Αρχίζει αύριο διαδικτυακά το 7ο Διεθνές Αθλητικό Σχολείο του ΠΣΑΤ - Ελεύθερη η πρόσβαση σε όλους

Ο αθλητικός τουρισμός έχει προοπτικές ανάπτυξης στη χώρα μας

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest

Με σημαντικές τοποθετήσεις έλαβε χώρα και η τελευταία ενότητα του 7ου Διεθνούς Σχολείου ΠΣΑΤ, που ολοκλήρωσε τις εργασίες του με απόλυτη επιτυχία. Το Συνέδριο, που πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά, εξαιτίας των ειδικών συνθηκών και των περιορισμών που επιφέρει η πανδημία, ήταν υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού, της Διεθνούς Ένωσης Αθλητικών Συντακτών (AIPS) και με τη στήριξη της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΣΗΕΑ).

Εισηγητές της τρίτης  ενότητας «Αθλητικός Τουρισμός, οι προοπτικές και οι δυσκολίες», συντονιστής της οποίας ήταν ο δημοσιογράφος και Αντιπρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης Αθλητικών Συντακτών (AIPS) Γιάννης Δάρας, ήταν οι

Ουρανία Βρόντου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Τμήμα Διοίκησης και Διαχείρισης Αθλητισμού, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, Ευάγγελος Παπαποστόλου, Συντονιστής Τεχνικός Διευθυντής Αυθεντικού Μαραθωνίου Αθηνών, Δρόσος Χριστόπουλος, Καθηγητής Φυσικής Αγωγής & Γενικός Διευθυντής Μαραθωνίου «Μέγας Αλέξανδρος», Νίκος Θεοδωράκης, Καθηγητής Αθλητικής Διοίκησης, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και Έλσα Εξάρχου, Επιχειρηματίας Marketing Tourism.

Η Ουρανία Βρόντου αναφερόμενη στη δυναμη του αθλητισμού, παρουσίασε τεράστιες εγκαταστάσεις Αράβων στο Κατάρ. Οι επενδύσεις αυτές δεν εξυπηρετούν μόνο το αθλητικό στοιχείο, αλλά ανεβάζουν και το τουριστικό προφίλ  της περιοχής. Αν έρθουμε στην χώρα μας, σαφώς και δεν υπάρχουν πόροι για τετοια φαντασμαγορικά κατασκευάσματα, υπάρχει όμως φύση και ομορφιά που μπορούν να προσελκύσουν τουρίστες. Στις διαδικασίες αυτές, το στοιχείο της διοργάνωσης δεν είναι εύκολο, ωστόσο ως Έλληνες έχουμε πετύχει. Είναι παλιομοδίτικο να λέμε ότι υπάρχει τάση για αθλητικό τουρισμό γιατί αυτός έχει ήδη αναπτυχθεί τα τελευταία 30 χρόνια. «Το θαύμα στη χώρα μας», τόνισε η κα Βρόντου «είναι σίγουρα ο αυθεντικός μαραθώνιος της Αθήηνας, που ξεκίνησε με συμμετοχή 200 αθλητών του ΣΕΓΑΣ και πλέον είναι από τους μεγαλύτερους, όχι μόνο στη συμμετοχή αλλά και στην παρακολούθηση». Τα θαύματα, λοιπόν, γίνονται και εκτός Κατάρ. Υπάρχει βέβαια και ο μοναχικός αθλητικός τουρισμός, με τον αθλητή μόνο του στο νερό, στη φύση, σε όποιο άθλημα ταιριάζει καλύτερα στην ιδιοσυγκρασία του. Αξίζει όμως να αναφέρουμε και τους λόγους για τους οποίους δεν είμαστε πρώτος προορισμός στον κόσμο. «Οι λόγοι», τονισε «ειναι γιατί αρχικά όλοι θεωρούμε τον εαυτό μας γκουρού της περιοχή μας. Είμαστε ερωτευμένοι με το γήπεδο και την αθλητική διαδικασία, ωστόσο το κομμάτι του τουρισμού θέλει αποτελέσματα τώρα.Τα μακροχρόνια αποτελέσματα είναι ο εχθρός μας, ενώ πολιτική συνέπεια δεν υπάρχει, αφού ο νέος υπουργός έχει άλλο όραμα από τον προηγούμενο. Για να έχουμε, λοιπόν, αποτελέσματα πρέπει να συνταχθούμε. Καταρχάς, η εικόνα να είναι μόνη της. Θα πρεπει να είναι μία και συγκεκριμένη ανά περιοχή για να προσελκύσει. Η Αθήνα έχει ένα event και αυτό είναι ο Αυθεντικός Μαραθώνιος. Επίσης, πρέπει να αναγνωρίσουμε την ιδιομορφία των σπορ, να βασιστούμε σε αρχές του μάρκετινγκ, της οργάνωσης, της πληθώρας των τομέων. Όταν στον Μαραθώνιο μπήκαν οι αρχές αυτές, η διοργάνωση έλαμψε στα πέρατα της γης. «Αν απαιτείται η σύγκληση κάποιων φορέων γύρω απο ένα άθλημα, υπογράμμισε, τοτε η τουριστική βιομηχανία χρειάζεται την πλειοψηφία τους».

Ο Δρόσος Χριστόπουλος τόνισε ότι για να γίνει ένα προϊόν πόλος έλξης πρέπει να είναι άριστης ποιότητας. «Από τη θέση μας», επισήμανε οτι «σχεδιάσαμε και δώσαμε ταυτότητα σε δύο μεγάλες διοργανώσεις, στον μαραθώνιο «Μέγας Αλέξανδρος» και στον Νυχτερινό ημιμαραθώνιο. Οι διαδρομές, για να προσελκύσουν δρομείς και οικογένειες, πρέπει να είναι γρήγορες και ευχάριστες. Επίσης, η οργανωτική επιτροπή πρεπει να είναι υψηλού επιπέδου και οι παρεχόμενες υπηρεσίες να είναι άμεσες και ακριβείς. Είμαστε στις 4 καλύτερες διοργανώσεις της χώρας, συνεπώς βρισκόμαστε σε πολύ καλό επίπεδο. Ο τομέας αυτός θα έχει αυξητική πορεία, γιατί συνδυάζει πολλά πράγματα. Ο δρομέας είναι πρωταγωνιστής, ο θεατής είναι τουρίστας, συμμετέχει όλη η οικογένεια, βελτιώνεται η ποιότητα της ζωης του, ακμάζει η εμπορική δραστηριότητα της πόλης. Το δρομικό κίνημα δίνει χαρά και χρώμα στην πόλη».

O Νίκος Θεοδωράκης ανέφερε ότι η επαφή του με τον αθλητικό τουρισμό γίνεται μέσω της διοργάνωσης δρομικών γεγονότων και ανέφερε εντυπωσιακά στοιχεία από την Ελλάδα και το εξωτερικό.  «Στην Ευρώπη τρέχουν 55εκ. Δρομείς και στην αμερική 60 εκ., σε συνολικά 60.000 δρομικά γεγονότα. Το 2019, το εργαστήριο  αθλητικής επιχειρηματικότητας και καινοτομίας, στο οποίο είναι υπεύθυνος κατέγραψε 1.054 αθλητικές διοργανώσεις στην Ελλάδα, σχετιζόμενες με αθλητικό τουρισμό. Αξίζει να αναφερθεί ότι ο αθλητικός τουρισμός παράγει 30δις παγκοσμίως, τη στιγμή που το τένις είναι στα 25δις και η μουσική βιομηχανία στα 15δις. Η αγορά στην Ελλάδα του δρομικού κινήματος δεν έχει κορεσθεί ακόμη, σε σχέση με τη διεθνή εικόνα, όπου η συμμετοχή μειώνεται. Έπειτα από έρευνα, διαπιστώθηκε ότι οι δρομείς που μετέχουν μεγαλώνουν και ο καθένας πηγαίνει στους αγώνες για διαφορετικούς λόγους. Σε κάθε χώρα, σε κάθε ήπειρο, τα δημοφιλέστερα αγωνίσματα είναι διαφορετικά. Αυτό που επιβεβαιωνεται όμως είναι ότι οι περισσότεροι ταξιδεύουν για να τρέξουν. Αξίζει να αναφέρουμε το οικονομικό αποτύπωμα που είναι πολύ βασικό καθώς και το γεγονός ότι οι δρομείς έχουν καλύτερο επίπεδο ζωής και μεγαλύτερα ποσοστά ευτυχίας, όπως φάνηκε σε έρευνα των διοργανώσεων της Θεσσαλονίκης».  

O Ευάγγελος Παπαποστόλου σημείωσε ότι ο αθλητισμός που καλλιεργούμε έχει πολλά και παράλληλα οφέλη για την τοπική κοινωνία και τους συμμετέχοντες. Συνδυάζει αθλητικό τουρισμό με άθληση, έχει κοινωνικό χαρακτήρα γιατί συνήθως εμπεριέχει φιλανθρωπικό σκοπό, μέσα από τους αγώνες διοχετεύεται το κίνητρο της συμμετοχής σε όλες τις κατευθύνσεις, υπάρχει εκπαιδευτική διαδικασία στην δια βίου μάθηση και τα μηνύματα που περνάει στη νεολαία μας είναι σημαντικά. Η συναντίληψη κάποιων πραγμάτων  έφερε καταπληκτικά αποτελέσματα.  «Στη χώρα μας» τόνισε ο κ. Παπαποστόλου «δεν μας χαρακτηρίζει η ένωση σε ένα στόχο και μάλιστα μακρόπνοο και για αυτό όσα αναλαμβάνουμε δεν έχουν μέλλον. Πάντοτε η η διάδοχη κατάσταση που θέλει να κάνει κάτι νέο αναγκάζει τη χώρα και το αντικείμενο να μην έχει συνέχεια. Μέσα από τον συμμετοχικό αθλητισμό που είναι και θεματικός τουρισμός, αναδείχθηκαν τουριστικά περιοχές της χώρας που θα έμεναν αλλιώς απαρατήρητες. Μέσα στη 15ετία που ακολούθησε τους Ολυμπιακούς αγώνες του 2004, δεκάδες περιοχές δημιούργησαν τουριστικό αποτύπωμα. Πιστεύουμε ότι αυτό που ζούμε τώρα με την πανδημία θα περάσει και σύντομα θα επανέλθουμε σε αναπτυξιακή πορεία για να χαρούμε την προσπάθεια της  χώρας και των φορέων μας στη βελτίωση της υγείας, της οικονομίας, της κοινωνίας γενικότερα για να έχουμε βελτίωση και στον αθλητικό τουρισμό».

H Έλσα Εξάρχου αναφέρθηκε στην αύξηση των αθλητικών διοργανώσεων στα Ιωάννινα, καθώς και στην άνθηση των αθλητικών/τουριστικών επενδύσεων  σε πολλές περιοχές της χώρας, όπως Μεσσηνία, Σαντορίνη, Σπέτσες κλπ. «Μιλώντας για αθλητικό τουρισμό» τόνισε «μιλάμε για ένα ειδος εναλλακτικού τουρισμού που προσελκύει ανθρώπους με ειδικά αθλητικά ενδιαφέροντα. Για πολλά χρόνια, ήταν ο κοιμώμενος αθλητισμός και ευτυχώς οι αθλητικές δραστηριότητες που λαμβάνουν χώρα στην Περιφέρεια συμβάλλουν στην ενδυνάμωση της βιωσιμότητας όλων των εμπλεκόμενων επιχειρήσεων. Πρόκειται για ανάπτυξη μιας αμφίδρομης σχέσης αθλητιμού και τουρισμού. Οι αρχές της χώρας αντιλαμβάνονται την αξία του αθλητισμού ως μέσου σύσφιξης των μεταξύ τους σχέσεων. Είναι όμως μια κερδοφόρα επιχείρηση που προσφέρει πολλές ευκαιρίες ανάπτυξης σε όλους τους τομείς. Καταλαμβάνει κύρια θέση στη στρατηγική των χωρών και στην Ελλάδα είναι ιδιαίτερα ανεπτυγμένη, γιατί υπάρχει αθλητική παιδεία και αγάπη των Ελλήνων για τον αθλητισμό. Η αθλητική παράδοση της χώρας μας αποτελεί βάση για την παγκόσμια αθλητική ιστορία. Η αυθεντικότητα, τα ιστορικά μνημεία, η φιλοσοφία που πρεσβεύουν οι αγώνες, η κληρονομιά είναι στοιχεία που μπορουμε να προσδώσουμε στο προϊόν μας και να το εμπλουτισουμε. Η αφθονία σε καλλιτέχνες και δρώμενα πολιτισμού σε συνδυασμό με τα νησιά και τα βουνά μας, αποτελούν πρόσφορο έδαφος για κάθε δραστηριότητα.

Περισσότερα άρθρα

11/03/2024
Το Διοικητικό Συμβούλιο του Πανελληνίου Συνδέσμου Αθλητικού Τύπου εκφράζει τη βαθιά του θλίψη για…