Οι χαιρετισμοί κατά την έναρξη του 9ου Διεθνούς Αθλητικού Σχολείου του ΠΣΑΤ

Οι χαιρετισμοί κατά την έναρξη του 9ου Διεθνούς Αθλητικού Σχολείου του ΠΣΑΤ

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest

Ξεκίνησαν το απόγευμα της Κυριακής, 16 Οκτωβρίου, οι εργασίες του 9ου Διεθνούς Αθλητικού Συνεδρίου του Πανελληνίου Συνδέσμου Αθλητικού Τύπου (ΠΣΑΤ) στις εγκαταστάσεις της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας (ΔΟΑ), στην Αρχαία Ολυμπία.

Η γενική γραμματέας του ΠΣΑΤ, Ασπασία Βελονάκη, κάλεσε τους συμμετέχοντες να σηκωθούν για να τηρήσουν ενός λεπτού σιγή για την απώλεια του Αλέξανδρου Νικολαΐδη, φόρος τιμής στον δύο φορές «ασημένιο» Ολυμπιονίκη αθλητή του Τάε Κβον Ντο και σημαιοφόρος της ελληνικής αποστολής στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου το 2012.

Αμέσως μετά, τους συνέδρους καλωσόρισε ο Πρόεδρος του ΠΣΑΤ, Γιάννης Θεοδωρακόπουλος. «Ευχαριστώ τους εκλεκτούς φίλους για την παρουσία τους. Τον γενικό γραμματέα Αθλητισμού Γιώργο Μαυρωτά, την πρόεδρο της Ένωσης Συμμετασχόντων Ολυμπιακών Αγώνων Βούλα Κοζομπόλη, τον δήμαρχο Αρχαίας Ολυμπίας Γιώργο Γεωργιόπουλο, ο οποίος δίνει μικρό κομμάτι από την ψυχή του. Ευχαριστούμε τον αντιπρόεδρο της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας, Σπύρο Ζαννιά για τη βοήθεια. Καθώς και τον Κυριάκο Γιαννόπουλο, πρόεδρο της Κολυμβητικής Ομοσπονδίας Ελλάδας, οι επιτυχίες της οποίας το περασμένο καλοκαίρι, μας βάζουν σε πειρασμό να ευχηθούμε πολλά μετάλλια και στους Ολυμπιακούς Αγώνες».

Εν συνεχεία ο πρόεδρος του ΠΣΑΤ, Γιάννης Θεοδωρακόπουλος, αναφέρθηκε σε έναν έναν έναν και μία μία από τους υψηλούς προσκεκλημένους. Τον διευθύνοντα σύμβουλο του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης Νίκο Χιωτάκη. Ο ΕΟΑΝ μαζί με την ΕΣΟΑ και τον ΠΣΑΤ προσπαθούν να εφαρμόσουν πρόγραμμα ανακύκλωσης στους αθλητικούς χώρους,» είπε σχετικά. Αναφέρθηκε με ιδιαίτερη ζέση στη Γενική Διευθύντρια Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού, Μαίρη Χαραλάμπους – Παπαμιλτιάδη, για την τιμή που έκανε στον ΠΣΑΤ να παραβρεθεί στο 9ο Διεθνές Αθλητικό Συνέδριο. Για την παρουσία της Μαργαρίτας Θεοδωράκη, ο Γιάννης Θεοδωρακόπουλος τόνισε: «Μας κάνει την τιμή να χαιρετίσει το συνέδριό μας. Είμαστε σε μία επικοινωνία για να δούμε το τρίπτυχο “πολιτισμός, αθλητισμός, τέχνη” και ν’ αναδείξουμε την αθλητική πλευρά του αείμνηστου Μίκη Θεοδωράκη να αναδείξουμε τον Θ στον αθλητισμό.

Από τους παρευρισκόμενους του χώρου της δημοσιογραφίας, ο Γιάννης Θεοδωρακόπουλος, ευχαρίστησε για την παρουσία τους τους Σωτήρη Τριανταφύλλου (νεοεκλεγμένος πρόεδρος ΠΟΕΣΥ και τέως πρόεδρος ΠΣΑΤ), Άρια Αγάτσα (Α΄ αντιπρόεδρος  ΕΣΗΕΑ και μέλος του ΠΣΑΤ), Κυριάκο Κορτέση (Πρόεδρο ΕΣΗΕΠΗΝ) και τον πρόεδρο των αθλητικών δημοσιογράφων της Κύπρου (ΕΑΚ) Ηρόδοτο Μιλτιάδους. Ειδική αναφορά έκανε και στην παρουσία του κοσμήτορα ΣΕΦΑΑ του ΑΠΘ.

Κλείνοντας την ομιλία του, ο Γιάννης Θεοδωρακόπουλος, τόνισε ότι «σκοπός του συνεδρίου είναι να περάσει μηνύματα σε όλη την αθλητική οικογένεια και όχι να ασχοληθεί με συντεχνιακά θέματα». Ο πρόεδρος αναφέρθηκε στην πλούσια θεματολογία του 9ου Διεθνούς Αθλητικού Σχολείου του ΠΣΑΤ, ενημερώνοντας πως μετά τους χαιρετισμούς πρώτο θέμα σε σειρά είναι ο Αθλητικός Τουρισμός. «Ο ΠΣΑΤ έχει αγκαλιάσει τον αθλητικό τουρισμό, καθώς βοηθάει σημαντικά στην ανάπτυξη της περιφέρειας και αλλάζει τη νοοτροπία στρέφοντας τους πολίτες προς την άσκηση,» είπε χαρακτηριστικά ο Γιάννης Θεοδωρακόπουλος και εν συνεχεία ευχαρίστησε τον Μεγάλο Χορηγό του ΠΣΑΤ Winmasters.

O αντιπρόεδρος της ΔΟΑ, Σπύρος Ζαννιάς, τόνισε μεταξύ άλλων, στο χαιρετισμό του: «Σας μεταφέρω τους χαιρετισμούς του προέδρου της ΔΟΑ, Ισίδωρου Κούβελου, προς τους καλεσμένους του ΠΣΑΤ. Οι εγκαταστάσεις της ΔΟΑ ανακαινίστηκαν με γενναία βοήθεια της ΔΟΕ, της τάξης των 12 εκ. ευρώ. Η παρουσία σας εδώ σηματοδοτεί το ιδιαίτερο ενδιαφέρον του ΠΣΑΤ για την προβολή του αρχαίου αυτού χώρου, της Ιστορίας που είναι συνδεδεμένη με τον αθλητισμό και τη νεολαία. Κι αν κάπου εμείς ως Διεθνής Ολυμπιακή Ακαδημία λειτουργούμε σε νέα μοντέλα… μπροστά μας είναι πλέον να τα βρούμε! Η συμβολή του ΠΣΑΤ στον ελληνικό αθλητισμό είναι γνωστή στο πανελλήνιο. Ο ΠΣΑΤ ανεβάζει τον πήχη ακόμη και πιο ψηλά. Κάθε συνέδριό σας σημαδεύει την εθνική οικονομία επειδή προβάλει το αθλητικό προϊόν και τούτο εδώ το Συνέδριο είναι πολύ σημαντικό γιατί στηρίζει το Παραολυμπιακό Κίνημα και τα νέα αθλήματα». Ο Σπύρος Ζαννιάς κατέληξε λέγοντας πως είναι σημαντικό «ν’ αναδείξουμε το έργο των ομοσπονδιών και θα μας βρείτε αρωγούς σε αυτήν την προσπάθεια. Θέλω να εκφράσω τη επιθυμία να διοργανωθεί εδώ το Παγκόσμιο Συνέδριο Αθλητικών Συντακτών. Γνωρίζω πως έχετε κάνει κάποιες ενέργειες και πως έχετε τη δύναμη εσείς και το Συμβούλιό σας με τις διεθνείς επαφές σας να το φέρετε στην Ελλάδα. Θα είναι πάρα πολύ σημαντικό».

Ο γενικός γραμματέας Αθλητισμού, Γιώργος Μαυρωτάς, επισήμανε, κατά την ομιλία του: «Εκ μέρους της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού και εκ μέρους του υφυπουργού Αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη, θα ήθελα να ευχαριστήσω για την πρόσκληση στο 9ο Διεθνές Αθλητικό Συνέδριο του ΠΣΑΤ.

Ένα συνέδριο με πολύ ενδιαφέρουσα θεματολογία που περιλαμβάνει κυρίως θέματα που δεν είναι στα πρωτοσέλιδα αλλά είναι εξόχως σημαντικά για τη χώρα μας, όπως ο αθλητικός τουρισμός, ο αθλητισμός των ΑμεΑ και τα μη προβεβλημένα αθλήματα.

Για τον αθλητικό τουρισμό που θα συζητήσουμε σήμερα, υπάρχει ειδικό Τμήμα  Αθλητικού Τουρισμού και Δραστηριοτήτων Αθλητικής Αναψυχής που ασχολείται με το αθλητικό κομμάτι των αθλοτουριστικών δραστηριοτήτων ενώ στα σκαριά είναι η δημιουργία του πλαισίου για τους εκπαιδευτές τέτοιων δραστηριοτήτων.

Επίσης στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού είναι προτεραιότητα ο αθλητισμός των ΑμεΑ και πηγαίνουμε χέρι χέρι με το Παραολυμπιακό κίνημα και τον αθλητισμό των κωφών, όπως και η ανάπτυξη μη δημοφιλών αθλημάτων όπως φαίνεται και από το γεγονός ότι αποκτούν τις δικές τους ομοσπονδίες (έχουν γίνει πλέον 54).

Τέλος από ένα τέτοιο συνέδριο δεν θα μπορούσαν να λείπουν θέματα όπως ο δρόμος για τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι και το ειδικών συνθηκών Παγκόσμιο Κυπέλλου Ποδοσφαίρου στο Κατάρ.

Μετά από 30 χρόνια καριέρας στον αθλητισμό θεωρώ ότι ο ΠΣΑΤ είναι πολύτιμος σύμμαχος στη χάραξη αθλητικών πολιτικών. Μέσα από τα μέλη του περνούν οι πρωτοβουλίες που λαμβάνονται από τη ΓΓΑ μαζί βέβαια με την πάντα ευπρόσδεκτη και απαραίτητη κριτική του.

Επίσης ως ΠΣΑΤ σας θέλουμε και σας έχουμε σύμμαχο σε κομβικές πρωτοβουλίες της ΓΓΑ όπως είναι το πρόγραμμα της καταπολέμησης της ρητορικής μίσους στον αθλητισμό ή οι δραστηριότητες της Εθνικής Πλατφόρμας Αθλητικής Ακεραιότητας ενάντια στη χειραγώγηση αγώνων της μιας από τις μεγαλύτερες αν όχι την μεγαλύτερη απειλή στον σύγχρονο αθλητισμό.

Ετοιμάζεται και θα υπογραφεί τις επόμενες ημέρες μνημόνιο συνεργασίας του ΠΣΑΤ με την ΕΠΑΘΛΑ ενώ θα γίνει και μια ενημερωτική εκδήλωση προς τα μέλη του ΠΣΑΤ πάνω σε θέματα χειραγώγησης αγώνων, διότι επαναλαμβάνω ο ρόλος του ΠΣΑΤ στη σωστή πληροφόρηση και στην πρόληψη τέτοιων φαινομένων είναι κομβικός».

Ο γγ Αθλητισμού πρόσθεσε: «Η διεθνής εμπειρία έχει δείξει ότι η χειραγώγηση αγώνων είναι ένα πρόβλημα που χρειάζεται συστράτευση όχι μόνο του αθλητικού οικοσυστήματος (αθλητικό κίνημα, πολιτεία, Τύπος) αλλά και διωκτικών αρχών που πρέπει να είναι ενημερωμένες και εκπαιδευμένες, ρυθμιστικών αρχών στοιχηματισμού, εταιριών ακόμα και πανεπιστημίων και όλα αυτά σε εθνικό αλλά και διεθνές επίπεδο.

Θα υπάρχει τέτοιο υλικό το επόμενο διάστημα που νομίζω ότι στο 10ο συνέδριο του ΠΣΑΤ θα αποτελέσει ξεχωριστή ενότητα.

Το δικό μας όραμα είναι ο αθλητισμός να είναι στηριγμένος σε αξίες και σε αυτό θέλουμε τους αθλητικούς συντάκτες συμμάχους μας καθότι ο ρόλος τους είναι κομβικός.

Κλείνοντας, θα ήθελα ακόμα μια φορά να ευχαριστήσω για την πρόσκληση να ευχηθώ καλή επιτυχία στις εργασίες του συνεδρίου και θα περιμένουμε με πολύ ενδιαφέρον τα αποτελέσματα».

Ο δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας, Γιώργος Γεωργιόπουλος, ξεκίνησε την ομιλία του ευχαριστώντας τον ΠΣΑΤ που για ακόμη μια φορά επέλεξε την Αρχαία Ολυμπία για τη διεξαγωγή του Συνεδρίου, «τη μήτρα και τροφό του αθλητισμού», όπως την χαρακτήρισε, ενώ ευχαρίστησε τους συντάκτες για τα όσα προσφέρουν με την πένα τους και την αγάπη τους στην Αρχαία Ολυμπία. Συνέχισε επισημαίνοντας ότι οι Γάλλοι διοργανωτές των Ο.Α. του 2024 θέλουν μετά από δύο Ολυμπιάδες που οι Ολυμπιακοί Αγώνες έχασαν κάτι από την αίγλη τους, αυτή του Ρίο ντε Τζανέιρο και αυτή του Τόκιο, να διοργανώσουν και πάλι μια λαμπερή Ολυμπιάδα. Επισήμανε πως «σε περιόδους κρίσης, θέλουμε να πάρουμε δύναμη και ανατρέχουμε στις πηγές και τις αξίες μας. Κι έτσι πρέπει ν’ αντιμετωπίσουμε την Αρχαία Ολυμπία, δηλαδή ως πηγή των αξιών μας και να δούμε ποιος θα είναι ο ρόλος αυτής της μήτρας».

Τιμητική πλακέτα απένειμε στον δήμαρχο Αρχαίας Ολυμπίας, Γιώργο Γεωργιόπουλο, ο Πρόεδρος του ΠΣΑΤ, Γιάννης Θεοδωρακόπουλος.

Ο πρόεδρος της Κολυμβητικής Ομοσπονδίας Ελλάδας, Κυριάκος Γιαννόπουλος, ανέφερε στον χαιρετισμό του: «Και ως αθλητής και τώρα που είμαι στη θέση του προέδρου της Ομοσπονδίας, η κριτική που μου γίνεται ήταν πάντα το κίνητρο μου για να βελτιώνομαι». Επισήμανε ότι οι πολλές επιτυχίες του υγρού στίβου τον τελευταίο χρόνο «μας δίνουν κίνητρο να ετοιμαστούμε ήδη από τις αρχές του 2023 για τη διαδικασία των προκρίσεων και στόχος μας είναι να δώσουμε στα παιδιά μας τη βοήθεια που χρειάζονται, ώστε να συμμετάσχουν με τις καλύτερες προϋποθέσεις στους Ολυμπιακούς Αγώνες».

Η πρόεδρος της ΕΣΟΑ, Βούλα Κοζομπόλη, ξεκίνησε λέγοντας πως «όσες φορές κι αν έρθω στην Αρχαία Ολυμπία με κατακλύζει το δέος, η ομορφιά και η ιερότητα του χώρου, πόσο μάλλον όταν η επίσκεψη μου σχετίζεται με το Διεθνές Συνέδριο του ΠΣΑΤ». Τόνισε πως είναι τιμή της να εκπροσωπεί τους Olympians στο Συνέδριο, το οποίο όπως επισήμανε εξετάζει μια μεγάλη γκάμα θεμάτων, όπως ο Αθλητικός Τουρισμός με τον οποίο η ΕΣΟΑ εκτενώς ασχολείται κι ενημέρωσε για το μνημόνιο συνεργασίας που έχει υπογράψει η ΕΣΟΑ με τον ΠΣΑΤ και με τον Σύνδεσμο Ελλήνων Παραολυμπιακών. «Ο αθλητισμός είναι ένας, ενιαίος κι αδιαίρετος και πρέπει να μας ενώνει όλους». Υπενθύμισε δε πως στο Παρίσι για πρώτη φορά θα επιτευχθεί η 50-50 παρουσία ανδρών και γυναικών αθλητών και τελείωσε συγχαίροντας τον ΠΣΑΤ για τις δράσεις της προβολής των μη διαδεδομένων αθλημάτων.

Η Μαργαρίτα Θεοδωράκη μίλησε για τη σχέση του  πατέρα της, Μίκη Θεοδωράκη, με τον αθλητισμό λέγοντας πως είχε πάθος με την ιστιοπλοΐα και τον… Ολυμπιακό.

Χαιρετισμούς απηύθυναν εν συνεχεία ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΕΟΑΝ, Νίκος Χιωτάκης, ο πρόεδρος της ΠΟΕΣΥ Σωτήρης Τριανταφύλλου, η Ά αντιπρόεδρος της ΕΣΗΕΑ Άρια Αγάτσα, ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΠΗΝ Κυριάκος Κορτέσης, ο εκπρόσωπος της ΕΣΗΕΜΘ και μέλος του Δ.Σ. του ΠΣΑΤ Κώστας Τουτσίδης, ο πρόεδρος της ΕΣΠΗΤ Θέμης Μπερεδήμας, ο πρόεδρος της ΤΕΑΣ ΕΣΗΕΠΗΝ Θανάσης Μπαμπανέβας και ο πρόεδρος της ΕΑΚ Ηρόδοτος Μιλτιάδους.

Τέλος, οι συνάδελφοι Φάνης Σκύφτας και Μάκης Τσίλκος βραβεύτηκαν από την πρόεδρο του ΣΕΓΑΣ, Σοφία Σακοράφα και τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Κολύμβησης, Κυριάκο Γιαννόπουλο για την εκπομπή τους επί δώδεκα χρόνια στην ΕΡΑ Σπορ «Αθλητικός Τουρισμός».

Μεγάλος Χορηγός του ΠΣΑΤ είναι η winmasters. Χορηγοί Επικοινωνίας το Αθηναϊκό- Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ-ΜΠΕ) και το Sport 24.

Οι τετραήμερες εργασίες του 9ου Συνεδρίου του ΠΣΑΤ καλύπτονται απευθείας μέσω live streaming από τον επίσημο λογαριασμό του ΠΣΑΤ στο Facebook και από το κανάλι του ΠΣΑΤ στο Youtube.

Μεγάλος χορηγός του ΠΣΑΤ είναι η Winmasters. Χορηγοί Επικοινωνίας του 9ου Διεθνούς Αθλητικού Σχολείου του ΠΣΑΤ είναι το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ-ΜΠΕ) και το Sport24.

Φωτογραφίες: Βασίλης Κουτρουμάνος

Περισσότερα άρθρα