Ο Γιάννης Μαμουζέλος μοιράζεται μερικές σκέψεις για το νέο του βιβλίο, «Ιστορία των αθλητικών ΜΜΕ στην Ελλάδα και στον Κόσμο». Αφιερωμένο στους πρωτοπόρους του κλάδου και του ΠΣΑΤ.
Ο τίτλος του βιβλίου μου «Ιστορία των αθλητικών ΜΜΕ στην Ελλάδα και στον Κόσμο» συμπληρώνεται από τη φράση «… και της αθλητικής δημοσιογραφίας» και είναι αφιερωμένο στους πρωτοπόρους του κλάδου και του ΠΣΑΤ, που συμπληρώνει 70 χρόνια!
Ωστόσο, αν και περιέχει κάποια βιώματα, αν και αναφέρεται σε σπουδαίους αθλητικούς συντάκτες που γνώρισα στη μακρόχρονη διαδρομή μου ως επαγγελματίας αθλητικός συντάκτης, δεν είναι βιωματικό…
Είναι μια συμπυκνωμένη καταγραφή της εμφάνισης, εξέλιξης και διεύρυνσης ενός δυναμικού και διακριτού τομέα της δημοσιογραφίας, όπου βρέθηκα πριν καν φτάσω στα είκοσι, μεταπηδώντας από το στίβο του αθλητισμού…
Εδώ και χρόνια, αρκετές φορές σε διάφορες εκδηλώσεις του ΠΣΑΤ, εξαίρετοι και ρομαντικοί συνάδελφοι έριχναν ιδέες για «…ένα βιβλίο για το χώρο…, με διευθύνσεις και ονόματα, όπως λέει ένας στίχος…, μια πλήρη καταγραφή εντύπων κ.λπ.»…
Ωραίες ιδέες, που έμεναν σκέψεις… Γιατί θέλει πολύ χρόνο, δουλειά, κόπο και χρήματα για να μεταφερθούν τίτλοι και πρόσωπα σε βάθος σχεδόν 150 χρόνων σε μια συλλογή! Ούτε μόνος ούτε μετά πολλών ξεκίνησε ποτέ κανείς…
Ελάχιστες φιλότιμες ατομικές προσπάθειες και διάφορες προπτυχιακές ή μεταπτυχιακές εργασίες σπουδαστών σχολών ΜΜΕ & Επικοινωνίας ήταν το έως τώρα αποτέλεσμα, που ήταν μεν θετικό και χρήσιμο, αλλά όχι στο μοντέλο που ονειρευόμαστε…
Ξεκίνησα να συμπληρώσω ένα κείμενο- αναφορά τις «ρίζες μας» που διακοσμεί σε τεχνητή περγαμηνή τα γραφεία του ΠΣΑΤ… Όμως το αναγκαστικό «μένουμε σπίτι» λόγω πανδημίας, έγινε μια πολύπλευρη μελέτη της εμφάνισης, της εξέλιξης, των μεγάλων στιγμών των αθλητικών ΜΜΕ και των συντελεστών τους τόσο εδώ όσο και στο εξωτερικό, στο βαθμό που ήταν δυνατή η εξ αποστάσεως προσέγγιση!
Αλλά δεν είναι ένα λεξικό τίτλων όλων των εφημερίδων, περιοδικών ή αλμανάκ με αθλητικό περιεχόμενο… Ούτε ένας κατάλογος όλων όσοι υπηρέτησαν με περισσότερο ή λιγότερο επαγγελματικό status της αθλητική δημοσιογραφία σε έντυπα, ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς κι αργότερα sites, web tv/radio ή άλλους χώρους…
Είναι κάποια απ’ όλα αυτά και πολλά ακόμη άγνωστα, παράξενα, ενδιαφέροντα σε compact μορφή για όσα συνθέτουν την ιστορία των αθλητικών Μέσων και όσων τα υπηρέτησαν και τα υπηρετούν διαχρονικά! Ξεκινώντας από τα πρώτα κείμενα για τα σπορ έως τις αστραπιαίες αναρτήσεις στο fb, Instagram ή στα διαδικτυακά ΜΜΕ!
Δεν ξέρω αν το περιεχόμενο του βιβλίου αυτού καλύπτει τους οραματισμούς στους οποίους αναφέρθηκα παραπάνω… Σίγουρα είναι μια πρωτότυπη δουλειά και αρχή «βάσης δεδομένων», που ανήκει πλέον σε όλους και επιτρέπει να συμπληρωθεί και βελτιωθεί σε απροσδιόριστο βαθμό!
Προσωπικά με γεμίζει το γεγονός ότι έκανα το πρώτο βήμα και ότι σίγουρα «ευχαρίστησα» έναν αληθινό πρωτοπόρο και δάσκαλο της αθλητικής δημοσιογραφίας και της συγγραφής, τον Πέτρο Λινάρδο, στον οποίο είχα εκμυστηρευθεί το «έργο»…
Λες και προφητικά μού είχε πει στα τέλη του 2021: «Μην είσαι σίγουρος πως θα το προλάβω… Μη ξεχνάς, έφτασα στα 97… Αλλά προχώρα, τα καταφέρνεις καλά, χρειάζονται τέτοια βιβλία…»!
Μακάρι συνάδελφοι, παλιοί, νέοι ή μελλοντικοί, να σας χρειάζονται, έστω σαν μια διαφορετική πινελιά στις γνώσεις και στις σκέψεις της καθημερινής σκληρής δουλειάς…
Μπορείτε να αγοράσετε το βιβλίο εύκολα και απλά με ένα κλικ.
Πηγή: stivostime.gr