Στην ενότητα «Η εφαρμογή της τεχνητής νοημοσύνης στον αθλητισμό», έγιναν οι ακόλουθες ερωτήσεις από τους παρευρισκόμενους:
Βαγγέλης Ιωάννου (πρόεδρος ΠΣΑΤ): Ερχόμαστε στο σημείο να ρωτήσουμε. Η τεχνητή νοημοσύνη θα μας «δώσει να φάμε»? Και δεύτερο σκέλος. Τον άνθρωπο τον κρατάμε στην εξίσωση?
Γιάννης Μαστρογεωργίου (ειδικός γραμματέας μακροπρόθεσμου σχεδιασμού της προεδρείας της ελληνικής κυβέρνησης): Θα σας δώσει, αν θέλετε να τη χρησιμοποιήσετε επ’ ωφελεία σας. Εάν τη δείτε ως ένα συγκλονιστικό εργαλείο που θα σας βοηθήσει στην εργασία σας. Αν το αντιμετωπίσετε φοβικά, δεν θα σας δώσει. Με την εξέλιξη της τεχνολογίας, αλλάζουν και οι γενιές. Ακόμη κι αν εμείς δεν θέλουμε κάποια πράγματα να τα αντιληφθούμε και να τα αποδεχτούμε, επειδή θεωρούμε ότι θα μας βγάλουν από τη βολή μας, δεν σημαίνει ότι θα παραμείνουν τα ίδια. Και οι νέες γενιές, που σήμερα έρχονται στο προσκήνιο σταδιακά, είναι αμιγώς ψηφιακές γενιές. Αυτό συμβαίνει για πρώτη φορά στην ιστορία της ανθρωπότητας. Ιστορικά στην ανθρωπότητα, είχαμε ομαλή αληλλουχία γενεών. Ομαλή ως προς την εξέλιξη της ζωής και τα εργαλεία. Εδώ και λίγα χρόνια, γεννιέται μια αμιγώς ψηφιακή γενιά. Υπάρχουν σήμερα παιδιά 12 ετών, που αν τους πούμε τη φράση «πάρε το 0, γιατί δεν σε ακούω» δεν θα καταλάβουν τίποτα. Στην αναλογική εποχή, όλοι είχαμε διαφορές. Γιατί είχαμε διαφορετικές ταχύτητες. Στην ψηφιακή εποχή όμως, είμαστε όλοι στην ίδια ταχύτητα. Ο ψηφιακός κόσμος έχει γίνει επίπεδος. Ένας 20 χρονος επικοινωνεί καλύτερα με έναν συνομίληκό του στη Σεούλ, παρά με τη θεία του που ζει στον 3ο όροφο. Αυτό δείχνει ότι οι επόμενες γενιές βρίσκονται σε ένα επίπεδο εξέλιξης, που θα κουβαλήσει όλο τον κόσμο μαζί του. Ως εκ τούτου, όποιος δεν καταλάβει την εξέλιξη που έρχεται κατακλυσμιαία, θα μείνει εκτός και θα πρέπει να αποφασίσει αν θέλει να πάρει το ρίσκο.
Όσον αφορά στον άνθρωπο, θα σας αναφέρω ότι πριν από δύο μέρες ανακάλυψα την κυκλοφορία του 4σέλιδου φύλλου ιταλικής εφημερίδας (Il Foglio AI), που έγινε αμιγώς με τεχνητή νοημοσύνη, χωρίς δημοσιογραφικό χέρι πουθενά.
(Στο σημείο αυτό, ο πρόεδρος της ΠΟΕΣΥ Σωτήρης Τριανταφύλλου ανέφερε ότι υπάρχει και η αντίστοιχη ελληνική robonews.gr).
Η εφημερίδα αυτή, λοιπόν, αναφέρει ότι είναι η πρώτη που κυκλοφορεί αμιγώς με αλγόριθμο. Πρόκειται, σαφώς, για ένα πείραμα. Δεν γνωρίζουμε αν θα συνεχιστεί αυτού του είδους η πειραματική ανίχνευση της πιθανότητας να παράγονται ειδήσεις με τεχνητή νοημοσύνη. Θεωρώ αδιανότητο ότι θα μπορέσει ο άνθρωπος να μείνει εκτός εξίσωσης. Γιατί πολύ απλά, δεν έχει βρεθεί απάντηση τι θα γίνει με τα fake news ή με τα deep fakes. Ο άνθρωπος είναι αυτός που θα πιστοποιήσει αν αυτό είναι ψέμα. Το ISO στο ψέμα είναι το ανθρώπινο μάτι. Το ISO στο ψέμα δεν είναι ο αλγόριθμος που μπορεί να χακαριστεί, να παρακαμφθεί. Επίσης, επειδή μιλήσαμε για data, πρέπει κάποιος να βάλει τα στοιχεία για να τα επεξεργαστεί ο αλγόριθμος και αυτός δεν είναι άλλος από τον άνθρωπο.
Αντώνης Παπουτσάκης (αναπληρωτής ταμίας ΠΣΑΤ): Είπατε μόλις τώρα ότι βρέθηκε κάποιος που δημιούργησε μια εφημερίδα εξολοκλήρου με ΑΙ. Βρέθηκε κι άλλος ένας, που δημιούργησε μια ιστοσελίδα με τον ίδιο τρόπο. Αν θελήσουν σε λίγο καιρό να πράξουν κάτι αντίστοιχο περισσότεροι, η δική μου δουλειά δεν κινδυνεύει?
Γιάννης Μαστρογεωργίου: Η αλήθεια είναι πως ναι, κινδυνεύει. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι θα πάψετε να δουλεύετε. Θα παραμείνετε δημοσιογράφος, αλλά με μια διαφορετική έννοια στη λέξη δημοσιογράφος. Η τεχνολογία έχει σπρώξει στη λήθη πάρα πολλά επαγγέλματα από την πρώτη βιομηχανική επανάσταση, μέχρι τη σημερινή που είναι η 4+. Ποτέ, όμως, η τεχνολογία δεν ακύρωσε την έννοια της απασχόλησης. Ποτέ. Ακόμη και αν οι αμαξάδες έχασαν τη δουλειά τους όταν ήρθαν τα αυτοκίνητα, υπήρξε μια φάση μετάβασης. Οι άνθρωποι αυτοί έκαναν ένα reskilling, έμαθαν κάτι άλλο και ξαναμπήκαν στην αγορά εργασίας. Εγώ δεν ωραιοποιώ τα πράγματα, ούτε θέλω να σας πω ότι όλα είναι ρόδινα. Η μείζονα προτεραιότητα όλων των κρατών (εκφράζω την προσωπική μου άποψη για να μην παρεξηγηθώ) και εν προκειμένω και της Ελλάδας είναι η δια βίου μάθηση. Θα μάθετε να χειρίζεστε το εργαλείο αυτό, για να κάνετε ένα reskilling, ένα upskilling για να μάθετε να κάνετε και κάτι άλλο. Εάν νομίζετε ότι δεν θα έρθει ποτέ μια τεχνολογία που θα σας τοποθετήσει στο περιθώριο, απατάσθε. Προσωπικά, δεν θεωρώ ότι είναι πιθανό, αλλά μπορεί και να γίνει. Το μόνο που μπορώ να σας πω είναι πως όλοι πρέπει να ενισχύσουμε τα προσόντα μας. Οτιδήποτε έχουμε ως ταλέντο, ως γνώση, ως έφεση, πρέπει να το εξελίξουμε για να γίνουμε καλύτεροι, έτσι ώστε καμία μηχανή να μην μπορεί να μας αντικαταστήσει. Ακόμη κι αν εσείς είστε πολύ καλοί σε ένα ρεπορτάζ, βάλτε και κάτι άλλο στο μίγμα αυτό, που θα έχει τεχνολογία και λίγο ψηφιακό κόσμο και λίγο εξέλιξη για να βελτιωθεί. Η συζήτηση αυτή είναι γενικόλογη. Και σίγουρα σε κάποιον με οικονομικά προβλήματα, άνεργο, να μην απαντά. Είναι, όμως, μια συζήτηση που απαντά σε άλλου είδους ερωτήματα. Απαντά, κυρίως, στα ερωτήματα της νέας γενιάς. Η δική μας είναι μια γενιά μετάβασης. Είμαστε στη γενιά που λουζόμαστε την αλλαγή και πρέπει να δούμε πώς θα τη μεταβολίσουμε μέσα μας με γόνιμο τρόπο. Αν ήμαστε όλοι σήμερα 18 μηνών, θα ξέραμε πως έχουμε ένα εντελώς διαφορετικό τρόπο εξέλιξης. Αλλιώς θα μεγαλώναμε, αλλιώς θα γαλουχούμασταν, αλλιώς θα εκπαιδευόμασταν. Εμείς, ζούμε στην μεταβατική περίοδο και πρέπει να προσαρμοστούμε.
Βαγγέλης Ιωάννου: Το πρωί είπαμε και μακριά από εμάς ο ηλικιακός ρατσισμός, πως τα συμπεράσματα του συνεδρίου αυτού αφιερώνονται κυρίως στη νέα γενιά των αθλητικών συντακτών, διότι όπως και να το κάνουμε είναι πολύ δύσκολο για τους 60+ να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα πολύ άμεσα.
Γιάννης Θεοδωρακόπουλος (γενικός γραμματέας ΠΣΑΤ): Εμείς, που είμαστε μιας άλλης ηλικίας, πώς θα μάθουμε? Υπάρχουν κάποιοι ειδικοί που θα μας διδάξουν? Επίσης, στον νέο κόσμο πώς θα φτάσουμε? Πού θα τους βρούμε και πώς θα τους διδάξουμε? Και τέλος, φτάνουμε στην ορολογία, με την οποία αρκετοί από εμάς δυσκολευόμαστε.
Σωτήρης Τριανταφύλλου (πρόεδρος ΠΟΕΣΥ): Υπάρχουν πολλά προγράμματα κατάρτισης από τα πανεπιστημιακά ιδρύματα και από τα κέντρα εκπαίδευσης και δια βίου μάθησης των πανεπιστημίων. Υπάρχουν, επίσης, προγράμματα σε ιδιωτικά ινστιτούτα και ΙΕΚ.
Γιάννης Μαστρογεωργίου: Εγώ μεγάλωσα με τις εκφωνήσεις σας, κύριε Θεοδωρακόπουλε στους Ολυμπιακούς Αγώνες και είναι μεγάλη μου χαρά που σας έχω απέναντι και συνομιλώ μαζί σας. Εάν μπείτε στο google και κάνετε αναζήτηση «πώς μπορώ να μάθω απλά τεχνητή νοημοσύνη», θα σας βγάλει πάνω από 1.000 δυνατότητες δωρεάν εκμάθησης, στα ελληνικά και στα αγγλικά, για απλούς χρήστες. Θα σας τα βγάλει σε όποια γλώσσα θέλετε, σε όποιο επίπεδο θέλετε και για όποια χρήση θέλετε, ακόμη και αν βάλετε «θέλω να μάθω απλά τεχνητή νοημοσύνη για τον αθλητισμό» ή «θέλω να μάθω απλά τεχνητή νοημοσύνη για τη μαγειρική». Αν κάνετε αναζήτηση, θα συγκλονιστείτε. Υπάρχει εκεί έξω ένας ολόκληρος κόσμος και θα πρέπει κι εμείς να μάθουμε να τον αναζητούμε. Πρόκειται για μια μορφή δική σας, μια μορφή ρεπορτάζ και είναι κατά κύριο λόγο δωρεάν. Κι εμείς, που είμαστε μια δομή στην κυβέρνηση, κάναμε μαθήματα για να μάθουμε τη δική μας δουλειά πριν από 3 χρόνια. Κάναμε εκμάθηση από δωρεάν πλατφόρμες, με υψηλού επιπέδου πληροφορίες.
Πάμε τώρα στο τι κάνουμε εμείς ως κυβέρνηση. Πριν από 3 μήνες, παρουσιάσαμε στον Πρωθυπουργό το σχέδιο της δράσης της δικής μας επιτροπής με επικεφαλής τον Κωστή Δασκαλάκη, έναν εξαιρετικό επιστήμονα από το ΜΙΤ, για την τεχνητή νοημοσύνη στην Ελλάδα. Κάναμε έξι προτάσεις. Μία από τις έξι, είναι η δημιουργία πλατφόρμας εκμάθησης για το σύνολο των Ελλήνων πολιτών στο διαδίκτυο για θέματα τεχνητής νοημοσύνης. Ελπίζω, πολύ σύντομα, να αρχίσει η υλοποίηση. Κάθε υπουργείο στις δομές του, δουλεύει με εκμάθηση στους υπαλλήλους του. Η εκμάθηση όμως του κοινού είναι μια δική μας υποχρέωση. Όταν ήρθε το ίντερνετ, καθίσαμε όλοι να δούμε τι είναι αυτή η νέα εξέλιξη. Αναρωτηθήκαμε, το τεστάραμε, βασανιστήκαμε. Ας κάνουμε το ίδιο και τώρα με την πιο συγκλονιστική εξέλιξη της ανθρωπότητας.
Σωτήρης Τριανταφύλλου (πρόεδρος ΠΟΕΣΥ): Οι δημοσιογράφοι στην Ελλάδα και οι αθλητικοί συντάκτες έχουμε κάνει άλματα στην κατανόηση και στην αντιμετώπιση. Αυτό φαίνεται στη συζήτηση, που κάνουμε εδώ σήμερα, στην αντίστοιχη που έγινε τον Οκτώβριο στο Διεθνές Συνέδριο του ΠΣΑΤ στην Αρχαία Ολυμπία, σε εκείνη στη Σαμοθράκη στο Δημοσιογραφικό Συνέδριο της ΠΟΕΣΥ. Η ΠΟΕΣΥ είναι ο πρώτος δημοσιογραφικός οργανισμός στην Ευρώπη, που έχει ετοιμάσει κώδικα δεοντολογίας για την τεχνητή νοημοσύνη, ο οποίος θα ισχύσει εντός των επόμενων μηνών. Η Διεθνής Ομοσπονδία Δημοσιογράφων έχει εκδώσει απλές κατευθυντήριες γραμμές. Στο επίκεντρο όλων βρίσκεται ο άνθρωπος. Στην πρωινή ενότητα προσπαθήσαμε να εξηγήσουμε τους αλγόριθμους στη δημοσιογραφία και στην παραγωγή δημοσιογραφικού περιεχομένου και επισημάναμε ότι όλο αυτό πάει πολύ πίσω, ίσως και στο 2003. Από το 2014 χρησιμοποιείται τεχνητή νοημοσύνη. Οι αγωνίες που εκφράστηκαν είναι σωστές, ωστόσο δεν χρειάζεται να φοβόμαστε ότι θα χάσουμε τις δουλειές μας. Όταν μπήκε ο υπολογιστής στη δουλειά μας ανέτρεψε την εκδοτική αλυσίδα που υπήρχε. Τώρα μπαίνει η τεχνητή νοημοσύνη. Είναι σίγουρα συγκλονιστική αυτή η εξέλιξη, αλλά αυτό που πρέπει να κατανοήσουμε είναι ότι από την έλευση του διαδικτύου και μετά υπάρχει ένα νέο επικοινωνιακό τοπίο. Υπάρχουν βασικές αλλαγές και στην ενημέρωση και στο δημοσιογραφικό περιεχόμενο.
Βαγγέλης Ιωάννου: Στο «Φως των Σπορ», ο μεγαλοεκδότης Θεόδωρος Νικολαϊδης, στην πρώτη αλλαγή, δυσκολευόταν να καταλάβει ότι έπρεπε να δαπανήσει χρήματα για να αντικατασταθούν οι γραφομηχανές από ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Στη δεύτερη μεγάλη αλλαγή, το 2000, όταν και έμπαινε το διαδίκτυο στη ζωή μας, με φώναξε στο γραφείο του και μου είπε χαρακτηριστικά «μόδα είναι και θα περάσει». Του είπα πως δεν θα περάσει και πρέπει να κάνουμε ιστοσελίδα στην εφημερίδα. Δεν το έπραξε. Την εξέλιξη δεν πρέπει να τη φοβόμαστε.
Γιάννης Κούρος (υπερμαραθωνοδρόμος): Δεν έχω ερώτημα, περισσότερο έναν προβληματισμό, όταν αναφερόμαστε στην τεχνητή νοημοσύνη και τον αθλητισμό. Πιστεύω πως αυτή θα επηρεάσει και θα κλονίσει το ευ αγωνίζεσθαι και την ηθική. Και τι εννοώ. Θα προκύψουν επιδόσεις, οι οποίες δεν θα ξέρουμε αν είναι θεμιτές ή αν προκύπτουν υποβοηθούμενες από την τεχνητή νοημοσύνη.
Μικαέλο Παπαδάκης (τέως γενικός γραμματέας ΕΑΚ): Το ρεκόρ του μαραθωνίου κάτω από 2 ώρες, έγινε με την τεράστια βοήθεια της τεχνολογίας. Προσωπικά και βάσει του προβληματισμού, δεν θα απέκλεια τον περιορισμό της τεχνολογίας σε κάποια σπορ. Και θα σας πω και κάτι που ανακάλυψα πρόσφατα. Στην ιστιοπλοϊα, στους Ολυμπιακούς Αγώνες (και σε άλλους αγώνες υποθέτω), οι αθλητές και οι προπονητές μπαίνουν στη θάλασα χωρίς καμία κινητή συσκευή, για να απεμπλακούν από οποιοδήποτε τρόπο που θα τους ενημερώνει για τον καιρό και τις πιθανές αλλαγές του.
Βαγγέλης Ιωάννου: Ο άνθρωπος παραμένει στο επίκεντρο και η διαφοροποίηση είναι ο αλγόριθμος, που δεν μπορεί να αντικαταστήσει το συναίσθημα του ανθρώπου. Το θέμα της ηθικής, όμως, θα το συζητήσουμε στο τέλος.
Κατερίνα Αναστασοπούλου (δημοσιογράφος της ΕΡΤ): Θα αναφέρω κάποιες σκέψεις και παρατηρήσεις, που αφορούν και σε μεγαλύτερους σε ηλικία και σε μικρότερους. Το ίντερνετ ήταν μια μεγάλη ανακάλυψη, γιατί με αυτό έγινε κατάργηση της απόστασης. Δηλαδή, κάποιος, αντί να πάει στη βιβλιοθήκη της Δημητσάνας, έμπαινε ψηφιακά στη βιβλιοθήκη. Προκειμένου, όμως, να δημιουργήσει μια εργασία, έπρεπε να μπει σε πολλές βιβλιοθήκες. Τώρα, έρχεται το chatgpt και κάνει τη σύνθεση αυτή, που κάποιος θα χρειαζόταν αρκετό χρόνο να κάνει. Το chatgpt δηλαδή καταργεί το χρόνο. Το ερώτημά μου είναι το εξής: Είναι αυτό καλή δημοσιογραφία? Και σε αυτό υπάρχει κίνδυνος για τα νέα παιδιά να παράξουν έρευνες δημοσιογραφικές και κείμενο, δίχως δημιουργικότητα, δίχως μυαλό, σκέψη, εμβάθυνση. Επίσης, το chatgpt περιλαμβάνει ό,τι υπάρχει σε ψηφιακή μορφή. Στον χώρο αυτό βρίσκουμε και άχρηστες πληροφορίες και fake news και σίγουρα όχι τον πλούτο που υπάρχει στα βιβλία. Εκεί έρχεται και η δύναμη και η υπεροχή που έχουν οι δημοσιογράφοι, που είναι μεγαλύτεροι σε ηλικία, γιατί έχουν μάθει να λειτουργούν δημιουργικά.
Βαγγέλης Ιωάννου: Θα πρέπει εσύ να ξέρεις τι θα αναδείξεις σε μεγάλο θέμα. Όπως ο αλγόριθμος σου δίνει σε ένα δευτερόλεπτο τα δεδομένα, παίρνοντας όλες αυτές τις πληροφορίες, έτσι πρέπει να το κάνεις κι εσύ σε πρώτο χρόνο. Την ώρα που μεταδίδεις ένα αθλητικό γεγονός, πρέπει να επιλέξεις ένα στοιχείο που θα αναδείξει την προσπάθεια του κάθε αθλητή. Θα πρέπει να εξηγήσεις (γιατί θα μπορούσες να εξηγήσεις το 2016 αν η τεχνητή νοημοσύνη ήταν διαθέσιμη τότε), γιατί έχασε ο Γιαννιώτης το χρυσό μετάλλιο στο Ρίο.
Κύπριος συμμετέχων: Σε μεγάλο ποσοστό συμφωνώ με όσα παραθέσατε. Θέλω να πω απλώς ότι είμαστε μια τυχερή γενιά που ζήσαμε την τυπογραφία και τη δημοσιογραφία από τον Γουτεμβέργιο, στο μολύβι, στις σελιδωτές, στις επικεφαλίδες, στον printer, στο web, στο διαδίκτυο. Με τον ίδιο τρόπο στην τηλεόραση, οδηγηθήκαμε από την ασπρόμαυρη ταινία των 35 ml, στις κασέτες, στα dvd κ.ο.κ. Σε καμία φάση, ωστόσο, δεν χάθηκε ο δημοσιογράφος. Συνεπώς, δεν πιστεύω ότι οι νεότεροι πρέπει να φοβούνται. Η ερώτησή μου είναι η εξής: Ο ειδικός γραμματέας, μας τόνισε ότι οι αλγόριθμοι δεν έχουν ψυχή. Πόσο μακριά μπορεί να είμαστε από το να αποκτήσουν συναίσθημα?
Γιάννης Μαστρογεωργίου: Όταν μου βρείτε τον αλγόριθμο της προσευχής, θα σας πω πόσο κοντά είναι οι μηχανές.
Νίκος Τσώνης (έφορος Δ.Σ. ΠΣΑΤ): Το θέμα είναι συναρπαστικό. Η τεχνολογία και η εξέλιξή της έχει μαγέψει τη νεολαία. Προσωπικά ξεκίνησα από το χειρόγραφο, πήγα στη γραφομηχανή, μετά στο κομπιούτερ, στο λαπτποπ και τώρα φτάνουμε στην τεχνητή νοημοσύνη. Πράγματι σε κάποιες περιπτώσεις καταργείται η σκέψη. Εγώ πλέον «παίζω» μαζί της. Θυμάμαι που είδα καταγεγραμμένη την περίπτωση ενός ποδοσφαιριστή, για τον οποίο υπήρχε πληροφορία ότι έκανε 9,5 χλμ μέσα στον αγωνιστικό χώρο την ώρα του αγώνα. Εκεί, λοιπόν, έβαλα ερώτημα στην τεχνητή νοημοσύνη, για την περίοδο 2022-2023, στο Champions League, τον ποδοσφαιριστή που έκανε τα περισσότερα χιλιόμετρα, πόσοι και ποιοι τον ακολούθησαν και σε πόσα λεπτά αγώνα. Σε δύο δευτερόλεπτα είχα το αποτέλεσμα και ήταν πραγματικά εκπληκτικό. Θεωρώ συνεπώς, ότι όλα είναι θέμα ερωτήσεων. Όσο πιο συναρπαστικές ερωτήσεις κάνει ο δημοσιογράφος, τόσο πιο συναρπαστικά θέματα θα διαβάζουν οι αναγνώστες.
Βαγγέλης Ιωάννου: Πάμε τώρα και στο κομμάτι της ηθικής. Πάμε να δούμε που τελειώνει το hype, που αρχίζει η πραγματικότητα και σε ποιο ποσοστό μπορούμε να χρησιμοποιούμε την τεχνητή νοημοσύνη. Παράλληλα, έχουμε και μια ερώτηση του Δημάρχου Γορτυνίας.
Ευστάθιος Κούλης (Δήμαρχος Γορτυνίας): Η τεχνητή νοημοσύνη καταργεί την εμπειρία?
Γιάννης Μαστρογεωργίου: Υπάρχει κάτι στην ανθρωπότητα και στη διαχείριση των μέσων, που λέγεται tacit knowledge. Είναι η γνώση που κουβαλά ο άνθρωπος μέσα του ως ανθρώπινη υπόσταση και την οποία δεν μπορούμε να εξηγήσουμε γιατί την κουβαλάμε. Αυτό εδώ είναι το ένα από τα δύο παράδοξα της τεχνητής νοημοσύνης. Ο άνθρωπος μέσα του έχει κάποιες εγγενείς, φυτευμένες γνώσεις, που δεν μπορούμε να εξηγήσουμε πως υπάρχουν. Το ρομπότ δεν τις έχει. Αν δώσεις σε ένα ρομπότ την εντολή να πάει και να καθίσει πάνω σε ένα κώνο, θα το κάνει. Αν όμως δώσεις την προτροπή σε ένα τρίχρονο παιδάκι να κάνει το ίδιο, θα πάει, θα το κοιτάξει και θα συνειδητοποιήσει ότι αυτό δεν γίνεται. Αυτό είναι έμφυτη γνώση και η τεχνητή νοημοσύνη δεν τη διαθέτει. Θα φτάσει, κάποια στιγμή, στο σημείο να τη διαθέτει? Η άποψή μου είναι όχι. Γιατί η τεχνητή νοημοσύνη παράγεται. Τα ρομποτάκια δεν γεννιούνται. Δεν μπαίνουν σε κοινότητες και σε παιδικές χαρές με άλλα ρομποτάκια. Δεν κοινωνικοποιούνται, δεν έχουν φίλους και συγγενείς για να μαθαίνουν πως να μεγαλώνουν συναισθηματικά μαζί τους. Αυτή είναι η εκτίμησή μου.
Κλείνω, τονίζοντας και πάλι πως βρισκόμαστε σε μια συγκλονιστική περίοδο. Το science fiction γίνεται science fact. Αναλογιστείτε αν ζούσε ο Πλάτωνας, ο Αριστοτέλης, ο Da Vinci, ο Μιχαήλ Άγγελος σήμερα, θα ήταν οι πιο ευτυχισμένοι άνθρωποι του κόσμου. Φανταστείτε τι θα έλεγαν οι ήρωες του 1821, αν είχαν στα χέρια τους αυτό τον πλούτο. Θα ήταν απερίγραπτα ευτυχισμένοι, γιατί θα μπορούσαν να ζήσουν συγκλονιστικά πράγματα, τα οποία εμείς ζούμε και δεν συνειδητοποιούμε ότι ζούμε.
Βιργινία Κόκιου: Ας κρατήσουμε το γεγονός ότι είμαστε μέσα στην εποχή και είναι σαφώς δύσκολο να παρατηρούμε διαρκώς τις αλλαγές. Οι ανησυχίες είναι κατανοητές, είναι θεμιτό να τις εκφράζουμε και από όλα αυτά κρατάμε την εκπαίδευση, που είναι απαραίτητη σε όλους τους τομείς και τον διαρκή έλεγχο, γιατί υπάρχουν λάθη που πρέπει να διορθώνουμε. Η τεχνητή νοημοσύνη χρειάζεται διαρκώς να τροφοδοτείται από πρωτότυπα στοιχεία, να ανανεώνεται και εμείς να παρατηρούμε πώς εξελίσσεται.
Βαγγέλης Ιωάννου: Η τεχνητή νοημοσύνη είναι μια λεπτή ισορροπία ανάμεσα στην αιχμή της τεχνολογίας και στη διατήρηση της μαγείας της ανθρώπινης προσπάθειας. Αν γίνει σωστά, με προσεκτική δηλαδή ανάλυση των δεδομένων, με σοβαρό δημοσιογραφικό πλάνο και με σωστή «προπόνηση» του νέου συναδέλφου (χωρίς παρεμβάσεις τύπου ντόπινγκ), όλα θα πάνε όπως πρέπει. Είναι απαραίτητη, λοιπόν, η ηθική εποπτεία. Αν τα ενώσουμε όλα αυτά με προσεκτική ανάλυση των δεδομένων, μπορεί να φτάσουμε στο σημείο να μας ζητήσει η τεχνητή νοημοσύνη να αλλάξουμε και ομάδα, αν και κάποτε ο Μίκης Θεοδωράκης (θα επισκεφθούμε το Μουσείο του αύριο) είπε πως «κόμμα αλλάζεις, ομάδα δεν αλλάζεις». Χρησιμοποιήστε, λοιπόν, την τεχνητή νοημοσύνη με σύνεση, κρατήστε τον ανθρώπινο παράγοντα στο επίκεντρο και το μέλλον της αθλητικής δημοσιογραφίας θα είναι λαμπρό.
Οι εργασίες του Συνεδρίου θα συνεχιστούν το Σάββατο 22 Μαρτίου με ενότητες για τη θέση της γυναίκας στον ελληνικό αθλητισμό και τη δημοσιογραφία, τα fake news και το πείραμα της Αχαϊας και τις συνεργασίες Ελλάδας-Κύπρου.
Συνδιοργανωτές του συνεδρίου είναι ο Δήμος Γορτυνίας και η Περιφέρεια Πελοποννήσου. Το Συνέδριο πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Αναπτυξιακού Οργανισμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης Αρκαδίας και τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού.
Μεγάλοι Χορηγοί είναι οι Stoiximan+21 και Volton, χορηγοί οι «Λουξ», «ΣΑΕΚ Άλφα», «CPO Greece», «Κεντρική Κλινική Αθηνών», Γαλλικό κολλέγιο IdEF, «Hercules Group», «H Hotels Collection», «Bakalaros Group» και «Delousil».
Οι εργασίες του συνεδρίου μεταδίδονται σε live streaming με την υποστήριξη του Αθηναϊκού- Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, που αποτελεί χορηγό επικοινωνίας της εκδήλωσης μαζί με το «Action 24» και το «Netway».
-Φωτογραφικό υλικό από τον φωτορεπόρτερ Βασίλη Κουτρουμάνο