Home / Slider / Η Pressing Team στη… φυλακή!

Η Pressing Team στη… φυλακή!

Έναν αγώνα διαφορετικό από τους άλλους έδωσαν οι δημοσιογράφοι-μέλη της Pressing Team, την Τετάρτη 23 Μαΐου 2018, παρουσία του Προέδρου του ΠΣΑΤ Γιάννη Θεοδωρακόπουλου.

Η ομάδα μας ταξίδεψε στον Δομοκό, όπου είχε την ευκαιρία να παίξει έναν συμβολικό αγώνα ποδοσφαίρου εντός του Καταστήματος Κράτησης Στερεάς Ελλάδας με ομάδα κρατουμένων και μαζί να στείλουν το μήνυμα της αλληλεγγύης και της κοινής προσπάθειας για ομαλή κοινωνική επανένταξη.

Στο χορτάρι όλοι θαύμασαν τις περίτεχνες ενέργειες των κρατούμενων που φιλοδώρησαν με πολλά γκολ τα δίχτυα μας και έδειξαν σε πολύ καλύτερη αγωνιστική κατάσταση από την ομάδα μας. Εκτός αγωνιστικού χώρου, ωστόσο, όλοι είχαν την ευκαιρία για μια συγκλονιστική εμπειρία που βοήθησε αφενός να πέσουν πολλές προκαταλήψεις για το σκληρό πρόσωπο όσων είναι έγκλειστοι στις φυλακές, αλλά και να αξιοποιηθεί ο αθλητισμός ως ένα κίνητρο για τους ίδιους, να δουν την ζωή τους από μια διαφορετική οπτική γωνία, να σκεφτούν τα λάθη και, σε όσους δοθεί η ευκαιρία, να προσπαθήσουν να διορθώσουν ένα μέρος αυτών.

Στις φυλακές μας υποδέχθηκε ο Αρχιφύλακας Γεώργιος Γκίζας, o οποίος αγωνίστηκε με την ομάδα των κρατούμενων και στην συνέχεια μας ξενάγησε στους χώρους των φυλακών και μας αφηγήθηκε πολλές σκηνές από την καθημερινότητα όλων. «Η δουλειά των Σωφρονιστικών υπαλλήλων δεν είναι να είμαστε ούτε δικαστές, ούτε Θεοί στις φυλακές, είμαστε εδώ για να συνεργαζόμαστε και να βοηθάμε ώστε και οι συνθήκες να γίνονται καλύτερες, αλλά και οι κρατούμενοι να βγαίνουν πιο ομαλά και καλύτεροι προς την κοινωνία. Για αυτό μας είδατε και να αθλούμαστε και να αγωνιζόμαστε μαζί τους. Ο αθλητισμός ενώνει», δήλωσε στο περιθώριο της κουβέντας που είχαμε μετά την λήξη του αγώνα.

Νωρίτερα, συναντήσαμε τον διευθυντή του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας του Καταστήματος Κράτησης Δομοκού, Δημήτρη Μπατζάκα, που μας μίλησε για τα προγράμματα εκπαίδευσης, τον ρόλο του εκπαιδευτικού και την αποστολή του μέσα σε μια δύσκολη κοινωνική συνθήκη. «Είναι πραγματικά πολύ σημαντικό το να υπάρχει ένα σχολείο στις φυλακές γιατί αυτή τη στιγμή είναι μάλλον το μοναδικό μέσο μείωσης της υποτροπής στην εγκληματικότητα. Είτε λίγο είτε πολύ, οι άνθρωποι μετασχηματίζονται με την εκπαίδευση, οπότε έχουμε σίγουρα θετικά αποτελέσματα. Το πόσο θετικά αυτό διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο, από κρατούμενο σε κρατούμενο» , ανέφερε.

Στο περιθώριο του αγώνα, φάγαμε μεσημεριανό μαζί με τους κρατούμενους, περάσαμε αρκετή ώρα με ανοικτά “πηγαδάκια”, μας μετέφεραν τα αιτήματά τους για προσφορά αθλητικού υλικού, ενώ αιτήθηκαν να το επαναλάβουμε σύντομα, αίτημα που υποσχεθήκαμε πως θα προσπαθήσουμε να ικανοποιήσουμε. Το αίτημα έθεσαν και οι φύλακες που πρότειναν την διοργάνωση ενός αγώνα και με την δική τους ποδοσφαιρική ομάδα. Θα είναι χαρά μας να το καταφέρουμε.

Εκ μέρους των συντονιστών της καμπάνιας «Pressing στον Πολιτισμό και τον Αθλητισμό», ο δημοσιογράφος Γιώργος Αράπογλου, δήλωσε: «Όλες οι δράσεις μας έχουν κεντρικό στόχο να περάσουν το μήνυμα πως όλοι μαζί μπορούμε να αγωνιστούμε για έναν καλύτερο κόσμο. Οι άνθρωποι αυτοί γνωρίζουν και έχουν αποδεχθεί τα λάθη τους, κρίθηκαν και τιμωρήθηκαν από την Δικαιοσύνη γι’ αυτά. Ο δικός μας ρόλος είναι να τους δείξουμε έναν δρόμο να βελτιώσουν έστω λίγο την καθημερινότητά τους και να στείλουμε το μήνυμα κατά κάθε είδους διακρίσεων. Το αν θα το αξιοποιήσουν, εξαρτάται από τον κάθε άνθρωπο ξεχωριστά. Ο συγκεκριμένος αγώνας ήταν μια συγκλονιστική εμπειρία για όλους που μας βοήθησε να αξιολογήσουμε πολλά πράγματα διαφορετικά. Το πιο σημαντικό είναι ότι η ζωή, η ελευθερία και η οικογένεια είναι τα υπέρτατα αγαθά που οφείλουμε όλοι να προστατεύουμε».

Ο αγώνας διεξήχθη σε συνεργασία με την Γενική Γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής και την Διεύθυνση Υπηρεσιακής Επάρκειας και Διαχείρισης Κρίσεων του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, εκπρόσωποι των οποίων παραβρέθηκαν στις φυλακές εγκαινιάζοντας με τον καλύτερο τρόπο την συνεργασία μας.

Η δράση τέθηκε υπό την αιγίδα του ΠΣΑΤ (Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αθλητικού Τύπου), που εκπροσωπήθηκε από τον ίδιο τον πρόεδρό του, Γιάννη Θεοδωρακόπουλο, καθώς και το μέλος του ΔΣ και ενεργό στέλεχος της Pressing Team, Ασπασία Βελονάκη, οι οποίοι ταξίδεψαν μαζί μας και δεσμεύθηκαν πως θα βρίσκονται κοντά μας στο εξής σε κάθε επόμενη σχετική δράση μας.

Οι εμφανίσεις της Pressing Team για τον συγκεκριμένο αγώνα, ήταν μια ευγενική χορηγία της UMBRO Hellas, που μας προσέφερε επίσης και μια μπάλα ποδοσφαίρου, την οποία με τη σειρά μας χαρίσαμε στους κρατούμενους. Ευχαριστούμε ιδιαιτέρως για την υποστήριξη και την αυθόρμητη θετική απάντηση στο αίτημά μας.

Αξίζει, τέλος να σημειωθεί ότι τα μέλη της Pressing Team συγκέντρωσαν και προσέφεραν είδη ατομικής υγιεινής (αφρόλουτρα, σαμπουάν, σαπούνια κλπ), τα οποία θα διατεθούν στο Κοινωνικό Παντοπωλείο των φυλακών.

H Καμπάνια «Pressing στον Αθλητισμό» στο Facebook: www.facebook.com/pressing.ston.athlitismo/?fref=ts

About Evdokia Lamprou

Check Also

Το επετειακό λογότυπο του ΠΣΑΤ για τα 70 χρόνια

Ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αθλητικού Τύπου (ΠΣΑΤ) ιδρύθηκε το 1952 και έχει στη δύναμή του περισσότερα …