Προκριματικά Παγκοσμίου Βόλεϊ Γυναικών

Προκριματικά Παγκοσμίου Βόλεϊ Γυναικών

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest

Αποστολή ΠΣΑΤ Ολλανδία: Φώτης Γαλούσης

Τρίτη ήττα παρά τη μεγάλη προσπάθεια , Με 3-1 σετ από την Βουλγαρία – Καθοριστικά λάθη του διαιτητή στο φινάλε του 1ου σετ

Παρά τη μεγάλη προσπάθεια, η εθνική μας ομάδα δεν τα κατάφερε στον τρίτο της αγώνα στον προκριματικό γύρο του παγκοσμίου πρωταθλήματος που διεξάγεται στο Ρόττερνταμ. Η Ελλάδα ηττήθηκε με 3-1 σετ από τον Βουλγαρία, κάνοντας την καλύτερη μέχρι τώρα εμφάνισή της στο τουρνουά. Το ματς θα μπορούσε να έχει διαφορετική εξέλιξη εάν στο πρώτο σετ που οι αντίπαλες  κέρδισαν 26-24, ο διαιτητής δεν είχε δύο κακές αποφάσεις  στους τελευταίους πόντους. Με 25-21 κέρδισαν τα κορίτσια του Γ. Ορφανού το δεύτερο σετ, στοίχισαν τα αρκετά χαμένα σέρβις στο τρίτο (21-25), ενώ στο τέταρτο η Βουλγαρία πήρε καλή διαφορά μετά το πρώτο τεχνικό τάιμ άουτ, που διατήρησε κι αύξησε στο τέλος.

 

Το παιχνίδι ξεκίνησε με δύο πόντους για την ελληνική ομάδα, με την Μερτέκη κι άστοχη επίθεση των Βουλγάρων, γρήγορα όμως το μικρό προβάδισμα χάθηκε με άσσο της Ντιμίτροβα. Η Χαντάβα με ωραίο καρφί ισοφάρισε 4-4, ενώ στο τεχνικό τάιμ άουτ η Ελλάδα προηγήθηκε 8-5 χάρη σε δύο σερί άσσους της Ανθής Βασιλαντωνάκη. Στο +4 με δύο πετυχημένες επιθέσεις από την Χαντάβα και πολύ καλές άμυνες από τις παίκτριες του Γιάννη Ορφανού (6-10) αλλά οι Βουλγάρες πήραν τέσσερις διαδοχικούς πόντους και ισοφάρισαν, παίρνοντας επίσης κεφάλι στο σκορ με 14-11.Η Βασιλαντωνάκη είχε ωραίο καρφί στην ευθεία και απάντησε η Ντιμίτροβα σε πρώτο χρόνο, για το 16-14 υπέρ της Βουλγαρίας στο δεύτερο τεχνικό τάιμ άουτ. Η Μερτέκη μείωσε 19-18, ακολούθησαν δύο πόντοι για την Βουλγαρία και τρία σερί καρφιά της Βασιλαντωνάκη (22-21). Με μια άστοχη επίθεση από τις αντιπάλους κι ένας άσσος της Γιώτα, η Ελλάδα πέρασε μπροστά 23-22 σε ένα καθοριστικό σημείο του πρώτου σετ. Ο διαιτητής έδωσε μεταφορά της μπάλας στην Βασιλαντωνάκη (24-23) και η Χαντάβα με εξαιρετική επίθεση έφερε το ματς στα ίσια. Το πρώτο σετ το κέρδισε η Βουλγαρία με 26-24, με μπλοκ στην Χαντάβα κι ενώ στην προηγούμενη φάση, πόντο, δεν δόθηκε μεταφορά της μπάλας σε παίκτρια της Βουλγαρίας. Δύο καθοριστικές αποφάσεις του ρέφερι που επηρέασαν σημαντικά την εξέλιξη του σετ.

 

Στο δεύτερο σετ, φοβερή εκκίνηση για τις διεθνείς μας με 5-0 όταν η Παπαφωτίου ήταν στο σέρβις. Η Βουλγαρία πήρε τον πρώτο της πόντο σε μια εντυπωσιακή φάση που οι Ελληνίδες είχαν τρία μπλοκ αλλά το τέταρτο ήταν άουτ. Με καρφί της Χαντάβα και άσσο από την Γιώτα, το σκορ έγινε 8-2, αλλά γρήγορα το σημαντικό προβάδισμα εξανεμίστηκε (9-7). Η Παπαφωτίου με έξυπνη επίθεση αιφνιδίασε κάνοντας το 11-9, η ίδια παίκτρια σταμάτησε στη συνέχεια την Πάσκοβα με μπλοκ και η Γιώτα σε πρώτο χρόνο το 14-10. Τέσσερις σερί πόντοι για τη Βουλγαρία με την Ντάντσεβα στο σέρβις. Στο δεύτερο τεχνικό τάιμ άουτ η Βουλγαρία προηγήθηκε για πρώτη φορά στο δεύτερο σετ με 16-15, αλλά η απάντηση ήταν άμεση και μάλιστα διπλή (17-16). Με καρφί και άσσο από την Βασιλαντωνάκη, το σκορ διαμορφώθηκε 19-18, μετά 20-18 με άστοχο πλασέ της Στογιάνοβα και 21-18 με καρφί της Χαντάβα. Με ωραίο πλασέ της Βασιλαντωνάκη στο πίσω μέρος του τερέν έγινε το 23-21 και σετ-πόιντ που κέρδισε με μπλοκ-άουτ η ίδια παίκτρια. Η Γιώτα έδωσε τον 25ο πόντο και το πρώτο σετ της Ελλάδος στη διοργάνωση της Ολλανδίας.

 

Στο τρίτο σετ, η Βασιλαντωνάκη δεν τα κατάφερε στις δύο πρώτες της επιθέσεις, με μπλοκ-άουτ έγινε το 3-0, με άσσο της Κιτίποβα το 4-0 και με καρφί της Ντάντσεβα αυξήθηκε το σερί, που σταμάτησε η Μερτέκη. Η Ελλάδα μείωσε 6-3 αλλά ακολούθησαν δύο πόντοι από την Ντάντσεβα, ο δεύτερος με άσσο. Με καρφί της Μερτέκη στην ευθεία έγινε το 12-9 και με μονό μπλοκ της Γιώτα το 12-10. Η Βουλγαρία προηγήθηκε 16-14 σε ένα σημείο που η ελληνική ομάδα είχε τρία συνεχόμενα άστοχα σέρβις κι ακολούθησε και τέταρτο για να γίνει το 18-16.  Με τέσσερις διαδοχικούς πόντους, η Βουλγαρία έφθασε στο +7  (23-16) αλλά ένα ξέσπασμα των διεθνών μας διαμόρφωσε το 23-20. Με μπλοκ-άουτ η Ντιμίτροβα έκανε το 24-20, μείωσε η Γιώτα και το σετ έληξε 25-21 ύστερα από πετυχημένη επίθεση της Πάσκοβα.

 

Με διπλό μπλοκ από Βασιλαντωνάκη-Γιώτα έγινε η ισοφάριση σε 2-2, στο τέταρτο σετ, με την Βουλγαρία να διατηρεί μικρό προβάδισμα πριν η Εμμανουηλίδου με άσσο κάνει το 6-6. Στο τεχνικό τάιμ άουτ το σκορ ήταν 8-7 υπέρ της βουλγάρικης ομάδας, συνεχίστηκε έτσι το ματς, μέχρι οι αντίπαλες να κάνουν σερί 4-0 και να προηγηθούν 14-10. Ένα μπλοκ της Παπαφωτίου μείωσε αλλά η Στογιάνοβα είχε την απάντηση. 16-12 στο δεύτερο τεχνικό τάιμ άουτ και 19-13 όταν ο Γιάννης Ορφανός κάλεσε τις αθλήτριές του στον πάγκο για οδηγίες. Η διαφορά έφθασε μέχρι τους οκτώ και το σετ κρίθηκε 25-17.

 

*** Στα αξιοπερίεργα της αναμέτρησης το γεγονός πως ο υπεύθυνος για τη μουσική στο Topsportcentrum έδωσε μια ευχάριστη, διαφορετική, νότα με το «Ξημερώματα» του Κωνσταντίνου Αργυρού στην προθέρμανση και ύστερα από κερδισμένους πόντους της ομάδος μας, ξεσηκώνοντας τα κορίτσια του Γιάννη Ορφανού και τους Ολλανδούς φιλάθλους!

 

Τα σετ: 3-1 (26-24, 21-25, 25-21, 25-17)

ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ (Ντιμιτρόφ): Ντιμίτροβα 16 (12/18 επ, 2 άσσοι, 2 μπλοκ), Πάσκοβα 19 (16/31 επ, 1 άσσος, 2 μπλοκ), Κιτίποβα 5 (1/2 επ, 2 άσσοι, 2 μπλοκ), Γιανέβα 14 (14/42 επ, 28% υπ – 28% άριστες), Ντάντσεβα 8 (5/10 επ, 2 άσσοι, 1 μπλοκ), Ντιμίτροβα Γκ 12 (11/26 επ, 1 άσσος, 36% υπ -31% άριστες), Σλάντσεβα (λ, 47% υπ 20% άριστες), Φιλίποβα (λ)

ΕΛΛΑΔΑ (Ορφανός): Παπαφωτίου 2 (1/1 επ, 1 μπλοκ), Λαμπρούση (0/2 επ), Μερτέκη 15 (14/28 επ, 1 άσσος, 43% υπ -33% άριστες), Βασιλαντωνάκη 22 (18/45 επ, 3 άσσοι, 1 μπλοκ), Χαντάβα 12 (11/26 επ, 1 μπλοκ, 31% υπ -22% άριστες), Γιώτα 15 (7/17 επ, 1 άσσος, 7 μπλοκ)/ Κονόμη (λ, 43% υπ 33% άριστες), Εμμανουηλίδου 3 (1/6 επ, 1 άσσος, 1 μπλοκ), Σπανού, Καραφουλίδου, Καλανταρίδου.

 

Βαθμολογία

  1. Βουλγαρία 3 νίκες – 0 ήττες 6 βαθμοί, 6-3 σετ, 286-257 πόντοι
  2. Ολλανδία 2 νίκες – 0 ήττες, 6 βαθμοί, 6-0 σετ, 151-102 πόντοι
  3. Σλοβενία 1 νίκη – 1 ήττα, 3 βαθμοί, 1-6 σετ, 159-153 πόντοι
  4. Βέλγιο 1 νίκη – 1 ήττα, 2 βαθμοί, 3-5 σετ, 159-178 πόντοι
  5. Τσεχία 0 νίκες – 2 ήττες, 1 βαθμός, 3-6 σετ, 189-195 πόντοι
  6. Ελλάδα 0 νίκες – 3 ήττες, 0 βαθμοί, 1-9 σετ, 189-247 σετ

Τα κριτήρια για τη βαθμολογία είναι κατά σειρά: νίκες, βαθμοί, συντελεστής σετ, συντελεστής πόντων, αποτελέσματα στους μεταξύ τους αγώνες

 

Χωρίς αγώνα την Παρασκευή
Ύστερα από τρεις συνεχόμενες ημέρες με αγώνες, αύριο η διοργάνωση έχει ρεπό. Το πρωινό θα είναι ελεύθερο για τις παίκτριες της εθνικής μας ομάδας προκειμένου να ξεκουραστούν και να επισκεφθούν ενδεχομένως κάποια μέρη του Ρόττερνταμ, ενώ το απόγευμα υπάρχει προγραμματισμένη προπόνηση στις 17:30. Τα δύο εναπομείναντα παιχνίδια είναι το Σάββατο με αντίπαλο την Τσεχία στις 20:30 (ώρα Ελλάδος) και την Κυριακή με το Βέλγιο στις 17:30.

 

Ορφανός: «Να παρουσιαστούμε με ακόμη μεγαλύτερη βελτίωση»

Ο προπονητής της εθνικής Γυναικών, Γιάννης Ορφανός προχώρησε στην παρακάτω δήλωση μετά τη λήξη του σημερινού αγώνα: «Στη σημερινή αναμέτρηση είχαμε καλύτερη απόδοση, αλλά δεν ήταν αρκετή για να πάρουμε κάποιο θετικό αποτέλεσμα. Το επίπεδο των ομάδων είναι πολύ υψηλό και όπως είχα αναφέρει πριν έρθουμε στην Ολλανδία, πρέπει να δώσουμε κάτι παραπάνω από το 100%. Δυστυχώς σε αυτή τη φάση, δεν μπορούμε να φθάσουμε εκεί. Ευελπιστώ ότι στα δύο επόμενα παιχνίδια του τουρνουά που είναι το Σαββατοκύριακο, κι έχοντας αποκτήσει αγωνιστικό ρυθμό μετά από τρεις συναντήσεις, θα παρουσιαστούμε με ακόμη μεγαλύτερη βελτίωση».

 

Καλανταρίδου: «Χαρήκαμε περισσότερο το παιχνίδι»

Η 22χρονη ακραία της ελληνικής ομάδος, Αλεξία Καλανταρίδου ανέφερε: «Σήμερα δείξαμε καλύτερο αγωνιστικό πρόσωπο μέσα στο γήπεδο αλλά και πάλι δεν φθάσαμε στην καλύτερή μας απόδοση. Αγωνιστήκαμε για τη νίκη κι ας μην ήρθε το επιθυμητό αποτέλεσμα, σίγουρα χαρήκαμε περισσότερο το παιχνίδι. Ίσως κάποια λάθη δικά μας δεν μας επέτρεψαν να νιώσουμε το αίσθημα της νίκης. Ωστόσο παραμένοντας κοντά η μία στην άλλη παίκτρια θα δώσουμε το καλύτερο εαυτό μας στα επόμενα παιχνίδια με Βέλγιο και Τσεχία προσπαθώντας για τη νίκη μέχρι τον τελευταίο πόντο».

 

Το πρόγραμμα:

Τρίτη 22 Αυγούστου

Σλοβενία – Βουλγαρία 1-3 (18-25, 19-25, 25-20, 22-25)

Βέλγιο – Τσεχία 3-2 (25-22, 23-25, 25-20, 13-25, 15-11)

Ολλανδία – Ελλάδα 3-0 (25-13, 25-13, 25-18)

 

Τετάρτη 23 Αυγούστου

Τσεχία – Βουλγαρία 1-3 (25-18, 24-26, 16-25, 21-25)

Ελλάδα – Σλοβενία 0-3 (17-25, 22-25, 19-25)

Βέλγιο – Ολλανδία 0-3 (18-25, 18-25, 22-25)

 

Πέμπτη 24 Αυγούστου

Βουλγαρία – Ελλάδα 3-1 (26-24, 21-25, 25-21, 25-17)

18.00: Σλοβενία – Βέλγιο

20.30: Ολλανδία – Τσεχία

 

Σάββατο 26 Αυγούστου

15.30: Ολλανδία – Σλοβενία

18.00: Βέλγιο – Βουλγαρία

20.30: Τσεχία – Ελλάδα

 

Κυριακή 27 Αυγούστου

15.00: Βουλγαρία – Ολλανδία

17.30: Ελλάδα – Βέλγιο

20.00: Σλοβενία – Τσεχία

 

Περισσότερα άρθρα