Η Κάλλη Χατζηιωσήφ μίλησε για τη συνεργασία Ελλάδας και Κύπρου και την ελληνικότητα του κυπριακού αθλητισμού

Η Κάλλη Χατζηιωσήφ μίλησε για τη συνεργασία Ελλάδας και Κύπρου και την ελληνικότητα του κυπριακού αθλητισμού

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest

Στην ενότητα για τις συνεργασίες Ελλάδας-Κύπρου, ο συντονιστής μέλος του Δ.Σ. ΠΣΑΤ Δημήτρης Κανελάκης, έδωσε τον λόγο στην Κάλλη Χατζηιωσήφ, αντιπρόεδρο του Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού, η οποία τόνισε:

Είναι πάντα μεγάλη χαρά να βρίσκομαι μαζί με τον Γενικό Γραμματέα Αθλητισμού, κ. Γιώργο Μαυρωτά, με τον οποίο μας συνδέουν πολλά χρόνια συνεργασίας. Μόλις τέθηκε το ερώτημα αυτό, είχα την απορία για τη χρησιμότητα ενός συγκεκριμένου πάνελ που θα αποδείκνυε αυτή τη σχέση Ελλάδας και Κύπρου στον αθλητισμό. Η ελληνικότητα του Αθλητισμού δεν χρειάζεται ούτε πάνελ ούτε θεματικές ούτε τα φιλμάκια που προβλήθηκαν προχθές του Γιώργου Μελετίου, που αποδείκνυαν την ελληνικότητα του κυπριακού Αθλητισμού. Μέσα στους αιώνες, η Κύπρος πάντα ήταν κάτω από τον ελληνικό Αθλητισμό. Ας αφήσουμε το παρελθόν και ας έρθουμε στο παρόν και στο μέλλον. Από πού να ξεκινήσω και πού να τελειώσω? Από τον σχολικό Αθλητισμό? Τον εξωσχολικό? Τις συνεργασίες των υπουργείων μας? Που έχουν αναπτύξει τον αθλητισμό βάσης κι έχουν δώσει στην Κύπρο τη μεγάλη δυναμική, που λέγεται συμμετοχή σε πανελλήνια πρωταθλήματα? Η Κύπρος από μόνη της δεν θα μπορούσε ποτέ να αναπτύξει αναπτυξιακό αθλητισμό, αν δεν είχε αυτή την ευκαιρία. Μέσα από τα μνημόνια και τις συμφωνίες, όλες οι κυπριακές ομάδες συμμετέχουν κάθε χρόνο από πρόσκληση του αντίστοιχου υπουργείου στα πανελλήνια πρωταθλήματα και στην Κύπρο φιλοξενούμε ένα πανελλήνιο πρωτάθλημα. Αυτό για το οικοδόμημα του κυπριακού Αθλητισμού, αυτή η ευκαιρία που δόθηκε στον αναπτυξιακό αθλητισμό έχει φέρει τις αλλαγές. Πού αλλού να πάω? Να πάω σε όλη την πορεία, όπου η Κύπρος έως το 1980 αγωνιζόταν με όλες τις εθνικές ομάδες της Ελλάδας και σε όλες τις εκφάνσεις του αθλητισμού? Και μόλις το 1980 παρελάσαμε ως κυπριακό κράτος στους Ολυμπιακούς της Μόσχας. Και θέλω να καταλήξω σε κάτι, το οποίο πιστεύω ότι θα χαρεί ο κ. Μαυρωτάς. Έχω μπροστά μου σήμερα το μνημόνιο που περιμέναμε να υπογράψουμε εδώ και 3 μήνες. Περιμέναμε διακαώς να έρθετε και πιστεύω ότι θα ήταν τέλεια να το υπογράψουμε εδώ στη Δημητσάνα. Και θα είναι και ιστορικό, ότι την 25η Μαρτίου, στη Δημητσάνα, υπεγράφη το μνημόνιο των δύο χωρών. Είναι ένα μνημόνιο που καλύπτει τη συνεργασία σε όλο το φάσμα του Αθλητισμού. Και τέλος, θα ήθελα να επισημάνω το εξής: Μπορεί να είμαστε δύο κράτη. Έχουμε διαφορετική σημαία, αλλά ίδιο εθνικό ύμνο. Και αυτό δεν αλλάζει ποτέ. Πάντα ο αθλητισμός Ελλάδας και Κύπρου θα είναι από καρδιάς (και όχι από μνημόνια ή υπογραφές) ο ίδιος.

Συνδιοργανωτές του συνεδρίου είναι ο Δήμος Γορτυνίας και η Περιφέρεια Πελοποννήσου. Το Συνέδριο πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Αναπτυξιακού Οργανισμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης Αρκαδίας και τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού.

Μεγάλοι Χορηγοί είναι οι Stoiximan+21 και Volton, χορηγοί οι «Λουξ», «ΣΑΕΚ Άλφα», «CPO Greece»,  «Κεντρική Κλινική Αθηνών», Γαλλικό κολλέγιο IdEF, «Hercules Group», «H Hotels Collection»,  «Bakalaros Group» και «Delousil».

Οι εργασίες του συνεδρίου μεταδίδονται σε live streaming με την υποστήριξη του Αθηναϊκού- Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, που αποτελεί χορηγό επικοινωνίας της εκδήλωσης μαζί με το «Action 24» και το «Netway».

 

 -Φωτογραφικό υλικό από τον φωτορεπόρτερ Βασίλη Κουτρουμάνο

Περισσότερα άρθρα