Η Άρια Αγάτσα, δημοσιογράφος και Α΄Αντιπρόεδρος της ΕΣΗΕΑ τόνισε ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι η πιο ισχυρή πλατφόρμα για την προώθηση της ισότητας

Η Άρια Αγάτσα, δημοσιογράφος και Α΄Αντιπρόεδρος της ΕΣΗΕΑ τόνισε ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι η πιο ισχυρή πλατφόρμα για την προώθηση της ισότητας

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest

Στη διάρκεια της ημερίδας του ΠΣΑΤ, για τις Ελληνίδες αθλήτριες και το 50-50 του Παρισιού, που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 22 Ιουλίου 2024 στην ΕΣΗΕΑ, η Άρια Αγάτσα ανέφερε:

“Είναι μεγάλη μου χαρά και τιμή να βρίσκομαι σήμερα εδώ, στην εκδήλωση του ΠΣΑΤ, για να μιλήσουμε για ένα θέμα που μας απασχολεί όλους και όλες και που εμένα ειδικά με εμπνέει βαθιά: την ισότητα των φύλων στους Ολυμπιακούς Αγώνες και γενικότερα στον αθλητισμό.

Όπως γνωρίζετε, η προώθηση της ισότητας των φύλων αποτελεί βασική προτεραιότητα της χώρας. Έχουμε κάνει σημαντικά βήματα για να διασφαλίσουμε ότι οι γυναίκες και οι άνδρες αθλητές έχουν ίσες ευκαιρίες και αντιμετωπίζονται με σεβασμό και δικαιοσύνη. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες αποτελούν μια από τις πιο ισχυρές πλατφόρμες για την προώθηση αυτής της ισότητας και η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ) εργάζεται ακούραστα για να επιτύχει αυτόν τον στόχο.

Η ΔΟΕ έχει ανακοινώσει την Παγκόσμια Ημέρα Γυναικών στη Διπλωματία, η οποία γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 24 Ιουνίου, και έχει τονίσει την ανάγκη για περισσότερες γυναίκες σε ηγετικούς ρόλους εντός του Ολυμπιακού Κινήματος. Αυτή η πρωτοβουλία είναι κρίσιμη, καθώς οι Ολυμπιακοί Αγώνες έχουν γίνει η μεγαλύτερη αθλητική διοργάνωση για την ισότητα των φύλων στον κόσμο. Υποστηρίζοντας ισχυρά γυναικεία πρότυπα, συμβάλλουμε στην άρση των φραγμών και στην δημιουργία μιας κοινωνίας πιο ισότιμης και χωρίς αποκλεισμούς.

Τα πρόσφατα παραδείγματα είναι ενθαρρυντικά: Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο 2020 ήταν οι πρώτοι με ισορροπία φύλου στην ιστορία, με τις γυναίκες να αποτελούν το 48% των αθλητών. Οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες του Πεκίνου 2022 έγραψαν ιστορία ως οι πιο ισορροπημένοι ως προς το φύλο Χειμερινοί Αγώνες μέχρι σήμερα, με γυναίκες που αντιπροσωπεύουν το 45,4% των αθλητών. Στους Ολυμπιακούς Αγώνες «Παρίσι 2024» θα υπάρξει απόλυτη ισότητα των φύλων, με την ποσόστωση αθλητών να κατανέμεται ισότιμα μεταξύ γυναικών και ανδρών. Οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες «Μιλάνο-Κορτίνα 2026» θα είναι επίσης μια διοργάνωση με την μεγαλύτερη συμμετοχή γυναικών, φτάνοντας το 47%.

Επιπλέον, ο αριθμός των γυναικών σε ηγετικούς ρόλους στον αθλητισμό αυξάνεται. Σήμερα, το 33% των μελών της ΔΟΕ είναι γυναίκες, ποσοστό που αυξήθηκε από το 21% το 2013. Ο στόχος είναι να φτάσει το 50% μέχρι το 2024. Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο 2020, για πρώτη φορά στην ιστορία, υπήρχαν ίσα αριθμητικά επιτελεία ανδρών και γυναικών. Ακόμη, ο αριθμός των γυναικών που συμμετέχουν σε ολυμπιακές επιτροπές έχει αυξηθεί σημαντικά, με το 47,7% των θέσεων να καλύπτονται πλέον από γυναίκες.

Ωστόσο, η ισότητα των φύλων δεν σταματά μόνο στη συμμετοχή. Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι οι γυναίκες έχουν την ευκαιρία να αναλάβουν ηγετικούς ρόλους και να ακουστούν οι φωνές τους. Όπως αναφέρει ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών, «Πρέπει όλοι να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να διασφαλίσουμε ότι οι γυναίκες βρίσκονται στο τραπέζι, οι φωνές μας ακούγονται και οι συνεισφορές μας εκτιμώνται».

Είναι καθήκον μας, ως πολίτες και ως ηγέτες, να στηρίζουμε και να προωθούμε την ισότητα των φύλων στον αθλητισμό. Οι γυναίκες αθλήτριες αποτελούν πηγή έμπνευσης και πρότυπο για όλες τις γυναίκες και τα κορίτσια, και πρέπει να συνεχίσουμε να δουλεύουμε για να τους παρέχουμε τις ίδιες ευκαιρίες και την ίδια υποστήριξη με τους άνδρες αθλητές.

Ευχαριστώ πολύ για την προσοχή σας και ελπίζω να συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε για την προώθηση της ισότητας των φύλων στον αθλητισμό και πέρα από αυτόν. Μαζί μπορούμε να δημιουργήσουμε έναν κόσμο πιο δίκαιο και ισότιμο για όλους”.

 

 

Περισσότερα άρθρα