Οι χαιρετισμοί στα 26α Δημοσιογραφικά Βραβεία του ΠΣΑΤ

Οι χαιρετισμοί στα 26α Δημοσιογραφικά Βραβεία του ΠΣΑΤ

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 27 Φεβρουαρίου, η 26η εκδήλωση απονομής των Δημοσιογραφικών Βραβείων ΠΣΑΤ, του μοναδικού ελληνικού δημοσιογραφικού φορέα που βραβεύει δημοσιογράφους και έχει καταξιωθεί στον χρόνο και στη συνείδηση των συναδέλφων.

Η εφετινή εκδήλωση, που διεξήχθη στο Αμφιθέατρο της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής (ευγενική παραχώρηση της ΕΟΕ) πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού και με τη στήριξη της ΠΟΕΣΥ, της ΕΣΗΕΑ και του ΕΔΟΕΑΠ. Το Δ.Σ. του ΠΣΑΤ ευχαριστεί την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή για την ευγενική παραχώρηση του αμφιθεάτρου, την εταιρία “Hercules”, χορηγό των επάθλων και τον δημοσιογράφο, μέλος του Συνδέσμου, Στέφανο Αβραμίδη για την εξαιρετική παρουσίαση.

Στο καλωσόρισμά του, ο πρόεδρος του ΠΣΑΤ Γιάννης Θεοδωρακόπουλος, αναφέρθηκε στο τεράστιο κοινωνικό ζήτημα της Οδικής Συμπεριφοράς, στο οποίο ήταν αφιερωμένη η φετινή εκδήλωση και τόνισε ότι είναι υποχρέωση των αθλητικών δημοσιογράφων ν’ αναλαμβάνουν κοινωνικές δράσεις που ενημερώνουν και διαπαιδαγωγούν. «Όσον αφορά στον αθλητισμό,» σημείωσε «είναι καθήκον μας να τονίζουμε τις όμορφες στιγμές του, γιατί εκεί κρύβεται το ευοίωνο μέλλον των νέων. Μέσα στον αθλητισμό συνεργάζονται, μαθαίνουν να μην τα παρατούν, συνεχίζουν ακόμη και μετά την ήττα».

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Γιάννης Βρούτσης δεν κατάφερε να παραστεί στην εκδήλωση λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων, ωστόσο έστειλε το δικό του μήνυμα τονίζοντας ότι βρίσκεται πάντα στο πλάι του Συνδέσμου, στηρίζοντας έμπρακτα το έργο και τις δράσεις του. Θεωρεί τους αθλητικούς δημοσιογράφους σύμμαχους του και πιστεύει πως ο ιδιαίτερα απαιτητικός χώρος του αθλητικού ρεπορτάζ χρειάζεται την κριτική άποψη και τη θέση. Με αφορμή τις σημερινές βραβεύσεις, επισήμανε ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό να τιμάμε το παρελθόν μας, γιατί μόνο έτσι μπορούμε να αξιολογήσουμε το παρόν και να σχεδιάσουμε το μέλλον.

Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού Γιώργος Μαυρωτάς, ο οποίος τόνισε ότι ο ρόλος του Αθλητισμού είναι κομβικός, αφού αποτελεί ζήτημα δημοσίου συμφέροντος. Προάγει ταυτόχρονα τις ηθικές αξίες, την υγεία, την οικονομική ανάπτυξη και την εικόνα της χώρας προς τα έξω. «Παραμένω πολύ αισιόδοξος για την αθλητική δημοσιογραφία», επισήμανε «βλέποντας το μεράκι και το φιλότιμο πολλών συναδέλφων σας να ξεπερνά κάθε προσδοκία».

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, Σπύρος Καπράλος, καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους και ευχαρίστησε τους αθλητικούς δημοσιογράφους για τη στήριξη που παρέχουν και τον τρόπο που αναδεικνύουν τα μη δημοφιλή αθλήματα. «Αυτή η αίθουσα, της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής είναι και δικιά σας γιατί από εδώ ξεκινά ο αθλητισμός υψηλού επιπέδου, αλλά όπως είπε και ο φίλος ο Γιώργος Μαυρωτάς, ο αθλητισμός δεν είναι μόνο για το υψηλό επίπεδο είναι για όλους». Και απευθυνόμενος στον γενικό γραμματέα Αθλητισμού είπε: «Γιώργο χαίρομαι που το αναγνωρίζετε, αλλά το σημαντικό είναι να περάσει και στην κυβέρνηση και σε όλες τις κυβερνήσεις, ώστε ν’ αυξηθούν τα χρήματα που δίνονται στον αθλητισμό. Να το παλέψετε ακόμη παραπάνω γιατί ως χώρα δίνουμε πολύ λιγότερα χρήματα στον αθλητισμό απ’ όσα δίνουν στον αθλητισμό οι περισσότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Η κα Μιμή Τουφεξή, γενική γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ), τόνισε ότι ο Αθλητισμός αποτελεί τη φωτεινή πλευρά της κοινωνίας και ο ΠΣΑΤ, με κοινωνικές δράσεις, όπως η φετινή που αφορά την «Οδική Συμπεριφορά» αποδεικνύει ότι αθλητισμός και πολιτισμός πάνε μαζί.

Η αντιπρόεδρος του Ενιαίου Δημοσιογραφικού Οργανισμού Επικουρικής Ασφάλισης και Περίθαλψης (ΕΔΟΕΑΠ), Αγγελική Γυπάκη, αφού συνεχάρη τον ΠΣΑΤ γαι την εξαιρετική διοργάνωση της εκδήλωσης, αναφέρθηκε στο αντιγερμανικό δημοσίευμα του ιστορικού προέδρου του Συνδέσμου Χρήστου Σβολόπουλου, που δημοσιεύθηκε στο δελτίο του Παναθηναϊκού, τον Μάιο του 1945. Σε αυτό ο αείμνηστος πρόεδρος κατηγορεί τους Γερμανούς ότι βεβήλωσαν τον ιερό χώρο της Ολυμπίας και μετέφεραν την ιερή φλόγα στο Βερολίνο, παραβιάζοντας κατάφωρα τους άγραφους αλλά ιερούς δεσμούς των Ολυμπιάδων. Αναφέρεται σε ένα σύστημα αξιών, σύμφωνα με το οποίο επικρατεί ο σεβασμός προς τις αθλητικές παραδόσεις. «Αυτές οι αξίες», τόνισε η κα Γυπάκη «πρέπει να τις μεταλαμπαδεύσουν στις νέες γενιές δημοσιογράφων, που θα τις κάνει να προοδεύουν και να ξεχωρίζουν».

Στον χαιρετισμό της, η Α΄αντιπρόεδρος της ΕΣΗΕΑ, Άρια Αγάτσα ενημέρωσε τους παρευρισκόμενους ότι στόχος της Ένωσης είναι να παλεύει για τα σοβαρά θέματα που αφορούν στον κλάδο. Ο δημοσιογράφος και δη ο αθλητικός, τόνισε, επιτελεί την εργασία του με κόπο, πόνο και ατέλειωτο χρόνο και η φετινή χρονιά, ως Ολυμπιακή, θα είναι μια επιπλέον πρόκληση για όλους.

Ο Εντεταλμένος Σύμβουλος Οδικής Ασφάλειας, υπεύθυνος του κέντρου Διαχείρισης Κυκλοφορίας της Περιφέρειας Αττικής, Κωνσταντίνος Μαρκουϊζος (Ιαβέρης) αναφέρθηκε στο πολυσήμαντο έργο που έχει αναλάβει η Περιφέρεια για υποδομές και δράσεις με αμεσότητα και συνέπεια στο θέμα της οδικής ασφάλειας. «Ο μόνος σίγουρος τρόπος,» τόνισε «για να χάσει κάποιος τη ζωή του είναι ένα τροχαίο ατύχημα που ή θα οδηγήσει σε θάνατο ή σε ακρωτηριασμό». Στο σημείο εκείνο, προσκάλεσε στο βήμα τον πατέρα του, Τάσο Μαρκουϊζο Ιαβέρη, που έχει συνδέσει το όνομά του με την παθιασμένη εμμονή στην οδική ασφάλεια. Ο ίδιος, με την αφοπλιστική του ειλικρίνεια και το χαρακτηριστικό καυστικό του χιούμορ, μίλησε για τη «μάστιγα» των ελληνικών δρόμων.

«Είμαι βέβαιος ότι θα θέλατε να σας δώσω πληροφορίες για τον τρόπο με τον οποίο μπορείτε να βελτιώσετε την επιδεξιότητά σας και να αυξήσετε την οδηγική σας ικανότητα,» επισήμανε απευθυνόμενος στους παρευρισκόμενους. «Νομίζετε ότι είστε καλοί οδηγοί, δυστυχώς όμως, συμβαίνει το αντίθετο. Καλός οδηγός είναι αυτός που φοβάται τους άλλους και τον εαυτό του. Τη στιγμή που οδηγείς παίζεις με ζωές, τη δική σου και των άλλων. Τα τροχαία είναι η πρώτη αιτία θανάτου σε ηλικίες από 10-29 ετών και αυτό είναι πρόβλημα δημογραφικό. Είναι, όμως και ο λόγος για τον οποίο μιλάμε για «οδηγική συμπεριφορά». Τα παιδιά καταγράφουν ανεξίτηλα τα πρώτα 5-6 χρόνια αυτούς που θαυμάζουν, τους γονείς τους δηλαδή. Όταν εκείνοι οδηγούν απερίσκεπτα ή δεν σέβονται τους κανόνες, το παιδί μαθαίνει να λειτουργεί ανάλογα. Τα τελευταία χρόνια έχουν χάσει τη ζωή τους 150.000 άνθρωποι, 200.000 έχουν μείνει ανάπηροι, 600.000 είναι ΑμεΑ και 600.000 είναι… αγέννητοι από εγκληματική συμπεριφορά δική μας».

Κλείνοντας τον χειμαρρώδη λόγο του, ζήτησε να είμαστε όλοι πιο σεμνοί και ταπεινοί στη διαχείριση της κίνησης στον δρόμο, ενώ τόνισε πως τόσο ο ίδιος όσο και τα παιδιά του, παρότι είναι οδηγοί αγώνων με αποδεδειγμένο θάρρος, στον δρόμο οδηγούν με τεράστια προσοχή, γιατί φοβούνται όχι μόνο τους άλλους αλλά και τον εαυτό τους.

Περισσότερα άρθρα