Εισηγήτρια στη θεματική «Η Τεχνολογία, τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης και τα ΜΜΕ στον Αθλητισμό» του 9ου Διεθνούς Αθλητικού Συνεδρίου του ΠΣΑΤ στην Αρχαία Ολυμπία, με συντονιστή τον δημοσιογράφο της ΕΡΑ Σπορ και έφορο εκδηλώσεων του Συνδέσμου, Σήφη Βοτζάκη, ήταν η Γιώτα Αντωνοπούλου.
Η αναπληρώτρια καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και διευθύντρια του ΜΠΣ, Σύγχρονη Αθλητική Επικοινωνία, Δημοσιογραφία και Φωτοειδησεογραφία μοιράστηκε την ερευνητική εμπειρία της σχετικά με το θέμα «Σύγχρονοι πυλώνες οργάνωσης και λειτουργίας των Αθλητικών ΜΜΕ με τη χρήση των Νέων Τεχνολογιών» με τους συμμετέχοντες στο Συνέδριο του ΠΣΑΤ.
«Η ρομποτική έχει μπει και στη δημοσιογραφία (Robot Journalism) και πρόκειται για λογισμικά τα οποία είναι συνδεδεμένα με πτυχές πληροφοριών, για παράδειγμα πίνακες στατιστικών ή έναν πίνακα αποτελεσμάτων και γράφουν μόνα τους κείμενο εντός 45 δευτερολέπτων, τεχνολογία που χρησιμοποιείται ήδη εδώ και αρκετά χρόνια από μεγάλα ειδησεογραφικά πρακτορεία και εφημερίδες,» εξήγησε η Γιώτα Αντωνοπούλου και συνέχισε θέτοντας, αλλά και απαντώντας την εξής ερώτηση: «Κι εδώ τίθεται ένα ερώτημα: Πρέπει να τις φοβόμαστε αυτές τις τεχνολογίες; Όχι δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα απ’ αυτές τις τεχνολογίες, διότι ναι μεν τα λογισμικά είναι έξυπνα, πλέον αυτοεξελίσσονται, όμως δεν διαθέτουν δημιουργικότητα, δεν διαθέτουν αντίληψη, δεν διαθέτουν συναισθηματική νοημοσύνη και το επάγγελμα της δημοσιογραφίας εμπεριέχει και τα τρία αυτά χαρακτηριστικά».
Για να προσθέσει: «Επειδή, τείνουμε πάντα όταν μιλάμε για νέες τεχνολογίες, το μυαλό μας να πηγαίνει είτε σε περικοπές προσωπικού, είτε σε περαιτέρω εντατικοποίηση ή ελαστικοποίηση της εργασίας, να διευκρινίσουμε το εξής: όλες οι νέες προσεγγίσεις στη διοίκηση των ΜΜΕ ξεκινούν απ’ αυτήν τη βασική αρχή ότι τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης είναι οι άνθρωποι τους! Η χρήση της νέας τεχνολογίας έχει προβολή στον παράγοντα άνθρωπο, αυτή πρέπει να είναι σήμερα η χρήση της νέας τεχνολογίας».
«Το μοντέλο στο οποίο μπορούμε να επενδύσουμε», τόνισε στη συνέχεια η Γιώτα Αντωνοπούλου, «είναι το μοντέλο του knowledge management, το μοντέλο της γνώσης. ‘Όταν, λοιπόν ερωτηθώ αν το Internet είναι αυτό που φταίει πραγματικά για την πτώση της κυκλοφορίας των εφημερίδων, η απάντηση μου θα είναι αυτή: ότι μία εφημερίδα που εστιάζει στο περιεχόμενο, δεν έχει να φοβηθεί κάτι από τις σύγχρονες τεχνολογίες».
Μεγάλος χορηγός του ΠΣΑΤ είναι η Winmasters. Χορηγοί Επικοινωνίας του 9ου Διεθνούς Αθλητικού Σχολείου του ΠΣΑΤ είναι το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ-ΜΠΕ) και το Sport24.
Φωτογραφίες: Βασίλης Κουτρουμάνος