Αρχίζει αύριο διαδικτυακά το 7ο Διεθνές Αθλητικό Σχολείο του ΠΣΑΤ - Ελεύθερη η πρόσβαση σε όλους

Το Τόκυο στο επίκεντρο της έναρξης των εργασιών του 7ου Διεθνούς Αθλητικού Σχολείου ΠΣΑΤ Οι Ολυμπιακοί Αγώνες πρέπει να γίνουν ακόμη και χωρίς θεατές

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest

Οι εργασίες της πρώτης ημέρας του 7ου Διεθνούς Αθλητικού Σχολείου του ΠΣΑΤ, που διεξάγεται διαδικτυακά, εξαιτίας των ειδικών συνθηκών και των περιορισμών που επιφέρει η πανδημία, σηματοδότησαν τη νέα εποχή του Συνδέσμου μας.

Αυτό ανέφερε και ο πρόεδρος του ΠΣΑΤ, Γιάννης Θεοδωρακόπουλος, ο οποίος υπογράμμισε ότι ο Σύνδεσμος ανοίγει νέους δρόμους και ότι το Σχολείο δεν απευθύνεται μόνο στους αθλητικούς συντάκτες, αλλά στο ευρύτερο κοινό.

Την πρώτη ενότητα του Διεθνούς Σχολείου, με θέμα «Ο αθλητισμός την εποχή της πανδημίας και ο νέος δρόμος για το Τόκυο», την οποία συντόνισε ο Α΄Αντιπρόεδρος του ΠΣΑΤ Φώντας Χήτας, άνοιξε η Πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Συμμετασχόντων σε Ολυμπιακούς Αγώνες, Βούλα Κοζομπόλη, η οποία αναφέρθηκε στην αβεβαιότητα και την ανασφάλεια  της εποχής, που δεν συνάδει με τον πρωταθλητισμό. «Είμαστε τυχεροί στην Ελλάδα, σε σχέση με άλλες χώρες», τόνισε η πρόεδρος «γιατί τα πράγματα πήγαν καλύτερα και αρκετές ομοσπονδίες κατάφεραν να ολοκληρώσουν τα πρωταθλήματά τους. Τα ερασιτεχνικά σωματεία έχουν πληγεί σε μεγάλο βαθμό. Πολλές χορηγίες σταμάτησαν, πολλοί άνθρωποι έχασαν την δουλειά τους». Αναφορικά με τις πληροφορίες που έχει λόγω της θέσης της, είπε ότι ο προγραμματισμός για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκυο προχωράει καλά. Έχει συσταθεί μια ειδική ομάδα που συνεργάζεται με τις ιαπωνικές αρχές. Υπάρχει στην Ιαπωνία η εκτίμηση ότι το εμβόλιο θα έχει κυκλοφορήσει έως τέλος του χρόνου, οπότε θα μπορούν οι Αγώνες να διεξαχθούν με την χρήση του εμβολίου. Επίσης ανέφερε οτι όλοι οι εμπλεκόμενοι με την άφιξη τους στο Τόκιο θα υποβάλλονται σε τεστ για Covid-19.

Ο Γρηγόρης Πολυχρονίδης, Πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Παραολυμπιονικών, που πήρε στη συνέχεια το λόγο, επισήμανε την ανάγκη να μη χαθεί η ψυχραιμία και η θετική ψυχολογία όλων. «Όταν ξέσπασε η πανδημία και μπήκαμε σε καραντίνα, το πρώτο πράγμα που προσπαθήσαμε με τη σύζυγό μου Κατερίνα, η οποία έχει διπλή ιδιότητα, ήταν να μην χάσουμε την προστασία μας», τόνισε. «Μπήκαμε σε νέο προγραμματισμό, ακολουθήσαμε προετοιμασία στο σπίτι, είδαμε βίντεο για τακτικές. Προτεραιότητα όλων μας είναι η ασφάλεια και έπειτα η προσαρμογή με θετική ψυχολογία στη νέα τάξη πραγμάτων. Πιστεύω ότι το νέο χρόνο θα έχουμε αγώνες».

Η δημοσιογράφος της εφημερίδας «Καθημερινή» και μέλος του ΠΣΑΤ, Σπυριδούλα Σπανέα αναφέρθηκε στην επιθυμία όλων να διεξαχθούν οι Ολυμπιακοί Αγώνες με κάθε κόστος. «Η θεωρία του ντόμινο εφαρμόστηκε και στον αθλητισμό και οι συνέπειες είναι ανυπολόγιστες. Οι αλλαγές είναι πολλές, ποικίλες και οι συνέπειες δυσάρεστες. Η πανδημία έχει εξελιχθεί σε λαίλαπα από την οποία φυσικά δεν γλίτωσε ούτε ο αθλητισμός. Οι ζημιές και σε οικονομικό επίπεδο είναι μεγάλες. Για παράδειγμα μόνο η ΕΟΕ έχει απώλειες 2 εκατομμυρίων Ευρώ, ενώ δεκάδες δις ευρώ έχουν χαθεί σε παγκόσμιο επίπεδο. Η αξία της αθλητικής βιομηχανίας είχε εκτιμηθεί στα 434 δις ευρώ και το διάστημα 2011-2019 τα έσοδα είχαν αύξηση της τάξης του 45%, ενώ φέτος αναμενόταν να ξεπεράσει το 50%. Βέβαια αυτά τα νούμερα πλέον δεν υπάρχουν. Έμειναν στο χαρτί λόγω της πανδημίας. Όσον αφορά το τι μας επιφυλάσσει το μέλλον, η αλήθεια είναι πως βρισκόμαστε σε θολά νερά. Υπάρχει η επιθυμία και βούληση οι Ολυμπιακοί Αγώνες να διεξαχθούν με κάθε κόστος. Πίσω από την επιθυμία αυτή σίγουρα δεν είναι μόνο η αγάπη για τον αθλητισμό. Έχουν επενδυθεί πολλά χρήματα από τους Ιάπωνες, ενώ και η ΔΟΕ στηρίζεται σε αυτό το προϊόν που από εκεί πηγάζουν και τα περισσότερα έσοδα της».

Ο ομοσπονδιακός προπονητής του ΣΕΓΑΣ Γιώργος Πομάσκι, κορυφαίος προπονητής του ελληνικού αθλητισμου για το 2019 (σύμφωνα με το δημοψήφισμα του ΠΣΑΤ), τόνισε οτι μια νέα καραντίνα, θα σημάνει το τέλος του αθλητικού προγραμματισμού. «Η κατάσταση» επισήμανε «είναι ιδιαίτερη και έχει πολλά άγνωστα σημεία για όλους. Το βασικό είναι να ακούμε τις οδηγίες των ειδικών για να είμαστε υγιείς. Δουλεύουμε σε γκρουπ, απολυμαίνουμε τα πάντα, προσέχουμε όσο περισσότερο μπορούμε. Ευτυχώς, προς το παρόν, δεν έχουμε κρούσμα. Ωστόσο, τα πράγματα είναι δυσκολότερα στα αθλήματα με σωματική επαφή. Γενικώς, οφείλουμε να είμαστε πιο προσεκτικοί για να αποφύγουμε τραυματισμους, που μπορεί να μας στείλουν σε ιατρεία, νοσοκομεία και άλλα σημεία που διασπείρεται ο ιός». Ολοκληρώνοντας την εισήγησή του επισήμανε την ανάγκη να αντιμετωπιστεί διαφορετικά ο αθλητισμός αν καταστεί αναγκαία μια νέα καραντίνα. Πρότεινε να μπουν όλοι σε ένα αθλητικό κέντρο, απομονωμένοι και ασφαλείς, για να μπορούν να συνεχίσουν απρόσκοπτα την προετοιμασία τους. Αυτό είναι και το μήνυμά του προς την Πολιτεία.

Ο παγκόσμιος πρωταθλητής ποδηλασίας Χρήστος Βολικάκης, τόνισε ότι ζουμε όλοι πρωτόγνωρες καταστάσεις. Είναι μια δύσκολη περίοδος για όλους, στη διάρκεια της οποίας προέχει η δημόσια υγεία. «Στην Ελλάδα γλυτώσαμε τα χειρότερα που είδαμε σε άλλες χώρες», τόνισε. «Προσωπικά σε αγωνιστικό επίπεδο, είχα κάνει επέμβαση και προχώρησα σε μεγάλη αλλαγή από τα σπριντ στην αντοχή. Ήταν ένα ρίσκο, γιατί δεν ήξερα αν θα έφτανα σε υψηλό επίπεδο. Συνέχισα να προετοιμάζομαι, ακόμη και όταν υπερδυνάμεις του αθλήματος ανακοίνωναν η μία μετά την άλλη την αποσυρσή τους από τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Δεν είχα πιστέψει οτι θα ματαιωθούν, δυστυχώς όμως έτσι όπως εξελίχθηκε η κατάσταση δεν μπορούσαν να γίνουν αγώνες. Ακομη όμως και για το 2021, δεν υπάρχει χρόνος και ο καθένας μας θα πρέπει να υπερβάλλει εαυτόν».

Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο Παναγιώτης Βελέντζας, ομοσπονδιακός προπονητής της κολύμβησης, ο οποίος επισήμανε ότι βαδίζουμε στο άγνωστο, έχοντας έναν μεγάλο στόχο. Η διαδικασία ήταν και παραμένει ψυχοφθόρα για όλους και μέσα σε αυτή την αχαρτογράφητη περιοχή, προσπαθούμε να βρούμε τα πατήματά μας.

Ο Απόστολος Χρήστου, πρωταθλητής της κολύμβησης, τόνισε ότι η πανδημία και η καραντίνα δημιούργησαν πίεση και άγχος στους αθλητές. «Σιγά σιγά μπαίνουμε σε εναν ρυθμό και η προετοιμασία προχωρά αρκετά καλά. Ακολουθούμε πιστά τις οδηγίες για να καταφέρουμε να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες και να βγούμε νικητές». Ο πρωταθλητής υπογράμμισε ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες στο Τόκυο πρέπει να γίνουν, ακόμη και δίχως θεατές. Την άποψη για τη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων το 2021 εξέφρασαν σχεδόν όλοι οι συμμετέχοντες.

Το Σχολείο τελεί υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού, της Διεθνούς Ένωσης Αθλητικών Συντακτών (AIPS) και πραγματοποιείται με τη στήριξη της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΣΗΕΑ).

Περισσότερα άρθρα