Σάκης Κωστάρης, Διευθυντής Παραολυμπιακής Επιτροπής: "Προσπάθεια για ισότιμη συμμετοχή και συμπερίληψη" για τους Παραολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι

Σάκης Κωστάρης, Διευθυντής Παραολυμπιακής Επιτροπής: “Προσπάθεια για ισότιμη συμμετοχή και συμπερίληψη” για τους Παραολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest

Οι Παραολυμπιακοί Αγώνες θα λάβουν χώρα από τις 28/08 έως τις 8/09.

Η ελληνική ομάδα θα αγωνιστεί σε 8-11 αθλήματα και συγκεκριμένα σε  Τοξοβολία, Στίβο, Ποδηλασία, Ιππασία, Τζούντο, Άρση Βαρών σε πάγκο, Κολύμβηση, Ταεκβοντό, Τρίαθλο, Ξιφασκία με αμαξίδιο, Επιτραπέζια Αντισφαίριση

Οι Ολυμπιακοί και Παραολυμπιακοί Αγώνες διεξάγονται φέτος σε ευρωπαϊκό έδαφος και αυτό ωφελεί στην εύκολη μετάβαση και στο γεγονός ότι λόγω μη σημαντικών διαφορών στην ώρα θα υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από το κοινό.

Το παραολυμπιακό κίνημα είναι ένα σύγχρονο αθλητικό κίνημα με μεγάλη συμμετοχή, υψηλό επίπεδο θεάματος, τεράστια αξία παραδειγματισμού και ανεκτίμητη εκπαιδευτική αξία. Αποτελεί εργαλείο για την ένταξη στην κοινωνία, μέσο για την ενημέρωση και την εξοικείωση με την αναπηρία, καθώς και για την ανάπτυξη του σεβασμού της διαφορετικότητας.

Τα ολυμπιακά με τα παραολυμπιακά αθλήματα έχουν περισσότερες ομοιότητες παρά διαφορές. Όποιος γνωρίζει τα ολυμπιακά αθλήματα, με ελάχιστη μελέτη μπορεί να κατανοήσει και τα παραολυμπιακά. Το βασικότερο είναι ότι αθλητές και αθλήτριες θέλουν να τους αντιμετωπίζουμε ισότιμα.

Κατανοώντας τους Παραολυμπιακούς Αγώνες

Οι παραολυμπιακοί αγώνες είναι πολυαναπηρικοί αγώνες με συμμετοχή αθλητών με κινητικές αναπηρίες, αναπηρίες όρασης και νοητικές αναπηρίες. Οι αθλητές κατατάσσονται σε κατηγορίες ανάλογα με το άθλημα. Στόχος είναι να υπάρξει ισότιμη συμμετοχή. Εννοείται πάντως ότι απόλυτη ισότητα δεν μπορεί να υπάρξει.

Η παρουσίαση των ανθρώπων με αναπηρία είναι αποσπασματική. Ακόμη και η παρουσία τους, στα ΜΜΕ, είναι μικρή έως ανύπαρκτη. Πλειοψηφικά, οι ειδήσεις που τους αφορούν, είναι αρνητικές και σχετίζονται με δυστυχία, ανεπάρκεια, μιζέρια. Στον αθλητισμό, από την άλλη, οι αθλητές αντιμετωπίζονται ως οι «ήρωες της ζωής».

Θεωρείται εξαιρετικό κατόρθωμα η ενασχόληση με τον αθλητισμό. Ωστόσο, και εδώ, το ενδιαφέρον προβολής είναι μικρό με προτίμηση στις αρνητικές ειδήσεις.

Πρόβλημα αποτελεί η χρήση συγκεκριμένου λεξιλογίου, κυρίως συναισθηματικά φορτισμένου, όπως «τραγικό», «θύμα», «καθηλωμένος σε αναπηρικό αμαξίδιο». Δε δίνεται έμφαση στην ικανότητα, παρά στον περιορισμό π.χ. «είναι καθηλωμένος σε αναπηρικό αμαξίδιο». Με τον τρόπο αυτό, αναπαράγονται στερεότυπα και εξυπηρετούνται προκαταλήψεις.

Έχει γίνει τεράστια προσπάθεια για να αλλάξει η νοοτροπία. Σημαντική είναι και η καμπάνια προβολής των Παραολυμπιακών Αγώνων. Διεξάγονται διαρκώς σεμινάρια, εκπαιδεύσεις και παρουσιάσεις σε σχολεία και φορείς.

Χρέος μας είναι να προσεγγίζουμε θετικά. Να εστιάζουμε στον αθλητή και την αθλήτρια και όχι στην αναπηρία. Να προβάλλουμε την αθλητική προσπάθεια με τον απαραίτητο σεβασμό. Να μην υπερθεματίζουμε ούτε να αντιδρούμε υπερβολικά. Να χρησιμοποιούμε τη σωστή ορολογία, να παρουσιάζουμε σωστά τα αθλήματα, να εξαίρουμε την ισότιμη μεταχείριση.

Η κληρονομιά των Παραολυμπιακών Αγώνων είναι τεράστια. Είναι το μεγαλύτερο αθλητικό γεγονός με εθνική σημασία. Οφείλουμε όλοι να κεφαλαιοποιήσουμε τους αγώνες για να αποτίσουμε τα οφέλη για την κοινωνία σε παιδεία, υγεία (αποκατάσταση), εκπαίδευση, εργασία και γενικότερα σε μια κοινωνία πιο συμπεριληπτική.

Όσον αφορά στην ελλειπή ενημέρωση της κοινής γνώμης, ευθύνη βαραίνει τους δημοσιογράφους. Υπάρχει έλλειψη εξειδικευμένων γνώσεων, αμηχανία στην προσέγγιση θεμάτων αναπηρίας, φόβος για να καλύψουν τον αθλητισμό των ατόμων με αναπηρία και αποκλεισμός από τη δημοσιότητα.

Στους τελευταίους παραολυμπιακούς αγώνες, η ΕΡΤ πρωτοπόρησε με 5-6 ώρες καθημερινής προβολής αθλημάτων. Υπήρξε επαγγελματική κάλυψη από τους δημοσιογράφους και οι αθλητικές επιτυχίες αντιμετωπίστηκαν με σεβασμό. Συνέχισε, ωστόσο, να υπάρχει υπερβολικός συναισθηματισμός.

Οι Αγώνες της Αθήνας άνοιξαν την πόρτα για την τηλεοπτική προβολή στην Ελλάδα. Στους Αγώνες του Πεκίνου αυξήθηκε η προβολή στην ΕΡΤ. Καθημερινά πρόβαλε 8-10 ώρες αγώνων και ήταν οι πιο επιτυχημένοι για τη χώρα μας. Στους Αγώνες του Λονδίνου, του Ρίο και του Τόκυο, η προβολή από την ΕΡΤ υπήρξε σταθερή με πολλές επιτυχίες και μετάλλια, που μεταδόθηκαν ζωντανά. Αθλητές και παραολυμπιονίκες συμμετείχαν στον σχολιασμό. Οι Χειμερινοί Αγώνες του Πεκίνου ήταν οι πρώτοι Χειμερινοί Παραολυμπιακοί, που μεταδόθηκαν από την ΕΡΤ

Ο Αθλητισμός έχει τη δύναμη να αλλάξει τις κοινωνίες. Οι παραολυμπιακοί αγώνες έχουν τη δύναμη να αλλάξουν νοοτροπίες και αντιλήψεις. Η Διεθνής Παραολυμπιακή Επιτροπή δηλώνει ότι η αλλαγή έρχεται μέσα από τον αθλητισμό. Στόχος είναι μια συμπεριληπτική κοινωνία και ο δρόμος είναι μακρύς.

Το παράδειγμα της Μεγάλης Βρετανίας

Τους Παραολυμπιακούς του Λονδίνου τους διεκδίκησε το Channel4,  «αρπάζοντάς» τους από το BBC. Κατάφερε να ξεπεράσει τους Ολυμπιακούς σε τηλεθέαση και να αλλάξει τη Βρετανική κοινωνία.

Έρευνα κοινού, που πραγματοποιήθηκε για το Channel 4 από το BDRC Continental και το YouGov, αποκάλυψε τον αντίκτυπο των Παραολυμπιακών Αγώνων του 2012 στις αντιλήψεις για την

αναπηρία και τον Παραολυμπιακό αθλητισμό στο Ην. Βασίλειο.

Περισσότεροι από τέσσερις στους πέντε ενήλικες (82%) συμφώνησαν ότι οι αθλητές με αναπηρία είναι εξίσου ταλαντούχοι με τους ικανούς αθλητές, αυξάνοντας στο 91% μεταξύ εκείνων που είχαν παρακολουθήσει την κάλυψη των Παραολυμπιακών Αγώνων από το Channel 4.

– Σχεδόν τα δύο τρίτα των ενηλίκων (64%) συμφώνησαν ότι οι Παραολυμπιακοί Αγώνες είναι εξίσου καλοί με τους Ολυμπιακούς Αγώνες, αυξάνοντας στο 79% μεταξύ εκείνων που είχαν παρακολουθήσει την κάλυψη των Παραολυμπιακών Αγώνων από το Channel 4.

– Τα δύο τρίτα των τηλεθεατών (68%) θεώρησαν ότι η κάλυψη των Παραολυμπιακών Αγώνων είχε ευνοϊκό αντίκτυπο στις αντιλήψεις τους για τον αθλητισμό με αναπηρία.

– Περίπου δύο στους τρεις θεατές (69%) είπαν ότι αυτή είναι η πρώτη φορά που προσπάθησαν ποτέ να παρακολουθήσουν τους Παραολυμπιακούς Αγώνες, ενώ οι μισοί (50%) είπαν ότι αυτή είναι οι πρώτη αγώνες που παρακολούθησαν ποτέ. Το 67% είπε ότι παρακολούθησε περισσότερο από όσο περίμενε.

– Το 80% των τηλεθεατών απολάμβανε το γεγονός ότι υπήρχαν παρουσιαστές με ειδικές ανάγκες στην οθόνη στην κάλυψη του Καναλιού 4 για τους Παραολυμπιακούς Αγώνες και σχεδόν τα τρία τέταρτα του κοινού (74%) συμφώνησαν ότι απολάμβαναν τις πραγματικές συζητήσεις για την αναπηρία.

– Τρεις στους πέντε θεατές (61%) δηλώνουν ότι κατανοούν το σύστημα ταξινόμησης «Lexi Decoder».

– Περισσότεροι από τέσσερις στους πέντε τηλεθεατές (83%) συμφώνησαν ότι γνωρίζουν περισσότερα για τα Παραολυμπιακά αθλήματα και πάνω από τέσσερις στους πέντε θεατές (83%) συμφώνησαν ότι είναι περισσότερο εξοικειωμένοι με αθλητές με αναπηρία ως αποτέλεσμα της παρακολούθησης της κάλυψης του Καναλιού 4.

Το Channel 4 μετέδωσε σχεδόν 500 ώρες κάλυψης στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του 2012, μια αύξηση 400% σε σχέση με τους Παραολυμπιακούς Αγώνες του 2008 στο Πεκίνο. Συνολικά, την κάλυψη των Παραολυμπιακών Αγώνων στο Channel 4 παρακολούθησαν 39,9 εκατομμύρια άνθρωποι, που ισοδυναμεί με το 69% του πληθυσμού, με μέσο όρο 14,6 εκατομμύρια (25,4%) θεατές να συντονίζονται κάθε μέρα.

Την τελετή έναρξης παρακολούθησε ένα κορυφαίο κοινό 11,6 εκατομμυρίων θεατών -το μεγαλύτερο κοινό του Channel 4 εδώ και πάνω από 10 χρόνια- με το χρυσό μετάλλιο του Jonnie Peacock στο T44 100m προσελκύοντας το μεγαλύτερο κοινό όλων των παραολυμπιακών αθλημάτων στο Ηνωμένο Βασίλειο με 6,3 εκατομμύρια θεατές.

Συμπεράσματα

  • Παραολυμπιακοί Αγώνες ένα μοναδικό εργαλείο για την αλλαγή των αντιλήψεων για την αναπηρία
  • Το παράδειγμα της Μ.Βρετανίας μας διδάσκει ότι οι Παραολυμπιακοί έχουν τεράστια δυναμική
  • Καλούμε τους Ρ/Τ φορείς να συνεργαστούμε για να ενεργοποιήσουμε αυτή τη δυναμική
  • Κοινός στόχος μια συμπεριληπτική κοινωνία ανοιχτή για όλους

 

Περισσότερα άρθρα