Ο Κυριάκος Κορτέσης, πρόεδρος της ΕΣΗΕΠΗΝ, μίλησε για την κρίση στον Τύπο

Ο Κυριάκος Κορτέσης, πρόεδρος της ΕΣΗΕΠΗΝ, μίλησε για την κρίση στον Τύπο

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest

Στην ενότητα «Η κρίση στον Τύπο», ο συντονιστής μέλος του ΠΣΑΤ Κώστας Αλεξόπουλος, έδωσε τον λόγο στον πρόεδρο της ΕΣΗΕΠΗΝ, Κυριάκο Κορτέση, ο οποίος ανέφερε:

Τα προβλήματα της δημοσιογραφίας και εκείνα των συνδικαλιστών μπορεί να διαφέρουν, συνδέονται όμως μεταξύ τους. Οι πληγές της κοινωνίας τα τελευταία 15 χρόνια πέρασαν και στον κλάδο μας. Κι εμείς δεν σταθήκαμε εμφανώς ή τουλάχιστον επαρκώς η φωνή της κοινωνίας. Αυτό μας δημιούργησε προβλήματα αναξιοπιστίας. Και στόχος μας πρέπει να είναι πως θα ξανασυνδεθούμε με την κοινωνία, πώς θα κερδίσουμε τη χαμένη αξιοπιστία. Αυτός είναι και ο ρόλος μας. Να βλέπουμε τι λέει η κοινωνία, να το αναλύουμε και να το μεταφέρουμε, όχι άκριτα. Το κάνουμε αυτό? Σε μεγάλο βαθμό, όχι. Και όχι επαρκώς. Αν αυτό δεν αλλάξει, θα φθίνει η έννοια της εμπιστοσύνης. Οι επαγγελματίες δημοσιογράφοι, μέλη Ενώσεων, ακολουθούν κανόνες, νόρμες, πλαίσια. Υπάρχουν και τα φαινόμενα των αλεξιπτωτιστών, των επικοινωνιολόγων που βαφτίζονται δημοσιογράφοι και βρίσκουν θέσεις εργασίας ακόμη και σε γνωστά ΜΜΕ. Τα Μέσα επενδύουν σε αυτούς που πρέπει? Όχι. Στις Ενώσεις, εγγράφονται δημοσιογράφοι, που όχι απλώς αποκτούν μια συνδικαλιστική ιδιότητα, αλλά άνθρωποι που υπακούουν σε κανόνες δεοντολογίας και σε καταστατικά πλαίσια. Όποιος δεν υπακούει, πρέπει να καταδικάζεται και να φεύγει από τις Ενώσεις. Και πιστέψτε με, κανείς επαγγελματίας δεν το επιθυμεί.

Πρόβλημα αξιοπιστίας υπάρχει και στα ίδια τα ΜΜΕ. Η έννοια του παραδοσιακού εκδότη-εργοδότη δεν υπάρχει. Συνήθως παρατηρούμε επιχειρηματικά σχήματα, που αποσκοπούν στο κέρδος με όποιο τρόπο. Αυτό δημιουργεί ανταλλακτικές ή για την ακρίβεια συναλλακτικές σχέσεις με την εξουσία, το προϊόν υποβαθμίζεται και όλο αυτό συμβάλλει στην αναξιοπιστία. Οι δημοσιογράφοι, ασφαλώς, είναι εργαζόμενοι. Πολλοί στην κοινωνία νομίζουν ότι ανήκουν σε κάποια ελίτ, είναι όμως άνθρωποι που δίνουν καθημερινό αγώνα σε δύσκολες συνθήκες και με αμοιβές που δεν τους φτάνουν για να ζήσουν.

Πώς θα αποκτήσουμε ποιότητα? Αν κάποιος θέλει να ασχοληθεί με τη δημοσιογραφία, σε ποιο πλαίσιο θα μπει? Πώς θα επιβιώσουν αυτά τα παιδιά αν θελήσουν να ασχοληθούν με τη δημοσιογραφία? Είμαστε ένας κλάδος, που τα τελευταία 16 χρόνια δεν έχουμε συλλογική σύμβαση εργασίας. Ο καθένας μπορεί να προσλάβει με μαύρα, με μερική απασχόληση, με υποσχετικές. Αυτό δεν συμβάλει στην προώθηση αξιόπιστης δημοσιογραφίας.

Κάποιοι νομίζουν ότι οι Ενώσεις είμαστε μόνο συνδικαλιστικά σωματεία. Κυρίως είμαστε πνευματικά σωματεία και αυτή την υποχρέωση την υπηρετούμε μέσω του Μορφωτικού η ΕΣΗΕΑ και μέσω του Μουσείου Τύπου, εμείς στην ΕΣΗΕΠΗΝ. Σε αυτό έρχονται χιλιάδες μαθητές, από όλη την Ελλάδα και μαθαίνουν τι είναι η έντυπη δημοσιογραφία.

Βασική υποχρέωσή μας είναι να θέσουμε το πλαίσιο. Ποιοι είναι οι δημοσιογράφοι, πώς εργάζονται, τι παράγουν και ποιος τους ελέγχει.

 

Οι εργασίες του Συνεδρίου θα συνεχιστούν την Παρασκευή 21 Μαρτίου με ενότητες για τους Ολυμπιακούς Αγώνες και τον Αθλητικό Τουρισμό.

 

Συνδιοργανωτές του συνεδρίου είναι ο Δήμος Γορτυνίας και η Περιφέρεια Πελοποννήσου. Το Συνέδριο πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Αναπτυξιακού Οργανισμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης Αρκαδίας και τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού.

Μεγάλοι Χορηγοί είναι οι Stoiximan+21 και Volton, χορηγοί οι «Λουξ», «ΣΑΕΚ Άλφα», «CPO Greece»,  «Κεντρική Κλινική Αθηνών», Γαλλικό κολλέγιο IdEF, «Hercules Group», «H Hotels Collection»,  «Bakalaros Group» και «Delousil».

Οι εργασίες του συνεδρίου μεταδίδονται σε live streaming με την υποστήριξη του Αθηναϊκού- Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, που αποτελεί χορηγό επικοινωνίας της εκδήλωσης μαζί με το «Action 24» και το «Netway».

 -Φωτογραφικό υλικό από τον φωτορεπόρτερ Βασίλη Κουτρουμάνο

 

 

 

 

 

Περισσότερα άρθρα