Σημαντικά θέματα που αφορούν τον αθλητισμό και την αθλητική δημοσιογραφία συζητήθηκαν στο 34ο Συνέδριο ΠΣΑΤ-ΕΑΚ, οικοδέσποινα του οποίου φέτος ήταν η Ενωση Αθλητικών Συντακτών Κύπρου στην Πάφο το τριήμερο 31 Οκτωβρίου-2 Νοεμβρίου 2023. Αυτό ήταν το δεύτερο Συνέδριο ΕΑΚ-ΠΣΑΤ μετά την αναβίωσή του, καθώς στο πρώτο, πέρυσι, οικοδεσπότης ήταν ο ΠΣΑΤ στο Ηράκλειο της Κρήτης.
Την αποστολή του ΠΣΑΤ συγκροτούσαν ο πρόεδρος του Συνδέσμου, Γιάννης Θεοδωρακόπουλος, ο Α΄ αντιπρόεδρος Βαγγέλης Ιωάννου, ο Β΄ αντιπρόεδρος Μάνος Σταραμόπουλος, η γενική γραμματέας Ασπασία Βελονάκη, ο αναπληρωτής ταμίας Αντώνης Παπουτσάκης και τα μέλη του Δ.Σ. Δημήτρης Κανελλάκης, Κώστας Τουτσίδης και Άκης Δημακός. Στην Πάφο ταξίδεψαν και οι αθλητικοί δημοσιογράφοι – μέλη του ΠΣΑΤ, Νίκος Γιαννόπουλος και Γιάννης Γιαγκίνης.
Ο πρόεδρος του ΠΣΑΤ, Γιάννης Θεοδωρακόπουλος, στον σύντομο χαιρετισμό του, τόνισε: «Η αντιπροσωπεία μας είναι σημαντική σε αριθμό και σε ποιότητα σε αυτόν τον μεγάλο θεσμό που γεννήθηκε το 1982. Τότε, ήταν μία πρόταση από την πλευρά της ΕΑΚ που έγινε αποδεκτή από το ΔΣ του ΠΣΑΤ με πρόεδρο τον αείμνηστο Πέτρο Λινάρδο. Ξεκίνησε ως Συμπόσιο αλλα το 1993 το αναβαθμίσαμε σε Συνέδριο. Αυτός ο θεσμός μας έφερε πιο κοντά, και πορευόμαστε έκτοτε χέρι-χέρι. Και το είχε ανάγκη αυτό ο αθλητισμός μας και από την πλευρά την ελλαδική και από την πλευρά της Κύπρου. Ήταν τα χρόνια που προχωρούσε η αθλητική ανεξαρτησία της Κύπρου. Τα θέματα που βάζαμε αρχικά στο Συμπόσιο ΕΑΚ-ΠΣΑΤ ήταν κοινού ενδιαφέροντος και βοήθησαν πολύ στις σχέσεις των δυο χωρών. Γιατί τα συνέδρια τα παρακολουθούσαν εκπρόσωποι των Κυβερνήσεων και επάνω στα πρακτικά τους και κυρίως στα συμπερασματά τους οι κυβερνήσεις “έχτισαν” πολλές αποφάσεις τους. Δυστυχώς η οικονομική κρίση χτύπησε το θεσμό με αποτέλεσμα να διακοπεί για ένα διάστημα. Όμως μετά από μεγάλη προσπάθεια καταφέραμε καιτον αναβιώσαμε πέρυσι, με το υπ’ αριθμόν 33ο Συνέδριο ΕΑΚ-ΠΣΑΤ να διεξάγεται στο Ηράκλειο.
Ευχαριστούμε την ΕΑΚ για τη φιλοξενία και την άψογη διοργάνωση.Αγωνίζεται κι αυτή, όπως κι εμείς να κρατάμε σε υψηλό επίπεδο τις σχέσεις μας και δεν είναι απλώς σχέσεις ανάμεσα στους αθλητικούς δημοσιογράφους της Ελλάδας και της Κύπρου, αλλά είναι σχέσεις του αθλητισμού των δύο χωρών. Γιατί η δουλειά του αθλητικού δημοσιογράφου δεν περιορίζεται στην περιγραφή ενός αγώνα,ή στην ανάδειξη ενός ρεπορτάζ, αλλά πρωτίστως επιτελεί τον σκοπό της ανύψωσης της αθλητικής παιδείας, της εξάπλωσης του αθλητισμού και της διαπαιδαγώγησης των παιδιών μας επάνω στις ολυμπιακές αξίες. Κλείνοντας, θα ήθελα να εκφράσω την ικανοποίηση του ΠΣΑΤ γιατί συνεχίζουμε με ειλικρίνεια και ενδιαφέρον να συνεργαζόμαστε. Ναι, είμαστε κοντά σας, είσαστε κοντά μας».
Τιμητικές πλακέτες παρέδωσε ο ΠΣΑΤ στην ΕΑΚ, στον Κυπριακό Οργανισμό Αθλητισμού (ΚΟΑ), στην Κυπριακή Ολυμπιακή Επιτροπή (ΚΟΕ) και στον Δήμο Πάφου, ενώ και η ΕΑΚ βράβευσε με τη σειρά της τον ΠΣΑΤ.
Στο πρωινό πρόγραμμα της Τετάρτης (01/11), το Συνέδριο εξέτασε τις συνθήκες απασχόλησης των αθλητικών συντακτών σε Ελλάδα και Κύπρο,και το μέλλον των αθλητικών ΜΜΕ με τον πρόεδρο του ΠΣΑΤ, Γιάννη Θεοδωρακόπουλο και τον πρόεδρο της ΕΑΚ, Ηρόδοτο Μιλτιάδους, να τοποθετούνται για μια σειρά θεμάτων και να δίνουν απαντήσεις σε ερωτήματα του κοινού.
Από τα κυριότερα θέματα που τέθηκαν ιδίως από την πλευρά του ΠΣΑΤ είναι η μεγάλη πτώση του ενδιαφέροντος του κοινού προς τις εφημερίδες, ο ρόλος των ειδησεογραφικών site, η ανεργία και η δημιουργία θέσεων μειωμένης απασχόλησης, με συνέπειες δυασάρεστες.
Επίσης τέθηκε το θέμα των προβλημάτων στην ελευθεροτυπία που προέκυψε λόγω της πανδημίας αλλά τα πράγματα δεν επανήλθαν. Τονίστηκε ακόμη ο παιδαγωγικός ρόλος που έχουν καθήκον να διαδραματίσουν οι αθλητικοί δημοσιογράφοι ωστε οι αξίες και τα μηνύματα του αθλητισμού να ωθούν τη νεολαία προς τα γυμναστήρια και την άθληση.
Στη συνέχεια, η Δρ .Έλενα Παπακώστα (Μέλος Δ.Σ. ΚΟΑ, Ακαδημαϊκός), η Ασπασία Βελονάκη (Γενική Γραμματέας ΠΣΑΤ & μέλος Δ.Σ. AIPS Europe) και η Μαρίνα Αργυρού (Μέλος Δ.Σ. ΕΑΚ) κατέγραψαν στοιχεία, μέσα από την εμπειρία τους και μέσα από έρευνες, που καταδεικνύουν δυσανάλογη συμμετοχή των γυναικών στον αθλητισμό. Τόσο όσον αφορά την κάλυψη επιτυχιών, όσο και από συμμετοχή των γυναικών στον δημοσιογραφικό κόσμο.
Το πρωινό πρόγραμμα ολοκληρώθηκε με ποδοσφαιρική ιστορική αναδρομή.
Ο Δημήτρης Δημητρίου, τέως αντιπρόεδρος ΕΑΚ, εξιστόρησε τα γεγονότα που έφεραν την απόφαση για να λαμβάνουν μέρος οι κυπριακές ομάδες στο πρωτάθλημα της Α’ Εθνικής το 1967 και είχαν να κάνουν με την προσπάθεια της πραξικοπηματικής κυβέρνησης στην Ελλάδα να στείλει μυστικά στρατιώτες στην Κύπρο! Αναφέρθηκε παράλληλα σε περιστατικά που αφορούσαν τη συμμετοχή των Ολυμπιακού, ΑΕΛ, ΕΠΑ, Ομόνοιας και ΑΠΟΕΛ, καθώς και στον απότομο τερματισμό της συμμετοχής το 1974. Μία σημαντική διαπίστωση που σημείωσε ήταν ότι, επί ευκαιρίας της συμμετοχής στην Α΄ Εθνική, πραγματοποιήθηκαν και οι πρώτες αποστολές αθλητικών συντακτών εκτός Κύπρου.
Ο Νίκος Γιαννόπουλος, Αρχισυντάκτης Αθλητικών Ειδήσεων ΕPT, με τη σειρά του αναφέρθηκε σε μερικούς από τους Κύπριους επιθετικούς που έπαιξαν στην Α΄ Εθνική και διέπρεψαν. Μίλησε για τους Παύλο Βασιλείου, Παμπουλλή, Τάσο Κωνσταντίνου, Γιώργο Σαββίδη, Γιασεμή Γιασεμάκη, Γιάννο Οκκά, Μιχάλη Κωνσταντίνου, Σίνισα Γκόγκιτς και Βασίλη Χατζηπαναγή.
Στην παρουσία σπουδαίων αθλητών έκλεισε το πρόγραμμα το απόγευμα της Τετάρτης 1 Νοεμβρίου. Στο πάνελ με θέμα «πώς Ελλάδα και Κύπρος μπορούν να αλληλοβοηθηθούν σε θέματα αθλητικής προετοιμασίας», μίλησαν ο Ολυμπιονίκης στο άλμα εις ύψος Κυριάκος Ιωάννου, ο προπονητής και παλιός πρωταθλητής της ενόργανης γυμναστικής Ηρόδοτος Γιωργαλλάς και ο κορυφαίος αθλητής στους κρίκους Σωκράτης Πηλακούρης, ενώ διαδικτυακά συνδέθηκε από την Ελλάδα ο κωπηλάτης Αλέξανδρος Ζησιμίδης που προπονείται στον Σχοινιά.
O Kυριάκος Ιωάννου τόνισε ότι δεν θα είχε πετύχει τα επιτεύγματά του εάν δεν είχε την ευχέρεια να κάνει τις προπονήσεις του στις αθλητικές εγκαταστάσεις του Άγιου Κοσμά στην Ελλάδα, ενώ το ίδιο ισχύει και με προπονήσεις στη Θεσσαλονίκη για τον Ηρόδοτο Γιωργαλλά.
Ο Σωκράτης Πηλακούρης, ο οποίος προπονείται τακτικά μαζί με τον Λευτέρη Πετρούνια, ανάφερε ότι μετά τις εγκαταστάσεις που έγιναν στην Αραδίππου από τον ΚΟΑ, ο Ελλαδίτης πρωταθλητής προτιμά να κάνει μεγάλο μέρος των προπονήσεων του στην Κύπρο.
Από τους αθλητές μεταφέρθηκε, επίσης, το γεγονός ότι υπάρχει λιγοστή δημοσιογραφική κάλυψη των αθλητών πλην βεβαίως του ποδοσφαίρου και γίνεται κυρίως περιστασιακά, συνήθως μετά από μία μεγάλη διοργάνωση ή μετά από μεγάλη επιτυχία.Στο σημείο αυτό έκανε παρέμβαση ο πρόεδρος του ΠΣΑΤ Γιάννης Θεοδωρακόπουλος ο οποίος συμφώνησε με τους αθλητές και θεώρησε δίλιο το παραπονό τους.
Για το θέμα «Παρίσι 2024» ο λειτουργός Τύπου της ΚΟΕ, Νίκος Σοφιόπουλος, και οι Αντώνης Παπουτσάκης και Δημήτρης Κανελλάκης, αναπληρωτής ταμίας και μέλος του Δ.Σ. ΠΣΑΤ, αναφέρθηκαν στους αθλητές που προκρίθηκαν για τους Ολυμπιακούς και την προσπάθειά που γίνεται από τους υπόλοιπους για εκπροσώπηση Κύπρου και Ελλάδας στο Παρίσι.
Ο Αντρέας Μαρκίδης, λειτουργός διοίκησης ΚΟΑ, παρουσίασε το πρωτόκολλο συνεργασίας Ελλάδας-Κύπρου και το πώς ιστορικά αυτό προέκυψε μέσα από τις εργασίες του Συνεδρίου ΕΑΚ-ΠΣΑΤ.
Στο τελευταίο κομμάτι του Συνεδρίου, το πρωί της Πέμπτης 2 Νοεμβρίου, αρχικά έγινε ανάλυση των Mega Events στην Κύπρο. Ο εκπρόσωπος Τύπου της ΚΟΠ, Κωνσταντίνος Σιαμπουλλής, αναφέρθηκε στις προετοιμασίες που γίνονται ενόψει της διοργάνωσης το 2024 του UEFA EURO U17, ενώ αποκάλυψε τους πρεσβευτές της διοργάνωσης που θα είναι οι ΠαύλοςΚοντίδης και Καρολίνα Πελενδρίτου. Όπως είπε, το τουρνουά θα διεξαχθεί από τις 20 Μαΐου μέχρι τις 5 Ιουνίου, με τα πλείστα παιχνίδια να διεξάγονται στην επαρχία Λάρνακας και Αμμοχώστου, ενώ ο τελικός (καθώς και ένας ημιτελικός), θα διεξαχθούν στο «Στάδιο Άλφαμεγα» στη Λεμεσό.
Ο Μάνος Σταραμόπουλος, Β’ αντιπρόεδρος του ΠΣΑΤ, ανέπτυξε τις προοπτικές για να διοργανώσουν από κοινού Ελλάδα και Κύπρος μία μεγάλη ποδοσφαιρική διοργάνωση.
Ακολούθησε από τον Μαρκ Κληρίδη, πρόεδρο της οργανωτικής επιτροπής Eurobasket 2025 και τον Βαγγέλη Ιωάννου, Α’ αντιπρόεδρο ΠΣΑΤ, πολλά ενδιαφέροντα που αφορούν την ανάληψη του ενός ομίλου της διοργάνωσης από την Κύπρο, με τη συμμετοχή και της Ελλάδας και τα τεράστια οφέλη για τη χώρα μας. Μεταξύ άλλων αναλύθηκαν τα οφέλη της παρουσίας του Γιάννη Αντεντοκούνμπο και της Εθνικής Ελλάδας στη Λεμεσό. Επιπλέον, τονίστηκε ότι η διοργάνωση θα ανεβάσει την εικόνα της Κύπρου, ενώ η εμπειρία είναι πολύτιμη, όπως το κληροδότημα που θα αφήσει το Εurobasket 2025 και αφορά την ανακαίνιση και επέκταση του γηπέδου «Σπύρος Κυπριανού» που θα προσελκύσει άλλα μεγάλα διεθνή αθλητικά γεγονότα και εκδηλώσεις.
Το Συνέδριο έκλεισε με θέμα για τον αθλητικό τουρισμό στην Πάφο. Μίλησαν οι Γιώργος Τσέλεπος (Δήμος Πάφου), Λούκας Νικηφόρου (ΕΤΑΠ Πάφου), Έβελυν Κλεάνθους (Anemi Hotel & Suites & α’ αντιπρόεδρος ΠΑΣΥΞΕ στην Πάφο), Γιώργος Κακουρίδης (επιχειρησιακός διευθυντής Cyprus Logicom Marathon), Μάικ Χατζηιωάννου (διευθυντής Activate Cyprus), Nικολέττα Ιωάννου (Mokapot Productions). Όλοι τους ανάπτυξαν τη σημασία των αθλητικών διοργανώσεων στην πόλη της Πάφου και αναδείχθηκε η ποιοτική και ποσοτική δουλειά που γίνεται με εγκαταστάσεις και όχι μόνο, γεγονός που έχει τεράστιο αντίκτυπο στον αθλητικό.
Κατά την πρώτη ημέρα του Συνεδρίου, στις 31 Οκτωβρίου διεξήχθησαν και τα Δ’ Δημοσιογραφικά Βραβεία της ΕΑΚ, με την Ένωση Αθλητικογράφων Κύπρου να τιμά περισσότερους από 25 αθλητικούς δημοσιογράφους για τη σημαντική διαδρομή και την προσφορά τους στη δημοσιογραφία και τον αθλητισμό.
Τις εργασίες του 34ου Συνεδρίου ΕΑΚ-ΠΣΑΤ παρακολούθησαν δια ζώσης περισσότεροι από 100 σύνεδροι, ενώ η διοργανώτρια ΕΑΚ παρείχε και live streaming (https://www.youtube.com/@cysportswriters/streams) δίνοντας έτσι τη δυνατότητα σε χιλιάδες ενδιαφερόμενους να παρακολουθήσουν τις εισηγήσεις των ομιλητών ανά θεματική ενότητα.
Την Τετάρτη, 1 Νοεμβρίου, οι σύνεδροι επισκέφθηκαν το εντυπωσιακό προπονητικό κέντρο της Πάφος FC, όπου ο γενικός διευθυντής Χάρης Θεοχάρους ξενάγησε τους δημοσιογράφους, συνοδευόμενος από τον εκπρόσωπο Τύπου Πολύβιο Πάλιουρα. Επίσης, οι ξένοι προσκεκλημένοι έκαναν ξενάγηση στο ιστορικό κέντρο της Πάφου, από ξεναγό της ΕΤΑΠ Πάφου.