Στην ενότητα για τη θέση της γυναίκας στον αθλητισμό και τη δημοσιογραφία, ο συντονιστής πρόεδρος της ΕΑΚ, Ηρόδοτος Μιλτιάδους, έδωσε τον λόγο στη δημοσιογράφο και γενική γραμματέα της ΕΑΚ Μαρίνα Αργυρού, η οποία τόνισε:
Όλες οι συντάκτριες βιώνουμε τα ίδια σε Ελλάδα και Κύπρο, ωστόσο νιώθω ότι εδώ έχουν γίνει περισσότερα συγκριτικά με τη χώρα μου. Αρχικά, θα μιλήσω εμπειρικά, γιατί θέλω να δείξω τον δρόμο που πρέπει να ακολουθήσει μια γυναίκα για να αναδειχθεί, τις θυσίες και τις προσπάθειες που πρέπει να καταβάλει, οι οποίες είναι πολύ περισσότερες από τις αντίστοιχες του άνδρα.
Ήμουν αθλήτρια μέχρι τα 18 μου και στη συνέχεια ήθελα να γίνω γυμνάστρια. Διάφοροι λόγοι δεν μου το επέτρεψαν και έτσι σπούδασα δημοσιογραφία, για να ασχοληθώ με το αθλητικό ρεπορτάζ. Όταν ξεκίνησαν να μπω στο χώρο, άκουγα διαρκώς την ατάκα «είσαι γυναίκα, καλύτερα να ασχοληθείς με κάποιο άλλο ρεπορτάζ». Από τη φύση μου, όμως, ήμουν αντιδραστική και πεισματάρα και επειδή ήξερα τι ήθελα, το διεκδίκησα όσο και αν βρήκα κλειστές πόρτες. Πλέον είμαι 15 χρόνια στο χώρο και έχω ένα δείγμα. Πριν από μένα μπήκαν αρκετές συνάδελφοι σε δύσκολες συνθήκες. Τώρα πια τα πράγματα διευκολύνονται. Έχω εργαστεί σε τηλεόραση, ραδιόφωνο, εφημερίδα και σε γραφείο τύπου ποδοσφαιρικής ομάδας. Ήμουν, μάλιστα, μόλις η δεύτερη εκπρόσωπος τύπου ομάδας και πλέον κάνω αγωνιστικό ρεπορτάζ. Η αλήθεια είναι πως πολλές φορές σκέφτηκα να τα παρατήσω, αλλά δεν το έκανα. Όταν γέννησα, με ανάγκασαν με τον τρόπο τους να παραιτηθώ και τώρα αν αρρωστήσει κάποιο παιδί μου, γίνεται θέμα συζήτησης στο χώρο που εργάζομαι. Νιώθω ότι πρέπει να παλεύω για τα αυτονόητα και να αποδεικνύω συνεχώς ότι δεν είμαι «ελέφαντας». Κάνω 3-4 δουλειές, έχω οικογένεια και παιδιά, τρέχω τα ΣΚ στα γήπεδα και τα βράδια στα στούντιο και δεν ζητώ ούτε μπράβο ούτε διευκολύνσεις. Οι περισσότερες γίναμε και άντρες, για να μην θεωρήσουν ότι είμαστε πιο αδύναμες, επειδή είμαστε γυναίκες.
Στο γενικότερο πλαίσιο τώρα. Η ΕΑΚ ιδρύθηκε το 1973 και φτάσαμε σήμερα, 50 χρόνια μετά, να αποκτήσει την πρώτη γυναίκα στο Δ.Σ., την πρώτη γυναίκα γενική γραμματέα. Ακολούθησε στα διοικητικά και η Αγαθή Κλωνάρη. Με την παρότρυνση του Ηρόδοτου και των λοιπών συναδέλφων μου, αποφάσισα να ασχοληθώ με τα διοικητικά. Οι αντιρρήσεις μου ήταν εξαιτίας του μισογυνισμού στον χώρο, ιδίως από άνδρες μεγαλύτερης ηλικίας. Ευτυχώς, οι συνάδελφοί μου στη διοίκηση είναι νέοι, με στηρίζουν και με προωθούν. Νιώθω ότι έβαλα κι εγώ ένα μικρό λιθαράκι στην ιστορία της γυναίκας αθλητικογράφου στα δρώμενα της ΕΑΚ και ελπίζω στην πορεία να ακολουθήσουν κι άλλες και να πετύχουν ακόμη περισσότερα.
Το 2018 η ΕΑΚ αριθμούσε μόνο 8 γυναίκες. Πλέον εργοδοτούνται 25 γυναίκες στο αθλητικό ρεπορτάζ. Εύχομαι να αυξηθούν, αλλά δεν είναι εύκολο, γιατί οι μισθοί είναι χαμηλοί και για να βιοποριστείς πρέπει να κάνεις 3 και 4 δουλειές.
Η πρώτη γυναίκα μέλος της ΕΑΚ ήταν η Άννα Ποϊριάζη το 1993, ενώ η Στέλλα Σωκράτους είναι η παλαιότερη εν ενεργεία αθλητικογράφος, μέλος της ΕΑΚ και πρώτη που ταξίδεψε στο εξωτερικό για να καλύψει ποδοσφαιρικό αγώνα. Αξίζει να αναφέρω ότι δεν υπάρχει κανένα ΜΜΕ στην Κύπρο με γυναίκα αρχισυντάκτρια. Όσο και αν εξελισσόμαστε, παραμένουμε ακόμη κολλημένοι σε στερεότυπα. Μόλις 2 γυναίκες κάνουν αγωνιστικό ρεπορτάζ στο ποδόσφαιρο, καμία δεν κάνει μεταδόσεις ποδοσφαίρου ή μπάσκετ και πριν από λίγο καιρό μου ζητήθηκε να μεταδώσω αγώνα ποδοσφαίρου, αλλά αρνήθηκα για δικούς μου λόγους. Σε μια γυναίκα, επίσης, δεν επιτρέπεται εύκολα το λάθος και θα σχολιαστεί. Δεν υπάρχει ΜΜΕ, στο οποίο γυναίκα να αμοίβεται καλύτερα από άνδρα. Τα social media προωθούν την μοντελοποίηση, γιατί κριτήριο για να παρουσιάσει μια γυναίκα εκπομπή είναι το παρουσιαστικό της και ο αριθμός των followers που διαθέτει. Η πρακτική αυτή, όμως, θίγει τις υπόλοιπες που και τις γνώσεις έχουν αλλά και τις ικανότητες να ανταπεξέλθουν. Είμαι και της άποψης ότι ένας άνδρας του 3, υπολογίζεται περισσότερο από μια γυναίκα του 8. Πολλές φορές, συνάδελφοι μου λένε ότι θυμώνω. Νιώθω, όμως, πως αν δεν ανεβάσω τους τόκους, αν δεν παλέψω, δεν θα τα καταφέρω. Πρέπει να διεκδικήσω για να κερδίσω. Νιώθω ότι έχω την ευθύνη και ως γενική γραμματέας να παλέψω και να διεκδικήσω κάτι καλύτερο για τις επόμενες γενιές. Έχουμε πολλές ικανές γυναίκες και στην Κύπρο, στο χώρο του αθλητισμού και γενικότερα, οι οποίες το μόνο που θέλουν είναι σεβασμός και εμπιστοσύνη για να αναδειχθούν. Τέλος, να ξέρετε πως όταν μια γυναίκα θέλει, μπορεί να μετακινήσει βουνά.
Οι εργασίες του Συνεδρίου θα συνεχίσουν με ενότητες για τα fake news και το πείραμα της Αχαϊας και τις συνεργασίες Ελλάδας-Κύπρου.
Συνδιοργανωτές του συνεδρίου είναι ο Δήμος Γορτυνίας και η Περιφέρεια Πελοποννήσου. Το Συνέδριο πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Αναπτυξιακού Οργανισμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης Αρκαδίας και τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού.
Μεγάλοι Χορηγοί είναι οι Stoiximan+21 και Volton, χορηγοί οι «Λουξ», «ΣΑΕΚ Άλφα», «CPO Greece», «Κεντρική Κλινική Αθηνών», Γαλλικό κολλέγιο IdEF, «Hercules Group», «H Hotels Collection», «Bakalaros Group» και «Delousil».
Οι εργασίες του συνεδρίου μεταδίδονται σε live streaming με την υποστήριξη του Αθηναϊκού- Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, που αποτελεί χορηγό επικοινωνίας της εκδήλωσης μαζί με το «Action 24» και το «Netway».
-Φωτογραφικό υλικό από τον φωτορεπόρτερ Βασίλη Κουτρουμάνο