Ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αθλητικού Τύπου (ΠΣΑΤ) δημοσιεύει τις ομιλίες των προσκεκλημένων εισηγητών του 8ου Διεθνούς Σχολείου Αθλητισμού που διοργανώθηκε με επιτυχία στις εγκαταστάσεις της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας (ΔΟΑ), στην Αρχαία Ολυμπία, το τριήμερο 27-29 Οκτωβρίου 2021.
Η αντιδήμαρχος Δήμου Λαρισαίων και πρόεδρος της Επιτροπής Ισότητας Δ. Λαρισαίων, Ρίτα Απρίλη, προσκλήθηκε από τον ΠΣΑΤ ως ομιλήτρια στην ενότητα «Η ισότητα των φύλων στον Αθλητισμό και τα ΜΜΕ – Παρίσι 2024» του 8ου Διεθνούς Σχολείου. Η Ρίτα Απρίλη παρουσίασε τα συμπεράσματα της επιτυχημένης διαδικτυακής εκδήλωσης με τίτλο «Η Λάρισα στηρίζει την Ισότητα στους Ολυμπιακούς Αγώνες», την οποία διοργάνωσε η Επιτροπή Ισότητας του Δήμου Λαρισαίων σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο των Πολιτών. «Το ζητούμενο είναι η ισότητα των δύο φύλων να κατοχυρωθεί στην πράξη. Η κοινωνία δεν έχει κατακτήσει στο μέγεθος που απαιτείται αυτήν την υπόθεση στο 50-50%. Εξαρτάται από την ίδια τη συμπεριφορά των δύο φύλων στο κοινωνικό και πολιτιστικό γίγνεσθαι, απαιτούνται νομοθεσίες κι αποφάσεις, μια αλλαγή κουλτούρας. Είναι μια αναγνώριση που πρέπει να υπάρξει προς τη μεριά του γυναικείου φύλου για όλη την προσπάθεια, τη συμμετοχή της και τη στήριξη στην οικογένεια και στην οποία οι γυναίκες συμμετέχουν μάλλον περισσότερο από τους άνδρες. Έχουμε πολύ δουλειά ακόμη μπροστά μας,» τόνισε ανάμεσα σε άλλα η Ρίτα Απρίλη.
Αναλυτικά, η ομιλία της Ρίτας Απρίλη στο 8ο Διεθνές Σχολείο του ΠΣΑΤ:
«Αρχικά θα ήθελα να ευχαριστήσω το διοικητικό συμβούλιο του Πανελληνίου Συνδέσμου Αθλητικών Συντακτών και προσωπικά τον Πρόεδρο κ. Γιάννη Θεοδωρακόπουλο, καθώς και τη Γενική Γραμματέα κ. Ασπασία Βελονάκη για την τιμητική πρόσκληση στο 8ο Διεθνές Αθλητικό Σχολείο.
Χαίρομαι πολύ, λοιπόν που μου δίνεται η ευκαιρία σήμερα να αναδείξουμε και δια ζώσης το θέμα της Ισότητας των αθλητριών και των αθλητών στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού το 2024 και μάλιστα εδώ στις εγκαταστάσεις της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας, την κοιτίδα των Ολυμπιακών Αγώνων, έναν χώρο ιστορικά και συναισθηματικά φορτισμένο, η οποία (σ.σ ΔΟΑ) έχει χαρακτηριστεί «ακαδημαϊκό συμπλήρωμα των Ολυμπιακών Αγώνων».
Η Επιτροπή Ισότητας του Δήμου Λαρισαίων, της οποίας έχω την τιμή να είμαι Πρόεδρος, διοργάνωσε σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο των Πολιτών και με την προτροπή του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Δημήτρη Δεληγιάννη, μια διαδικτυακή εκδήλωση με τίτλο «η Λάρισα στηρίζει την Ισότητα στους Ο.Α». Η εκδήλωση έγινε με αφορμή άρθρο του αθλητικού συντάκτη και φίλου κ. Σωτήρη Κέλλα σχετικά με την Απόλυτη Ισότητα στο ποσοστό συμμετοχής γυναικών και ανδρών στους Ο.Α. του Παρισιού το 2024, 50% άνδρες -50% γυναίκες. Παράλληλη αφορμή γι’ αυτήν την εκδήλωση ήταν ότι η Λάρισα θα συμμετείχε για μια ακόμη φορά στους Ο.Α. του Τόκυο 2021 έχοντας μια 3μελή μέχρι εκείνη τη στιγμή αντιπροσωπεία, με τον διαιτητή του beach volley κ. Χαράλαμπο Παπαδογούλα, ο οποίος βρέθηκε στον τελικό των ανδρών, τον Δημήτρη Αντωνιάδη, αθλητή του ποδηλατικού γυμναστικού συλλόγου Λάρισας, ο οποίος μετέχει στην ορεινή ποδηλασία και που δεν κατάφερε τελικά να προκριθεί, καθώς και τη Δώρα Γκουντούρα, η οποία κέρδισε Παγκόσμιο πρωτάθλημα στην ξιφασκία. Εξαιρετική τιμή αποτέλεσε για την εκδήλωσή μας η παρουσία της Λαρισαίας Χρυσής Ολυμπιονίκη, αθλήτριας φαινόμενο κ. Φανής Χαλκιά, που τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων εκπροσωπούσε Λαρισινό αθλητικό σύλλογο και η οποία αποτελεί πρότυπο για όλες τις Λαρισαίες και τους Λαρισαίους και όχι μόνο. Στην εκδήλωση ακόμη συμμετείχαν αθλητές και αθλήτριες της Λάρισας που νίκησαν, διακρίθηκαν και συμμετείχαν σε προηγούμενους Ο.Α., όπως ο ΔΗΜΟΣ ΝΤΙΚΟΥΔΗΣ, ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΣΙΩΤΗΣ και η ΧΑΪΔΩ ΑΛΕΞΟΥΛΗ, όλοι τουςαθλητές που τιμούν την πόλη της Λάρισας, την Ελλάδα, τον αθλητισμό και τον πολιτισμό. Εξαιρετική τιμή για εμάς ήταν η συμμετοχή του προέδρου του Πανελληνίου Συνδέσμου Αθλητικού Τύπου (ΠΣΑΤ) κύριου Γιάννη Θεοδωρακόπουλου και της Γενικής Γραμματέα του ΠΣΑΤ κ. Ασπασίας Βελονάκη.
Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ), έλαβε σημαντικές αποφάσεις σχετικά με τους 33ους Ολυμπιακούς Αγώνες «Παρίσι 2024», στέλνοντας ένα ηχηρό μήνυμα σε όλο τον κόσμο ότι «Ο αθλητισμός είναι μία από τις πιο ισχυρές πλατφόρμες για την προώθηση της ισότητας των φύλων και την ενδυνάμωση των γυναικών και των κοριτσιών». Για πρώτη φορά στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων, το ποσοστό συμμετοχής των γυναικών θα είναι ακριβώς το ίδιο με αυτό των ανδρών. Πρόκειται για ένα πολύ μεγάλο βήμα. Πρώτη φορά στην ιστορία του θεσμού θα ισχύσει το απόλυτο 50-50. Σημαντικό ρόλο σε αυτή την απόφαση έπαιξε ο Τόμας Μπαχ. Ο Γερμανός πρόεδρος της ΔΟΕ, σε αντίθεση με τον πρώτο πρόεδρό της Πιερ ντε Κουμπερτέν, από τους πρώτους μήνες που βρέθηκε στην ηγεσία του Ολυμπιακού Κινήματος έδειξε ότι θέλει να αναβαθμίσει τον ρόλο της γυναίκας στον αθλητισμό.
Χρειάστηκε να περάσουν 124 χρόνια για να υπάρξει ισότητα φύλων σε μια Ολυμπιάδα, καθώς στο Παρίσι πάλι θα γραφτεί ιστορία. Ήταν οι δεύτεροι σύγχρονοι Ολυμπιακοί Αγώνες το 1900 στην «πόλη του φωτός» που για πρώτη φορά συμμετείχαν γυναίκες στη διοργάνωση (στο τένις και στο γκολφ), και τώρα πάλι στο Παρίσι ο γυναικείος αθλητισμός γράφει ιστορία, αφού για πρώτη φορά ο αριθμός αθλητών και αθλητριών που θα μετέχουν στην Ολυμπιάδα του 2024 θα είναι ίσος. Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1992, 35 χώρες δεν είχαν γυναικεία συμμετοχή, σ’ αυτούς του 2000 9 χώρες, ενώ στην Ολυμπιάδα της Αθήνας οκτώ χώρες. Το 2016 το ποσοστό συμμετοχής των γυναικών στους Ολυμπιακούς του Ρίο ήταν 45,6%. Στο Τόκιο ανέβηκε στο 48,8% και στο Παρίσι θα είναι 50%. Πριν από πολλά χρόνια φάνταζε… εξωπραγματική η συμμετοχή μιας γυναίκας σε Ολυμπιακούς Αγώνες. Τώρα, όμως, ακόμη και σε αθλήματα που κάποτε θεωρούνταν ανδροκρατούμενα, συμμετέχουν γυναίκες και οι αγώνες τους δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν από τους αντίστοιχους ανδρικούς.
Ως Επιτροπή Ισότητας του Δήμου Λαρισαίων με αφορμή αυτήν την απόφαση, πραγματοποιήσαμε αυτήν την εκδήλωση θέλοντας να δηλώσουμε να δηλώσουμε τη στήριξη μας σε κάθε θετική προσέγγιση στα θέματα Ισότητας των δύο φύλων και βέβαια να μοιραστούμε τη χαρά μας γι’ αυτό το τελευταίο επίτευγμα για τους Ολυμπιακούς του Παρισιού πια, τη συμμετοχή των αθλητών και των αθλητριών στο 50%-50%. Είναι σημαντικά ζητήματα, τα οποία αγγίζουν αυτό το τεράστιο ζήτημα της Ισότητας, το οποίο έρχεται από πάρα πολύ παλιά, από του Αγώνες για την κατάκτηση μιας θέσης της γυναίκας στην εργασία και την κοινωνία μέχρι και σήμερα ακόμη που παρά τα χρόνια που πέρασαν δεν έχει κατακτηθεί στο βαθμό που θα θέλαμε. Πολλές φορές αυτή η Ισότητα είναι ονομαστική και δεν έχει τα χαρακτηριστικά μιας υπεύθυνης στάσης της Κοινωνίας μας και της όποιας πολιτείας απέναντι στα ζητήματα που δημιουργούνται στη γυναίκα, στην εργαζόμενη γυναίκα, στη μητέρα γυναίκα, στις τόσες δραστηριότητες που η ίδια κοινωνικά αναπτύσσει και που σηκώνει πολύ μεγάλο βάρος μέσα στην κοινωνία. Είναι αλήθεια ότι ακόμη και μισθολογικά δεν έχει κατακτηθεί τέτοια ισότιμη θέση μέσα στην Κοινωνία, σε υποψήφιες μητέρες που εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα συνήθως ελλοχεύει ο κίνδυνος της απόλυσης ακόμη και σε ζητήματα συμπεριφοράς που προκύπτουν σε τομείς του πολιτισμού του αθλητισμού κ.α.
Άρα λοιπόν ζητούμενο είναι αυτή η υπόθεση της Ισότητας στην πράξη να κατοχυρωθεί. Έχουν γίνει βήματα. Η κοινωνία δεν έχει κατακτήσει στο μέγεθος που απαιτείται σήμερα αυτήν την υπόθεση στο 50-50% . Και εδώ πια δεν έχει σχέση μόνο με τη Νομοθεσία, δεν έχει σχέση μόνο με τις προσπάθειες της όποιας Πολιτείας, δεν έχει ίσως με τις αποφάσεις των όποιων Επιτροπών, όπως η ΔΟΕ. Έχει σχέση με την ίδια τη συμπεριφορά των δύο φύλων στο κοινωνικό και πολιτιστικό γίγνεσθαι της κάθε κοινωνίας και είναι ένα τεράστιο ζήτημα, το οποίο απαιτεί πάνω από όλα και πέρα από νομοθεσίες κι αποφάσεις μια αλλαγή κουλτούρας. Είναι μια αναγνώριση που πρέπει να υπάρξει προς τη μεριά του γυναικείου φύλου για όλη την προσπάθεια, τη συμμετοχή της και τη στήριξη σε τόσα βάρη που σηκώνει η ίδια η κοινωνία, η ίδια η οικογένεια και στην οποία οι γυναίκες συμμετέχουν μάλλον περισσότερο από τους άνδρες. Άρα έχουμε πολύ δουλειά ακόμη μπροστά μας να κάνουμε. Η δουλειά αυτή, κάθε βήμα και κάθε κατάκτηση, που υπάρχει μπροστά μας δεν μπορεί να την ακυρώνει. Η δουλειά μας λοιπόν είναι να ολοκληρώσουμε. Στο επίπεδο του Αθλητισμού είναι τεράστιο το βήμα που γίνεται αυτή τη στιγμή από τη ΔΟΕ για το 2024. Είναι πραγματικά τεράστιο και έχει σημειολογική αξία γιατί όλοι ακολουθούμε αντίστοιχα παραδείγματα. Ακόμη και στην Αυτοδιοίκηση, η κατάκτηση μιας θέσης της γυναίκας στα ψηφοδέλτια δεν ήταν αβασάνιστη και δεν ήταν πάντα δεδομένη. Ξεκίνησε χωρίς καθόλου ποσοστά συμμετοχής, με λίγες συμμετοχές, πέρασε στο 20%, πέρασε στο 30%, πέρασε στο 40% με ένα πισωγύρισμα το τελευταίο διάστημα, που η αυτοδιοίκηση το αντέστρεψε και είναι προς τιμήν της αυτοδιοίκησης. Αυτό το 40% στα ψηφοδέλτια δε μεταφράζεται σε 40% ή έστω και λιγότερο εκλεγμένων γυναικών στα δημοτικά συμβούλια. Αυτό είναι ένα καμπανάκι, ένα μήνυμα το οποίο πρέπει να απασχολήσει συνολικά την Κοινωνία. Ο Δήμος Λαρισαίων και χαίρεται και στηρίζει αυτή την προσπάθεια και θα κάνουμε τα μέγιστα προκειμένου να κατακτηθεί αυτή η θέση της Ισότητας. Οι φορείς οι οποίοι συμμετέχουν, το Πανεπιστήμιο των Πολιτών, η Πόλη που Μαθαίνει, Η Επιτροπή Ισότητας με Επικεφαλής τον Δήμο Λαρισαίων και Δήμαρχο τον κ. Απόστολο Καλογιάννη, ο οποίος στηρίζει έμπρακτα όλες τις δράσεις μας, επιβεβαιώνουν κάτι: ότι ο Δήμος Λαρισαίων με όλους αυτούς τους φορείς εργαζόμαστε για μία ουσιαστική αλλαγή της Κουλτούρας πια της Κοινωνίας της Πόλης σε όλα τα επίπεδα και σ’ αυτό που συζητάμε. Είναι μια δουλειά, η οποία συνήθως στην Αυτοδιοίκηση δε γίνεται, δεν έχει σχέση με τον δρόμο που φτιάχνουμε ή την όμορφη πλατεία. Καταγράφεται πολύ περισσότερο στο μυαλό των συμπολιτών μας. Μια δουλειά, η οποία θα τη δει κανένας να αποδίδει σε ένα βάθος ετών αλλάζοντας αντιλήψεις και όπως είπαμε κουλτούρα. Είναι μια δουλειά που για εμάς έχει πρωτεύοντα ρόλο και πρωτεύοντα σημασία. Η Επιτροπή Ισότητας κάνει μία εξαιρετική δουλειά και αυτή η διαδικτυακή εκδήλωση είναι ένα κομμάτι αυτής της υπόθεσης. Πρέπει να βρισκόμαστε και να συζητάμε για αυτά τα ζητήματα. Πολύ δε περισσότερο οι γυναίκες, υπάρχει ανάγκη. Ελπίζουμε η εκδήλωσή μας αυτή να αποτελέσει για όλους μας την αφετηρία μιας προσπάθειας να ξαναφέρουμε στο προσκήνιο τις αξίες που περικλείονται στο πνεύμα του ολυμπισμού ανεξάρτητα από την καταγωγή, το φύλο, τη φυλή, το θρήσκευμα και οποιαδήποτε άλλα στοιχεία που συνθέτουν την προσωπικότητα του καθένα μας. Ο Ολυμπιακός Αθλητισμός λειτούργησε ως μέσον κοινωνικής χειραφέτησης, όχι μόνο για τη γυναίκα, αλλά και για αποκλεισμένες κοινωνικές ομάδες (εθνικές-θρησκευτικές-κοινωνικές μειονότητες). Η ένταξη των γυναικών στον αθλητισμό έχει αυξηθεί και ελπίζουμε ότι αυτές οι εξελίξεις θα ανοίξουν τον δρόμο για την προώθηση της ισότητας των φύλων σε όλους του τομείς και σε όλα τα επίπεδα του αθλητισμού.
Κλείνοντας, θέλω να συγχαρώ το διοικητικό συμβούλιο του ΠΣΑΤ για την άριστη διοργάνωση του 8ου Διεθνούς Σχολείου».