Το Διοικητικό Συμβούλιο του Πανελλήνιου Συνδέσμου Αθλητικού Τύπου (ΠΣΑΤ), δέχτηκε καταγγελία από τον αθλητικό συντάκτη / μέλος του Συνδέσμου, Σπύρο Τσάμη, για «κακοποιητική εμπειρία» που βίωσε ως άτομο με κινητικά προβλήματα στο κλειστό γήπεδο του ΟΑΚΑ, όπου μετέβη για ρεπορτάζ στον τελικό του League Cup στο βόλεϊ (Παναθηναϊκός-ΠΑΟΚ) στις 13 Μαΐου.
Ο δημοσιογράφος Σπύρος Τσάμης περιγράφει στην έγγραφη καταγγελία του για το συμβάν προς το Δ.Σ. του ΠΣΑΤ την έλλειψη προσβασιμότητας για ΑμεΑ εν γένει στο κλειστό του ΟΑΚΑ, ειδικά στα δημοσιογραφικά θεωρεία και την αγενή συμπεριφορά που αντιμετώπισε.
Το ΔΣ του ΠΣΑΤ στη συνεδρίαση της 16ης Μαϊου ασχολήθηκε με το μεγάλο αυτό θέμα που παρουσίασε με την επιστολή του ο Σπύρος Τσάμης και αποφάσισε να καλέσει όχι μόνο τους ιδιοκτήτες αλλά και τους χρήστες των αθλητικών εγκαταστάσεων να δώσουν λύση στο πρόβλημα που υπάρχει με την προσβασιμότητα των ΑμεΑ. Ιδιαιτέρως καλεί τους αρμοδίους να επεκτείνουν την προσβασιμότητα και στον χώρο των ΜΜΕ. Η έκκληση αυτή απευθύνεται φυσικά και στους ιδιοκτήτες των εγκαταστάσεων που είτε ολοκληρώνονται (Αγια Σοφια ΠΑΕ ΑΕΚ) είτε είναι στα σκαριά.
«Είναι ανάγκη να πράξουν όλοι τα δέοντα ώστε όλες οι αθλητικές εγκαταστάσεις (δημόσιες, δημοτικές και ιδιωτικές), καθώς και τα δημοσιογραφικά θεωρεία αυτών, να εξασφαλίζουν τις συνθήκες και τα μέσα προσβασιμότητας σε ΑμεΑ» ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΣΑΤ Γιάννης θεοδωρακόπουλος.
Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ
Στην αρχή της επιστολής του ο Σπύρος Τσάμης αναφέρει:
«Συνάδελφοι, πριν διηγηθώ τη-νέα-κακοποιητική εμπειρία που κλήθηκα να υποστώ την προηγούμενη Παρασκευή 13 Μαϊου στο κλειστό γήπεδο του ΟΑΚΑ όπου πήγα για ρεπορτάζ με αφορμή τον τελικό του Λίγκ Καπ βόλλεϊ (Παναθηναϊκός-ΠΑΟΚ), επικαλούμαι την γνώση συναδέλφων-φίλων και όχι μόνο για την στάση ζωής μου, αποτέλεσμα και αυτή της αυτονομίας-κατάκτησης από την στιγμή εκδήλωσης του κινητικού προβλήματος μου… Δεν βαυκαλίζομαι γι αυτήν, την υπενθυμίζω ώστε ν’ αντιληφθείτε την διάσταση των καταγγελιών μου και να γίνουν πλήρως κατανοητά τα συμβάντα στο κλειστό του ΟΑΚΑ…
Ο κύριος χώρος των δημοσιογραφικών θεωρείων στο ίδιο γήπεδο ποτέ δεν ήταν πλήρως προσβάσιμος, σε παιχνίδια μπάσκετ του παρελθόντος. Κατόπιν επίσης δυσκολιών με αναπόφευκτες συνέπειες στο σώμα μου, το αμαξίδιο βρήκα στο παρελθόν τόπο να σταθεί ένα επίπεδο κάτω από τον χώρο των θεωρείων. Από εκεί νόμιζα πως θα δούλευα και την Παρασκευή».
Στη συνέχεια περιγράφει την ταλαιπωρία του με την μη προσβασιμότητα και τελικά χάρη στην συνδρομή του συναδέλφου Κώστα Ασημακόπουλου οδηγήθηκε στον αγωνιστικό χώρο.
Και συνεχίζει:
«Γνωρίζετε επειδή με φιλοξένησε στα γραφεία του και ο ΠΣΑΤ, πως τρείς συνεντεύξεις Τύπου έχω δώσει από το 1999 μέχρι σήμερα με την συνδρομή μορφών του αθλητισμού (Γιαννάκης, Σακοράφα, Τριανταφυλλίδης, πολλοί άλλοι), τα συνεχή επίσημα διαβήματα μου στις συναντήσεις που είχα με πολιτικούς υπεύθυνους του αθλητισμού κυβερνήσεων στο ίδιο διάστημα όπου διατύπωσα εγγράφως το αίτημα για προσβάσιμο τμήμα εξεδρών όλων των γηπέδων για θεατές κατόχους κινητικών προβλημάτων».
Σημειώνει επίσης:
«Υπάρχουν μέσα πρόσβασης (ράμπες, αναβατόρια, άλλες εφαρμογές) ώστε όλα τα δημοσιογραφικά θεωρεία, σε μικρά, μεγάλα γήπεδα όλων των αθλημάτων, να γίνουν προσβάσιμα, όποιες φαινομενικές δυσκολίες κι αν εμφανίζει η κατασκευή τους και η μορφολογία του εδάφους. Καλώ τον ΠΣΑΤ και του προσφέρω την γνώση, την εμπειρία μου για την διατύπωση του αιτήματος προς την πολιτική ηγεσία του αθλητισμού, τις διοργανώτριες αρχές των πρωταθλημάτων και την επιμονή που απαιτεί η αποδοχή του. Οσο για το τμήμα των προσβάσιμων εξεδρών σε όλα τα γήπεδα (ικανά γι αυτόνομη πρόσβαση ή, αν το επιβάλει η σωματική κατάσταση, με συνοδό), καλοκαίρι έφτασε, οι διοργανώσεις παύουν… Τι περιμένετε για να δώσετε εντολή εκσυγχρονισμού, εκπολιτισμού; Αυτό συνιστά η δημιουργία προσβάσιμου τμήματος εξέδρας στα γήπεδα. Το κόστος κατασκευής ή, διαμόρφωσης του χώρου δεν είναι απαγορευτικό. Η «Αγια Σοφία», η νέα έδρα της ΑΕΚ, έχει προβλέψει προσβάσιμο τμήμα εξέδρας και δημοσιογραφικών θεωρείων; Τα υπόλοιπα γήπεδα (Βοτανικός, ΠΑΟΚ), όσα προαναγγέλονται θα ελεγχθούν-υποχρεωθούν για τις ίδιες κατασκευές; Δεν τις υπαγορεύει μόνο η (ούτως ή, άλλως, καταστρατηγημένη…) ηθική της καθημερινότητας αλλά το δικαίωμα ισοτιμίας αναφέρεται στο Σύνταγμα της χώρας».
Και καταλήγει:
«Οι σύλλογοι-οργανώσεις της ίδιας κατηγορίας συμπολιτών δεν έχουν διάθεση παρέμβασης, αν είχαν θα είχαν αποσύρει τις προσβλητικές λέξεις «ειδικές ανάγκες» (ελληνική πρωτοτυπία κι αυτές) από τους τίτλους τους, όπως εγγράφως τους είχα ζητήσει με την είσοδο του νέου αιώνα. Ειδικές ανάγκες συνειδητοποίησης θέση και αποστολής έχουν μόνο όσοι μπορούν να δώσουν λύσεις και δεν το κάνουν!. Οσο για μένα, τον τραυματία ποδοσφαιριστή, μην με κακοποιείτε άλλο, είμαι σε καλό δρόμο για να πετάξω το αναπηρικό αμαξίδιο στα σκουπίδια και να ξαναπαίξω μπάλα στο πρωτάθλημα Τύπου!»