Η αθλητική οικογένεια ελπίζει να τρέξουν πιο γρήγορα τα πράγματα για την επανεκκίνηση του ελληνικού Αθλητισμού
Η μεγάλη διαδικτυακή ημερίδα με θέμα «ο ελληνικός αθλητισμός την εποχή της πανδημίας», που διοργάνωσε με μεγάλη επιτυχία ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αθλητικού Τύπου, έδωσε ελπίδες ότι θα τρέξουν πιο γρήγορα τα πράγματα και η επάνοδος του αθλητισμού στην κανονικότητα είναι πιο κοντά. Όλοι οι εκπρόσωποι της αθλητικής οικογένειας επιδοκίμασαν την πρωτοβουλία του ΠΣΑΤ και εξέφρασαν την ικανοποίησή τους, που τους δόθηκε η ευκαιρία να εκφράσουν τις θέσεις τους σε ένα τόσο κρίσιμο θέμα, όπως είναι η επανεκκίνηση του αθλητισμού.
Το Δ.Σ. του ΠΣΑΤ παρουσιάζει τις κυριότερες παρεμβάσεις όλων των συμμετεχόντων από τον Υφυπουργό Αθλητισμού, τον ΓΓΑ, τον πρόεδρο της ΕΟΕ και τον εκπρόσωπο της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων, έως τους εκπροσώπους των εθνικών Ομοσπονδιών και Ενώσεων, τους εκπροσώπους των Αθλητών, των Προπονητών και των Διαιτητών.
Ο πρόεδρος του ΠΣΑΤ Γιάννης Θεοδωρακόπουλος καλωσορίζοντας τους προσκεκλημένους ανέφερε ότι ο Σύνδεσμος αναγνωρίζεται θεσμικά, από τη Βουλή των Ελλήνων, ως φορέας ανάπτυξης και προβολής του ελληνικού Αθλητισμού και ήταν υποχρέωση της διοίκησης να προσκαλέσει σε αυτό το μεγάλο διαδικτυακό τραπέζι όλους τους εκπροσώπους των ομαδικών αθλημάτων, που πλήττονται από την πανδημία, ώστε ήρεμα και δημιουργικά να φθάσουμε στην ορθότερη δυνατή λύση. «Σκοπός της διαδικτυακής αυτής συνάντησης είναι να δει η οικογένεια του αθλητισμού τη συνολική εικόνα, να ακουστούν όλες οι φωνές. Δεν μπορούμε επίσης να παραγνωρίζουμε ότι υπάρχουν σήμερα αθλητές που έχουν να αγωνιστούν εννέα μήνες» είπε.
Πρώτος πήρε το λόγο ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης, ο οποίος και συνεχάρη τον ΠΣΑΤ για την εξαιρετική αυτή πρωτοβουλία διοργάνωσης τηλεημερίδας για το θέμα που μαστίζει ολόκληρο τον πλανήτη. «Στόχος μας είναι η προστασία του συνόλου του αθλητικού οικοδομήματος και η αθλητική οικογένεια μπορεί με υπευθυνότητα να σταθεί ενωμένη και να βγει από το τούνελ», τόνισε και συνέχισε «Η πανδημία μας προσέφερε ένα τελείως διαφορετικό τρόπο αντίδρασης και μας ανάγκασε να πειθαρχήσουμε στα μέτρα για να πορευτούμε με ασφάλεια. Δεν μου είναι ευχάριστο, ως πολιτικός επικεφαλής του αθλητισμού, να κλείνω χώρους και δραστηριότητες αντί να ανοίγω και αντί να αναπτύσσω να περιορίζω, η μάχη, όμως, είναι πολύ δύσκολη και οφείλουμε όλοι να ακολουθήσουμε τους κανόνες της υγειονομικής επιτροπής. Ένα από τα πιο σημαντικά μηνύματα του αθλητισμού είναι ότι δεν τα παρατάμε ποτέ και είμαι βέβαιος ότι με συνεργασία και ανάπτυξη θα βγούμε νικητές». Επίσης ο Υφυπουργός αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες της ΓΓΑ για την ενίσχυση των σωματείων όλων των αθλημάτων που τηρούν τις νόμιμες προϋποθέσεις.
Ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού Γιώργος Μαυρωτάς, παλαιό στέλεχος της Ολυμπιακής ομάδας υδατοσφαίρισης με πέντε συμμετοχές και πολλές διακρίσεις στους Ολυμπιακούς Αγώνες, τόνισε ότι η περίοδος που διανύουμε είναι περίπλοκη και η θέση του ιδίου εξαιρετικά δύσκολη, αφού βρίσκεται ανάμεσα σε δύο μέτωπα, τους γιατρούς και τους αθλητές. Οι εμπειρογνώμονες που εισηγούνται, βλέπουν κάθε δραστηριότητα και παρατηρούν πόσο αυτή αυξάνει το επιδημιολογικό φορτίο. Γνωρίζει πολύ καλά ότι οι ομάδες χρειάζονται παιχνίδια για την προετοιμασία τους, από την άλλη όμως μόνο οι ειδικοί γνωρίζουν τι είναι αυτό που αυξάνει την κινητικότητα της μετάδοσης στην κοινωνία. «Οι αθλητικές δραστηριότητες έδρασαν σαν εστία υπερμετάδωσης» τόνισε «και αυτό δεν αφορά τις οργανωμένες, όπου τηρούνται αυστηρά τα πρωτόκολλα, αλλά τους μεμονωμένους που θέλησαν να αθληθούν σε ένα γήπεδο μπάσκετ ή ποδοσφαίρου. Προσπαθούμε να πείσουμε τους επιστήμονες για την πειθαρχία των αθλητών και την ανάγκη επιστροφής στους αγωνιστικούς χώρους, ωστόσο μετά τις 10 Ιανουαρίου, οπότε και θα έχουν τα αποτελέσματα της εορταστικής περιόδου, θα μιλήσουμε με μεγαλύτερη ασφάλεια. Πρώτιστο μέλημα όλων είναι να κάνουμε υπομονή, να κατανοήσουμε τη συλλογιστική των ειδικών και το κάθε άθλημα να μη στρέφεται ο ένας εναντίον του άλλου».
Ο κ. Μαυρωτάς δέχτηκε πλήθος ερωτήσεων από τους συμμετέχοντες και έδωσε αντίστοιχες απαντήσεις ή διευκρινίσεις.
Ο πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής και μέλος της ΔΟΕ Σπύρος Καπράλος τόνισε ότι, η παρατεταμένη αναβολή των αθλητικών δραστηριοτήτων οδήγησε εκατομμύρια αθλητές να βλέπουν τη ζωή τους να αλλάζει από τη μια στιγμή στην άλλη. Η πανδημία έπληξε βαθύτατα τον παγκόσμιο αθλητισμό, οι αγώνες έχουν σταματήσει, οι προπονήσεις έχουν διακοπεί και οι αθλητές καλούνται να διατηρήσουν τη φυσική τους κατάσταση δίχως μέσα. «Φοβάμαι», τόνισε «ότι αυτό θα έχει αντίκτυπο στα νέα παιδιά, αρκετά από τα οποία θα μείνουν οριστικά εκτός αθλητισμού. Το εμβόλιο θα μας φέρει μπροστά σε μια νέα φάση επανεκκίνησης, που θα συμβάλει στην ψυχική μας ανάταση. Το μεγαλύτερο βάρος πέφτει στη αθλητική νεολαία της χώρας, αφού ο ερασιτεχνικός αθλητισμός δημιουργεί υγιή τρόπο ζωής, σωστή διατροφή, αποχή από τις καταχρήσεις, πειθαρχία και αυτοσυγκράτηση».
Ο Αθανάσιος Τσακρής, Καθηγητής και Διευθυντής του Εργαστηρίου Μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Αντιπρύτανης του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Λοιμωξιολογίας και της Υγειονομικής Επιτροπής της ΓΓΑ, ενημέρωσε τους συμμετέχοντες ότι βήμα βήμα οδεύουμε σε μια κανονικότητα. Ήδη είμαστε μπροστά στα πρώτα ενθαρρυντικά δείγματα. Τα κύρια προβλήματα διασποράς διαπιστώνονται στο εργασιακό περιβάλλον και η μεγαλύτερη απειλή είναι οι ασυμπτωματικοί. Τα υγειονομικά πρωτόκολλα, που αποτελούν μια συντονισμένη στρατηγική απέναντι στον κίνδυνο, λειτούργησαν πολύ καλά και θα είναι θετικό να μείνουν και να εφαρμόζονται από εδώ και στο εξής στον αθλητισμό. Η διαφορά της χώρας μας έναντι άλλων χωρών, που έχουν ήδη ξεκινήσει προπονήσεις και επαγγελματική δραστηριότητα, έγκειται στο σύστημα υγείας της Ελλάδας που δεν είναι τόσο ενδυναμωμένο. Το ίδιο ισχύει και στις εμπορικές δραστηριότητες της χώρας. Μόλις τώρα άρχισε να γίνεται δημοφιλές το click away, στην προσπάθεια να αποσυμφορηθεί το ταχυδρομείο και οι εταιρίες ταχυμεταφορών. Βρισκόμαστε, όμως, σε καλό σημείο και σίγουρα ο αθλητισμός μπορεί να ωφελήσει περισσότερο απο τα προβλήματα που ενδεχομένως δημιουργήσει» επισήμανε ο κ. Τσακρής, ο οποίος στο διάστημα της παραμονής του στην τηλε-ημερίδα έδωσε απαντήσεις στις ερωτήσεις που του έγιναν.
Η πρόεδρος της Ένωσης Συμμετασχότων σε Ολυμπιακούς Αγώνες (ΕΣΟΑ) Βούλα Κοζομπόλη, αργυρή ολυμπιονίκης το 2004 στην υδατοσφαίριση, τόνισε ότι ο αθλητισμός είναι το υγιές κύτταρο της κοινωνίας. Το πρώτο πράγμα που διδάσκονται οι αθλητές από την ενασχόλησή τους με οποιοδήποτε άθλημα, είναι η πειθαρχία. Η πειθαρχία είναι αυτή που μας δείχνει το δρόμο, γεγονός που σημαίνει ότι ο αθλητισμός θα έπρεπε να έχει ανοίξει. «Το καλοκαίρι», επισήμανε «κάναμε όλα τα πρωταθλήματα στο ΟΑΚΑ με συμμετοχή 1000 ατόμων και δεν υπήρξε κανένα πρόβλημα. Αυτό έγινε γιατί ο αθλητισμός έχει μάθει να πειθαρχεί». Επισήμανε δε την ενόχλησή της όσον αφορά στον διαχωρισμό αθλητών και αθλητριών. Συγκεκριμένα στο πόλο, είπε, ξεκίνησαν προπονήσεις οι ανδρικές ομάδες και όχι οι γυναικείες, με αποτέλεσμα δύο γυναικείες ομάδες να αποσυρθούν από τα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα. Πρότεινε δε να γίνει μια επιτροπή από αθλητές και παράγοντες που θα εξηγήσουν την κατάσταση στην Επιτροπή Λοιμωξιολογίας, γιατί ο αθλητισμός αποτελεί μια ιδιαίτερη κατηγορία και αυτή τη στιγμή καταστρέφεται. Κλείνοντας την τοποθέτησή της τόνισε ότι οι αθλητές των άλλων αθλημάτων μπορούν να προπονηθούν οπουδήποτε, εκείνοι όμως της κολύμβησης, του πόλο ή της συγχρονισμένης μόνο στην πισίνα. Κάτι που δημιουργεί θέματα.
Η πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Ολυμπιονικών Εύη Μωραϊτίδου, επίσης αργυρή ολυμπιονίκης το 2004 με την υδατοσφαίριση, τόνισε ότι οι επιπτώσεις της πανδημίας στον ερασιτεχνικό αθλητισμό είναι τεράστιες. Ο αθλητισμός είναι ζωτικής σημασίας τόσο για τη σωματική όσο και για την ψυχική υγεία. Τα παιδιά μας είναι αυτή τη στιγμή μέσα στο σπίτι, μπροστά από μια οθόνη και δυστυχώς, την επόμενη μέρα, θα είναι πολύ δύσκολο να τα ξαναβάλουμε στον αθλητισμό. Είναι επίσης άμεση ανάγκη να επιστρέψουν οι αθλητές στον φυσικό τους χώρο, στις προπονήσεις, τηρώντας βέβαια όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα. Επίσης θα πρέπει να δούμε πώς θα στηριχτούν οικονομικά τα αθλητικά σωματεία, πέραν της βοήθειας που θα λάβουν από την Πολιτεία. Υπάρχει δυνατότητα από τα ευρωπαϊκά κονδύλια να στηριχτεί το κύτταρο του ερασιτεχνικού αθλητισμού. Νομίσω ότι μέσω των προγραμμάτων Erasmus+ θα υπάρχει δυνατότητα και θα πρέπει όλοι οι φορείς να συστρατευτούμε σε μια τέτοια πρόταση.
Ο πρόεδρος της Super League Λεωνίδας Μπουτσικάρης τόνισε ότι πρώτο βήμα είναι ο εντοπισμός του προβλήματος, που θα μας οδηγήσει στην εύρεση λύσης. «Θα πω το κοινότοπο», επισήμανε «αλλά πολύ αποτελεσματικό στην πράξη και αυτό είναι η συνεργασία και η ενότητα. Όταν συνεργαστήκαμε στο ποδόσφαιρο, λειτουργήσαμε πιο αποτελεσματικά. Καθένας μας έχει να βάλει στο τραπέζι και κάτι διαφορετικό είτε αυτό είναι συνεργασία, πρωτόκολλα, οργάνωση, επικοινωνία. Η σημερινή ημερίδα είναι σε αυτό το πλαίσιο. Της συνεργασίας όλων των φορέων. Θέλουμε να είμαστε μέρος της λύσης και όχι του προβλήματος. Θέλουμε να προστεθούν τεστ και να υπάρχουν αθλητές ελεγμένοι, που αγωνίζονται σύμφωνα με τα πρωτόκολλα. Κατά βάση ο αθλητισμός ενωμένος μπορεί να διεκδικήσει.
Ο πρόεδρος της Super League 2 και Football League Λεωνίδας Λεουτσάκος τόνισε ότι για να ξεκινήσει η διαδικασία των προπονήσεων, συνεργάστηκαν άριστα μεταξύ τους οι δύο Λίγκες. Οφείλουμε όλοι, όμως, να στηρίξουμε τον ερασιτεχνικό αθλητισμό και για το σκοπό αυτό θα πρέπει να συσταθεί επιτροπή από όλα τα αθλήματα, η οποία θα προάγει το κοινό καλό και θα αποδείξει έμπρακτα ότι ο αθλητισμός έχει και κοινωνικό πρόσωπο.
Ο Πρόεδρος του ΕΣΑΚΕ Ευάγγελος Γαλατσόπουλος επισήμανε την ανάγκη για συστράτευση και συσπείρωση όλων των δυνάμεων, καθώς και τη στήριξη της Πολιτείας, αφού ο αθλητισμός συμβάλλει στην προσωπική και κοινωνική υγεία και κάθε ευρώ που ξοδεύεται για τον αθλητισμό αποτελεί την καλύτερη επένδυση για το μέλλον. Γνώμονάς μας ήταν η επιστροφή στα πρωταθλήματα και βασικό μας μέλημα η υγεία αθλητών, προπονητών και φιλάθλων και για αυτό το λόγο το πρωτόκολλο που εγκρίθηκε από τον ΕΟΔΥ και τη ΓΓΑ τηρείται αυστηρά και απαρέγκλιτα από όλους τους εμπλεκόμενους.
Ο πρόεδρος της Volley League Παντελής Ταρνατόρος δήλωσε ότι, προσωρινά τουλάχιστον, το βόλεϊ ανήκει στις προνομιούχες κατηγορίες που πήραν το «πράσινο φως» για να αρχίσουν προπονήσεις και αγωνιστικές δραστηριότητες. Όλα τα αθλήματα έχουν τις δικές τους ιδιαιτερότητες και τα δικά τους θέματα. «Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη και το αναγνωρίζουμε», τόνισε, «πρέπει ομως όλοι να συνεργαστούμε, γιατί παρά τις διαφορές μας, έχουμε πολλά κοινά σημεία. Πρέπει να προσέχουμε όλοι για να μην αυξηθούν τα κρούσματα, γιατί το θέμα δεν είναι πότε ξεκινάμε αλλά πώς θα πείσουμε τους ειδικούς που αποφασίζουν ότι, πρέπει να ξεκινήσουμε. Οι επιστήμονες αντιμετωπίζουν τεράστια θέματα στην κοινωνία και δέχονται διαρκώς πιέσεις και από τους ανθρώπους του αθλητισμού. Εμείς, μαζί με το ποδόσφαιρο και το μπάσκετ, μπήκαμε στον προθάλαμο, ας ελπίσουμε σύντομα να μπούμε και στο κυρίως δωμάτιο, γιατί η καταστροφή δεν θα είναι μόνο αγωνιστική, αλλά και οικονομική».
Ο γενικός γραμματέας της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης Παναγιώτης Τσαγκρώνης τόνισε ότι προέχει η δημόσια υγεία και εκείνη των αθλητών. Τα ερασιτεχνικά σωματεία έχουν πληγεί σημαντικά και συνεχίζουν να πλήττονται. «Από την άλλη», ενημέρωσε «οι εθνικές μας ομάδες ανδρών και γυναικών υποχρεώθηκαν να δώσουν καθοριστικούς αγώνες πρόκρισης, χάνοντας το πλεονέκτημα της έδρας, είτε γιατί δεν υπήρχαν φίλαθλοι στις κερκίδες είτε γιατί αναγκάστηκαν να μεταφερθούν εκτός έδρας. Ιδίως για τους άνδρες υπάρχει αγωνία να ολοκληρωθεί χωρίς προβλήματα το πρωτάθλημα, γιατί ακολουθεί η προετοιμασία της ομάδας για τα προολυμπιακά τουρνουά. Μεγάλο ζήτημα αποτελεί και η αβεβαιότητα τόσο στους αθλητές, όσο και σε προπονητές και παράγοντες. Το σημαντικό, πέραν των προπονήσεων, είναι οι αγώνες. Οι ομάδες διεκδικούν προκρίσεις χωρίς αγώνες στα πόδια τους. Όμως σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να βάλουμε τον αθλητισμό μπροστά από τη δημόσια υγεία και ουδέποτε διανοηθήκαμε να παραβούμε τις οδηγίες των λοιμωξιολόγων. Θα πρέπει να υπάρξει όμως από την Πολιτεία πρόνοια σχετικά με τον εμβολιασμό των αθλητών και των εθνικών ομάδων, γιατί ξεκινάνε οι προκριματικές φάσεις και θελουμε υγιείς αθλητές».
Ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Πετοσφαίρισης Γιώργος Καραμπέτσος προκειμένου να υποστηρίξει την άμεση ανάγκη να δοθεί πράσινο φως για αγωνιστική δράση ανέφερε, απευθυνόμενος προς τον καθηγητή της υγειονομικής επιτροπής ότι αυτό το διάστημα περίπου 2.000 νέου, προερχόμενοι από 76 ομάδες, αντί να αθλούνται βρίσκονται έξω με τους φίλους του και πιθανώς να κινούνται σε χώρους με μεγάλο φορτίο του ιού. Αν όμως, αυτοί οι νέοι, επιστρέψουν στους αγωνιστικούς χώρους και υποβάλλονται, το λιγότερο μια φορά την εβδομάδα, σε τεστ, αποκτούμε άμεσα 2.000 νέους λιγότερους εν δυνάμει φορείς μετάδοσης της ασθένειας στους ηλικιωμένους. Συνεπώς, το κέρδος είναι διπλό. Κρατάμε τους νέους μέσα στον αθλητισμό και διαφυλάττουμε την υγεία των μεγαλύτερων. Επίσης έδωσε παραδείγματα από το εξωτερικό με ανοικτούς τους χώρους άθλησης σε αντίθεση με ότι συμβαίνει στη χώρα μας.
Ο Πρόεδρος της ΚΟΕ Δημήτρης Διαθεσόπουλος αναφέρθηκε στην επιβάρυνση της κοινωνίας από τη νόσο, τη στιγμή που εκατομμύρια Έλληνες κυκλοφορούν καθημερινά σε δουλειές, καταστήματα, τράπεζες. Αυτοί είναι που δημιουργούν και τα μεγαλύτερα προβλήματα και όχι ο μικρός αριθμός του αθλητισμού. Είναι καταστροφικό να μη γίνονται πρωταθλήματα. «Σε λίγες μέρες οι ομάδες μας θα πρέπει να ανταγωνιστούν αντίπαλες σε προολυμπιακά τουρνουά για διεκδίκηση πρόκρισης, με μηδενικούς αγώνες», τόνισε και συνέχισε «απορώ γιατί οι λοιμωξιολόγοι επιμένουν να κρατούν κλειστά τα κολυμβητήρια, τη στιγμή που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει επίσημα αναφέρει ότι το νερό αποτελεί κακό παράγοντα μετάδοσης του ιού. Έχουμε καταδικάσει έξι αθλήματα σε αδράνεια και απραξία με χιλιάδες παιδιά μακριά από τις πισίνες». Απέφυγε να αναφερθεί σε γενικότερα προβλήματα του αθλητισμού σεβόμενος όπως είπε το γεγονός της απουσίας εκείνο το διάστημα του Υφυπουργού Αθλητισμού.
Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Χειροσφαίρισης Ελλάδας Κωνσταντίνος Γκαντής τόνισε ότι στο χάντμπολ έχουν αναβληθεί διοργανώσεις-ορόσημα. Στόχος είναι το παγκόσμιο εφήβων του 2021 και η επανέναρξη της προετοιμασίας, γεγονός που περιλαμβάνεται και στο αίτημα προς την υγειονομική επιτροπή και τον υπουργό. «Υπήρξε πρόβλεψη» επισήμανε «από την αρχή του καλοκαιριού, για διεξαγωγή πρωταθλήματος με τρόπο τέτοιο, που οι ομάδες θα μπορούσαν με χαμηλό κόστος να παίζουν και όταν κάποιος αγώνας αναβαλλόταν, να γινόταν άμεσα μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες. Όλο αυτό ανατραπηκε με το lock down και όλες οι ομάδες περιήλθαν σε καθεστώς αναμονής. Γνωρίζουμε ότι οι σύλλογοι έχουν προβλήματα επιβίωσης και θέλουμε όλοι να επιστρέψουμε σε λογική επανεκκίνησης, μόλις μας το επιτρέψουν οι ειδικοί. Πιστεύω ότι το 2021 θα ξημερώσει καλύτερα για ολους».
Ο πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Αμειβομένων Ποδοσφαιριστών (ΠΣΑΠ), Γιώργος Μπαντής εξέφρασε την αλληλεγγύη του προς όλα τα αθλήματα και ανέδειξε την αγωνία των αθλητών. Συμφώνησε ότι μόνο με συνεργασία θα καταφέρουμε να ξεπεράσουμε αλώβητοι την πανδημία. «Ως αθλητής, ωστόσο, με προβληματίζει ο τρόπος λειτουργίας του ελληνικού αθλητισμού σε σχέση με άλλες χώρες», τόνισε. «Με προβληματίζει πολύ, γιατί είναι λυπηρό και αντιεπαγγελματικό να αγωνίζεται η Εθνική ποδοσφαίρου Γυναικών με 23 μέρες αποχή από προπονήσεις και να μην εξαιρείται από τις απαγορεύσεις. Πρόκειται για άνιση μάχη. Επίσης, τα δημιουργικά χρόνια των ποδοσφαιριστών είναι πολύ λίγα. Όταν ένας αθλητής έχει να προπονηθεί πάνω από 10 μήνες, κινδυνεύει η καριέρα του. Θυσιάζει τόσα πολλά για να φτάσει σε αυτό το επίπεδο και μια τέτοια κατάσταση ειναι πολύ δύσκολη να τη διαχειριστεί τόσο σωματικά όσο και ψυχικά. Όταν χάνεται ένας ολόκληρος χρόνος, τότε ο κίνδυνος είναι ορατός και ο χρόνος αυτός μπορεί να συμπαρασύρει και τους επόμενους. Έχουμε την πειθαρχία και θα ακολουθήσουμε πιστά όλους τους κανόνες, αρκεί να ανοίξει ο αθλητισμός για όλους. Δεν πρέπει να γκρεμιστούν τα χρόνια που θυσιάσαμε για να γίνουμε, με τόσο κόπο, ό,τι ονειρευτήκαμε από παιδιά».
Ο πρόεδρος του ΠΣΑΚ (μπάσκετ) Ανδρέας Γλυνιαδάκης τόνισε ότι οι αθλητές καλούνται να σηκώσουν ένα βάρος πολύ μεγάλο. Δεν υπάρχει οικονομική δυνατότητα για συνεχή τεστ και ο Σύνδεσμος προσπαθεί να συνδράμει οικονομικά. Στο μπάσκετ τηρείται πολύ αυστηρά το πρωτόκολλο και μέλημα είναι να παραμένουν υγιείς οι αθλητές. Η ζημιά είναι ανεπανόρθωτη και όσοι βιοπορίζονται μέσα από αυτό, μένουν χωρίς δουλειά. «Δυστυχώς, θα μας πάρει πολλά χρόνια να καλύψουμε το κενό των δύο αυτών χρόνων τόσο στο επαγγελματικό όσο και στο ερασιτεχνικό μπάσκετ» τόνισε και συνέχισε «Παιδιά εκπαιδεύονται να στέκονται μπροστά σε μια οθόνη, παρά να είναι μέσα σε ένα γήπεδο και να αθλούνται. Ο αθλητισμός χρειάζεται οργάνωση και βοήθεια».
Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Αμειβομένων Πετοσφαιριστών (βόλεϊ) Παναγιώτης Πελεκούδας δήλωσε ότι είναι από τους τυχερούς του χώρου, αφού προπονείται κανονικά. Το πρωτόκολλο που ακολουθείται είναι πολύ αυστηρό και οι αθλητές έχουν τόσο ατομική όσο και κοινωνική ευθύνη. «Πρέπει να προσπαθήσουμε όλοι μαζί» επισήμανε «να δούμε τα νέα παιδιά στα γήπεδα και πάλι. Πρέπει να ανοίξουν τα γήπεδα και τα παιδιά να μεταφέρουν την ενέργειά τους, που πηγάζει από την άσχημη ψυχολογία τους, μέσα σε αυτά. Χρειαζόμαστε και πάλι την κανονικότητα. Ο αθλητισμός είναι ένας και ενιαίος και δεν μπορούμε να τον διαχωρίζουμε. Στόχος μας είναι να δούμε πώς θα χρησιμοποιήσουμε τον αθλητισμό σαν εργαλείο για τα νέα παιδιά. Ο αθλητισμός είναι ένα πολύ καλό παράδειγμα για το πως μπορεί η κοινωνία να ενταχθεί και πάλι στην κανονικότητα».
Η Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Αθλητών Υδατοσφαίρισης (πόλο) Αλεξάνδρα Ασημάκη ανέφερε ότι η κατάσταση αυτή, πέρα από τα αρνητικά, έχει φέρει και πολλά θετικά. «Μας έχει φέρει όλους πιο κοντά» ανέφερε «και μιλάω με αφορμή και τη σημερινή διαδικτυακή συνάντηση, όπου συζητάμε όλοι μαζί ενωμένοι τα προβλήματα του χώρου μας και προσπαθούμε να βρούμε λύσεις. Συμφωνώ με τους προλαλήσαντες και όλα πρέπει να γίνουν βάσει του πρωτοκόλλου, ωστόσο ζω πολύ έντονα την αγωνία των μικρών αθλητών που έβλεπαν τις πισίνες να κλείνουν και απορούσαν γιατί. Στα αθλήματα του νερού η κατάσταση είναι ακόμη δυσκολότερη, γιατί μια εβδομάδα αποχής από οποιοδήποτε άθλημα, σε αυτά ισοδυναμεί με μήνα. Και μην ξεχνάμε και το βιοποριστικό κομμάτι, γιατί όταν δεν γίνονται προπονήσεις, οι εμπλεκόμενοι δεν πληρώνονται. Υπάρχει, συνεπώς, αβεβαιότητα σε όλους. Εύχομαι να επιστρέψουν τα παιδιά πολύ γρήγορα στους αθλητικούς χώρους, γιατί είναι υπέροχο να βλέπεις παιδιά στην άθληση, παρά στην οθόνη ενός υπολογιστή».
Ο πρόεδρος της Ένωσης Ποδοσφαιρικών Σωματείων Μακεδονίας (ΕΠΣ Σάββας Δημητριάδης υπογράμμισε ότι διαφωνεί σε πολλά, γιατί θέλει να βλέπει τα πράγματα με ρεαλιστική ματιά. «Συγκρίνουμε το επαγγελματικό με το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο» τόνισε «αλλά δεν έχουν καμία σχέση. Σαφώς και το επαγγελματικό θα ξεκινήσει πρώτο αφού αυτό αφήνει οικονομικό όφελος και από πλευράς σωματείων και από πλευράς κράτους. Επίσης ο επαγγελματίας αθλητής είναι πειθαρχημένος, ενώ ο ερασιτέχνης όχι. Μόλις ολοκληρώσει ο ερασιτέχνης το άθλημά του, δεν θα πάει σπίτι του, αλλά θα μεταφέρει το επιδημιολογικό του φορτίο σε άλλο χώρο. Πιστεύω ότι όταν δεν έχουμε δεδομένα, δεν θα πρέπει να έχουμε και αντιρρήσεις. Οι άνθρωποι που αποφασίζουν έχουν δεδομένα και «ανοίγουν» τα αθλήματα, όπως πιστεύουν εκείνοι ότι πρέπει. Ο ερασιτεχνικός αθλητισμός είναι ο τελευταίος τροχός της άμαξας και πληρώνει και το μεγαλύτερο τίμημα, αν και πυρήνας της ανάπτυξης όλων των αθλημάτων στη χώρα μας. Το κυριότερο όμως είναι ότι απαρτίζεται από ανιδιοτελείς ανθρώπους, που δεν επιδιώκουν το κέρδος, αλλά την προσφορά στην τοπική κοινωνία. Δυστυχώς, ο επαγγελματικός αθλητισμός δεν ασχολείται με τον ερασιτεχνικό. Αν εξαιρέσουμε το βοήθημα της ΓΓΑ, που δεν το λαμβάνουν όλα τα σωματεία, δεν έχει πόρους. Ο ερασιτεχνικός αθλητισμός με παυσίπονα δεν γίνεται καλά. Χρειάζεται οριστική θεραπεία. Η βιωσιμότητά του εξαρτάται από τη βοήθεια και την αποφασιστικότητα της πολιτείας με πάγια και μόνιμα μέτρα. Η πανδημία είναι η αρχή νέων δεδομένων και πρέπει όλοι να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε την επόμενη μέρα, με οργανωμένο σχέδιο».
Ο πρόεδρος της Ένωσης Ποδοσφαιρικών Σωματείων Αχαϊας Άγγελος Δανιήλ εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για την εικόνα της χώρας μας και τόνισε ότι στο εξωτερικό εξελίσσονται κανονικά οι αγωνιστικές τη στιγμή που στην Ελλάδα δεν έχουν ξεκινήσει καν. «Από το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο, διαχέονταν στην ελληνική αγορά, 30-40 εκ ευρώ, χρήματα που εξασφάλιζαν τη βιωσιμότητα κοινωνικών ομάδων που βοηθούνται μέσα από το ποδόσφαιρο. Τα τελευταία 12 χρόνια, δίχως πόρους, τα προβλήματα είναι αμέτρητα. Οι ερασιτέχνες παράγοντες σεβαστήκαμε απόλυτα τις επιταγές των ειδικών και είμαστε αυτοί που θα κληθούμε να φέρουμε τα παιδιά στα γήπεδα, όταν επιτραπεί και πάλι η αγωνιστική δραστηριότητα. Η ανιδιοτελής προσφορά των παραγόντων είναι λειτούργημα».
Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Προπονητών Ποδοσφαίρου Λάμπρος Ανδριόπουλος εξέφρασε την ανάγκη να βρεθούμε όλοι ξανά κοντά σε αυτό που αγαπάμε, στα γήπεδα. Ωστόσο, δεν υπάρχει ο κατάλληλος μηχανισμός, για να μπορεί το κάθε σωματείο να φέρνει τους αθλητές του δίχως το φόβο μετάδοσης του ιού. Αν δεν βοηθήσουν όλοι, θα είναι πολύ δύσκολο να εφαρμοστούν τα πρωτόκολλα στο ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο. Δεν πρέπει να ξεχωρίζουμε τους επαγγελματίες με τους ερασιτέχνες αθλητές, ούτε τους αθλητές με τις αθλήτριες, γιατί όλοι βάζουμε ένα λιθαράκι για να εξελιχθεί το κάθε άθλημα.
Ο γενικός γραμματέας του Συνδέσμου Ελλήνων Προπονητών Καλαθοσφαίρισης Παρασκευάς Μουρατίδης τόνισε ότι δεν υπήρχε εξαρχής πρόβλεψη για το σημείο στο οποίο βρισκόμαστε σήμερα. Προέχει η υγεία όλων, αλλά ο αθλητισμός θα μπορούσε να είναι το πειραματικό όχημα για την κοινωνία όλη. Όπως το κράτος χρησιμοποιεί έναν αθλητή για την καμπάνια του, έτσι θα μπορούσε και ο αθλητισμός να στείλει μήνυμα πειθαρχίας απέναντι στην πανδημία. Το πιο σημαντικό όμως είναι το αύριο. Με αφορμή τη συσπείρωση όλων, να σταματήσουμε τις παθογένειες και να κοιτάξουμε τον αθλητισμό οργανωμένα σε όλα τα επίπεδα όπως αρμόζει σε μια ευρωπαϊκή χώρα.
Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Προπονητών Πετοσφαίρισης, Κώστας Χαριτωνίδης, ενημέρωσε τους συμμετέχοντες ότι, μέσα σε αυτούς τους μήνες της πανδημίας, ο σύνδεσμος οργάνωσε 16 διαδικτυακά σεμινάρια, φέρνοντας τις χώρες της Ευρώπης και της Αμερικής πολύ κοντά στην Ελλάδα. Μέσα από τα σεμινάρια αυτά αποκομμίσαμε πολύ σημαντικές πληροφορίες και καταλήξαμε στη σημασία της συνεργασίας όλων των φορέων. Ο αθλητισμός είναι προπομπός για να κρατήσουμε ορισμένα πράγματα στη σωστή θέση. Μέσα από το υγειονομικό πρωτόκολλο θα μπορούσαμε να ελέγχουμε παιδιά και γονείς, που αποτελούν μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας.
Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Προπονητών Χειροσφαίρισης Δημήτρης Σκάρλος τόνισε ότι αυτό που θέλουμε όλοι είναι να επιστρέψουμε στην αγωνιστική δράση αλλά οι γιατροί στέκονται εμπόδιο, είτε από φόβο είτε από έγνοια για την αντανάκλαση που θα έχει όλο αυτό στο ευρύ κοινό, μόλις αρχίσει να χαλαρώνει. Ωστόσο, ο αθλητισμός έχει αυτοσυγκράτηση και οι αθλητές γνωρίζουν να προστατεύουν τους εαυτούς τους. Αυτό σημαίνει ότι η Πολιτεία μπορεί, με την εφαρμογή αυστηρών πρωτοκόλλων και περιορισμών, να σημάνει την επανεκκίνηση του αθλητισμού, γιατί αν συνεχιστεί η κατάσταση αυτή, σβήνουμε.
Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Προπονητών Υδατοσφαίρισης Ελευθέριος Βούρος έδωσε συγχαρητήρια σε όλες τις ομάδες, που έχουν συμμετέχει σε ευρωπαϊκές διοργανώσεις και έχουν καταφέρει, κάτω απο αντίξοες συνθήκες, να βρεθούν εκεί και να αντιμετωπίσουν επάξια αντιπάλους, που δεν είχαν πάψει να αθλούνται. Ο αθλητισμός είναι συγκροτημένος και μπορεί να εφαρμόσει τα αυστηρά πρωτόκολλα. «Πρέπει να ανοίξουμε», τόνισε «γιατί ο αθλητισμός είναι το υγιές κύτταρο της κοινωνίας, είναι όμως και ένα κύτταρο στη μάστιγα κατά της οθόνης. Λέμε διαρκώς στα παιδιά μας να απομακρύνονται από τις οθόνες και έχουμε φτάσει στο σημείο να καθηλώνονται τα παιδιά 8 και 10 ώρες μπροστά από έναν υπολογιστή. Δημιουργούμε νέα γενιά παιδιών, τα παιδιά της καρέκλας. Αυτός είναι ένας μεγάλος προβληματισμός για την επόμενη μέρα. Μια μικρή έρευνα που κάναμε ως σύνδεσμος, οδήγησε στο συμπέρασμα ότι, πολλά παιδιά κάτω των 10 ετών δύσκολα θα επιστρέψουν στην αθλητική τους δραστηριότητα κι αυτό είναι μεγάλο πλήγμα για τον ελληνικό αθλητισμό».
Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Διαιτητών Ποδοσφαίρου Ελλάδας (ΟΔΠΕ) Ηλίας Καραμάνης δήλωσε ότι είναι αισιόδοξος ότι κάποια στιγμή όλα θα λειτουργήσουν ομαλά. «Ας εφαρμόσουμε» τόνισε «όσα λένε οι ειδικοί, για να καταφέρουμε να βγούμε στο ξέφωτο. Μαζί με την ασθένεια ήρθε και η γκρίνια από όλους τους φορείς και σε όλους τους τομείς. Ο καθένας τα βλέπει από το δικό του μετερίζι και με τη δική του οπτική. Η πανδημία πήγε λίγο πίσω την κοινωνία παγκοσμίως και ελπίζω να επανέλθουμε. Στο κομμάτι το δικό μας έχει μείνει μόνο η ατομική προπόνηση. Ας ελπίσουμε μαζί με την πανδημία να φύγει και η τάση να διευθύνουν τα παιχνίδια μας ξένοι διαιτητές. Ελπίζω γρήγορα να ανοίξει ο αθλητισμός, τα παιδιά να βρεθούν στα γήπεδα και οι διαιτητές όλων των αθλημάτων να διευθύνουν αγώνες».
Ο γενικός γραμματέας του Συνδέσμου Αθηναίων Διαιτητών, Σοφιανός Μαράνος τόνισε ότι προέχει η ασφάλεια όλων. Το πρόβλημα είναι τεράστιο, ο αθλητισμός έχει πληγεί σοβαρά και η εικόνα των άδειων γηπέδων με άδειες κερκίδες είναι αποκαρδιωτική. Οι διαιτητές έχουν παραμείνει και αυτοί εκτός γηπέδων. Μακάρι να επιστρέψει σύντομα η κανονικότητα και να υπάρξει πρόβλεψη για να κάνουν οι διαιτητές τις προπονήσεις τους το διάστημα αυτό. Ο αθλητισμός πρέπει να λειτουργήσει.
Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Διαιτητών Καλαθοσφαίρισης Ελλάδας (ΟΔΚΕ) Κωνσταντίνος Μπούσιας τόνισε ότι ο ΠΣΑΤ, σαν από μηχανής Θεός, πήρε την πρωτοβουλία και κάλεσε όλους τους παράγοντες του αθλητισμού σε μια συζήτηση, που θα έπρεπε να είχε γίνει νωρίτερα. «Πρωταγωνιστές είναι οι αθλητές» τόνισε «και ακούσαμε με ειλικρινές ενδιαφέρον τη λαχτάρα και τον πόθο τους να επιστρέψουν στους αγωνιστικούς χώρους. Θα πρέπει να γίνουν συγκεκριμένες προτάσεις, για κάθε άθλημα ξεχωριστά, για τον τρόπο με τον οποίο μπορούμε να γυρίσουμε πίσω στα γήπεδα υγιείς και με ασφάλεια. Σε αυτό το νέο καθεστώς ζωής, μάθαμε όλοι να λειτουργούμε αλλιώς και να προστατεύουμε τόσο εμάς όσο και τους γύρω μας».
Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Διαιτητών Βόλεϊ Ελλάδας, Σταύρος Μαυρικίδης, ενημέρωσε τους συμμετέχοντες ότι τα θέματα της ομοσπονδίας συζητούνται μέσω τηλεδιασκέψεων για να διατηρηθεί η συνοχή των διαιτητων. Όταν ένας νέος διαιτητής έχει να μπει σε γήπεδο 8 μήνες, κάποια στιγμή θα αποχωρήσει από το άθλημα. Πέρυσι έγιναν όλες οι απαραίτητες ενέργειες για να έχουμε υγιείς ανθρώπους μέσα στο φυσικό τους περιβάλλον, τους αγωνιστικούς χώρους. Κάνοντας διαρκή τεστ στους αθλητές, δεν διαπιστώνουμε την κατάσταση μόνο εκείνων, αλλά ταυτόχρονα ιχνηλατούμε και το περιβάλλον τους. «Τα γήπεδα και οι αγωνιστικοί χώροι πρέπει να ανοίξουν άμεσα», δήλωσε «γιατί, κλείνοντας τα παιδιά στο σπίτι, τα υποβάλλουμε σε συνεχή συναναστροφή με τις ευπαθείς ομάδες».
Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Διαιτητών Υδατοσφαίρισης Μιχάλης Σκαλοχωρίτης τόνισε ότι ο εγκλεισμός των ανθρώπων στο σπίτι, η οικονομική κρίση, οι κανόνες κοινωνικής απόστασης, ο φόβος έχουν διαφοροποιήσει την καθημερινότητά μας. Για να σταματήσουμε την εξάπλωση της πανδημίας, κλειστήκαμε στο σπίτι και αυξήσαμε τις ώρες ενασχόλησης με τα ηλεκτρονικά παιχνίδια και τις οθόνες. Ο χρόνος μπροστά από μια οθόνη σχετίζεται με την κακή διατροφή και την παχυσαρκία, ενώ ο εγκλεισμός διαταράσει την ψυχική υγεία παιδιών και μεγάλων. Ο κίνδυνος της πανδημίας είναι πολύ μεγάλος, λύση όμως δεν αποτελεί η αποφυγή του αθλητισμού. Ιδίως σε τέτοιες περιόδους κρίσης, θα πρέπει να ενισχυθεί η σωματική και ψυχική υγεία των παιδιών. Η Πολιτεία οφείλει να βρει τρόπους επιστροφής των αθλητών στους χώρους τους, με γνώμονα πάντοτε την ασφάλεια του συνόλου».
Στη συζήτηση συμμετείχαν επίσης τα μέλη του Δ.Σ. του ΠΣΑΤ και ο πρόεδρος Επί Τιμή του Συνδέσμου Παύλος Γερακάρης. Τον συντονισμό έκανε ο γενικός γραμματέας του ΠΣΑΤ, Κωνσταντίνος Χατζηδημητρίου
Η συζήτηση μεταδόθηκε απευθείας από το κανάλι του ΠΣΑΤ στο YouTube και από τη σελίδα του Συνδέσμου στο Facebook, όπου μπορούν όλοι να αναζητήσουν λεπτομέρειες.
Το Δ.Σ. του ΠΣΑΤ θα αποστείλει τις καταγεγραμμένες αναλυτικές θέσεις των ομιλητών στην πολιτική ηγεσία του αθλητισμού και στον καθηγητή κ. Τσακρή.