Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε την Κυριακή 14 Οκτωβρίου στην Αρχαία Ολυμπία, το 5ο Διεθνές Σχολείο Αθλητικών Συντακτών που ξεκίνησε την Πέμπτη 11 Οκτωβρίου και έγινε με τη χορηγία της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας η οποία παραχώρησε τις εξαιρετικές εγκαταστάσεις της,
Την τελευταία ημέρα, δύο σπουδαίοι Έλληνες αθλητές, η πολίστρια Αλεξάνδρα Ασημάκη και ο ποδηλάτης Χρήστος Βολικάκης βρέθηκαν στο ίδιο πάνελ με τον γενικό γραμματέα Αθλητισμού, Ιούλιο Συναδινό, εκφράζοντας τους προβληματισμούς τους, θέτοντας ερωτήματα και λαμβάνοντας απαντήσεις. Αθλητικοί συντάκτες και φοιτητές ΜΜΕ είχαν μια μοναδική ευκαιρία να παρακολουθήσουν την εποικοδομητική αυτή συζήτηση που κύριο στόχο είχε την ανταλλαγή απόψεων ανάμεσα στους πρωταγωνιστές και την αθλητική ηγεσία.
Η αρχηγός της εθνικής υδατοσφαίρισης, Αλεξάνδρα Ασημάκη, αφού ευχαρίστησε τον ΠΣΑΤ για την πρόσκληση και επισήμανε πως έμαθε πολλά που δεν γνώριζε πως έχει πράξει η Πολιτεία από όσα είπε ο Ιούλιος Συναδινός, επισήμανε: «Οι εποχές που ήμουν αθλήτρια ήταν δύσκολες εποχές για τον ελληνικό αθλητισμό. Το 2004 οι καιροί ήταν καλύτεροι, καλύτερα ήταν κι αυτά που έδιναν στους αθλητές. Ίσως σε βαθμό υπερβολής. Τώρα το να είσαι αθλητής, να κυνηγάς το όνειρό σου και να προσπαθείς μέσα σε αυτές τις αντιξοότητες να κάνεις την πατρίδα σου υπερήφανη και να την ανεβάσεις στο βάθρο είναι πάρα πολύ δύσκολο. Έχουν γίνει βήματα για βελτίωση, αλλά κι εγώ βιώνω με την εθνική στις προετοιμασίες που κάνουμε κάθε καλοκαίρι το πρόβλημα των εγκαταστάσεων. Επειδή έχουμε κάνει πολλές προετοιμασίες στο εξωτερικό, αν συγκρίνουμε τις εγκαταστάσεις με την Ελλάδα, υπάρχουν μεγάλες διαφορές. Θεωρώ αδιανόητο η εθνική ομάδα να μην έχει δικό της προπονητήριο. Δεν ασχολούμαστε με τον ερασιτεχνικό αθλητισμό για να γίνουμε πλούσιοι ή διάσημοι. Το κάνουμε πραγματικά γιατί το αγαπάμε και παρά τις δυσκολίες δίνουμε όλες μας τις δυνάμεις γιατί για εμάς είναι η υπέρτατη τιμή να εκπροσωπούμε την Ελλάδα στο εξωτερικό, υπέρτατη τιμή να δούμε την ελληνική σημαία να κυματίζει στον ιστό. Για εμάς είναι ένα όνειρο να ακούμε τον ελληνικό μας ύμνο και να κάνουμε υπερήφανους τους Έλληνες. Εμείς θα συνεχίσουμε σίγουρα. Πρέπει να γίνουν και άλλα βήματα στο θέμα των εγκαταστάσεων. Πολλές πισίνες δεν έχουν άδειες, πολλά κολυμβητήρια είναι κλειστά».
Εν συνεχεία, ο Χρήστος Βολικάκης πήρε το λόγο: «Μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Ρίο ντε Τζανέιρο, όλες οι Ομοσπονδίες έχουν προβλήματα, γενικώς όλη η Ελλάδα περνά μια κρίση. Ο ελληνικός αθλητισμός δεν είναι όπως ήταν παλιά. Οι αθλητές της ποδηλασίας, τα τελευταία 2-3 χρόνια ουσιαστικά είμαστε μόνοι μας. Δεν έχουμε καμία βοήθεια από την Ομοσπονδία. Η Παγκόσμια Ομοσπονδία έχει ορίσει πάρα πολλούς αγώνες πρόκρισης των αθλητών για τους επόμενους Ολυμπιακούς Αγώνες, τα Παγκόσμια Κύπελλα και τα Παγκόσμια Πρωταθλήματα. Έχουμε συναντηθεί και με τον υφυπουργό Αθλητισμού, Γιώργο Βασιλειάδη και του έχουμε πει τα προβλήματά μας. Υπάρχει μια προσπάθεια να βρεθούν λύσεις, αλλά ο καιρός περνά, οι αγώνες τρέχουν. Η πρόκριση έχει ξεκινήσει κι εμείς είμαστε στο έλεος του Θεού. Πληρώνουμε μόνοι μας προπονητή, μόνοι μας τον θεραπευτή, πηγαίνουμε με λύσεις ανάγκης στο εξωτερικό. Την ερχόμενη Τρίτη (16/10) αναχωρούμε για το Παγκόσμιο Κύπελλο της Γαλλίας που αποτελεί αγώνα πρόκρισης για τους Ολυμπιακούς Αγώνες και συνεχίζουμε για το Παγκόσμιο Κύπελλο στον Καναδά. Όλα αυτά τα έξοδα τα καλύπτουμε μόνοι μας. Όταν έχουμε 25 αγώνες για να καταφέρουμε να εξασφαλίσουμε την πρόκριση, καταλαβαίνετε! Κανονικά θα έπρεπε να κοιτάμε την προπόνησή μας και πως θα φέρουμε το καλύτερο αποτέλεσμα γιατί αυτή είναι η δουλειά του αθλητή. Εχουμε γίνει προπονητές, μηχανικοί, ακόμη και δημοσιογράφοι του εαυτού μας. Από το 2005 που κέρδισα το πρώτο μετάλλιο της ελληνικής ποδηλασίας σε Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, σχεδόν κάθε χρόνο είμαι μέσα στα μετάλλια στην Ευρώπη και στον κόσμο. Στο εξωτερικό υπάρχει μεγάλη αναγνώριση, στην Ελλάδα όχι. Έχω μάθει να πορεύομαι με αυτό. Δεν κάνουμε αθλητισμό ή πρωταθλητισμό για να γίνουμε γνωστοί. Το κάνουμε γιατί το αγαπάμε κι έχουμε μάθει να υπηρετούμε αυτό το άθλημα».
Ο Χρήστος Βολικάκης κατέληξε: «Βρέθηκαν κάποιοι χορηγοί, η ιδιωτική πρωτοβουλία μας στήριξε. Δεν μπορούμε όμως να συνεχίσουμε έτσι. Έρχονται και παιδιά από πίσω. Μας ρωτούν οι γονείς αν αξίζει να ασχοληθούν τα παιδιά τους με το άθλημα της ποδηλασίας. Κι εγώ είμαι ο πρώτος που λέω “ εννοείται” και ό,τι θέλετε, εμείς οι αθλητές είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε. Όμως, από την άλλη σκέφτομαι να πω στα νέα παιδιά να ασχοληθούν, όταν αντιμετωπίζω όλα αυτά τα προβλήματα, με το ζόρι επιβιώνω και αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση δεν ξέρω καν αν θα φτάσουμε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο. Εννοώ οικονομικά, αφού το άγχος που έχω είναι αν θα βρω λεφτά να πάω στον επόμενο αγώνα. Είναι παλιά προβλήματα και λάθη της Ομοσπονδίας, αλλά γιατί να την πληρώνουν οι αθλητές».
Για τον ελληνικό αθλητισμό «σε συνθήκες κανονικότητας» μίλησε ο γενικός γραμματέας Αθλητισμού, Ιούλιος Συναδινός, στην εισήγησή του. «Γιατί μέχρι τώρα, τα 3 έως 5 τελευταία χρόνια η χώρα δεν ήταν σε συνθήκες κανονικότητας. Αυτό είχε επιπτώσεις και στον αθλητισμό,» εξήγησε ο γγΑ που εν συνεχεία περιέγραψε τις νομοθετικές παρεμβάσεις που έχουν γίνει κυρίως για τον ερασιτεχνικό αθλητισμό.
Οι εργασίες του Σχολείου άνοιξαν το πρωϊ της Κυριακής με τον Παναγιώτη Σπηλιόπουλο, που διδάσκει στο Τμήμα Δημοσιογραφίας & ΜΜΕ του Α.Π.Θ και παρουσίασε τα αποτελέσματα της έρευνας που διενήργησε το Τμήμα Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου σχετικά με την απεικόνιση των γυναικών αθλητριών σε ελληνικά ΜΜΕ. Τα πορίσματα επιβεβαίωσαν τη χαμηλή κάλυψη του γυναικείου αθλητισμού και στα Μέσα της Ελλάδας, όπως έχει ήδη διαπιστωθεί με έρευνες διεθνώς.
- Χορηγός του 5ου Διεθνούς Σχολείου Αθλητικών Συντακτών είναι η Διεθνής Ολυμπιακή Ακαδημία.
- Χορηγοί επικοινωνίας είναι η ΕΡΤ3 η ΕΡΤ ΠΥΡΓΟΥ και το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων
- Χορηγός του ΠΣΑΤ, είναι η Aegean Airlines.