Θερμής αποδοχής έτυχε ο Λευτέρης Πετρούνιας από τους συμετέχοντες του Θερινού Σχολείου του ΠΣΑΤ. Ο χρυσός Ολυμπιονίκης της ενόργανης γυμναστικής του Ρίο ντε Τζανέιρο ήταν ομιλητής το απόγευμα της 2ης ημέρας και απάντησε με ενθουσιασμό στις ερωτήσεις που του έθεσαν δημοσιογράφοι, εισηγητές και σπουδαστές δημοσιογραφίας.
Μεταξύ των άλλων είπε «Σε αυτούς τους Ολυμπιακούς ήμουν πιο έτοιμος από ποτέ. Ένιωσα πίεση από τις ευχές του κόσμου σίγουρα, αλλά αποτέλεσαν ώθηση. Και το 2015 ένιωθα και ήμουν φαβορί και η στήριξη του κόσμου οδήγησε σε αυτή την επιτυχία».
Για την πρώτη του δήλωση που αφορούσε στην Ελλάδα: «Η πρώτη μου δήλωση μετά το μετάλλιο ήταν για την Ελλάδα. Για τη χώρα μου και τους ανθρώπους της. Οσο πιο πολύ ταξιδεύω, τόσο πιο πολύ αγαπάω τη χώρα μου. Δεν νομίζω πως μπορεί κανείς να βρει τις ομορφιές της Ελλάδας. Θα παραμείνουμε όλοι αισιόδοξοι παρά το ότι η κατάσταση είναι δύσκολη».
Για το πώς θα διαχειριστεί τη δόξα: «Η επιτυχία για έναν αθλητή είναι και να μείνει στην κορυφή. Απολαμβάνω την αναγνώριση. Μπορεί να υπάρχουν στιγμές που θέλει κάποιος να ηρεμήσει… αλλά είναι από αγάπη και δεν υπάρχει λόγος να πεις όχι σε μια φωτογραφία. Είναι πολύ όμορφο».
Αναφορικά στους μελλοντικούς στόχους του: «Με το ίδιο πείσμα, τον ίδιο τρόπο θα συνεχίσω. Για εμένα και για το πώς νιώθω το σώμα μου και την όρεξή μου, τώρα ξεκινάω».
Σχετικά με τη μικρή κάλυψη των ερασιτεχνικών αθλημάτων: «Η διαφορά μας κι εμένα και του Κώστα (σ.σ. Φιλιππίδης) είναι ότι αυτό που κάνουμε είναι ερασιτεχνικός αθλητισμός. Θα ήθελα να υπάρχει περισσότερη στήριξη και αναγνώριση πριν φτάσουμε στο χρυσό μετάλλιο. Η ενόργανη και ο στίβος είναι η μητέρα όλων των αθλημάτων. Τελειώνοντας την ενασχόληση και στη γυμναστική και στο στίβο, να μπορείς να πατήσεις στα πόδια σου στην κοινωνία, δυνατός και στο σώμα και στο νου».
Για το γεγονός πως οι αθλητικοί δημοσιογράφοι ασχολούνται με έναν αθλητή μόνο μετά από επιτυχίες είπε: «Δεν θεωρώ πως οι δημοσιογράφοι έκαναν κάποιο λάθος. Απλά έπεσαν πάνω στο μετάλλιο στο αεροδρόμιο μετά τους Ολυμπιακούς. Το να είσαι 5ος στον κόσμο ή στην Ευρώπη δεν είναι λίγο. Έχω φύγει πολλές φορές από την άλλη πόρτα στο αεροδρόμιο. Πρέπει να το διαχειριστείς εσύ ο ίδιος. Ο Βλάσης Μάρας είναι 5 φορές πρωταθλητής Ευρώπης, 4 φορές παγκόσμιος πρωταθλητής. Είναι ένας άνθρωπος που θα έπρεπε να πέφτουν πάνω του να καταλάβουν γιατί δεν κέρδισε. Σε αυτό είμαι σίγουρος πως μπορώ να εκπροσωπήσω όλους τους αθλητές στην Ελλάδα».
Τον έχει πλησιάσει κανείς για φαρμακοδιέγερση; «Όχι. Κάνουμε ένα άθλημα που κάνεις προπόνηση 5-6 ώρες από την ηλικία των 5 χρονών. Μπορώ να σας βεβαιώσω πως στην Ελλάδα δεν υπάρχει ούτε hanzaplast στο γυμναστήριο. Η δική μου οικογένεια με έκανε να φοβάμαι κάτι τέτοιο. Δεν νομίζω πως, αν ένα παιδί προέρχεται από οικογένεια που τον ενημερώνει, θα το πράξει. Δεν έχω ακούσει για φαρμακοδιέγερση σε νεαρές ηλικίες».
Για την επιστροφή του στην Αρχαία Ολυμπία: «Σίγουρα είμαι συνδεδεμένος με την πόλη της Αρχαίας Ολυμπίας. Μία από τις πιο όμορφες στιγμές της ζωής μου ανήκει εδώ, αφού ήμουν ο πρώτος λαμπαδηδρόμος. Είναι ένα ανεπανάληπτο συναίσθημα να είσαι ο πρώτος λαμπαδηδρόμος. Ξέρω πως δεν γίνεται να είσαι δεύτερη φορά, αλλά θα είμαι εδώ κοντά στον επόμενο».Για την εξοικείωσή του με τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης: «Ολο το μέλλον είναι το διαδικτυακό μάρκετινγκ. Ο Φελπς είναι ένα παράδειγμα του διαδικτυακού μάρκετινγκ, γιατί προωθεί όλους τους σπόνσορές του και κρατά και ένα προσωπικό προφίλ για τον κόσμοΠάνω από μισό εκατ. κόσμο προσέλκυσαν κάποιες δημοσιεύσεις μου. Το μέλλον είναι το διαδικτυακό μάρκετινγκ».
Η 2η ημέρα του Θερινού Σχολείου (Παρασκευή 7 Οκτωβρίου) άρχισε με την εισήγηση του Καθηγητή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Ανδρέα Βέγλη για «Τα Social Media στην Αθλητική Δημοσιογραφία: Ευκαιρίες και Προβλήματα». Ο κ. Βέγλης επισήμανε τα προβλήματα που ενσκήπτουν για έναν δημοσιογράφο, την εποχή των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης, με κυριότερα τη δυσκολία επιβεβαίωσης της πηγής μιας είδησης, το ακατάλληλο ή παράνομο περιεχόμενο, τον τεράστιο όγκο πληροφοριών στα κοινωνικά μέσα, ακόμη και τα νομικά θέματα ιδιοκτησίας πνευματικών δικαιωμάτων. Στο τέλος, πρότεινε στους συμμετέχοντες του 3ου Θερινού Σχολείου του ΠΣΑΤ, συγκεκριμένες ιστοσελίδες, οι οποίες επιτρέπουν την επαλήθευση ή διάψευση της πηγής, του χρόνου ή της τοποθεσίας μιας είδησης, με στόχο την αποφυγή μετάδοσης ψευδούς πληροφορίας.
Στη συνέχεια, στο βήμα ανέβηκε ο Νίκος Λέανδρος, Καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου για την εισήγησή του με τίτλο «Αθλητισμός και Ανάπτυξη. Βασική στρατηγική επιλογή και ευκαιρία για τη χώρα μας». Ο κ. Λέανδρος εξήγησε στους μετέχοντες ότι το οργανωμένο παιχνίδι και οι αγώνες είναι ένα μοναδικό και καθοριστικό δημιούργημα του ανθρώπινου πολιτισμού. Ως συνέπεια, συχνά ακολουθεί και η εμπορευματοποίηση και διαφθορά στο παιχνίδι. Τα παιχνίδια και ο αθλητισμός μπορεί να αποτελούν μέρος του προβλήματος εάν συμβάλλουν σε ενίσχυση της εμπορευματοποίησης, της διαφθοράς και των συγκρούσεων ή το αντίθετο να ενισχύουν τη δημιουργικότητα, τη συλλογική προσπάθεια και την αυτογνωσία εξυπηρετώντας ζωτικές ανθρώπινες ανάγκες. Ο καθηγητής υπογράμμισε την ευθύνη των δημοσιογράφων, των πανεπιστημίων και της οικογένειας στην ανάπτυξη και τη βελτίωση της κοινωνίας. Τόνισε δε, καταλήγοντας, ότι η Ελλάδα έχει εκπληκτική θέση, χώρους, γεγονότα και οφείλουμε όλοι να τα αξιοποιήσουμε για την αθλητική εκπαίδευση της χώρας και την ανάπτυξη των ικανοτήτων των πολιτών.
Ακολούθησε η ομιλία με θέμα «Ανατομία της κρίσης στον Αθλητικό Τύπο, Προοπτικές και Προκλήσεις », από την Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου της Πελοποννήσου και Πρόεδρο του ΕΤΑΠ ΜΜΕ, Γιώτα Αντωνοπούλου. Η κα Αντωνοπούλου αναφέρθηκε στον μεγάλο αριθμό των εφημερίδων στην Ελλάδα και στην πτώση των πωλήσεων των φύλλων τους, τονίζοντας ότι το ελληνικό αναγνωστικό κοινό δεν έχει στενή σχέση με την εφημερίδα. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, το ποσό του οικογενειακού προγραμματισμού, που προορίζεται για πολιτισμικά αγαθά, κατευθύνεται σε βιβλία και όχι σε εφημερίδες. Το διαδίκτυο αλλά και η έλλειψη χρημάτων είναι ορισμένες από τις απαντήσεις, στην ερώτηση «Γιατί δεν αγοράζετε εφημερίδες;», ωστόσο και το αναγνωστικό κοινό των εφημερίδων δεν δείχνει ιδιαίτερα ικανοποιημένο, επισημαίνοντας την ανάγκη για μεγαλύτερη αξιοπιστία και αντικειμενικότητα. Ολοκληρώνοντας, η κα Αντωνοπούλου εξέφρασε την πεποίθηση ότι το έντυπο πρέπει να στηριχθεί, γιατί αυτό συνεχίζει να κρατά ακόμη τις ιδιωτικές επιχειρήσεις.
Οι εισηγήσεις του πρωινού της δεύτερης μέρας «έκλεισαν» με την ομιλία του Επί Τιμή Προέδρου του ΠΣΑΤ, Γιάννη Θεοδωρακόπουλου με τίτλο “Μετά το Ρίο τι; Ο ρόλος α) των Δημοσιογράφων β) της Τοπικής Αυτοδιοίκησης γ) των Πρωταθλητών». Ο κ.Θεοδωρακόπουλος μίλησε για την επόμενη ημέρα των Ολυμπιακών Αγώνων τόσο για τους αθλητές όσο και για την τοπική αυτοδιοίκηση. Οι αθλητές από την πλευρά τους πρέπει να διαχειριστούν την επιτυχία τους με τέτοιο τρόπο ώστε να αποτελέσουν πρότυπο για τα παιδιά.Χρέος της τοπικής αυτοδιοίκησης από την άλλη ειναι να κατασκευαστούν εγκαταστάσεις για τα παιδιά της τοπικής κοινωνίας και όχι για τους πρωταθλητές. Οι αθλητικοί συντάκτες οφείλουν να ακούσουν τη φωνή της μητέρας του Λευτέρη Πετρούνια, να ενδιαφερθούν δηλαδή και για τους αθλητές που δεν κατέκτησαν μετάλλιο ή θέση, γιατί και αυτοί μόχθησαν με πολύωρες και επίπονες προπονήσεις.Κλείνοντας, ο Επί Τιμή Πρόεδρος του ΠΣΑΤ επισήμανε την ανάγκη οι Ολυμπιακοί Αγώνες να είναι Αγώνες των αθλητών και όχι των εταιριών.
Το απόγευμα της Παρασκευής 7 Οκτωβρίου, ο Σταύρος Μαρκουλάκης, μετέχων του 1ου Θερινού Σχολείου του ΠΣΑΤ, στην Αρχαία Ολυμπία και δημοσιογράφος, πλέον, στη Goal News, παρουσίασε στους μετέχοντες του Σχολείου, την πτυχιακή του εργασία με τίτλο «Ο Αθλητισμός ως εργαλείο οικονομικής ανάπτυξης» του Τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου Πανεπιστημίου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών.
Στη συνέχεια, η Ασπασία Βελονάκη, Δημοσιογράφος του ΑΠΕ και Μέλος του Συνδέσμου, παρουσίασε τη διπλωματική της εργασία με θέμα «Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης και Αθλητική Δημοσιογραφία: Η περίπτωση της Ελλάδας», του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών «Επικοινωνία και ΜΜΕ», Κατεύθυνση «Δημοσιογραφία και Νέα Μέσα» του Τμήματος «Επικοινωνία και ΜΜΕ» του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.
- Ο ΠΣΑΤ ευχαριστεί τον Μέγα Χορηγό Stoiximan.gr, την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας και τους χορηγούς επικοινωνίας ΑΠΕ-ΜΠΕ και ΕΡΑ ΣΠΟΡ για την πολύτιμη στήριξή τους στη διοργάνωση του Θερινού Σχολείου.
- Φωτογραφίες: Βασίλης Κουτρουμάνος