Αρχίζει αύριο, Παρασκευή 2 Οκτωβρίου, το 13ο Διεθνές Αθλητικό Συνέδριο, που διοργανώνει ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αθλητικού Τύπου, στις εγκαταστάσεις της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας (ΔΟΑ), στην Αρχαία Ολυμπία, εκεί που 2.800 χρόνια πριν, γεννήθηκαν οι Ολυμπιακούς Αγώνες. Οι εργασίες του Συνεδρίου θα ολοκληρωθούν την Κυριακή 4 Οκτωβρίου.
Το Διεθνές Συνέδριο αποτελεί μια σημαντική συνάντηση ανθρώπων και φορέων που δραστηριοποιούνται στον χώρο του αθλητισμού και της ενημέρωσης. Απευθύνεται σε εκπροσώπους των ΜΜΕ, των αθλητικών ομοσπονδιών και της τοπικής αυτοδιοίκησης, σε εκπαιδευτικούς, φοιτητές και σπουδαστές δημοσιογραφίας και συναφών σπουδών, αλλά και σε όλους όσοι ενδιαφέρονται για τις σύγχρονες εξελίξεις στον αθλητισμό και τη δημοσιογραφία.
Οι θεματικές ενότητες που θα απασχολήσουν το εφετινό Συνέδριο είναι οι εξής:
→59οι Διεθνείς Παιδικοί Αγώνες «Ολυμπία-Ήλιδα 2027» και η συμβολή τους στον Αθλητικό Τουρισμό, με τοποθετήσεις από τους Δημάρχους Αρχαίας Ολυμπίας Αριστείδη Παναγιωτόπουλο και Ήλιδας Χρήστο Χριστοδουλόπουλο. Παράλληλα, ο Γενικός Διευθυντής της Οργανωτικής Επιτροπής των Αγώνων, Καθηγητής κ. Κωνσταντίνος Πολίτης θα παρουσιάσει τις βασικές πτυχές και λεπτομέρειες της διοργάνωσης των Αγώνων, αναδεικνύοντας τη σύνδεσή τους με την τουριστική ανάπτυξη και την προβολή των πόλεων που τους φιλοξενούν. Θα αναφερθεί, επίσης, στη σημασία της αξιοποίησης εκπαιδευτικών και καινοτόμων δράσεων στα σχολεία, με ιδιαίτερη έμφαση στο πρόγραμμα STEM, που στόχο έχει την καλλιέργεια της δημιουργικότητας, της κριτικής σκέψης και των σύγχρονων δεξιοτήτων των μαθητών.
→ Οι προκλήσεις της σύγχρονης δημοσιογραφίας παγκοσμίως.
Οι πρόεδροι του ΠΣΑΤ Βαγγέλης Ιωάννου, της Διεθνούς Ένωσης Αθλητικών Συντακτών (AIPS) Gianni Merlo, της Ευρωπαϊκής Ένωσης Αθλητικών Συντακτών (AIPS Europe) Marc Ventouillac, της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ) Σωτήρης Τριανταφύλλου και της Ένωσης Αθλητικογράφων Κύπρου (ΕΑΚ) Ηρόδοτος Μιλτιάδους θα καταθέσουν τις απόψεις και τις εμπειρίες τους για τις σύγχρονες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η δημοσιογραφία σε διεθνές και ευρωπαϊκό επίπεδο.
→ Αναλυτική παρουσίαση του προγράμματος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής από τον πρόεδρο της ΕΟΕ, κ. Ισίδωρο Κούβελο.
→Προληπτική και κατασταλτική διαχείριση της αθλητικής βίας, ειδικά ζητήματα από ποινική και εγκληματολογική σκοπιά, από τον ποινικολόγο και Δρ. Εγκληματολογίας, κ. Παναγιώτη Παπαϊωάννου.
→ THE FUTURE OF SPORTS MEDIA, Attention, Platform & Business Models.
O Αντώνης Καλούδης, Διευθύνων Σύμβουλος της Celyphos, συνιδρυτής της
Aldeus και Εταίρος της Alpha Forum θα αναφερθεί στο «Attention Economy, Storytelling & the new Era», αφού η μάχη για την προσοχή έχει αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο οργανισμοί και brands επικοινωνούν. Από τα explainers και το visual storytelling έως το TikTok, η νέα επικοινωνία απαιτεί απλότητα, ταχύτητα και περιεχόμενο σχεδιασμένο για το περιβάλλον όπου βρίσκεται ήδη το κοινό.
Ο Θέμης Δρακωνάκης, Co-Founder και Chief Product Officer της Aldeus θα μιλήσει
για το θέμα «From Websites to Feeds: How Audiences Consume News» και το γεγονός ότι το κοινό ανακαλύπτει και καταναλώνει ολοένα περισσότερο την είδηση μέσα από social platforms, χωρίς απαραίτητα να επισκέπτεται την αρχική ιστοσελίδα ενός μέσου. Σε αυτό το περιβάλλον, το social-first video μετατρέπεται από συμπληρωματικό format σε βασικό κανάλι διανομής και ανάπτυξης audience.
Ο Γιώργος Ζερίτης, Συνιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος της Aldeus, Πρόεδρος της Celyphos, θα αναφερθεί στο «The Business of Media in an AI-First World», και στον τρόπο με τον οποίο η οικονομία των media αλλάζει, καθώς η διανομή της πληροφορίας μετακινείται προς platforms, video και AI-driven προϊόντα. Η πρόκληση είναι πώς οι οργανισμοί μπορούν να μετασχηματίσουν προϊόν, λειτουργία και business model ώστε να παραμείνουν ανταγωνιστικοί και βιώσιμοι.
→Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την προστασία και την ασφάλεια των δημοσιογράφων, με τοποθετήσεις του Γενικού Γραμματέα Επικοινωνίας και Ενημέρωσης, Δημήτρη Κιρμικίρογλου και του προέδρου του ΠΣΑΤ, Βαγγέλη Ιωάννου.
Στη διάρκεια των εργασιών του Συνεδρίου, θα γίνει επίσης παρουσίαση του πρωτοποριακού «History through Gaming Project», το οποίο αξιοποιεί τις δυνατότητες των videogames και της επαυξημένης πραγματικότητας, προσφέροντας στους μαθητές έναν σύγχρονο και διαδραστικό τρόπο προσέγγισης και διδασκαλίας της Ιστορίας. Πρόκειται για ένα καινοτόμο εκπαιδευτικό project, το οποίο πλέον αξιοποιείται και από σημαντικά Πανεπιστήμια του εξωτερικού στο πλαίσιο ερευνητικών και εκπαιδευτικών εργασιών. Παράλληλα θα παρουσιαστεί και το μαθητικό παιχνίδι-άθλημα «Run & Out», που έχει τιμηθεί με Ευρωπαϊκό Βραβείο Fair Play. Μέσα από το «Run & Out», οι μαθητές έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν ένα νέο και διαφορετικό παιχνίδι, να αθληθούν, να συνεργαστούν και να συναγωνιστούν σε ένα σύγχρονο και ευχάριστο περιβάλλον. Εμπνευστής και των δύο ο δημοσιογράφος/εκπαιδευτικός και μέλος του ΠΣΑΤ, Μιχάλης Μερτζιανίδης.
- Το 13ο Διεθνές Αθλητικό Συνέδριο του ΠΣΑΤ διοργανώνεται σε συνεργασία με τον Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας και την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και τελεί υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων κα Αθλητισμού. Μεγάλοι χορηγοί: «Stoiximan» και «Volton». Χορηγοί: «Σπάρταθλον», «Filippos Health Care», «Cupra», «Pitenis». Χορηγοί Επικοινωνίας: «ΑΠΕ-ΜΠΕ», «Πρακτορείο FM 104.9», «netway».
- To συνέδριο θα μεταδοθεί μέσω live streaming ως εξής:
13ο Διεθνές Αθλητικό Συνέδριο ΠΣΑΤ | Ημέρα 1η
https://www.youtube.com/live/ZutSwhzYYvg
13ο Διεθνές Αθλητικό Συνέδριο ΠΣΑΤ | Ημέρα 2η
https://www.youtube.com/live/aaxgAeXZEAE
13ο Διεθνές Αθλητικό Συνέδριο ΠΣΑΤ | Ημέρα 3η
https://www.youtube.com/live/HhcGNFJ_8i4