«Όλα είναι έτοιμα για τους επικείμενους Ολυμπιακούς Αγώνες», συμφώνησαν οι παρευρισκόμενοι, εισηγητές, φορείς και δημοσιογράφοι, στην ημερίδα που διοργάνωσε ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αθλητικού Τύπου, τη Δευτέρα 3 Ιουνίου 2024, στην ΕΣΗΕΑ, με θέμα «Στο δρόμο για το Παρίσι 2024».
Η ημερίδα, που έλαβε χώρα στην ανακαινισμένη αίθουσα Συνεδρίων του 1ου ορόφου, πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού και με τη στήριξη του Ενιαίου Δημοσιογραφικού Οργανισμού Επικουρικής Ασφάλισης και Περίθαλψης (ΕΔΟΕΑΠ). Χορηγοί ήταν οι εταιρίες «betarades», «Hercules Group», «umbro» και η αεροπορική εταιρία «Aegean Air». Η εκδήλωση μεταδόθηκε live streaming με την πολύτιμη συμβολή του ΑΠΕ-ΜΠΕ και συντονιστές της ήταν ο πρόεδρος και ο α΄αντιπρόεδρος του ΠΣΑΤ Γιάννης Θεοδωρακόπουλος και Βαγγέλης Ιωάννου αντίστοιχα.
Ο πρόεδρος του Συνδέσμου, Γιάννης Θεοδωρακόπουλος, στο καλωσόρισμά του, εξήρε τη σημασία της σημερινής ημερίδας, διαβεβαιώνοντας τους συμμετέχοντες ότι θα υπάρξει και συνέχεια, στην προσπάθεια του ΠΣΑΤ να παρέχει κάθε δυνατή πληροφορία στους συναδέλφους. «Στόχος της σημερινής ημερίδας είναι να ενημερωθούν οι δημοσιογράφοι, αθλητικοί και μη, οι ανταποκριτές ξένου Τύπου, οι φοιτητές, οι εκπρόσωποι των αθλητικών ομοσπονδιών και των αθλητικών οργανισμών της τοπικής αυτοδιοίκησης και γενικότερα όσοι ασχοληθούν με το παγκόσμιο αυτό αθλητικό γεγονός. Οι εισηγητές είναι υψηλού επιπέδου και οι πληροφορίες που θα λάβετε όλοι σήμερα, είτε με φυσική παρουσία είτε μέσω live streaming, μοναδικές. Αφορούν δε τόσο τους Ολυμπιακούς Αγώνες, που θα διεξαχθούν από τις 26/7 έως τις 11/08 όσο και τους Παραολυμπιακούς, που θα πραγματοποιηθούν από τις 28/8 έως τις 8/9».
Ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού, Γιώργος Μαυρωτάς, τόνισε ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι ένας αγωγός μηνυμάτων, που οφείλουμε ως ανθρωπότητα να αξιοποιήσουμε. Όσον αφορά στην ελληνική αποστολή, μέχρι στιγμής, 67 αθλητές έχουν λάβει το «εισιτήριο» και αναμένουμε και άλλους. Στοχεύουμε σε ποιοτικές εμφανίσεις και μετάλλια τόσο στους Ολυμπιακούς όσο και στους Παραολυμπιακούς αγώνες. «Οι φετινοί Ολυμπιακοί Αγώνες, διεξάγονται σε μια από τις πιο σημαντικές πρωτεύουσες της Ευρώπης και οι ευρωπαϊκές αξίες που θα αποπνέουν συμβαδίζουν με τις πραγματικές αθλητικές αξίες», ανέφερε ο κ. Μαυρωτάς και συνέχισε: «Φέτος ζήσαμε διεθνείς επιτυχίες και τώρα ήρθε η σειρά και των εθνικών μας ομάδων να μπουν στον ανταγωνιστικό «στίβο» των Ολυμπιακών Αγώνων. Και θα μπουν με ήθος, σεβασμό στους αντιπάλους και αλληλεγγύη. Αυτός είναι και ο κύριος ρόλος του ΠΣΑΤ, άλλωστε. Να περάσει το μήνυμα των αξιών που πρεσβεύει ο Ολυμπισμός».
Ο Maxime Renaud, Σύμβουλος Τύπου της Πρεσβείας της Γαλλίας στην Ελλάδα, συνοδευόμενος από την κα Σίσσυ Γεωργιάδου, μέλος του γραφείου τύπου, ευχαρίστησε για την πρόσκληση και διαβεβαίωσε τους συμμετέχοντες ότι οι γαλλικές Αρχές είναι πανέτοιμες για να υποδεχθούν αθλητές και θεατές στην πόλη του Φωτός. «Κύριο μέλημα είναι η ασφάλεια και η συνέχεια της κληρονομιάς του Ολυμπισμού», τόνισε ο κ. Renaud και συνέχισε «Οι αγώνες του Παρισιού έχουν πολλά καινοτόμα στοιχεία. Για πρώτη φορά τελετή έναρξης λαμβάνει χώρα εκτός σταδίου και συγκεκριμένα στο ιστορικό κέντρο της πρωτεύουσας, ενώ πολλά αθλήματα θα διεξαχθούν σε σημαντικά μνημεία της πόλης». Ο σύμβουλος Τύπου της Γαλλικής Πρεσβείας, ολοκληρώνοντας τον χαιρετισμό του, ευχαρίστησε τις ελληνικές Αρχές, την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή και τους Δήμους από όπου πέρασε η Ολυμπιακή φλόγα, για την άρτια συνεργασία και ευχήθηκε καλή διαμονή σε όσους καλύψουν τους Αγώνες στο Παρίσι.
Ο Πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας, Ισίδωρος Κούβελος, τόνισε ότι όλα είναι έτοιμα για τη μεγαλύτερη παγκόσμια ειρηνική συνάντηση, που λαμβάνει χώρα κάθε 4 χρόνια. «Είναι μια γιορτή» επισήμανε «στην οποία συναντώνται όλοι οι λαοί σε πνεύμα αλληλοκαταννόησης και αλληλεγγύης. Οι Αγώνες δεν αναβιώθηκαν για τα ρεκόρ και τα μετάλλια, αλλά για να επικρατήσει το Ολυμπιακό πνεύμα». Ο κ Κούβελος, ο οποίος υπήρξε αρχηγός της αποστολής στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2008, του 2012 και του 2016, ανέφερε ότι οι Έλληνες αθλητές προετοιμάζονται για να αγγίξουν το μέγιστο επίπεδο σωματικά, νοητικά και ψυχικά. Πέραν των αθλητών, όμως, μεγάλη ευθύνη έχουν και τα ΜΜΕ, που θα προβάλλουν την προσπάθεια αυτή και ευχήθηκε καλή επιτυχία στο δύσκολο έργο των δημοσιογράφων.
Ο Αιμίλιος Περδικάρης, πρόεδρος του Αθηναϊκού & Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, επισήμανε ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες δεν έχουν μόνο αθλητική διάσταση, αλλά πολιτιστική και πολιτική. «Οι φετινοί είναι οι πρώτοι κανονικοί Αγώνες μετά την πανδημία» ανέφερε «και οι ελληνικές διακρίσεις ανά τον κόσμο μας κάνουν αισιόδοξους σε ό,τι έχουμε να αναμένουμε από διακρίσεις. Όσον αφορά στο ΑΠΕ, η διεξαγωγή των Αγώνων σε ευρωπαϊκή πόλη σημαίνει αυτόματα καλύτερη και πιο άρτια δημοσιογραφική κάλυψη με απεσταλμένους αθλητικούς συντάκτες και φωτορεπόρτερ». «Τέλος», πρόσθεσε, «θα υπηρετήσουμε όσο καλύτερα μπορούμε τον ρόλο μας, δημιουργώντας και ειδική ιστοσελίδα με υλικό προσβάσιμο σε όλους».
Ο γενικός γραμματέας του Ενιαίου Δημοσιογραφικού Οργανισμού Επικουρικής Αφάλισης και Περίθαλψης (ΕΔΟΕΑΠ) και μέλος του ΠΣΑΤ, Δημήτρης Κουμπιάς, χαιρέτησε την πρωτοβουλία του Συνδέσμου και τόνισε ότι, έπειτα από τις σημερινές εισηγήσεις, ο δρόμος για το Παρίσι θα γίνει πιο βατός. Ευχήθηκε δε καλή επιτυχία στους αθλητές και στους δημοσιογράφους που θα καλύψουν το γεγονός.
Ο Σωτήρης Τριανταφύλλου, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ), καλωσόρισε τους συμμετέχοντες στην αίθουσα της ΕΣΗΕΑ και ανέφερε ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι ένα γεγονός, το οποίο δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί χωρίς τηλεόραση. Σημείωσε δε ότι, το 1896, στους πρώτους Ολυμπιακούς Αγώνες, μόνο 11 διαπιστευμένοι (λόγιοι και συγγραφείς) κάλυψαν το γεγονός. Πλέον μετράμε περισσότερους από 11.000 και αυτό από μόνο του αποτυπώνει τη σπουδαιότητα των ΜΜΕ. «Οι Ολυμπιακοί Αγώνες», επισήμανε «είναι η μεγαλύτερη ταυτόχρονη συγκέντρωση ανθρώπων στον κόσμο και ο ρόλος των Μέσων είναι πολύ σημαντικός. Κάθε 4 χρόνια, στη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων, δοκιμάζονται νέες τεχνολογικές εξελίξεις. Συγκεκριμένα, το 2012 χρησιμοποιήθηκαν για πρώτη φορά ευρέως τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για ενημέρωση, το 2016 οι εφαρμογές (app) στις κινητές συσκευές, ενώ τώρα, το 2024, η τεχνητή νοημοσύνη θα κάνει έντονη την εμφάνισή της τόσο στα ΜΜΕ όσο και σε θέματα που αφορούν αθλητές».
H πρόεδρος της Ένωσης Συμμετασχόντων σε Ολυμπιακούς Αγώνες και ολυμπιονίκης της υδατοσφαίρισης Βούλα Κοζομπόλη, τόνισε ότι οι εφετινοί Ολυμπιακοί Αγώνες θα είναι τόσο διαφορετικοί σε σχέση με εκείνους του Τόκυο, όπου δέσποζε ο φόβος, η ανασφάλεια και οι άδειες κερκίδες. «Φέτος, ήδη τα εισιτήρια σε αρκετά αθλήματα είναι εξαντλημένα» ανέφερε η πρόεδρος «και αυτό μας γεμίζει με θετική σκέψη και αισιοδοξία. Επίσης, για πρώτη φορά στην ιστορία του θεσμού, θα ισχύσει υποχρεωτική ποσόστωση της τάξης του 50% για τις γυναίκες. Ανάλογη κίνηση πρέπει να γίνει και στη διοίκηση του αθλητισμού, όπου η συμμετοχή των γυναικών είναι ακόμη πίσω». Η κα Κοζομπόλη αναφέρθηκε στην τεράστια προσπάθεια που κάνει ένας αθλητής για να προκριθεί στους Ολυμπιακούς, που ισοδυναμεί με την κατάκτηση μεταλλίου και στην ακόμη μεγαλύτερη προσπάθεια που πρέπει να καταβάλλει ο δημοσιογράφος (και τα ΜΜΕ) στην κάλυψη και την προβολή των –λεγόμενων-μη δημοφιλών αθλημάτων. «Συγκεκριμένα χθες», ανέφερε η πρόεδρος «ο 20χρονος πυγμάχος Στέλιος Ρούλιας, έφτασε μια ανάσα μακριά από την πρόκριση. Το ίδιο συνέβη και με την ξιφομάχο Δέσποινα Γεωργιάδου. Το «ταξίδι» αυτό οφείλουμε να το προβάλλουμε ακόμη και όταν δεν φτάνει στο τέλος». Η κα Κοζομπόλη, κλείνοντας τον χαιρετισμό της, ζήτησε από όλους να γίνουμε πιο εξωστρεφείς στη διάδοση των μηνυμάτων που γεννήθηκαν στην Ελλάδα και, με αφορμή την προσπάθεια του Παρισιού για μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματός μας, να μεταβούμε σε πιο οικολογικά μέσα και να εμφυσήσουμε στα παιδιά μας οικολογική ενσυναίσθηση.
Η αντιπρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Ολυμπιονικών και ολυμπιονίκης της υδατοσφαίρισης, Εύη Μωραϊτίδου, τόνισε ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι το όνειρο κάθε αθλητή. «Δεν είναι όμως μόνο αγώνες», επισήμανε, «αλλά και πράξεις που πρέπει να συνοδεύονται από το ευ αγωνίζεσθαι, για τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να στέκεται κάθε άνθρωπος εκτός αγωνιστικών χώρων». «Ο κόσμος», συμπλήρωσε «είναι διψασμένος να παρακολουθήσει τους Αγώνες και οι αθλητές αναμένουν τη στιγμή αυτή πολλά χρόνια, ίσως από τότε που μπήκαν για πρώτη φορά στον αθλητισμό, στα 5 με 6 χρόνια τους».
Ο πρόεδρος της Ένωσης Συντακτών Περιοδικού και Ηλεκτρονικού Τύπου, Θέμης Μπερεδήμας, τόνισε ότι το πλέον σημαντικό εφόδιο είναι το «ευ αγωνίζεσθαι», το οποίο πρέπει να αφορά όλους τους αθλητές, αλλά και όλους τους μαθητές, γιατί ο αθλητισμός είναι πρώτιστα παιδεία και κουλτούρα. «Τη στιγμή αυτή ζούμε δυο πολέμους», ανέφερε «και ας ελπίσουμε η ολυμπιακή εκεχειρία να συμβάλλει, έστω και προσωρινά, στην κατάπαυση των πυρών και στην αναδιάταξη των δυνάμεων των ανθρώπων που βάλλονται».
Οι πολύ χρήσιμες εισηγήσεις θα παρουσιαστούν αναλυτικά με νεότερες ανακοινώσεις του Συνδέσμου.
Δωρεάν φωτογραφικό υλικό από την ιστοσελίδα eurokinissi.gr