Παγκόσμιο Κορασίδων (θέσεις 9-16): Σλοβενία-Ελλάδα:1-3

Παγκόσμιο Κορασίδων (θέσεις 9-16): Σλοβενία-Ελλάδα:1-3

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest

Ταϊλάνδη: Αποστολή ΠΣΑΤ (Π. Κουμάνταρος)

Παγκόσμιο Κορασίδων (θέσεις 9-16): Σλοβενία-Ελλάδα 1-3

Θέση στις 12 καλύτερες ομάδες του πλανήτη εξασφάλισε η Εθνική ομάδα στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Ταϊλάνδης, επικρατώντας της Σλοβενίας με 3-1 σε αναμέτρηση για τις θέσεις 9-16. Αύριο το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα θα αντιμετωπίσει την παγκόσμια πρωταθλήτρια το 2011, Τουρκία, για μια θέση στην πρώτη δεκάδα (θέσεις 9-12).

Τα σετ (πρώτη αναφέρεται η τυπικά γηπεδούχος): 19-25, 26-24, 19-25, 18-25

Απέναντι στην καλή… πελάτη Σλοβενία, την οποία η ελληνική ομάδα έχει νικήσει τρεις συνεχείς φορές, εκ των οποίων δύο στο τελευταίο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, η Εθνική ξεκίνησε με καλά σερβίς της Γκουντιμένκο, που απέφεραν μια διαφορά 4 πόντων (5-1). Οι Σλοβένες αντέδρασαν, μείωσαν, αλλά οι διεθνείς με τις Βασιλαντωνάκη, Στράντζαλη και Ψωμά να τελειώνουν όλες τις επιθέσεις διατηρούσαν σταθερό προβάδισμα (13-10, 19-15, 21-16). Το μπλοκ πήγαινε επίσης καλά κι έτσι το πρώτο σετ έληξε απολύτως φυσιολογικά με 25-19.

Η Ελλάδα έβαζε δύσκολα προβλήματα στις Σλοβένες από το «1», αλλά στη φάση του έκτου αντίπαλου πόντου (5-6) η Βασιλαντωνάκη είχε μια πτώση και αποσύρθηκε στον πάγκο για να της δεθεί το πόδι. Αυτό επηρέασε, όπως ήταν λογικό, την αποτελεσματικότητα της επίθεσης.

Χωρίς πολλούς εύκολους πόντους πια, η αντίπαλη ομάδα προηγήθηκε 14-11 και 16-13, αλλά στο 14-16 η διαγώνια της Εθνικής και του Παναθηναϊκού ξαναμπήκε στο παιχνίδι. Η πανύψηλη Ελληνίδα πήρε μάλιστα τον 18ο πόντο σε ένα σερί 6-0 που έτρεξαν οι διεθνείς και μετέτρεψαν το 13-16 σε 19-16, όμως η διαφορά δεν προφυλάχθηκε και η Σλοβενία ισοφάρισε, κερδίζοντας το δεύτερο σετ με 26-24.

Το 8-3 υπέρ της Εθνικής έγινε γρήγορα 10-10, καθώς το ποσοστό στην επίθεση είχε πέσει, όμως το σερβίς δυσκόλεψε εκ νέου και η Ελλάδα ξαναπέρασε με τέσσερις πόντους (16-12, 20-16), για να φτάσει άνετα και χωρίς πίεση στο 25-19 και το 2-1.

Το αρχικό 0-3 των Σλοβένων στο 4ο σετ δεν προβλημάτισε τις Ελληνίδες, που μειώνοντας τα λάθη και διατηρώντας την πίεσή τους στην αντίπαλη υποδοχή έφτασαν στο πρώτο τεχνικό τάιμ προηγούμενες 8-5. Με σταθερά καλή απόδοση πια, οι διεθνείς δεν έδιναν δικαίωμα στις Σλοβένες. Το σκορ έφτασε στο 18-15, τα σερβίς της Παπαδοπούλου ανέβασαν τη διαφορά (21-15) και η… σεμνή τελετή έλαβε τέλος με «αυτοκρατορική» επίθεση της Βασιλαντωνάκη  και άουτ της Κόρονετς.

ΣΛΟΒΕΝΙΑ: Μόρι 1, Μάρκοβιτς 10, Μίχεβτς 6, Πίνταρ 13, Σκούκα 12, Σόμποτσαν 5, Πάχορ (λίμπερο), Κόρονετς, Μιχάλενιτς 2, Ζντοβτς 2.

ΕΛΛΑΔΑ: Βασιλαντωνάκη 20, Χαμπηλομάτη 5, Ψωμά 13, Κωνσταντινίδου 3, Στράντζαλη 25, Γκουντιμένκο 13, Κοκκινάκη (λίμπερο), Σωτηρίου 1, Παπαδοπούλου.

Δηλώσεις Καλμαζίδη, Φλώρου

Δικαιωμένοι αισθάνονταν μετά τον αγώνα με τη Σλοβενία οι δύο ομοσπονδιακοί τεχνικοί, αφού τόσο ο Γιάννης Καλμαζίδης όσο και ο Δημήτρης Φλώρος υπογράμμισαν ότι ήταν μια νίκη που την άξιζε πέρα για πέρα η Εθνική. Από εκεί και πέρα, οι Έλληνες τεχνικοί άφησαν ήδη πίσω τους το παιχνίδι με τις Σλοβένες, καθώς μέσα σε λίγες ώρες πρέπει να προετοιμάσουν εκείνο που έπεται, δηλαδή τον αυριανό αγώνα με την Τουρκία (14:00 ώρα Ελλάδας).

«Σήμερα παίξαμε κοντά στις δυνατότητές μας. Κάναμε καλό παιχνίδι και αν δεν υπήρχαν δύο ανάποδα σφυρίγματα στο 2ο σετ, θα είχαμε τελειώσει με 3-0. Εν πάση περιπτώσει, αυτό δεν μπορούσε να μας σταματήσει. Ήμασταν καλύτεροι και νικήσαμε δίκαια» είπε ο τεχνικός των Κορασίδων, κ. Φλώρος.

«Η Σλοβενία είναι μια ομάδα που την ξέρουμε πάρα πολύ καλά. Την κερδίσαμε δύο φορές στο Πανευρωπαϊκό, δεν είχαν μυστικά από μας. Τώρα βλέπουμε τον αυριανό αγώνα με την Τουρκία. Είναι ένα συγκρότημα που δεν έχει σχέση με εκείνο που κατάκτησε το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα το 2011, αλλά δεν παύει να είναι μια σκληρή ομάδα και θα γίνει πολύ δυνατός αγώνας. Τον τελευταίο καιρό μας είχαν νικήσει δύο φορές, εμείς μία οπότε περιμένουμε. Σήμερα κερδίσαμε τέσσερις θέσεις, αύριο θέλουμε να προσθέσουμε άλλες δύο» πρόσθεσε ο Μακεδόνας τεχνικός, εννοώντας ότι αν η Ελλάδα νικήσει, θα παίξει για τις θέσεις 9-10 ενώ στην αντίθετη περίπτωση για τις θέσεις 11-12.

Από την πλευρά του ο εκλέκτορας της Εθνικής Γυναικών, Γιάννης Καλμαζίδης, αναφέρθηκε στο χθεσινοβραδινό μίτινγκ της ομάδας, η οποία συγκεντρώθηκε σε αίθουσα του ξενοδοχείου, άπαντες βρέθηκαν ενώπιοι ενωπίοις και τα αποτελέσματα φάνηκαν σήμερα.

«Ήταν πολύ χρήσιμη, πολύ ουσιαστική και εποικοδομητική αυτή η συνάντηση. Θελήσαμε να αποφορτίσουμε τα κορίτσια, να μάθουμε τι τα προβληματίζει, τι σκέφτονται, να μιλήσουν μεταξύ τους, να τα βοηθήσουμε να αποβάλλουν το άγχος τους. Αυτό φάνηκε σήμερα ξεκάθαρα στο γήπεδο, αφού η ομάδα ΄΄λύθηκε΄΄ και έπαιξε το βόλεϊ που μπορεί, αν και υπάρχουν δυνατότητες για ακόμη καλύτερα».

Ο στόχος της 10άδας παραμένει ισχυρό κίνητρο για το προπονητικό επιτελείο, καθώς όπως επισημαίνει ο κ. Καλμαζίδης «σε επίπεδο γυναικείου βόλεϊ δεν έχουμε τη χαρά να φτάνουμε σε τέτοια πλασαρίσματα σε παγκόσμια πρωταθλήματα. Εξάλλου, σε κάθε αγώνα παίζουμε για να νικήσουμε, όποιος και να είναι ο αντίπαλος και το ίδιο θα κάνουμε αύριο με την Τουρκία».

Παρακολουθώντας μαζί με την υπόλοιπη ομάδα το τάι μπρέικ του αγώνα της Σερβίας με το Περού, οι αθλήτριες και το προπονητικό επιτελείο μελαγχόλησαν, αφού συνειδητοποίησαν ότι στη θέση των «πλάβι» θα μπορούσε βρίσκεται η ελληνική ομάδα. Το παραδέχθηκε άλλωστε εμμέσως ο κ. Καλμαζίδης, όταν ερωτηθείς για τη γεύση που του άφησε ο χθεσινός αγώνας, απάντησε: «Σίγουρα πικρή,  γιατί φτάσαμε κοντά σε μια μεγάλη νίκη. Η Σερβία δεν ήταν μακριά από εμάς ως ομάδα, το αντίθετο. Ξέρετε, όμως, ο αθλητισμός δίκαιος, καθώς στο τέλος νικάει σχεδόν πάντοτε η καλύτερη ομάδα».

Δηλώσεις

Τα χαμόγελα επέστρεψαν εκ νέου στα πρόσωπα των κοριτσιών της Εθνικής ομάδας ύστερα από τη νίκη επί της Σλοβενίας, που συνδυάστηκε με πολύ καλή εμφάνιση, την καλύτερή τους μετά τον αγώνα με την Αργεντινή.

Μοναδική «κακή» στιγμή της αναμέτρησης ο τραυματισμός της Ανθής Βασιλαντωνάκη. Η «κολόνα» της Εθνικής ομάδας και του Παναθηναϊκού, που ας σημειωθεί ότι είναι πρώτη (μαζί με Ροντρίγκεζ και Γιαναγκίτα) στους άσους (15) και 6η σκόρερ της διοργάνωσης (102 πόντοι), γλίστρησε σε σημείο του τερέν που υπήρχε ιδρώτας, αποσύρθηκε προσωρινά αλλά έδεσε το πόδι της και συνέχισε. Η κατάσταση της Ανθής θα επανεκτιμηθεί λεπτομερέστερα το πρωί, αν και λίγες ώρες μετά το παιχνίδι η διεθνής αθλήτρια δεν αισθανόταν ενοχλήσεις.

Αναφορικά με τον αγώνα εναντίον της Σλοβενίας, η Αλεξάνδρα Ψωμά εστίασε στην κόντρα με τη συγκεκριμένη αντίπαλο, που διαρκεί από τον περασμένο Μάρτιο. «Μαζί τους είχαμε μια ανταγωνιστικότητα από το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, αλλά τις νικούσαμε πάντοτε. Σήμερα δείξαμε ότι είμαστε ανώτερη ομάδα από αυτές», είπε.

«Τώρα πάμε για το επόμενο ματς, που θα είναι κι αυτό πολύ δύσκολο. Στο Βαλκανικό είχαμε ανταγωνισμό και με την Τουρκία. Έχουν καλές παίκτριες, παίζουν τόσο από το κέντρο όσο και από τις άκρες, αλλά θα δούμε… Χθες είχαμε μια συζήτηση με τον κόουτς και μας βοήθησε πολύ, είπαμε κάποια πράγματα μεταξύ μας, τα ξεκαθαρίσαμε και όλα εντάξει», συμπλήρωσε.

Η Λαμπρινή Κωνσταντινίδου, από την πλευρά της, τόνισε: «Κάναμε μια πάρα πολύ καλή εμφάνιση και φτάσαμε το ΄΄τρία στα τρία΄΄ απέναντι στη Σλοβενία, πιο εύκολα αυτή τη φορά. Το θέλαμε πολύ αυτό το παιχνίδι, έγινε λεπτομερής ανάλυση στο βίντεο, παίξαμε καλά στην άμυνα και το μπλοκ και το πήραμε. Αυτή η νίκη μας ανεβάζει την ψυχολογία ενόψει Τουρκίας αύριο, γιατί είναι σκληρή αντίπαλος. Δεν έχουμε συναντήσει ξανά την πασαδόρο τους, δεν ήταν ούτε στο Βαλκανικό, ενώ έχουν πάρει στην αποστολή άλλη μια ακραία που δεν ξέρουμε».

Η Όλγα Στράντζαλη εστίασε στην ψυχολογική ανάταση που δίνει η επιτυχία απέναντι στις Σλοβένες. «Τη χρειαζόμασταν αυτή τη νίκη για λόγους ψυχολογίας, γιατί μετά την ήττα από τη Σερβία είχαμε ΄΄πέσει΄΄ ψυχολογικά. Μιλήσαμε χθες βράδυ με τον κόουτς, προσπάθησε να μας τονώσει το ηθικό και αυτό βοήθησε σε αυτό που βγάλαμε σήμερα στο γήπεδο. Ήταν πολύ σημαντικό παιχνίδι, αφού η νίκη μας ανέβασε αμέσως 4 θέσεις ψηλότερα. Την Τουρκία την έχουμε παίξει αρκετές φορές τον τελευταίο καιρό», είπε.

Η ακραία του Ηρακλή, πάντως, ακόμη δεν έχει εξοβελίσει από το νου της τη μεγάλη χαμένη ευκαιρία για είσοδο στα προημιτελικά, απέναντι στη Σερβία: «Δεν θα στεναχωριόμασταν αν ξέραμε ότι χάσαμε από μια καλύτερη ομάδα, τη συγκεκριμένη όμως μπορούσαμε να τη νικήσουμε. Αυτό είναι που μας στεναχωρεί και αυτή η πικρία μας μένει. Συνεχίζουμε όμως και πάμε για ό,τι καλύτερο στις θέσεις που έχουν απομείνει».

Πολύ καλή εμφάνιση σε μια ομάδα χωρίς υστερήσαντες και από την κεντρική μπλοκέρ της Εθνικής, Ιωάννα Γκουντιμένκο, την καλύτερή της μέχρι σήμερα στη διοργάνωση, καθώς η συνεισφορά της στη νίκη ήταν 13 πόντοι, εκ των οποίων 7 από μπλοκ και 3 από άσους.

«Περιορίσαμε τα λάθη αυτή τη φορά και νικήσαμε άνετα. Η χθεσινή συνάντηση με τους κόουτς μας ωφέλησε πολύ. Κάθε επαφή που έχουμε μαζί τους μας ηρεμεί, όπως φάνηκε άλλωστε σήμερα από την απόδοσή μας στο γήπεδο. Δώσαμε τον καλύτερο εαυτό μας και δείξαμε μια πάρα πολύ οργανωμένη και δυνατή ομάδα, οπότε ήταν εύκολη η νίκη μας. Αύριο με την Τουρκία ελπίζουμε και θα προσπαθήσουμε για το καλύτερο», δήλωσε η αθλήτρια του Ηρακλή Κηφισιάς.

Η Ελένη Σουπιώνη, από την πλευρά της, παραδέχθηκε ότι η σημερινή «ήταν μια καταπληκτική εμφάνιση. Τα κορίτσια τα έδωσαν όλα για να νικήσουμε. Χαρήκαμε πολύ αυτή την επιτυχία και βλέπουμε το αυριανό ματς, προκειμένου να πάρουμε την καλύτερη δυνατή θέση, με πολύ προσπάθεια βέβαια. Είμαστε πολύ περήφανες που έχουμε εξασφαλισμένη μια θέση στη 12άδα».

 

 

Περισσότερα άρθρα

11/03/2024
Το Διοικητικό Συμβούλιο του Πανελληνίου Συνδέσμου Αθλητικού Τύπου εκφράζει τη βαθιά του θλίψη για…