Στην ενότητα «Αθλητικός Τουρισμός», ο συντονιστής αντιπρόεδρος της ΕΑΚ, Κωνσταντίνος Σκαμπύλης, έδωσε τον λόγο στον Νίκο Γιαννόπουλο, δημοσιογράφο μέλος ΠΣΑΤ, ο οποίος τόνισε:
Εκατοντάδες είναι οι εκδηλώσεις Αθλητικού Τουρισμού, που γίνονται σε Ελλάδα και Κύπρο τα τελευταία χρόνια. Εκδηλώσεις και αγώνες που πέτυχαν μεταξύ άλλων την επιμήκυνση της Τουριστικής περιόδου στις δύο αδελφές χώρες. Οι Κεφαλονίτες, για να δυναμώσουν τον
Τουρισμό του μηνός Ιουνίου ξεκίνησαν το 1988 το Διεθνές Φεστιβάλ Γενικής Γυμναστικής στο οποίο συμμετέχουν, περίπου, 2000 αθλούμενοι από Ελλάδα και εξωτερικό. Ένα Φεστιβάλ-θεσμό, που φέρει πλέον το όνομα της πρόωρα χαμένης Ολυμπιονίκου, της Άννας Πολλάτου. Οι Κερκυραίοι δυνάμωσαν την περίοδο του Απριλίου και του Μαίου με το Κορφού Μάουνταιν Τρέιλ. Το Ορεινό Τρέξιμο, από το 2015 και μετά. Η Αμοργός κράτησε τουρισμό μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου με το αυθεντικό γαλάζιο. Μια διοργάνωση που μάγεψε όσες φορές έγινε. Η Κύπρος άργησε λίγο να μπει στο παιχνίδι, καθώς προτεραιότητα μέχρι τις αρχές του 1990 ήταν να επουλωθούν οι πληγές του Αττίλα και να βοηθηθούν οι πρόσφυγες και οι επαναπατρισθέντες. Έκανε όμως δυναμική αντεπίθεση και με πολύ δυνατούς Μαραθωνίους σε Πάφο, Λάρνακα και Λεμεσό βοήθησε στο να έρχονται τουρίστες από τις αρχές Μαρτίου μέχρι τα μέσα του Νοέμβρη. Αυτή τη στιγμή εισρέουν στη Μεγαλόνησο τεράστια κεφάλαια, λόγω του Αθλοτουρισμού, καθώς οι Κύπριοι με τη μεθοδικότητα και το σύστημα που διαθέτουν έχουν κάνει άλματα στον συγκεκριμένο τομέα. Είναι χαρακτηριστικό ότι στον Μαραθώνιο της Πάφου έλαβαν μέρος φέτος 4.500 δρομείς, ενώ πέρυσι στη Λεμεσό περίπου 17.000. Απίστευτα νούμερα πράγματι…Πολύ γνωστές διοργανώσεις Αθλητικού τουρισμού στον Ελλαδικό χώρο είναι το
Σπάρταθλον που έδωσε ζωή στη Σπάρτη την τελευταία εβδομάδα του Σεπτέμβρη, το Σπέτσαθλο, ο Επιδαύριος Δρόμος που γίνεται κάθε Μάϊο, το Σιρκουί της Σαντορίνης, το τρίαθλον στη Λίμνη Πλαστήρα στις αρχές Ιουλίου, το φημισμένο Πόρος σι στον Αργοσαρωνικό και πολλές άλλες.
ΠΟΙΟ ΤΟ ΟΦΕΛΟΣ ΘΑ ΜΟΥ ΠΕΙΤΕ…Θα σας απαντήσω… Υπολογίστηκε από έρευνα Γερμανικού Πανεπιστημίου ότι στο τριήμερο του Τριάθλου στην Επίδαυρο διακινήθηκαν πέρυσι, περίπου 240.000 ευρώ στα μαγαζιά, ενώ στην αντίστοιχη του Πόρου 445.000 με ότι αυτό συνεπάγεται για τις τοπικές αγορές. Γιατί δεν έρχονται μόνο οι αθλούμενοι, είναι και οι συνοδοί προπονητές, γυμναστές, οι σύζυγοι και τα παιδιά. Είναι ένας ολόκληρος κόσμος. Και για να ξεφύγω από το οικονομικό μέρος της ιστορίας αναφέρω αμέσως τους λόγους για την τεράστια εξάπλωση και την επιτυχία του Αθλοτουρισμού. Αθλητές, χομπίστες, ακόμα και ολόκληρες οικογένειες πηγαίνουν σε αυτές τις διοργανώσεις και κυριολεκτικά κολλάνε. Κατενθουσιασμένοι από το Αθλητικό γεγονός και τον συναγωνισμό, σε συνδυασμό με
τις ομορφιές της πατρίδας μας και τα υπέροχα εδέσματα θέλουν να έρχονται πάλι και πάλι. Χωρίς υπερβολή, μόλις τελειώσει το ιβέντ προετοιμάζονται για το επόμενο. Προγραμματίζουν τις άδειές τους και κάνουν οικονομίες ένα ολόκληρο χρόνο για να πάνε πάλι στον Μαραθώνιο της Λεμεσού πχ. Μέρη που είχαν τουριστική περίοδο τρεις ή τέσσερις μήνες έχουν τώρα έξι και επτά μήνες, γιατί οι διοργανώσεις του Αθλητικού Τουρισμού γίνονται κυρίως Μάρτιο, Απρίλιο, Μάϊο, Σεπτέμβρη, Οκτώβρη και Νοέμβρη. Στις εκδηλώσεις αυτές εμπεριέχονται, φυσικά και οι αγώνες των διαχρονικών, των παλαιμάχων αθλητών.
ΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ, ΟΜΩΣ, ΟΙ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ;
-Είναι σίγουρα η ενδιαφέρουσα Αθλητική δραστηριότητα με στοιχεία πρωτοτυπίας,
-Η προσεκτική επιλογή ξενοδοχείων με κάποιες προδιαγραφές,
-Το σχετικά χαλαρό πρόγραμμα, ώστε να υπάρχει χρόνος για κάποια εκδρομή, ξενάγηση, ή κάποιο θαλάσσιο μπάνιο αν είναι καλοκαίρι.
-Θα πρέπει να υπάρχει,επίσης, ένα σωστό πρόγραμμα με Τελετή Έναρξης και Λήξης. Εκδηλώσεις, που να προσδίδουν μία σοβαρότητα, δίχως να κουράζουν,
-Να υπάρχει πούλμαν που να μεταφέρει τους συμμετέχοντες στον χώρο των αγώνων, αλλά και στις παράλληλες δράσεις
-Να υπάρχει ιατρική υποστήριξη, δεδομένου ότι υπάρχουν απρόοπτα κάποιες φορές, διότι κάποιοι αθλούμενοι είναι σχετικά αγύμναστοι.
-Και γιατί όχι; Να προσφέρεται κάποιο δώρο, κάποιο αναμνηστικό, ίσως και κάποια τσάντα με παραδοσιακά προιόντα, τρόφιμα ή γλυκά.
ΠΟΙΟΙ, ΑΛΗΘΕΙΑ, ΚΕΡΔΙΖΟΥΝ ΟΤΑΝ ΟΛΑ ΠΑΝΕ ΚΑΛΑ;
Κερδίζουν όλοι ή σχεδόν όλοι…
-Οι αθλούμενοι για την εμπειρία που είχαν
-Οι συγγενείς τους, που πέρασαν ένα ωραίο τετραήμερο, έκαναν θαυμάσιες εκδρομές και διασκέδασαν.
-Οι θεατές που ξέφυγαν από την καθημερινότητα.
-Οι ξενοδόχοι που δούλεψαν ικανοποιητικά.
-Τα ταξιδιωτικά γραφεία, τα εστιατόρια, οι καφετέριες, τα καταστήματα με δώρα και είδη λαϊκής τέχνης.
-Οι αεροπορικές και Ακτοπλοϊκές εταιρείες, τόσοι και τόσοι…
ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ ΤΕΛΙΚΑ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ;
Τεράστιος και ειδικά της τηλεόρασης, γιατί μία εικόνα πάντα μένει. Όσοι διοργανωτές ξέρουν το αντικείμενο σέβονται και εκτιμούν τους δημοσιογράφους, γιατί αυτοί μπορούν να εκτοξεύσουν μία διοργάνωση, να τη βοηθήσουν να καθιερωθεί και να γίνει θεσμός.
Οι εργασίες του Συνεδρίου θα ολοκληρωθούν με την ενότητα για την εφαρμογή της τεχνητής νοημοσύνης στον αθλητισμό.
Συνδιοργανωτές του συνεδρίου είναι ο Δήμος Γορτυνίας και η Περιφέρεια Πελοποννήσου. Το Συνέδριο πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Αναπτυξιακού Οργανισμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης Αρκαδίας και τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού.
Μεγάλοι Χορηγοί είναι οι Stoiximan+21 και Volton, χορηγοί οι «Λουξ», «ΣΑΕΚ Άλφα», «CPO Greece», «Κεντρική Κλινική Αθηνών», Γαλλικό κολλέγιο IdEF, «Hercules Group», «H Hotels Collection», «Bakalaros Group» και «Delousil».
Οι εργασίες του συνεδρίου μεταδίδονται σε live streaming με την υποστήριξη του Αθηναϊκού- Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, που αποτελεί χορηγό επικοινωνίας της εκδήλωσης μαζί με το «Action 24» και το «Netway».
-Φωτογραφικό υλικό από τον φωτορεπόρτερ Βασίλη Κουτρουμάνο