Στην ενότητα «Η κρίση στον Τύπο», ο συντονιστής, μέλος του ΠΣΑΤ Κώστας Αλεξόπουλος, έδωσε τον λόγο στην πρόεδρο της ΕΣΗΕΑ, Μαρία Αντωνιάδου, η οποία τόνισε:
Ξεκίνησα το 1992 από την ελεύθερη τότε ραδιοφωνία και πολύ σύντομα μπήκα στις εφημερίδες, όπου παραμένω έως σήμερα. Δεν θα άλλαζα ούτε μια μέρα τις συγκινήσεις που μου έχει δώσει η έντυπη δημοσιογραφία. Την αγαπώ. Τη γνώρισα στη μεγάλη της ακμή, τη βιώνω και τώρα στα δύσκολα.
Με το Μορφωτικό Ίδρυμα έχουμε δημιουργήσει ένα παιχνίδι που παρουσιάζει την ιστορία της Ένωσης. Φέτος, φτάνουμε τα 2000 παιδιά που έχουν επισκεφθεί την ΕΣΗΕΑ και έχουν γνωρίσει από κοντά το δημοσιογραφικό λειτούργημα. Ρωτάω τα παιδιά που έρχονται αν διαβάζουν εφημερίδα και αν μπαίνουν εφημερίδες στα σπίτια τους. Στα 10 παιδιά, τα 2 με ενημερώνουν ότι οι παππούδες τους αγοράζουν και όχι οι γονείς τους. Αυτό είναι ένα καμπανάκι. Στο Μορφωτικό, λοιπόν, δίνουμε στα παιδιά τα ελληνικά χρονικά, τους μαθαίνουμε την ιστορία τους και ζητάμε να μας γράψουν ένα άρθρο πάνω σε αυτόν τον ιστορικό τίτλο.
Από την αρχή της αρχαιότητας, ο ρόλος της εξουσίας είναι να μας ελέγχει. Είτε δικαστικός, είτε αθλητικός, είτε πολιτικός. Ο Φαρμακίδης δέχθηκε λογοκρισία, αντιμετώπισε προβλήματα και ο ίδιος ο Μάγερ συγκρούστηκε με πολλούς αγωνιστές, γιατί του ζητούσαν να εκθειάσει αυτούς και να υποτιμήσει άλλους.
Εμείς βρεθήκαμε στη δίνη της κατάρρευσης. Ο έντυπος τύπος στην Ελλάδα δεν κατέρρευσε μόνο λόγω του μνημονίου. Είχαμε πολλές αθλητικές εφημερίδες στην Ελλάδα, όσες είχαν 4 ευρωπαϊκές χώρες μαζί. Αυτό δεν υπάρχει σήμερα. Και το Βήμα της Κυριακής κατέρρευσε. Το πρόβλημα ήταν ότι υπήρχαν πολλές εφημερίδες σε κυκλοφορία. Ήταν αυτό ελευθερία έκφρασης? Δεν νομίζω. Μπορούσες να γράψεις ιδεολογικά αντίθετα πράγματα? Επίσης, όχι. Μπορούσες να γράψεις υπερ μιας ομάδας, όταν η εφημερίδα σου υποστήριζε την άλλη? Όχι. Το πρώτο πρόβλημα, λοιπόν, ήταν η υπερπληθώρα των εντύπων. Το δεύτερο ήταν το σπιράλ των 3 μνημονίων. Τουλάχιστον 2 εν ενεργεία πρόεδροι χάσαμε τις δουλειές μας. Μέλη του Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ έμειναν άνεργα. Δίνουμε μάχη να κρατηθούν Μέσα αλλά δεν είναι εύκολο. Το τρίτο πρόβλημα ήταν το διαδίκτυο. Κι αυτό γιατί στο εξωτερικό η συντριπτική πλειοψηφία των σελίδων του ίντερνετ είναι «κλειστά» και πρέπει να πληρώσεις για να δεις την είδηση. Το εκπαιδευτικό επίπεδο στην Ελλάδα είναι πολύ υψηλό, αλλά δεν διαβάζουν εφημερίδες. Αυτό έχει να κάνει με την κουλτούρα που μεγαλώνουμε. Δυστυχώς, υπήρξαν προβλήματα και βρεθήκαμε πολλές φορές στο στόχαστρο για θέματα αξιοπιστίας. Άλλο το ΜΜΕ και άλλο ο δημοσιογραάφος. Οφείλουμε να τα διαχωρίσουμε. Εμείς, με το μορφωτικό προσπαθούμε να διαλεχθούμε με την κοινωνία. Εφαρμόσαμε το πρόγραμμα με τα παιδιά ανά επικράτεια, κάναμε ειδικά σεμινάρια για το πως πρέπει να είναι η είδηση και πως να τη γράψουν, με δεύτερο πρόγραμμα κάναμε παρεμβάσεις για κοινωνικά θέματα, όπως είναι το μπούλινγκ και οι γυναικοκτονίες. Είμαστε μέρη της κοινωνίας και μέλη της.
Τα ΜΜΕ ήταν ο δεύτερος κλάδος που χτυπήθηκε, μετά το κατασκευαστικό. Ζήσαμε εκατοντάδες απολύσεις. Ποιος περίμενε ότι θα κλείσει το Mega ή η ΕΡΤ? Υπήρχε πρόβλεψη? Αυτό δημιούργησε 60% ανεργία. Ποιοι την πλήρωσαν ακριβά? Δυστυχώς, οι αθλητικοί συντάκτες. Με αγώνα συγκρατήσαμε κάποιες θέσεις και βοηθήσαμε συναδέλφους από το ταμείο αλληλοβοήθειας. Φτάσαμε στο σημείο να κινδυνεύει ακόμη και το ασφαλιστικό μας ταμείο. Σήμερα, είμαστε καλύτερα. Τα ποσοστά της ανεργίας πέφτουν. Επισχέσεις δεν υπάρχουν. Ο αγώνας μας είναι βέβαια η υπογραφή συλλογικών συμβάσεων εργασίας.
Παρακολουθώ τα της τεχνητής νοημοσύνης. Στο τομέα αυτό η ΠΟΕΣΥ είναι πολύ μπροστά. Προχθές μου έστειλαν την πρώτη εφημερίδα που κυκλοφόρησε στην Ιταλία, με τεχνητή νοημοσύνη. Ενημερώθηκα, επίσης, για τα μεγάλα πρόστιμα που έχει αποφασίσει να επιβάλει η Ισπανία σε αυτούς που τη χρησιμοποιούν χωρίς να την αναφέρουν. Όλο αυτό μου θυμίζει, αυτό που συνέβη 5 χρόνια πριν με τα fake news. Δεν είναι είδηση το ψέμα.
Κλείνοντας, να αναφέρουμε ότι εμείς στις Ενώσεις εκπαιδεύουμε τους συναδέλφους. Η εποχή μας έχει να κάνει με τα κλικ. Καθηγητής στο George Washington μας ενημέρωσε ότι συνάδελφος στην Αυστραλία απολύθηκε, γιατί ειχε μόνο 10 κλικ στα θέματά της. Για τη νέα γενιά μετριέσαι. Διαβάζεσαι? Δεν διαβάζεσαι? Κι εκεί ο δημοσιογράφος κινδυνεύει να αυτολογοκριθεί για να βάζει τσιτάτα. Δεν θα γίνουμε σοφότεροι,αλλά τουλάχιστον να το προσπαθούμε.
Οι εργασίες του Συνεδρίου θα συνεχιστούν την Παρασκευή 21 Μαρτίου με ενότητες για τους Ολυμπιακούς Αγώνες και τον Αθλητικό Τουρισμό.
Συνδιοργανωτές του συνεδρίου είναι ο Δήμος Γορτυνίας και η Περιφέρεια Πελοποννήσου. Το Συνέδριο πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Αναπτυξιακού Οργανισμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης Αρκαδίας και τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού.
Μεγάλοι Χορηγοί είναι οι Stoiximan+21 και Volton, χορηγοί οι «Λουξ», «ΣΑΕΚ Άλφα», «CPO Greece», «Κεντρική Κλινική Αθηνών», Γαλλικό κολλέγιο IdEF, «Hercules Group», «H Hotels Collection», «Bakalaros Group» και «Delousil».
Οι εργασίες του συνεδρίου μεταδίδονται σε live streaming με την υποστήριξη του Αθηναϊκού- Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, που αποτελεί χορηγό επικοινωνίας της εκδήλωσης μαζί με το «Action 24» και το «Netway».
-Φωτογραφικό υλικό από τον φωτορεπόρτερ Βασίλη Κουτρουμάνο