Έφυγε από τη ζωή ο φωτορεπόρτερ Παναγιώτης Τριχιάς

Έφυγε από τη ζωή ο φωτορεπόρτερ Παναγιώτης Τριχιάς

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest

Ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αθλητικού Τύπου (ΠΣΑΤ) αποχαιρετά με θλίψη τον φωτογράφο Παναγιώτη Τριχιά, ο οποίος έφυγε από τη ζωή την Τετάρτη, 14 Δεκεμβρίου, σε ηλικία 64 ετών, μετά από ένα χρόνο πραγματικής, αλλά άνισης μάχης, χωρίς να χάνει το χιούμορ του, την ελπίδα και την αισιοδοξία ότι θα καταφέρει να νικήσει.

Ο Παναγιώτης Τριχιάς εργάστηκε ως φωτογράφος κυρίως στο αθλητικό ρεπορτάζ για περισσότερα από 40 χρόνια. Αφιέρωσε τη ζωή του στην φωτογραφική αποτύπωση αθλητικών αγώνων, κατά βάση ποδοσφαιρικών, έχοντας απαθανατίσει με τον φακό του αμέτρητα στιγμιότυπα, σε πολλές ιστορικές αναμετρήσεις.

Ποτέ δεν παραδέχθηκε ότι υποστηρίζει κάποια συγκεκριμένη ποδοσφαιρική ομάδα, γιατί ήταν ένας πραγματικός φίλαθλος. Απόδειξη της αγάπης του για το άθλημα είναι ότι στο πλούσιο αρχείο του μπορεί να εντοπίσει κανείς όλες τις ομάδες, από τη μεγαλύτερη μέχρι ομάδες Γ’ Εθνικής και ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου. Μάλιστα, το 2018 βραβεύτηκε για την μακρόχρονη προσφορά του στον ερασιτεχνικό αθλητισμό από τον Πανελλήνιο Σύλλογο Αθλητικού Τύπου (ΠΣΑΤ).

Ξεκίνησε ως δημοσιογράφος στην εφημερίδα Αυριανή, στη συνέχεια εργάστηκε στο περιοδικό Ομάδα του Δημοσιογραφικού οργανισμού Λαμπράκη και η πρώτη του εργασία ως φωτορεπόρτερ ήταν για το φωτογραφικό πρακτορείο «Διεθνή Επίκαιρα».

Η πρώτη του φωτογραφική μηχανή ήταν… δανεική, όμως με πολλή δουλειά και μεράκι για τη φωτογραφία και το γήπεδο, κατάφερε να γίνει και να παραμείνει μέχρι τέλους ένας ελεύθερος επαγγελματίας, με μία πορεία που χαρακτηρίστηκε από το ήθος και την ευγένειά του.

Ήταν ιδιαίτερα αγαπητός συνάδελφος για τους επαγγελματίες του χώρου. Δίδαξε φωτογραφία, ενώ βοήθησε πολλούς να μάθουν το επάγγελμα και να εξελιχθούν στο ρεπορτάζ. Συμμετείχε ενεργά στους αγώνες της Ένωσης Φωτορεπόρτερ Ελλάδος και της Ένωσης Καλλιτεχνών Φωτογράφων Αθήνας, ως εκλεγμένο μέλος του διοικητικού συμβουλίου.

Υπήρξε, ακόμη, μέλος του Πανελλήνιου Συλλόγου Αθλητικού Τύπου (ΠΣΑΤ) και της Διεθνούς Ευρωπαϊκής Ένωσης Αθλητικού Τύπου.

Για πολλά χρόνια, φωτογράφισε με τους συνεργάτες του τον Κλασικό Μαραθώνιο της Αθήνας. Πολλοί δρομείς μπορεί να τον θυμούνται στο πόστο του στο ξενοδοχείο Hilton, απέναντι από το άγαλμα του Δρομέα του Βαρώτσου, να τους χαιρετά (πολλούς με το όνομα τους) και να τους ενθαρρύνει να συνεχίσουν προς τον τερματισμό και να χαμογελάσουν στην κάμερα του.

Το χαμόγελο ήταν κάτι πολύ σημαντικό για εκείνον, όπως δείχνει και η επιλογή του να ονομάσει το κατάστημα του στην οδό Γραβιάς 9-13 στα Εξάρχεια, Smile Press.

Η εξόδιος ακολουθία του Παναγιώτη Τριχιά θα τελεστεί στον Άγιο Νικόλαο Χαλανδρίου την Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου στις 13:00 και αμέσως μετά θα ακολουθήσει ο ενταφιασμός του στο νεκροταφείο του Χαλανδρίου.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΠΣΑΤ εκφράζει τα συλλυπητήριά του στους οικείους του στην τόσο δύσκολη αυτή στιγμή.

Περισσότερα άρθρα