε με τα παλιά κι εμείς δεν έχουμε αυτά που πρέπει να έχουμε και μπαίνουμε σε μία καθυστέρηση. Όλα εξελίσσονται. Η ΓΓΑ πρέπει να καταλάβει ότι η ανανέωση του αθλητικού υλικού είναι σημαντική. Πρέπει, όμως να βοηθήσουμε κι εμείς. Γιατί δεν δίνονται κάποιες από τις εγκαταστάσεις στις Ομοσπονδίες; Αν μία Ομοσπονδία διαλυθεί, η περιουσία του, βάσει νόμου, επιστρέφει στο Κράτος. Υπεύθυνος είναι ο πρόεδρος μιας Ομοσπονδίας για οποιοδήποτε χρέος δημιουργήσει». Και συνέχισε: «Η Ελλάδα έχει τεχνογνωσία. Οι προπονητές έχουν δημιουργήσει τις δικές τους σχολές. Δεν βγαίνουν τυχαία οι Παγκόσμιοι Πρωταθλητές και οι Ολυμπιονίκες. Όταν είμαι πρώτος ορίζω και τους κανόνες».

 

Ο Γιάννης Σπανουδάκης, μέλος του Δ.Σ. της εταιρίας Stoiximan.gr τόνισε τη σημασία της δημιουργίας μάρκετινγκ σε όλες τις ομοσπονδίες, προκειμένου να μπορούν από μόνες τους να προσελκύσουν χορηγούς, μέσω ανταποδοτικών προγραμμάτων. Επιδοκίμασε το πρόγραμμα “Υιοθετήστε έναν αθλητή”, που έκανε πράξη ο Σπύρος Καπράλος, πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής και αφορούσε τις χορηγίες εταιριών σε αθλητές και μετά ανέλυσε ποια μπορεί να είναι η συνέχεια. Τόνισε «Κατ’ αρχάς, ενημερωτικά συμμετείχα στα αθλητικά δρώμενα μέσα από τη ενασχόλησή μου ως διευθύνων σύμβουλος στους ΟΑ 2004. Είχαμε 150 άτομα στο τμήμα μάρκετινγκ και βρήκαμε χορηγίες που κάλυψαν τα «θέλω»της ΔΟΕ. Διετέλεσα και πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΠΑΠ, που θυμίζω ότι ιδρύθηκε για να ενισχύσει τον ελληνικό αθλητισμό. Το 2013 το 34 % μεταφέρθηκε σε ιδιωτικά χέρια και σταμάτησε αυτό. Όταν αποκρατικοποιείς ένα μονοπώλιο, χάνεις ένα τεράστιο στοιχείο ιδιοκτησιακό, το οποίο δεν έχεις φροντίσει να το αντικαταστήσεις».
Στη συνέχεια, ο κ. Σπανουδάκης στάθηκε σε μια φράση που ειπώθηκε νωρίτερα, σύμφωνα με την οποία ο αθλητισμός είναι κοινωνικό αγαθό και άρα το κράτος πρέπει να τον φροντίσει. Επισήμανε ότι όντως δεν υπάρχει αγορά μεγαλύτερη από τον αθλητισμό, που απασχολεί το 90% της χώρας. «Γιατί δεν μπορεί να προσελκύσει εταιρίες που δεν έχουν σχέση με τον αθλητισμό, αλλά απευθύνονται στον καταναλωτή;» αναρωτήθηκε ο κ. Σπανουδάκης και πρότεινε στους συμμετέχοντες «Μπείτε στην ιστοσελίδα της ΔΟΕ και δείτε ποιοι είναι οι διαχρονικοί χορηγοί της. Πείτε μου πόσες είναι εταιρίες αθλητικών ειδών ή στοιχηματικές; Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή επέλεξε την DownChemical, εταιρία πλαστικών ειδών κορυφαία στον κόσμο, να είναι ο μεγάλος χορηγός, έναντι ενός δισεκατομμυρίου για 4 χρόνια. Είναι η συνεισφορά της για να κερδίσει από τον αθλητισμό. Αντιστοίχως, διαχρονικός χορηγός είναι και η Procter&Gamble, που πουλά πάμπερς για μωρά, σαμπουάν κλπ και χρησιμοποιεί τον αθλητισμό για να προβληθεί. Γιατί στην Ελλάδα να μη γίνει ό,τι γίνεται στη ΔΟΕ που μεταμορφώθηκε άρδην στον οικονομικό τομέα, από τον Χουάν Αντόνιο Σάμαρανγκ, όταν είδε πως θα χρεωκοπούσε η Επιτροπή και έδωσε έμφαση στο μάρκετινγκ; Ποια ιδιωτική εταιρεία δεν θα ήθελε να ‘χει πρόσβαση, κάνοντας κάνοντας μία χορηγία σε ένα μεγάλο αθλητικό γεγονός;» Ο κ. Σπανουδάκης τόνισε ότι προτεινόμενη λύση αποτελεί κάθε ομοσπονδία να δημιουργήσει τμήμα μάρκετινγκ. Για να «πωληθεί» το προϊόν, πρέπει να προσελκύσει χορηγούς που σημαίνει ότι πρέπει να δομηθεί  πλάνο συνεργασίας με σπόνσορες, με ανταποδοτικότητα. Ο αθλητισμός μπορεί να ‘χει πρόσβαση σε πάσης φύσεως εταιρίες που θα κερδίσουν και αυτές με τη σειρά τους.

 

Συμπερασματικά, το μέλος του Δ.Σ. της εταιρίας stoiximan.gr ενημέρωσε ότι αν ενεργοποιηθεί ο φορέας που διοργανανώνει το πρόγραμμα μάρκετινγκ, μπορούν να βρεθούν χρήματα, έστω και στην κατάσταση που βρίσκεται η ελληνική οικονομία. Θέλουμε να επιστρέψουμε στην ελληνική κοινωνία, μέρος αυτών που μας δίνει. Να απαλύνουμε τον πόνο, επενδύοντας ακόμα και σε αθλήματα που δεν είναι δημοφιλή. Το ποδόσφαιρο, βάσει των προτιμήσεων στα δικά μας παιχνίδια, είναι το πιο δημοφιλές. Εμείς όμως, δίνουμε πολλά περισσότερα σε άλλα αθλήματα. Αναλάβαμε τις εθνικές ομάδες πόλο και χρηματοδοτήσαμε και τους τρεις Ολυμπιονίκες. Τους διαλέξαμε ή μας διάλεξαν. Επιλέξαμε να πάμε σε άλλα αθλήματα. Ο αθλητισμός και εμείς ως ιδιωτικός φορέας, πρέπει να βρούμε τρόπο να συνεννοηθούμε, να προσφέρουμε αυτά που έχουμε και να μη ξεχνάμε πως ο αθλητισμός απευθύνεται στο συντριπτικό δείγμα του καταναλωτικού κοινού.

 

 

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας, ο Δημοσιογράφος και μέλος του Συνδέσμου, Μιχάλης Μερτζιανίδης, παρουσίασε το σχολικό πρόγραμμα «Run and Out», στο οποίο απονεμήθηκε το ευρωπαϊκό βραβείο Fair Play 2016 και στη συνέχεια οι συμμετέχοντες ξεναγήθηκαν στον αρχαιολογικό χώρο και το Μουσείο της Αρχαίας Ολυμπίας.

 

Ο ΠΣΑΤ ευχαριστεί τον Μέγα Χορηγό Stoiximan.gr, την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας και τους χορηγούς επικοινωνίας ΑΠΕ-ΜΠΕ και ΕΡΑ ΣΠΟΡ για την πολύτιμη στήριξή τους στη διοργάνωση του Θερινού Σχολείου.

  • Φωτογραφίες: Βασίλης Κουτρουμάνος

 

 

Περισσότερα άρθρα