Μεγάλη επιτυχία σημείωσαν οι εργασίες του 4ου Θερινού Σχολείου του ΠΣΑΤ

Μεγάλη επιτυχία σημείωσαν οι εργασίες του 4ου Θερινού Σχολείου του ΠΣΑΤ

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest

Σημείο αναφοράς της πολύπλευρης δράσης που αναπτύσσει ο ΠΣΑΤ και στον τομέα της επιμόρφωσης και γνώσης, αποτέλεσε το 4ο Θερινό Σχολείο Αθλητών Συντακτών, που ολοκληρώθηκε με επιτυχία, στις εγκαταστάσεις της ΔΟΑ, στην Αρχαία Ολυμπία από τις 6 έως τις 8 Οκτωβρίου 2017.

Για ένα τριήμερο, αθλητικοί συντάκτες, φοιτητές, σπουδαστές δημοσιογραφίας αλλά και συναφών σπουδών, βρέθηκαν μαζί με σπουδαίους πανεπιστημιακούς δασκάλους, δημοσιογράφους, αθλητές και εκπροσώπους της αθλητικής ηγεσίας, οι οποίοι με τις εισηγήσεις τους ανέδειξαν σημαντικά ζητήματα, που αφορούν τα Αθλητικά Μέσα (Λόγος, Δεοντολογία, Προοπτική), τα Social Media στην αθλητική δημοσιογραφία, τα Fake News και τον Ελληνικό Αθλητισμό (κρίση και προοπτικές του).

Συνολικά έγιναν 15 εισηγήσεις και μία (1) παρουσίαση πτυχιακής εργασίας, ενώ σημαντικό ήταν και το πάνελ της τελευταίας ημέρας (8/10), για τον ελληνικό Αθλητισμό.

Τη 2η και 3η ημέρα του προγράμματος (7 και 8 Οκτωβρίου), έγιναν οι ακόλουθες εισηγήσεις:

  • «Το σημερινό τοπίο των ΜΜΕ στην Ελλάδα και τα βήματα προς το μέλλον», από τον Λευτέρη Κρέτσο, Γενικό Γραμματέα Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, ο οποίος αναφέρθηκε στην πολιτική οικονομία της ενημέρωσης, την έλλειψη ψηφιοποίησης δεδομένων και το έλλειμμα στην ερευνητική δημοσιογραφία που αυτό συνεπάγεται.
  • ««Νέα Μέσα & ΑΠΕ-ΜΠΕ», από την Αγγελική Μπούμπουκα, Υπεύθυνη Social Media ΑΠΕ-ΜΠΕ, η οποία αναφέρθηκε στην καταγραφή της κατανομής της πληροφόρησης στο ψηφιακό εικοσύστημα, τονίζοντας τους προβληματισμούς που υπάρχουν ως προς τη χρήση των Social Media.
  • «Πολιτισμός και αθλητισμός στην Ευρωπαϊκή Ένωση», από τον Λεωνίδα Αντωνακόπουλο, Επικεφαλής του γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα. Ο κ. Αντωνακόπουλος αναφέρθηκε στο θεσμικό πλαίσιο που υπάρχει και δημιουργείται στην Ευρωπαϊκή Ένωση για τον αθλητισμό, αναφέροντας χαρακτηριστικά τη Λευκή Βίβλο (από το 2007) και τη συνθήκη της Λισαβόνας (2009).
  • «Οι αλλαγές στα ΜΜΕ κατά τη διάρκεια της κρίσης», από τη Σάγια Τσαουσίδου, Γενική Γραμματέα Ελληνικού Τμήματος Ευρωπαίων Δημοσιογράφων και Διεθνής αντιπρόεδρος της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων, η οποία και ζήτησε επανεξέταση των προγραμμάτων σπουδών δημοσιογραφίας με ταυτόχρονη τήρηση των κανόνων δεοντολογίας.
  • «Δημόσιο Αθλητικό Ραδιόφωνο: Ελεύθερος λόγος και καθαρές συνειδήσεις-οι κίνδυνοι του eradio», από τον Γιάννη Δάρα, Διευθυντή της ΕΡΑ ΣΠΟΡ, ο οποίος αναφέρθηκε στις δράσεις και πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει η ΕΡΑ ΣΠΟΡ.
  • «Η αθλητική πολιτική της ΓΓΑ», από το Γενικό Γραμματέα Αθλητισμού Ιούλιο Συναδινό, που παρουσίασε επιμέρους προγράμματα μαζικής άθλησης που υλοποιούνται όπως π.χ. το Be Αctive. Αναφέρθηκε στις αθλητικές υποδομές και τους τρόπους με τους οποίους αυτές οφείλουν να λειτουργούν, στην αξιολόγηση αθλητικών Σωματείων και Ομοσπονδιών καθώς επίσης και στη δημιουργία του Αθλητικού Μητρώου.
  • «Ντόπινγκ και Αντιντόπινγκ. Το σύγχρονο νομοθετικό πλαίσιο και οι μελλοντικές προκλήσεις», από τον Γιώργο Καλούδη, μέλος Δ.Σ. Εθνικού Συμβουλίου Καταπολέμησης Ντόπινγκ/ΕΣΚΑΝ. Ο κ. Καλούδης παρουσίασε τον τρόπο λειτουργίας και δράσης του ΕΣΚΑΝ, αναφέρθηκε στον κώδικα αντιμετώπισης του ντόπινγκ και υπογράμμισε την αναγκαιότητα οργάνωσης και θεσμοθέτησης κανόνων αντιμετώπισης της μάστιγας του αθλητισμού.
  • «Ευρωμπάσκετ 2017» από τον Βαγγέλη Ιωάννου, δημοσιογράφο. Ο συνάδελφος παρουσίασε τον τρόπο τηλεοπτικής και δημοσιογραφικής κάλυψης του πρόσφατου Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Μπάσκετ.

Το απόγευμα του Σαββάτου έγινε η παρουσίαση της πτυχιακής εργασίας της φοιτήτριας του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ (Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης) Χαράς Σκαλτσή, με θέμα «Τα χαρακτηριστικά της εκφοράς του λόγου στις τηλεοπτικές μεταδόσεις αγώνων καλαθοσφαίρισης και ποδοσφαίρου στην ελληνική τηλεόραση: Μια συγκριτική μελέτη»,

Στη συνέχεια οι μετέχοντες στο Θερινό Σχολείο ξεναγήθηκαν στον αρχαιολογικό χώρο και το μουσείο της Αρχαίας Ολυμπίας.

Οι εργασίες του σχολείου ολοκληρώθηκαν το μεσημέρι της Κυριακής με τη συζήτηση για τον ελληνικό αθητισμό, στην οποία μετείχαν οι Ολυμπιονίκες της Κωπηλασίας Βασίλης Πολύμερος και Χρύσα Μπισκιτζή, της υδατοσφαίρισης Τεό Λοράντος, νύν ομοσπονδιακός προπονητής εθνικής ομάδας υδατοσφαίρισης Νέων Ανδρών (Παγκόσμια πρωταθλήτρια το 2017) και οι μετέχοντες των εργασιών του σχολείου.

Κατά την 1η ημέρα των εργασιών (6 Οκτωβρίου), έγιναν οι ακόλουθες εισηγήσεις:

  • Τέσσα Δουλκέρη, Καθηγήτρια Επικοινωνίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, συνοδευόμενη από την Ελένη Τσαλκατίδου Αθλητική συντάκτρια  και υποψήφια Διδάκτωρ στο Τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Πανεπιστημίου Αθηνών, παρουσίασε την  πρώτη εισήγησή του προγράμματος με θέμα: «Μετά-Αλήθεια και Πληροφόρηση στις Αθλητικές Ειδήσεις». Όπως τόνισε η «Μετά-Αλήθεια» ορίζεται ως «η μετάδοση της πληροφορίας, η οποία βασίζεται σε στοιχεία που πηγάζουν από τα συναισθήματα και τις επιθυμίες του κοινού και όχι από πραγματικά γεγονότα, τα οποία διέπονται από αντικειμενικότητα».
  • Δημήτρης Γαργαλιάνος, Αναπληρωτής Καθηγητής ΤΕΦΑΑ Κομοτηνής, με θέμα: «Περιπλοκότητα μεγάλων αθλητικών γεγονότων» και «Διπλή καριέρα των Αθλητών». Ο κ. Γαργαλιάνος έθεσε το ερώτημα αν οι αθλητές τελειώνοντας την καριέρα τους είναι οικονομικά αποκατεστημένοι, δίνοντας έμφαση στο δεδομένο πρόβλημα επιβίωσης για την πλειονότητα των αθλητών, όταν βάζουν τελεία στην καριέρα τους.
  • Γιάννης Σκαρπέλος, Αναπληρωτής Καθηγητής Τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού, Πάντειο Πανεπιστήμιο, με θέμα «Στον αθλητισμό δεν υπάρχουν Fake News». Ο κ. Σκαρπέλος πρότεινε στην ομιλία του: «Η απάντηση στην πρόκληση της αντιμετώπισης των ψευδών ειδήσεων είναι να αναλάβουν τα συμβατικά μέσα την απάντηση στα fake news. Να επιστρέψουν στο φυσικό τους χώρο  (στους λειτουργούς της ενημέρωσης που είναι οι δημοσιογράφοι) . Η ΕΣΗΕΑ και ο ΠΣΑΤ να κινηθούν ως κεντρικές θεσμικές αποκρυσταλλώσεις που δεν έχουν τα ίδια συμφέροντα με τους εκδότες, να συνεργαστούν με τα πανεπιστήμια προκειμένου όλοι μαζί να μπορέσουμε να πετύχουμε κάτι τέτοιο».
  • Το πρωινό πρόγραμμα ολοκληρώθηκε με την εισήγηση της κυρίας Γιώτας Αντωνοπούλου, Επίκουρης Καθηγήτριας Τμήματος Οργάνωσης και Διαχείρισης Αθλητισμού του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, για την  «Οργάνωση της Γνώσης και Δεοντολογία του αθλητικού συντάκτη στην εποχή των fake news». Αφού πρώτα αναφέρθηκε στις αλλαγές που παρατηρούνται στη χρήση της γλώσσας και της γραφής που τείνουν να γίνουν δημοσιογραφικός, επισήμανε πως η λογοκλοπή δεν είναι δημιούργημα του διαδικτύου. Στη συνέχεια, ανέφερε περιπτώσεις κατά τις οποίες τα fake news οδήγησαν σε σκοτεινές ατραπούς την ανθρωπότητα, παραδείγματος χάρη σε σχέση με τη δήθεν αναγκαιότητα να γίνει ο πόλεμος του Ιράκ, που άφησε χιλιάδες νεκρούς. Επιπλέον, υπενθύμισε περιπτώσεις «σκηνοθετημένης τυχαίας κάλυψης από τα ΜΜΕ» σε έναν πόλεμο.

Το απόγευμα της πρώτης ημέρας, ο Πρόεδρος της AIPS Europe και «πιστός» φίλος των Θερινών Σχολείων του ΠΣΑΤ, Charles Camenzuli, μίλησε στους συμμετέχοντες για την Δεοντολογία στον αθλητικό Τύπο και τον κώδικα συμπεριφοράς που πρέπει να ισχύει στα αθλητικά Μέσα. Ακολούθησε μια σύντομη παρουσίαση του προγράμματος Νέων Αθλητικών Συντακτών της AIPS, από τον Δημοσιογράφο και Μέλος του Συνδέσμου, Σταύρο Μαρκουλάκη, ενώ στη συνέχεια ο Χρήστος Αθανασόπουλος, Δημοσιογράφος και Μέλος του ΠΣΑΤ, διένειμε αντίτυπα του βιβλίου που είχε εκδώσει το 2004, στους συμμετέχοντες και έκανε από το βήμα μια σύνδεση του τότε με το τώρα, μιλώντας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες και την Τηλεόραση.

Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος του ΠΣΑΤ, Σωτήρης Τριανταφύλλου κήρυξε και επίσημα την έναρξη των εργασιών του 4ου Θερινού Σχολείου Αθλητικών Συντακτών. Χαιρετισμό στους συμμετέχοντες απηύθυναν οι Ιούλιος Συναδινός, Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού, Λευτέρης Κρέτσος, Γενικός Γραμματέας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, Γιάννης Δάρας, Αντιπρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης Αθλητικών Συντακτών AIPS και Αντώνης Χρυσανθακόπουλος, Αντιδήμαρχος Αθλητισμού Αρχαίας Ολυμπίας. Η τελετή έναρξης πραγματοποιήθηκε παρουσία επίσης των Charles Camenzuli, Προέδρου της Ευρωπαϊκής Ένωσης Αθλητικών Συντακτών AIPS Europe, Δημήτρη Κουμπιά, Προέδρου ΠΟΕΣΥ, Άριας Αγάτσα, Αντιπροέδρου ΕΣΗΕΑ, Δημήτρη Χορταργιά, Προέδρου ΕΣΗΕΘΣτΕΕ, Σωτήρη Κέλλα, Προέδρου ΤΕΑΣ ΕΣΗΕΘΣτΕΕ, Νίκου Ζαρόκωστα, Προέδρου Εμπορικού Συλλόγου Αρχαίας Ολυμπίας, Αντώνη Κούλη, Διοικητή Αστυνομικού Τμήματος Αρχαίας Ολυμπίας, Γιάννη Ναμούση, Αντιπροέδρου Ένωσης Ξενοδόχων Αρχαίας Ολυμπίας, Κώστα Γεωργιάδη, Επίτιμου Κοσμήτορα ΔΟΑ και Καθηγητή Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Γιάννη Θεοδωρακόπουλου, Προέδρου Επί Τιμή ΠΣΑΤ και Αγγελικής Μπούμπουκα, Υπεύθυνης Social Media ΑΠΕ/ΜΠΕ.

Το Δ.Σ. του ΠΣΑΤ, σε ένδειξη ευγνωμοσύνης για τη στήριξη που παρείχαν στην διοργάνωση του Σχολείου, απένειμε πλακέτες στον Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας, στον Εμπορικό Σύλλογο και την Ένωση Ξενοδόχων Αρχαίας Ολυμπίας, καθώς επίσης και στον πρόεδρο της AIPS Europe Charles Camenzuli.

Το πρόγραμμα της πρώτης ημέρας ολοκληρώθηκε με ξενάγηση στο Ιστορικό Αρχείο των Ολυμπιακών Αγώνων «Αθήνα 2004».

Μεγάλος Χορηγός του 4ου Θερινού Σχολείου είναι η εταιρεία Stoiximan.gr

Χορηγοί Επικονωνίας το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η ΕΡΤ και η ΕΡΑ ΣΠΟΡ.

 Φωτογραφίες: Βασίλης Κουτρουμάνος

 

 

Περισσότερα άρθρα

11/03/2024
Το Διοικητικό Συμβούλιο του Πανελληνίου Συνδέσμου Αθλητικού Τύπου εκφράζει τη βαθιά του θλίψη για…