Ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αθλητικού Τύπου (ΠΣΑΤ) αποχαιρετά με οδύνη τον Kώστα Νεστορίδη, μια από τις πιο εμβληματικές μορφές της Ιστορίας της ΑΕΚ, αλλά και του ελληνικού ποδοσφαίρου.
Ένας ακόμη ΜΕΓΑΛΟΣ μας άφησε… Ο Κώστας Νεστορίδης μας άφησε όμως και παρακαταθήκη ανεκτίμητης αξίας με τη φανέλα του «Δικέφαλου» και της εθνικής ομάδας.
Έφυγε από τη ζωή σήμερα το πρωί, στις 12 Δεκεμβρίου 2023, σε ηλικία 93ων ετών. Θα μείνει, όμως για πάντα στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου για την εκτελεστική δεινότητά του.
Εξάλλου, η ΠΑΕ ΑΕΚ του έδωσε τη δυνατότητα να περάσει στην αθανασία τοποθετώντας τη μορφή του σε έναν από τους τέσσερις πυλώνες του νέου γηπέδου της, στη Νέα Φιλαδέλφεια, της «Αγιάς Σοφιάς – OPAP Arena».
«Και σαν τον Νεστορίδη, κανένας δεν θα βγει»… έγινε τραγούδι στα χείλη ο ποδοσφαιριστής που ήταν συνδεδεμένος με το τέρμα, που είχε το… γκολ στο τσεπάκι!
Ο θρυλικός «Νέστορας» των γηπέδων γεννήθηκε τον Μάρτιο του 1930 στη Δράμα. Μεταπολεμικά ξεκίνησε την ποδοσφαιρική του πορεία από τον Πανιώνιο και το 1955 αποκτήθηκε από την ΑΕΚ, στην οποία έμελλε να στεριώσει για δεκαετίες ολόκληρες υπηρετώντας τη από διάφορα πόστα.
Η νεκρώσιμος ακολουθία έχει προγραμματιστεί για τις 14:00 το Σάββατο (16/12), στον Ιερό Ναό Αγίας Τριάδας, δίπλα στο γήπεδο της ΑΕΚ. Από τις 11:00 το πρωί του Σαββάτου η σορός του θρυλικού άσου της Ένωσης θα τεθεί σε λαϊκό προσκύνημα. Στη συνέχεια, ο Νεστορίδης θα μεταφερθεί στην τελευταία του κατοικία, στο κοιμητήριο Καλλιθέας.
Το βιογραφικό του Κώστα Νεστορίδη από την ΠΑΕ ΑΕΚ
«Ένας από τους κορυφαίους της ιστορίας της ΑΕΚ, ένας μύθος του ελληνικού ποδοσφαίρου που “σημάδεψε” μια ολόκληρη εποχή, έφυγε για το τελευταίο ταξίδι του, βυθίζοντας στη θλίψη όλους εκείνους που πρόλαβαν να γίνουν μάρτυρες του ποδοσφαιρικού του μεγαλείου, αλλά και τους νεότερους που μεγάλωσαν με τον μύθο του.
Ο Κώστας Νεστορίδης ήταν ένας από τους μεγαλύτερους βιρτουόζους που εμφανίστηκαν στα γήπεδά μας. Είχε καταγωγή από τoν Πόντο και ήταν γεννημένος στις 15 Μαρτίου του 1930 στη Δράμα, όμως στα χρόνια της κατοχής ακολούθησε την οικογένειά του στην Αθήνα. Σε ηλικία 15 ετών εντάχθηκε στον σύλλογο Ελλάδα Μοσχάτου και στα τέλη της δεκαετίας του ’40 βρέθηκε στον Πανιώνιο.
Το 1955 ήρθε η ώρα της μεταγραφής στην ΑΕΚ. Ο ίδιος προτίμησε την ΑΕΚ λόγω της προσφυγικής προέλευσής της, όμως η διοίκηση του Πανιωνίου αρνήθηκε να τον παραχωρήσει. Έτσι, σύμφωνα με τους κανονισμούς που ίσχυαν τότε, ήρθε στην «Ένωση» με «διετή αποκλεισμό». Μέχρι το 1957 μετείχε μόνο σε φιλικούς αγώνες, αλλά από την περίοδο 1957-58 ήταν πλέον ελεύθερος να αγωνιστεί στην ΑΕΚ και σε επίσημα ματς.
Μέχρι το 1965, σε αγώνες Πρωταθλήματος Αθηνών, Πρωταθλήματος και Κυπέλλου Ελλάδας και Κυπέλλων Ευρώπης, πέτυχε συνολικά 228 γκολ, εκ των οποίων τα 141 στην Α’ Εθνική. Την περίοδο 1958-59 κέρδισε για πρώτη φορά τον τίτλο του πρώτου σκόρερ στο Πρωτάθλημα Ελλάδας με 21 γκολ σε 18 ματς. Ακολουθεί η καθιέρωση της Α’ Εθνικής, όπου αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ στις πρώτες τέσσερις σεζόν (1959-63) με 33, 27, 29 και 24 γκολ αντίστοιχα. Είχε αναδειχθεί δηλαδή πρώτος σκόρερ σε πέντε διαδοχικά Πρωταθλήματα!
Είχε σημειώσει μία φορά «πενταρέ» (με Ηρακλή 5-0 το 1963) ένα «καρέ» και δώδεκα χατ-τρικ, ενώ αξέχαστα έχουν μείνει τα γκολ που σημείωνε με εκτελέσεις κόρνερ! Ήταν ο άνθρωπος-γκολ που αναγνωριζόταν και λατρευόταν από τους φιλάθλους για τα επιτεύγματά του ακόμα και πολλές δεκαετίες μετά το τέλος της ποδοσφαιρικής του καριέρας.
Κορυφαία στιγμή του ήταν η κατάκτηση του πρωταθλήματος από την ΑΕΚ το 1963, ο πρώτος τίτλος της ομάδας μεταπολεμικά και ο πρώτος σε επίπεδο Α Εθνικής. Από την ΑΕΚ αποχώρησε το 1966 και αργότερα, ως προπονητής, κάθισε και στον πάγκο της σε 15 αγώνες Πρωταθλήματος το 1983 και το 1984».
Ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα τον σκεπάσει…