Ο Θέμης Μπερεδήμας, πρόεδρος της ΕΣΠΗΤ και αναπληρωτής γενικός γραμματέας του ΕΔΟΕΑΠ, για την κρίση στον Τύπο

Ο Θέμης Μπερεδήμας, πρόεδρος της ΕΣΠΗΤ και αναπληρωτής γενικός γραμματέας του ΕΔΟΕΑΠ, για την κρίση στον Τύπο

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest

Στην ενότητα «Η κρίση στον Τύπο», ο συντονιστής μέλος του ΠΣΑΤ Κώστας Αλεξόπουλος, έδωσε τον λόγο στον Θέμη Μπερεδήμα, πρόεδρο της ΕΣΠΗΤ και αναπληρωτή γενικό γραμματέα του ΕΔΟΕΑΠ, ο οποίος τόνισε ότι η «χρήση» του Τύπου πιο επικίνδυνη από την κρίση:

Η κρίση στον Τύπο, ο τίτλος της σημερινής  μας  συζήτησης, θα μπορούσε να παραφραστεί με το ίδιο περίπου νόημα και ως η «χρήση» του Τύπου. Μήπως ζούμε μια κρίση, μία «χρήση» που αντανακλά στην αρχή, ότι το πώς αντιμετωπίζεται ο Τύπος είναι καθαρά και μόνο ζήτημα Δημοκρατίας; Ποιος τον χρησιμοποιεί λοιπόν σήμερα, με ποιόν τρόπο και για ποιόν σκοπό;

Ο χάρτης του έντυπου και ηλεκτρονικού τύπου έχει τροποποιηθεί τα τελευταία χρόνια με σαρωτικές μεταβιβάσεις. Δεν υπάρχει κανένας παραδοσιακός ιδιοκτήτης πλέον. Οι ιδιοκτήτες των αθηναϊκών μέσων πανελλαδικής κυκλοφορίας και εμβέλειας είναι ολιγάρχες, επιχειρηματίες που έχουν μετατρέψει τον χώρο των ΜΜΕ σε «βιομηχανικό γήπεδο».

Η ανάδυση και επικράτησή τους έγινε μετά την κατάρρευση μικρών, μεγαλύτερων αλλά και κολοσσών του Τύπου τις προηγούμενες δεκαετίες: Οργανισμός Λαμπράκη, ΙΜΑΚΟ, Εκδόσεις Λυμπέρη, ΤΕΓΟΠΟΥΛΟΣ – Ελευθεροτυπία, Πήγασος Α.Ε., ALTER, Ναυτεμπορική, ΜEGA CHANNEL, κ.α.

Οι παθογένειες πολλές, όπως και οι ατέλειες στο θεσμικό πλαίσιο. Όσο για τους εργαζόμενους συναδέλφους; Αγωνίζονται καθημερινά με την εργασιακή ανασφάλεια των ατομικών συμβάσεων και με υποβαθμισμένες εργασιακές συνθήκες που κληρονομήσαμε από την μακροχρόνια οικονομική κρίση στη χώρα. Ένας τίτλος που θα μπορούσε να συνοψίσει το εργασιακό περιβάλλον που επικρατεί είναι «15 χρόνια χωρίς Συλλογικές Συμβάσεις εργασίας». Και πραγματικά, οι συνάδελφοι στα ιδιωτικά ΜΜΕ πλέουν εδώ και 15 χρόνια, από το 2010 που υπεγράφη η τελευταία ΣΣΕ, στα εργασιακά καταπέλαγα, με ανάχωμα τις Ενώσεις Συντακτών και τα συνδικάτα.

Φωτίζει μακρινός μεν, αλλά υπαρκτός και αισιόδοξος, ο φάρος της υπογραφής ΣΣΕ στα δημόσια ΜΜΕ, με μισθολογικές και θεσμικές κατοχυρώσεις.

Έχουμε και άλλα αισιόδοξα σημεία αναφοράς:

Την ασφαλιστική ενοποίηση του κλάδου, με έναν ισχυρό και βιώσιμο ΕΔΟΕΑΠ, έναν ασφαλιστικό οργανισμό πρότυπο για όλους τους εργαζόμενους στον Τύπο, σε όλη την Ελλάδα.

Την κατοχύρωση των πνευματικών δικαιωμάτων μέσω του Οργανισμού Συλλογικής Διαχείρισης ΞΕΝΟΦΩΝ, που δημιουργήθηκε με τη στήριξη των Ενώσεων Συντακτών για να καλύψει το σύνολο των δημοσιογράφων σε όλη τη χώρα.

Η καθημερινότητα όμως είναι αυτή που αποτυπώνει το πραγματικό τοπίο των εργασιακών σχέσεων. Και είναι γνωστή σε όλους. Η αντιμετώπισή της είναι το στοίχημα. Αυτό είναι και το δικό μας στοίχημα. Με κεντρική τη διεκδίκηση του δικαιώματος όλων των δημοσιογράφων για αξιοπρεπείς μισθούς και αυξήσεις που κατοχυρώνονται μέσα από Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, στοιχείο αναμφισβήτητο και για την ανεξαρτησία του Τύπου.

Προαπαιτούμενο,  οι εργοδοτικές οργανώσεις να εγκαταλείψουν την αδιάλλακτη στάση τους, να ανταποκριθούν στα μηνύματα της εποχής και να προσέλθουν στη διαδικασία των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων.

Διεκδίκηση  μισθολογικών αυξήσεων, βελτίωση των εργασιακών συνθηκών και κατοχύρωση όλων των θεσμικών αιτημάτων μας είναι το πλαίσιο της διεκδίκησης, όχι μόνο των δημοσιογράφων αλλά και όλων των εργαζομένων στον Τύπο.

Το μήνυμα είναι σαφές και αντανακλά την αταλάντευτη θέση όλων  μας ότι η Ενημέρωση δεν αντέχει και δεν ανέχεται αναξιοπρεπείς όρους αμοιβής και εργασίας.

Τελευταία, αφήνω στο τραπέζι μία ερώτηση που ίσως θα έπρεπε να είναι και η πρώτη αυτής της συζήτησης. Αν ζούμε στην εποχή της μετα-δημοκρατίας μήπως ζούμε και την εποχή της μετα-δημοσιογραφίας; Η ψηφιακή εποχή μας ξεπερνάει. Πλέον όλα εσωκλείονται στο κινητό. Τι σημαίνει αυτό; Ότι πρέπει να αξιοποιήσουμε τα παραδοσιακά μέσα σε συνδυασμό με τη σύγχρονη τεχνολογία. Και η πολιτεία πρέπει να βοηθήσει ώστε τα ΜΜΕ που θέλουν, να μετεξελιχθούν.

Να μπει επίσης επιτακτικά στο τραπέζι το ζήτημα των παγκόσμιων πλατφορμών (GAFAΜ: Google, Amazon, Facebook, Apple, Microsoft) που διακινούν την είδηση και την πληροφορία, ενώ παράγονται πνευματικά δικαιώματα που δεν αποδίδονται στους δημιουργούς και τους δημοσιογράφους. Έχει ψηφιστεί ένας νόμος με θετικό πρόσημο που δεν έχει ολοκληρωθεί, προκειμένου οι δημοσιογράφοι να λαμβάνουν το ποσοστό που τους αναλογεί από την παραγωγή και την αναπαραγωγή της πνευματικής δημιουργίας και ιδιοκτησίας. Ο Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης ΞΕΝΟΦΩΝ κινείται σωστά και αποδοτικά σε αυτή την κατεύθυνση.

Οι δημοσιογραφικές ενώσεις επιθυμούν να στηριχθούν οι εκδοτικές επιχειρήσεις, με μέτρα στήριξης του Τύπου, όπως συμβαίνει σε όλη την Ευρώπη, με σαφές και συγκεκριμένο θεσμικό πλαίσιο, αλλά ταυτόχρονα με καλά αμειβόμενους εργαζομένους, με ΣΣΕ και με σύνθεση προσωπικού, ανά μέσο ενημέρωσης.

Επιτρέψτε μου να κλείσω με το αδιαπραγμάτευτο στόχο όλων μας: ελεύθερη και ανεξάρτητη ενημέρωση, ελεύθεροι και ανεξάρτητοι δημοσιογράφοι, κατοχυρωμένοι με ΣΣΕ, με δεοντολογία και δικαιώματα, στην υπηρεσία της ενημέρωσης και της δημοκρατίας.

Οι εργασίες του Συνεδρίου θα συνεχιστούν την Παρασκευή 21 Μαρτίου με ενότητες για τους Ολυμπιακούς Αγώνες και τον Αθλητικό Τουρισμό.

Συνδιοργανωτές του συνεδρίου είναι ο Δήμος Γορτυνίας και η Περιφέρεια Πελοποννήσου. Το Συνέδριο πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Αναπτυξιακού Οργανισμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης Αρκαδίας και τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού.

Μεγάλοι Χορηγοί είναι οι Stoiximan+21 και Volton, χορηγοί οι «Λουξ», «ΣΑΕΚ Άλφα», «CPO Greece»,  «Κεντρική Κλινική Αθηνών», Γαλλικό κολλέγιο IdEF, «Hercules Group», «H Hotels Collection»,  «Bakalaros Group» και «Delousil».

Οι εργασίες του συνεδρίου μεταδίδονται σε live streaming με την υποστήριξη του Αθηναϊκού- Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, που αποτελεί χορηγό επικοινωνίας της εκδήλωσης μαζί με το «Action 24» και το «Netway».

 -Φωτογραφικό υλικό από τον φωτορεπόρτερ Βασίλη Κουτρουμάνο

 

 

 

 

Περισσότερα άρθρα