Ο Βαγγέλης Ιωάννου, πρόεδρος του ΠΣΑΤ, μίλησε για την εφαρμογή της τεχνητής νοημοσύνης στον αθλητισμό και την αθλητική δημοσιογραφία

Ο Βαγγέλης Ιωάννου, πρόεδρος του ΠΣΑΤ, μίλησε για την εφαρμογή της τεχνητής νοημοσύνης στον αθλητισμό και την αθλητική δημοσιογραφία

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest

Στην ενότητα «Η εφαρμογή της τεχνητής νοημοσύνης στον αθλητισμό», ο συντονιστής τέως γενικός γραμματέας της ΕΑΚ, Μικαέλο Παπαδάκης, έδωσε τον λόγο στον πρόεδρο του ΠΣΑΤ, Βαγγέλη Ιωάννου, ο οποίος μίλησε για την εφαρμογή της τεχνητής νοημοσύνης στον αθλητισμό και τη δημοσιογραφία:

Τα εργαλεία αυτά αναλύουν τα τεράστια δεδομένα που έχουν να κάνουν με την εφαρμογή της τεχνητής νοημοσύνης στον αθλητισμό και πώς επηρεάζεται η δουλειά των αθλητικών δημοσιογράφων. Δηλαδή, έχουμε φύγει από τη μεγάλη εργασία που παρήγαγε το κράτος από τον Νοέμβριο του 2023 έως τον Νοέμβριο του 2024 και τώρα περνάμε στο αθλητικό κομμάτι. Πώς το επηρεάζει και πως το βοηθά να βελτιώσει το αγωνιστικό του αποτέλεσμα. Μιλάμε για φορητούς αισθητήρες και βίντεο, τα οποία οι μεγάλες ομάδες παρακολουθούν για την καλύτερη προετοιμασία και προπόνηση των αθλητών. Για παράδειγμα, ο αθλητής του Ολυμπιακού και νατουραλιζέ της Εθνικής μπάσκετ Τόμας Γουόκαπ, δεν θα είχε χάσει 2 μήνες από τις προπονήσεις και την ενεργό δράση, αν η ομάδα του είχε συμβουλευτεί τον αλγόριθμο. Αν φορούσε τα σωστά παπούτσια για να βελτιώσει τη μικρή αυτή απόκλιση, που του προκάλεσε κήλη στον μεσοσπονδύλιο δίσκο, η οποία τον υποχρέωσε να πάει στη Βοστώνη και να μείνει εκεί 15 μέρες, για να ολοκληρώσει την αποθεραπεία του. Μιλάμε, λοιπόν, για χρήση όλων των τεχνολογιών, προκειμένου να βελτιωθούν οι προπονήσεις και οι δεξιότητες των επαγγελματιών αθλητών. Το ΝΒΑ, για παράδειγμα, συνεργάζεται με την εταιρία Second Spectrum και χρησιμοποιεί τρισδιάστατη παρακολούθηση των αθλητών και μηχανική μάθηση. Άρα, η κάθε ατέλεια, η κάθε αδυναμία, εντοπίζεται, βελτιώνεται, διορθώνεται. Μιλάμε, λοιπόν, και για πρόληψη τραυματισμών. Επίσης, μιλάμε και για αθλητική εμπειρία. Για δυναμική τιμολόγηση εισιτηρίων σε ένα μεγάλο γήπεδο, για εμπλοκή της τεχνητής νοημοσύνης στην εμπειρία του φιλάθλου, που πάει στο γήπεδο για να παρακολουθήσει ένα υψηλό θέαμα και θέλει να το δει με τρισδιάστατη ανάλυση. Δεν θα το δει όμως με τη μάσκα εικονικής πραγματικότητας, όπως 15 χρόνια πριν, αλλά με απλά γυαλιά και θα ζει τον αγώνα όπως ο προπονητής, που είναι δίπλα στη γραμμή. Οι μεγάλες ομάδες, κυρίως της Αμερικής, στα πολύ εμπορικά σπορ, χρησιμοποιούν την τεχνητή νοημοσύνη ήδη για την εκτόξευση της εμπειρίας, αλλά και για τη βελτίωση της παραμονής των φιλάθλων (κατόχων διαρκείας κυρίως) στο γήπεδο. Τι θα κάνουν από τη στιγμή που θα μπουν στο γήπεδο, ποιους θα συναντήσουν, με ποιους θα μιλήσουν. Το περιεχόμενο θα γίνει προσωποποιημένο για τον θεατή και θα απογειώσει την αθλητική εμπειρία με τέτοιο τρόπο και σε τέτοιο βαθμό που δεν μπορούμε να διανοηθούμε.

Η τηλεοπτική κάλυψη των μεγάλων αθλητικών γεγονότων, όπως είναι οι Ολυμπιακοί Αγώνες, θα είναι αδιανότητα διαφορετικοί, με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης, σε σχέση με αυτό που βλέπουμε σήμερα. Αν βλέπουμε, σήμερα, τεχνολογίες αιχμής και καινοτομίες από την OBS, τότε σε διάρκεια μιας Ολυμπιάδας (μιας τετραετίας δηλαδή) θα δούμε αλλαγές που ούτε καν έχουμε φανταστεί. Το πρωί μίλησα για ολογράμματα, αλλά δεν είναι μόνο αυτά. Είναι ο τρόπος που αναλύονται οι αγώνες την ώρα που θα παρουσιάζονται, με κυρίαρχο μέσο πάντα την τηλεόραση. Η πρόβλεψή μας είναι ότι για τα επόμενα 15 χρόνια, η τηλεόραση θα παραμείνει κυρίαρχο μέσο. Απλώς η διάχυση του περιεχομένου που παράγει θα διαφοροποιηθεί σε σχέση με την παραδοσιακή τηλεόραση και την οργάνωση του δικτύου προγράμματος, συγκριτικά με το τι συμβαίνει με το ενδιαφέρον της παγκόσμιας κοινότητας για τα μικρά βίντεο στο insta, tik tok και x.

Οι εργασίες του Συνεδρίου θα συνεχίσουν το Σάββατο 22 Μαρτίου με ενότητες για τη θέση της γυναίκας στον ελληνικό αθλητισμό και τη δημοσιογραφία, τα fake news και το πείραμα της Αχαϊας και τις συνεργασίες Ελλάδας-Κύπρου.

Συνδιοργανωτές του συνεδρίου είναι ο Δήμος Γορτυνίας και η Περιφέρεια Πελοποννήσου. Το Συνέδριο πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Αναπτυξιακού Οργανισμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης Αρκαδίας και τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού.

Μεγάλοι Χορηγοί είναι οι Stoiximan+21 και Volton, χορηγοί οι «Λουξ», «ΣΑΕΚ Άλφα», «CPO Greece»,  «Κεντρική Κλινική Αθηνών», Γαλλικό κολλέγιο IdEF, «Hercules Group», «H Hotels Collection»,  «Bakalaros Group» και «Delousil».

Οι εργασίες του συνεδρίου μεταδίδονται σε live streaming με την υποστήριξη του Αθηναϊκού- Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, που αποτελεί χορηγό επικοινωνίας της εκδήλωσης μαζί με το «Action 24» και το «Netway».

 -Φωτογραφικό υλικό από τον φωτορεπόρτερ Βασίλη Κουτρουμάνο

 

Περισσότερα άρθρα