Πρώτοι Ευρωπαϊκοί Αγώνες: Διεκδικεί το χάλκινο μετάλλιο ο Ηλίας Ηλιάδης στα -90κιλά

Πρώτοι Ευρωπαϊκοί Αγώνες: Διεκδικεί το χάλκινο μετάλλιο ο Ηλίας Ηλιάδης στα -90κιλά

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest

Αποστολή ΠΣΑΤ: Γιάννης Λαμπίρης

Το χάλκινο μετάλλιο των 1ων Ευρωπαϊκών Αγώνων του Μπακου, θα διεκδικήσει σε λίγη ώρα (στις 17.00 ώρα Ελλάδας)  ο Ηλίας Ηλιάδης στην κατηγορία των -90 κιλών στο τζούντο.

Ο δύο φορές Ολυμπιονίκης μας, θα προσπαθήσει κόντρα στον Γεωργιανό Μπέκα Γκβινιασβίλι, να πετύχει έναν άθλο, δεδομένου ότι έχει έρθει εδώ στο Μπακού με πρόβλημα στο ένα χέρι (από αυχενικό) ενώ από τον πρώτο του αγώνα το πρωί απέκτησε πρόβλημα και στο άλλο, καθώς χτύπησε στα δάχτυλα !

Παρ’ όλα αυτά δεν τα παρατάει και θα κοντραριστεί για ένα ακόμα μετάλλιο, ενώ νωρίτερα, είχε χάσει την ευκαιρία να προχωρήσει ακόμα και για το χρυσό χάνοντας στις παρατηρήσεις, από τον Ρώσο Κίριλ Ντενίσοφ, ο οποίος τον είχε νικήσει και στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου.

Σε μια τιτανομαχία του προημιτελικού των -90 κιλών με το μεγάλο αντίπαλό του ο Ηλιάδης προσπάθησε για την υπέρβαση, αλλά δεν κατάφερε να πάρει πόντο, όπως βέβαια και ο Ντενίσοφ με αποτέλεσμα όταν ακούστηκε η κόρνα της λήξης της πεντάλεπτης αναμέτρησής τους το σκορ να είναι στο 0-0.

Όμως ο πρωταθλητής μας είχε δεχτεί τρεις παρατηρήσεις έναντι δύο του αντιπάλου του και αυτό του κόστισε ακριβά.

Στο τελευταίο λεπτό, προσπάθησε να φέρει τα πάνω κάτω και τουλάχιστον να χρεωθεί με 3η ποινή και ο Ρώσος, ώστε να πήγαινε το παιχνίδι στον «χρυσό ποντό, αλλά δεν τα κατάφερε. Έτσι μόλις ο Ηλίας Ηλιάδης άκουσε την κόρνα της λήξης ξάπλωσε απογοητευμένος πάνω στο ταπί αφού ήξερε ότι είχε χάσει.

«Ήταν τσάμπα οι δύο παρατηρήσεις, αφού τις παίρνει πάντα εύκολα ο αντίπαλος του Ρώσου. Όμως αν ο Ηλίας μπορούσε να πιάσει καλά με τα χέρια και δεν είχε αυτά τα προβλήματα θα είχε νικήσει. Έστω και με μισό χέρι θα παλέψει για το χάλκινο» τόνισε ο ομοσπονδιακός προπονητής Νίκος Ηλιάδης που δικαιώθηκε λίγο αργότερα, όταν ο Ντενίσοφ πήρε και το δρόμο προς τον τελικό αποκλείοντας στις παρατηρήσεις (2-1) τον Ούγγρο Τότ στα ημιτελικά.

Ο Ηλίας Ηλιάδης στον ένα ημιτελικό του ρεπεσάζ, έσφιξε τα δόντια και κατάφερε να λυγίσει την αντίσταση του Αλεξάντερ Κούκολι, έχοντας λιγότερες παρατηρήσεις από αυτόν (2-3) και πλέον αν νικήσει τον Γεωργιανό Μπέκα Γκβινιασβίλι θα πάρει το ένα από τα δύο χάλκινα της κατηγορίας των -90 κιλών.

Ο δύο φορές ολυμπιονίκης μας, αρχικά είχε περάσει μπαι στη φάση των «32» και εκεί απέκλεισε τον Σλοβένο Ντέιβιντ Κουκόβιτσα με εντυπωσιακό τρόπο και με το αγαπημένο του ippon (το νοκ άουτ στο τζούντο).

Στους «16» ο αντίπαλος του ήταν πολύ πιο δύσκολος. Όμως έστω και αν χρειάστηκε το «χρυσό πόντο» ο πρωταθλητής μας απέκλεισε με Wazaari  και τον Γερμανό Μάρκ Οντενθαλ. Η κανονική πεντάλεπτη  διάρκεια είχε βρει ισόπαλους (0-0) τους δύο αντιπάλους που είχαν και από δύο παρατηρήσεις.

Όμως ο Ηλιάδης ήταν πιο επιθετικός και στην παράταση, όπου πήρε πρώτος το «χρυσό πόντο» από το Γερμανό και προχώρησε στα προημιτελικά, όπου όμως ο Ρώσος Ντενίσοφ αποδείχθηκε ανυπέρβλητο εμπόδιο.

********************************************************************

Λύγισε ο Ηλίας Ηλιάδης και αποκλείστηκε λόγω έξτρα παρατήρησης στην τιτανομαχία του προημιτελικού των -90 κιλών στους Ευρωπαϊκούς Αγώνες του Μπακού, από τον Ρώσο Κίριλ Ντενίσοφ.

Ήταν ένας μεγάλος αγώνας, που κρίθηκε στις λεπτομέρειες. Οι δύο αθλητές είχαν την τακτική τους, αλλά δεν κατάφεραν να πάρουν πόντο στην πεντάλεπτη αναμέτρησή τους. Όμως ο πρωταθλητής μας είχε δεχτεί τρεις παρατηρήσεις έναντι δύο του αντιπάλου του και αυτό του κόστισε ακριβά.

Στο τελευταίο λεπτό, προσπάθησε να φέρει τα πάνω κάτω και τουλάχιστον να χρεωθεί με 3η ποινή και ο Ρώσος, ώστε να πήγαινε το παιχνίδι στον «χρυσό ποντό, αλλά δεν τα κατάφερε. Έτσι μόλις ο πρωταθλητής μας άκουσε την κόρνα της λήξης ξάπλωσε απογοητευμένος πάνω στο ταπί αφού κατάλαβε τον αποκλεισμό του.

Πλέον περιμένει να δει αν θα φτάσει ο αντίπαλός του στον τελικό της κατηγορίας, κάτι που αν συμβεί θα παρασύρει αυτόματα κα τον αθλητή μας σε αγώνες ρεπεσάζ που θα έχει μια δεύτερη ευκαιρία για χάλκινο μετάλλιο.

Ο δύο φορές ολυμπιονίκης μας, είχε περάσει μπαι στη φάση των «32» και εκεί απέκλεισε τον Σλοβένο Ντέιβιντ Κουκόβιτσα με εντυπωσιακό τρόπο και με το αγαπημένο του ippon (το νοκ άουτ στο τζούντο).

Στους «16» ο αντίπαλος του ήταν πολύ πιο δύσκολος. Όμως έστω και αν χρειάστηκε το «χρυσό πόντο» ο πρωταθλητής μας απέκλεισε με Wazaari  και τον Γερμανό Μάρκ Οντενθαλ. Η κανονική πεντάλεπτη  διάρκεια είχε βρει ισόπαλους (0-0) τους δύο αντιπάλους που είχαν και από δύο παρατηρήσεις.

Όμως ο Ηλιάδης ήταν πιο επιθετικός και στην παράταση, όπου πήρε πρώτος το «χρυσό πόντο» από το Γερμανό και προχώρησε στα προημιτελικά, όπου ο Ρώσος Ντενίσοφ αποδείχθηκε ανυπέρβλητο εμπόδιο.

********************************************************************

Την είσοδο του στα ημιτελικά της κατηγορίας των -90 κιλών του τζούντο στους Ευρωπαϊκούς Αγώνες του Μπακού, διεκδικεί σε λίγη ώρα ο Ηλίας Ηλιάδης που αντιμετωπίζει τον εντυπωσιακό – μέχρι τώρα – Ρώσο Κίριλ Ντενίσοφ

Ο δύο φορές ολυμπιονίκης μας, είχε περάσει μπαι στη φάση των «32» και εκεί απέκλεισε τον Σλοβένο Ντέιβιντ Κουκόβιτσα με εντυπωσιακό τρόπο και με το αγαπημένο του ippon (το νοκ άουτ στο τζούντο).

Στους «16» ο αντίπαλος του ήταν πολύ πιο δύσκολος. Όμως έστω και αν χρειάστηκε το «χρυσό πόντο» ο πρωταθλητής μας απέκλεισε με Wazaari  και τον Γερμανό Μάρκ Οντενθαλ. Η κανονική πεντάλεπτη  διάρκεια είχε βρει ισόπαλους (0-0) τους δύο αντιπάλους που είχαν και από δύο παρατηρήσεις.

Όμως ο Ηλιάδης ήταν πιο επιθετικός και στην παράταση, όπου πήρε πρώτος το «χρυσό πόντο» από το Γερμανό και προχώρησε στα προημιτελικά.

Οι υπόλοιπες ελληνικές συμμετοχές

ΤΖΟΥΝΤΟ:

Δεν τα κατάφεραν οι τρεις Έλληνες τζουντόκα που μπήκαν πρώτοι στη μάχη και η πορεία τους σταμάτησε στη φάση των «32».

Ο Γιώργος Αζωίδης ήταν ο μόνος που έκανε νίκη αφού επιβλήθηκε με Ippon σε 2’.34’’ του Ιταλού Μάρκου Μανταλόνι στη φάση των «64» στα -73 κιλά, αλλά στη συνέχεια ηττήθηκε σε ένα δραματικό αγώνα με τον ίδιο τρόπο από τον Ούγγρο Μίκλος Ουνγκβάρι. Ο πρωταθλητής μας ήταν ισόπαλος και προσπαθούσε να πάρει είτε νόκ άουτ (ippon) είτε κάποιο σημείο όταν ο αντίπαλός του βρήκε την ευκαιρία και του έκανε ippon στο τελευταίο δευτερόλεπτο του αγώνα !

Ο Ρομάν Μουστόπουλος που είχε περάσει μπάι στους «32», ηττήθηκε επίσης με ippon, μόλις 4’’ πριν το φινάλε από τον Ισραηλινό αντιπαλό του Ασάφ Τσεν. Στην ίδια κατηγορία, ο Αλέξης Ντανατσίδης που είχε επίσης περάσει μπάι στους «32», ηττήθηκε με Ippon σε 3’.42’’ από τον Ισπανό Αντριάν Ναθιμιέντο.

Η μεγάλη μας ελπίδα, ο δύο φορές ολυμπιονίκης Ηλίας Ηλιάδης ξεκινά το Σάββατο την προσπάθειά του από της φάση των “32” με αντίπαλο τον Σλοβένο Κουκόβιτσα με τον αγώνα να είναι προγραμματισμένος για τις 10.18 το πρωϊ ώρα Ελλάδας.

ΤΖΟΥΝΤΟ ΤΥΦΛΩΝ:

Πολύ κοντά στην κατάκτηση ενός μεταλλίου στο τζούντο τυφλών (στη μοναδική κατηγορία των +90) έφτασε ο Κλήμης Παπαχρήστος, αλλά είχε την ατυχία να πέσει πάνω σε Αζέρους τόσο στον ημιτελικό όσο και στον αγώνα του ρεπεσάζ.

Μάλιστα επειδή η κατηγορία αυτή είναι ενιαία και μοναδική  όλοι οι αθλητές αγωνίζονται εκεί ανεξαρτήτου βάρους, αρκεί να είναι πάνω από 90 κιλά.

Έτσι ο Αζέρος αντίπαλός του στα ημιτελικά, ο Ιλχάμ Ζακίγιεβ ήταν κοντά στα 50 κιλά βαρύτερος και φυσικά νίκησε τον πρωταθλητή μας με ippon μόλις σε 27 δευτερόλεπτα.

Ο Έλληνας τζουντόκα είχε ξεκινήσει με νίκη στα προημιτελικά, καθώς επικράτησε του Τούρκου Ντουρσούν Χαϊράν με Ippon σε 4 λεπτά. Μετά την ήττα του στον ημιτελικό, καθώς ο αντίπαλός του ήταν στον τελικό, ο Κλήμης Παπαχρήστος πήγε στα ρεπεσάζ όπου έπαιξε για το χάλκινο μετάλλιο με τον επίσης Αζέρο Ζακίρ Μισλίμοβ χάνοντας όμως τελικά επίσης με ippon.

BMX:

Σε ένα από τα πιο εντυπωσιακά αθλήματα και στους Ολυμπιακους Αγώνες, είχαμε και ελληνική εκπροσώπηση με την Ειρήνη Μαυράκη και τον Ιωάννη Κορφιάτη να συλλέγουν πολύτιμες εμπειρίες, καθώς δεν υπήρχε πιθανότητα για διάκριση και μόνο η συμμετοχή ήταν εξαιρετικά σημαντική.

Η Ειρήνη Μαυράκη ήρθε 14η στην ατομική χρονομέτρηση με 52.169, ενώ ήταν 6η στη δεύτερη σειρά των προκριματικών στα motos με 19 βαθμούς.

O Ιωάννης Κορφιάτης ήρθε 30ος στην ατομική χρονομέτρηση με 52.160, ενώ ήταν 8ος στην τρίτη σειρά προκριματικών στα motos με 24 βαθμούς

Χάλκινο μετάλλιο – άθλος για την Ηλέκτρα Λέμπλ.

Τρομερή κούρσα και χάλκινο μετάλλιο για την Ηλέκτρα Λέμπλ στα 100 μέτρα πεταλούδας, που είναι το 8ο για την ελληνική αποστολή στους 1ους Ευρωπαϊκούς Αγώνες.

Η 16χρονη αθλήτρια του Ποσειδώνα Ιλισίων πέτυχε ένα άθλο, ανεβαίνοντας (μαζί με τη Βρετανίδα Λάουρα Στέφενς με την οποία τερμάτισαν ακριβώς στον ίδιο χρόνο, 1’.00’’.54) στο τρίτο σκαλί του βάθρου.

Και αυτό διότι  σχεδόν όλη τη μέρα βρισκόταν στο νερό έχοντας κολυμπήσει το πρωί, στα προκριματικά των 200 μέτρων μικτής ατομικής και το απόγευμα, στον ημιτελικό του ίδιου αγωνίσματος παίρνοντας την πρόκριση για τον τελικό του Σαββάτου.  Ο τελευταίος αγώνας μάλιστα έγινε μόλις μια ώρα πριν τον τελικό των 100 μέτρων πεταλούδα.

«Πράγματι αν και μπήκα ανεπηρέαστη στην κούρσα και δεν είχα αρνητικές σκέψεις περί πιθανής κόπωσης, στα τελευταία 25 μέτρα ζορίστηκα και ένοιωσα να μου βγαίνει η κούραση από τόσο κολύμπι. Όμως ξέροντας ότι είχα γυρίσει στο 50αρι μέσα στα μετάλλια, έσφιξα τα δόντια και τα έδωσα όλα.

Όταν είδα ότι είχα πάρει το μετάλλιο, ένοιωσα τη μεγαλύτερη συγκίνηση της ζωής μου, αφού άλλωστε αυτή είναι και η σημαντικότερη επιτυχία της καριέρας μου» τόνισε η Ηλέκτρα Λέμπλ, που περίμενε πως και πώς να τελειώσει με το ντόπινγκ κοντρόλ, καθώς είχε τη σημαντική αποστολή, να ενημερώσει τις συμμαθήτριές της !

«Ελπίζω να με είδαν στην τηλεόραση, αλλά έτσι και αλλιώς όταν τελειώσαμε τις εξετάσεις και μου ευχήθηκαν καλή επιτυχία, δεσμεύτηκαν να δουν πρώτες τις φωτογραφίες με το μετάλλιο, άρα έχω δουλειά στο διαδίκτυο» τόνισε η 16χρονη μαθήτρια της Α’ Λυκείου που δεν έχασε την ευκαιρία και όταν είδε μπροστά της τον πρόεδρο της ΕΟΕ Σπύρο Καπράλο και τον Γενικό Γραμματέα Μανώλη Κατσιαδάκη που πήγαν για να είναι δίπλα της και να της δώσουν συγχαρητήρια, τους ρώτησε: «Με τα προνόμια τελικά τι έγινε, δεν θα ισχύσουν για αυτούς τους αγώνες ;».

Το χαμόγελο του προέδρου της ΕΟΕ, ο οποίος λίγη ώρα νωρίτερα είχε κάνει και την απονομή στην πρωταθλήτριά μας αλλά και τη Βρετανίδα αντίπαλό της, ήταν πλατύ: «Δεν θα το αφήσουμε έτσι. Προσπαθούμε να διορθώσουμε το λάθος» της είπε και η νεαρή κολυμβήτρια έφυγε και αυτή χαμογελώντας.

Ήταν εξαιρετική στην κούρσα και μάλιστα στο πρώτο 50άρι γύρισε μεν 3η, αλλά με διαφορά μόλις πέντε εκατοστών από την πρώτη Ρωσίδα (Πολίνα Εγκόροβα).

Η κούραση άρχισε να την καταβάλλει στο τελευταίο 25άρι, η Βρετανίδα την πλησίαζε και πλέον ο αγώνας γινόταν για το χάλκινο μετάλλιο με τις δύο κοπέλες να αγγίζουν ταυτόχρονα την ηλεκτρονική πλάκα του τερματισμού.

Οι πρώτοι που θα μάθουν τα νέα, θα είναι οι γονείς της, ο Τσέχος μπαμπάς Γιόζεφ και η μαμά Κωνσταντίνα. Όμως στο σπίτι δεν ακούγεται το όνομα Γιόζεφ.

«Τον φωνάζουμε Ιωσήφ και μετά από 25 χρόνια στην Ελλάδα έχει γίνει πιο Έλληνας από εμάς» λέει η Ηλέκτρα γεμάτη περηφάνια για τον μπαμπά της, που ήρθε για μια δουλειά πριν 25 χρόνια στην Ελλάδα, γνώρισε τη γυναίκα της ζωής του και το γλυκό έδεσε.

«Έχω επισκεφτεί την Πράγα, γενικότερα την Τσεχία, στα μέρη του μπαμπά, αλλά την Ελλάδα δεν την αλλάζω. Εδώ δεν την αλλάζει αυτός, που είπαμε ότι έχει γίνει πιο φανατικός για την Ελλάδα από εμάς» καταλήγει η νεαρή κολυμβήτρια  (από 4 ετών) που δεν θα το…κάψει απόψε καθώς έχει αγώνα αύριο.

Το πρωί είχε κάνει λίγο συντήρηση παίρνοντας πιο χαλαρά την πρόκριση στον απογευματινό ημιτελικό των 200 μικτής ατομικής, αλλά εκεί δεν μπορούσε να «κλέψει» και σπατάλησε πολύ ενέργεια για να μπει τελικά πανηγυρικά στον τελικό του Σαββάτου.  Μπορεί να μπήκε με την 8η επίδοση (2’.16’’.97) αλλά κόντεψε να σπάσε ένα ρεκόρ 12ετίας σε αυτές τις ηλικίες, της Βασιλικής Αγγελοπούλου από το 2003 (2:16.24).

5ος ο Στεφανίδης στα 50μ. υπτιο

Μεγάλη επιτυχία και η 5η θέση του Νίκου Σοφιανίδη στον τελικό των 50μ. ύπτιο. Ο νεαρός πρωταθλητής μας έκανε εξαιρετικό χρόνο κατεβαίνοντας από τα 26’’ (25’’.92) αλλά δεν αρκούσε για το βάθρο, στο οποίο τελευταίος ανέβηκε με 25’’.71 ο Ουκρανός Κλόπτσκοφ.

Από εκεί και πέρα είχαμε και άλλες ευχάριστες ειδήσεις από τα «μωρά» της κολύμβησης, καθώς ο – ήδη κάτοχος του αργυρού μεταλλίου στα 400 ελεύθερο- Δημήτρης Δημητρίου πέρασε έβδομος με ατομικό ρεκόρ (1’.51’’.21) στον τελικό των 200 μέτρων ελεύθερο του Σαββάτου (16.22 ώρα Ελλάδας).

Αντίθετα, εκτός τελικού έμεινε στα 100μ ύπτιο η Ιωάννα Σαχά, (15η στα ημιτελικά με χρόνο 1’.04’’.73, βελτιώνοντας το 1’.05’’.09 με το οποίο είχε προκριθεί το πρωί από τα προκριματικά).

Επίσης στα πρωινά προκριματικά ο Γιώργος Φραγκουδάκης, ο Κώστας Μερετσόλιας και η Ελένη Κοντογεώργου συμμετείχαν στον προκριματικό των 100μ. πρόσθιο της κατηγορίας τους, χωρίς να μπορέσουν να περάσουν στα ημιτελικά.

Μάλιστα έμειναν οριακά εκτός οι δύο νέοι, καθώς ο Γιώργος Φραγκουδάκης ήταν 19ος (1’.04’’.15) και ο Κώστας  Μερετσόλιας 20ος (1’.14’’.30) ενώ πέρασε μέχρι και ο 18ος  λόγω του αποκλεισμού από κάποιες χώρες που είχαν ήδη πάρει τις μάξιμουμ δύο θέσεις που δικαιούνται !

Η Ελένη Κοντογεώργου (1’.14’’.65) κατετάγη 29η

Περισσότερα άρθρα

11/03/2024
Το Διοικητικό Συμβούλιο του Πανελληνίου Συνδέσμου Αθλητικού Τύπου εκφράζει τη βαθιά του θλίψη για…